ASAYİŞ - 17 Nisan 2012 Salı 16:21

ÇAKICI`NIN YURT DIŞINA KAÇIŞINA İLİŞKİN DAVA

A
A
A
ÇAKICI`NIN YURT DIŞINA KAÇIŞINA İLİŞKİN DAVA

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı`nın sahte pasaport kullanarak yurt dışına kaçışına ilişkin yargılanan Adem Çakıcı, Aytuğ Gençağa Çakıcı, Cem Akarsu ve Ozan Güngören hakkındaki dava, zaman aşımından ortadan kalktı.
Çakıcı`nın sahte pasaport kullanarak yurt dışına kaçışına ilişkin İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen davada mahkeme, 25 Mart 2010 tarihinde kararını açıklamıştı. Mahkeme heyeti; Alaattin Çakıcı`yı "örgüt kurmak ve yönetmek, sahte kimlik ve pasaport kullanmak" suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezasına, kamuoyunda Erol Evcil olarak bilinen Erol Eşrefoğlu`nu ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve Alaettin Albayrak, İbrahim Sarı adlarına sahte pasaport ve kimlik düzenleyerek Alaattin
Çakıcı`ya vermek suçundan 2 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Oda TV davası kapsamında tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi`nde hayatını kaybeden MİT`çi Kaşif Kozinoğlu ise "örgüte yardım etmek" iddiasıyla 5 ay hapis cezası almıştı.
Mahkeme heyeti, Alaatin Çakıcı`nın yeğenleri Adem ve Aytuğ Gençağa Çakıcı ile Cem Akarsu ve Ozan Güngören`i 5 ay ile 2 yıl 3 ay arasında çeşitli hapis cezalarına çarptırmıştı. Sanık ve avukatlarının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi sanıklar hakkında verilen cezaları yerinde görürken, sanıklardan Adem Çakıcı, Aytuğ Gençağa Çakıcı, Cem Akarsu ve Ozan Güngören hakkında hükmün açıklanmasının ertelenmesi gerektiğini ifade etti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 4 sanığa hükmolunan cezanın
türü ve miktarı gözetilip dosyada bulunan adli sicil kayıtlarının da değerlendirilerek sanıklar hakkında verilen hükmün ertelenmesi gerektiğine hükmederek bu sanıklar yönünden dosyanın İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi`ne geri gönderilmesini kararlaştırdı.
Yargıtay`ın bozma ilamının ardından 4 sanığın yargılanmasına yeniden başlandı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu. Yargıtay`ın bozma ilamına karşı görüşü sorulan duruşma savcısı Salim Duran, Yargıtay`ın bozma ilanına uyulmasın isteyerek sanıkların örgüt üyeliği ile yargılandıklarını ve örgüt üyesi oldukları iddiasıyla ceza aldıklarını hatırlattı. Sanıkların yargılandıkları suça ilişkin azami zaman aşımının dolduğunu belirten savcı Duran,
sanıklar hakkındaki dosyanın ortadan kaldırılmasını talep etti.
Duruşmada söz alan sanık avukatları, savcının mütalaası doğrultusunda mahkemenin karar vermesini talep etti.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıkların "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandıklarını hatırlatarak azami zaman aşımı süresinin dolmuş olmasından davanın ortadan kaldırılmasına hükmetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 71 yıl önce açılan ve Türkiye’nin en uzun süren davalarından biri olan tapu davası sonuçlandı. Davayı açan mağdur ve avukatın öldüğü, 30’dan fazla hakimin değiştiği dava Türkiye’nin en uzun süren davalarından biri oldu. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 1953 yılında 1953/316 dava esas numarasıyla 1998 yılında vefat eden Hüseyin Uzan tarafından açılan dava, yaklaşık 300 dönüm araziyi kapsıyor. Hüseyin Uzan gibi toplamda 99 davacı ve 221 davalının bulunduğu dava, yıllar boyunca yaklaşık 30 hâkimin değişmesine neden oldu. Alaşehir’in Killik, Çakırcaali ve Ilgınköy mahallelerindeki parsellerle ilgili davada, Salihli Kadastro Mahkemesi 27 Kasım 2024 tarihinde kararını verdi. Mahkeme, Hüseyin Uzan’ın dava konusu olan 22 dönüm araziyi Hüseyin Uzan’ın mirasçıları adına tescil etti. "Arazimiz emanet gibi duruyordu" Davanın tarafları, yıllar boyunca arazilerinde tasarruf yapamadıklarını ve belirsizliğin kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti. Konuyla ilgili konuşan davacı aile üyeleri, "71 yıl boyunca kredi kullanamadık, teminat veremedik. Arazimizi istediğimiz gibi kullanamıyor, ileriye dönük yatırım yapamıyorduk. Şimdi nihayet rahat bir nefes aldık. Babamız, annemiz öldü. Bu dava 1953 yılında açılmış, avukatımız öldü. Dava bize kaldı, çok şükür aldık" dedi. İlk davayı açan avukat öldü 1953 yılında davayı açan avukat Mustafa Yıldırım, 55 yıl boyunca bu davayı takip etti. Ancak 9 Eylül 2021’de hayatını kaybetti. Yıldırım’ın yanında yetişen ve davayı devralan avukat Rasim Buğra Çetin, meslektaşının "Bu davayı bitirmeye benim ömrüm yetmedi, umarım senin ömrün yeter" diyerek espri yaptığını hatırlatarak şunları söyledi: "Bu dava, 1953 yılında Alaşehir Çakırcaali Mahallesi’nde kadastro çalışmaları sırasında yapılan bir hatadan dolayı açılmış. Kadastro tespitine itiraz eden Hüseyin Uzan, dedesinin hakkını korumak için dava başlatmış. Ancak davanın bu kadar uzun sürmesinin sebebi, arazi büyüklüğü, taraf sayısının fazlalığı ve dava açan kişilerin vefatıyla çok sayıda mirasçının devreye girmesi. Yaklaşık 30 hâkim değişti. Bizden önce bu davayı takip eden avukat Mustafa Yıldırım, 55 yıl boyunca büyük bir özveriyle çalıştı. Kendisi mesleği bırakırken bu davanın sonuçlanmasını görememişti. Allah rahmet eylesin. Bana bu davayı devrederken ’bitirmeye benim ömrüm yetmedi, umarım senin ömrün yeter’ demişti. Davayı sonuçlandırmak bize nasip oldu. 71 yıl sonra müvekkillerim adına olumlu bir karar çıktı."