Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bugün İslam coğrafyasının bir ilim ve medeniyet coğrafyasından çıkıp bir zulüm ve mazlumiyet coğrafyasına dönüşmesinin en büyük sebebi; kardeş kavgalarıdır, kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku ihlalleridir" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Hazreti Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku" temasıyla Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu`nda düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinin açılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun katımlıyla yapıldı.
Programda, İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından Kur`an-ı Kerim tilaveti sunuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından getirilen ve halen İstanbul`da değişik okullarda öğrenim gören 35 ülkeden 40 öğrencinin Diyanet İşleri Tasavvuf Musikisi Korosu`nda oluşturduğu Kardeşlik Korosu sahne aldı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, etkinlikte yaptığı konuşmada, her yıl mübarek günlerde ve gecelerde, Ramazan ayında ve bilhassa Kutlu Doğum Haftası`nda, insanlığın kaybetmekle yüz yüze olduğu bir değeri, milletin,
İslam dünyasının ve insanlığın sosyal bir sorununu ele almaya çalıştıklarını belirtti. Geçen sene "etrafı saran şiddete karşı merhamet" dediklerini anımsatan Görmez, "Amacımız; kardeşliği bir söylem, bir edebiyat olmaktan çıkarıp bir ahlak ve hukuk olduğunu, insanların, müminlerin sadece ilgiyle, sevgiyle, muhabbetle değil aynı zamanda birbirlerine hak bağıyla bağlı olduğunu ortaya koymak. Bu sene kardeşlik, kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku dedik" diye konuştu.
İslam kardeşliğinin, evrensel insanlık kardeşliğinin modern zamanlarda ortaya çıkan, sadece insanı merkeze alan hümanizmden farklı olduğunu vurgulayan Mehmet Görmez, Latince "İnsan, insanın kurdudur" sözünü anımsatarak, "Benim sözünü ettiğim Muhammed Mustafa`nın insanlığa armağan ettiği evrensel insanlık kardeşliği anlayışına göre, insan insanın kurdu değil, yurdudur, umududur, sığınağıdır, velisidir, dostudur. Bu anlayışa göre, İslam`ın ve İslam irfan geleneğinin insanlığa armağan ettiği evrensel
insanlık kardeşliği anlayışına göre, yeryüzünde en büyük dost, yaratıcımız Allah`tır ve tabii ki bu en büyük dostun en güzel en büyük mekanı da insanoğlunun kalbidir, yüreğidir" ifadelerini kullandı.
Görmez, insanın topraktan yaratıldığını, toprağın iki özelliğinin bereket ve tevazu olduğunu, bundan ders çıkararak insanların da bereketli ve mütevazı olması gerektiğini belirtti. Görmez, "Asıl büyük mensubiyetimiz, evrensel insanlık kardeşliğine ve tabii ki İslam`a olan intisabımızdır. Tarihte yaşanmış acılar vardır. Zaman zaman bu acıları okurken ve değerlendirmeler yaparken hatalar yapıyoruz. Bu acıları sürekli günümüze taşıyarak birbirimize hesabını sormak doğru değildir. Biz ne Sıffin Savaşı`nda
vardık ne de Kerbela`da. Elbette yüzleşmek önemlidir ama affetmek daha önemlidir. Unutmak daha da yüce bir davranıştır" diye konuştu.
Programda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün mesajı da okundu. Gül, mesajında Hazreti Muhammed`in (S.A.V) insana dair tüm güzellikleri ve tüm ahlaki erdemleri kişiliğinde topladığını, hayatıyla insanlığa örnek olduğunu, insanları daima kardeşliğe, hoşgörülü olmaya, birbirine saygı göstermeye, doğruluğa, iyiliğe, yardımlaşma ve dayanışmaya teşvik ettiğini kaydetti. Hazreti Peygamber`in gerek davranış gerekse sözleriyle yol gösterici olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, onun hayatı ve şahsiyetinin,
İslamiyet`in ve Kur`an-i Kerim`in ışığını tüm insanlığa en güzel şekilde yansıttığını ifade etti.
Törende Başbakan Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve komşu ülkelerin diyanet işleri başkanlarının da aralarında bulunduğu davetliler hazır bulundu.