TEKNOLOJİ - 19 Aralık 2024 Perşembe 17:03

Selçuk Bayraktar’a Fahri Doktora unvanı

A
A
A
Selçuk Bayraktar’a Fahri Doktora unvanı

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayisinin öncülerinden Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı ile onurlandırıldı.


Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) tarafından düzenlenen "Milli Teknoloji Hamlesi" söyleşisi kapsamında gerçekleştirilen tören, Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Konferans Salonu’nda yapıldı.


Başkan Şükrü Başdeğirmen’den teşekkür


Törende konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Selçuk Bayraktar’ın Türkiye’nin savunma sanayisindeki dönüşümünde oynadığı kritik rolü vurgulayarak, "Ülkemize atılmış en önemli adımların sahibini ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Dosta güven, düşmana korku veren bu gücümüz her gün adım adım ilerliyor. Kendisine ülkemize sağladığı katkılar ve Isparta’mıza teşrifleri için teşekkür ediyorum" dedi.


Türkiye SİHA ve İHA alanında dünya lideri


Söyleşide önemli açıklamalarda bulunan Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) alanında dünya liderliğini üstlendiğini belirtti. Dünya SİHA pazarının yüzde 65’ine sahip olan Türkiye’nin başarısına dikkat çeken Bayraktar, Baykar’ın büyüme hikayesini anlattı. Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2’nin 2014 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini hatırlatan Bayraktar, "Şu anda Bayraktar TB2, 35 ülkede aktif olarak görev yapıyor ve dünyanın en fazla ülkeye ihraç edilen SİHA’sı oldu" dedi.


Bayraktar, 2015 yılında Roketsan’ın yaptığı mühimmatlarla silahlanan TB2’nin Türkiye’nin ilk SİHA’sı olduğunu ifade ederek, bu sürecin 6 kilodan başlayan bir serüvenin, 2019’da 6 tonluk AKINCI’nın uçuşuyla devam ettiğini belirtti.


KIZILELMA ve yeni teknolojik hedefler


2023 yılında uçurulan KIZILELMA insansız savaş uçağının yeni bir dönemin kapılarını araladığını dile getiren Bayraktar, KIZILELMA’nın 2024’te üretim versiyonunun uçuşunu gerçekleştirdiğini ve seri üretim sürecinin devam ettiğini söyledi. Bayraktar, kısa pistli gemilerden otomatik iniş ve kalkış yapmayı başaran Bayraktar TB3’ün dünyada bir ilk olduğunu belirterek, bu başarının Türkiye’nin teknoloji alanındaki liderliğini pekiştirdiğini ifade etti.


Savunma Sanayisinde İhracat ve Yerlilik


Baykar’ın gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde ettiğini belirten Selçuk Bayraktar, firmanın son üç yıldır en yakın rakibinden üç kat büyük olduğunu açıkladı. Savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 80’in üzerine çıktığını vurgulayan Bayraktar, 20 yıl önce bu oranın yüzde 89 oranında dışa bağımlı olduğunu hatırlattı.


Uzay çalışmaları


Baykar’ın uzay teknolojileri üzerine de çalıştığını belirten Bayraktar, yeni kurulan Fergani girişimiyle küresel konumlama sistemi inşa etmeyi ve bağımsız fırlatma araçları geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin ilk uydusunu önümüzdeki ay uzaya göndermeyi planladıklarını açıkladı.


Bayraktar’dan gençlere çağrı


Selçuk Bayraktar, gençlere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tam bağımsız ve müreffeh bir geleceğe ulaşması için kararlılıkla çalışmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Program üniversiteli gençlerin Bayraktar’a sordukları soruların ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Soma’da maden ocağında gerçeğini aratmayan heyelan tatbikatı Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında sorumlu kamu kurum kuruluşlar ile yerel yönetimlerin katılımıyla Soma ilçesinde mümkün olduğunca gerçeğe yakın şartlar altında oluşturulan maden ocağında tatbikat yapıldı. Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’ne bağlı Eynez Açık Ocak sahasında meydana gelen heyelanda göçük altında kalmış iş makinalarındaki 6 kişinin kurtarılması senaryosu yaklaşık 200 kişiden oluşan arama kurtarma ekiplerinin katıldığı tatbikat ile gerçekleştirildi. Tatbikata Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Pıhtılı, Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Gürhan İnal, Ege Linyitleri İşletmesi Müdürü Ali Ulu, Soma İlçe Jandarma Komutanı Üstteğmen Umut Mütevellioğlu, Soma İlçe Emniyet Müdürü Umut Er, Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Ali Uzun ile AFAD, itfaiye, ELİ VE Jandarma Arama Kurtarma (JAK), ANDA arama kurtarma ve Umke ekipleri katıldı. Senaryo gereği, Soma İlçesi ELİ İşletmesi maden sahasında heyelan meydana gelmesi ihbarı sonrasında Manisa 2024 Yerel Düzey TAMP Masa başı ve Saha Tatbikatı icra edildi. 200 kişilik ekip sahada çaba sarf etti Yaklaşık 200 kişinin görev aldığı tatbikatta ekipler, meydana gelen heyalanda toprak altında kalan iş makinelerini dedektör ve köpekler ile yerlerini tespit ederek, yaralılara ilk müdaheleleri Umke ekipleri tarafından yapıldı. Sedyeler ile ambulansa taşınarak, maden sahasında kurulan çadır hastaneye ulaştırılarak yaralılara gereken müdahaleler yapıldı. Kurumlar ve STK ekipleri omuz omuza çalıştı Tabikat hakkında açıklama yapan AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, "Biliyorsunuz ülkemiz ve dünyamızın bir gerçeği afetler. Bu gerçeklerden en büyüğü de depremler, deprem tatbikatlarımız zaten devam ediyor. Ancak diğer afetler de ülkemizin ve dünyamızın gerçekleri. Bunlardan bir tanesi de bildiğiniz gibi maden kazaları. Burada Türkiye Kömür İşletmeleri sahasında senaryoya göre meydana gelen bir heyelan sonucunda iş makinesi içerisinde kabinlerinde alan işçilerin kurtarılmasıyla ilgili bir heyelan tatbikatı icra ediyoruz. Burada 21 kurtarma aracımız ve 200’e yakın personelle tatbikat bugün icra edildi. Senaryo sonucunda 6 tane işçimizi işte AFAD ekipleri sivil toplum kuruluşları ekipleri ve akredite olmuş Anda gibi ve diğer ekiplere birlikte vatandaşlarımızı mahsur kaldığı yerlerden kurtarıp sağlık ekiplerimize, UMKE’mize teslim edeceğiz. Bu tatbikat süresinde bize destek veren başta ELİ Müdürlüğülüğüne, UMKE ve Büyükşehir belediyemize ve sivil toplum kuruluşlarının hepsine teşekkür ediyorum" dedi.
Çorum Geleneksel el sanatları bu festivalde gün yüzüne çıktı Çorum’da düzenlenen Geleneksel El Sanatları Festivali’nde geçmişten gelen el sanatı ürünleri vatandaşlarla buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Belediyesince düzenlenen "Geleneksel El Sanatları Festivali" başladı. Bedesten’de düzenlenen olan festival, düzenlenen törenle kapılarını açtı. Festivalde, el sanatları dalında devlet sanatçısı unvanını almış sanatçıların yanı sıra Çorumlu sanatçılar da eserlerini sergilemeye başladı. 21 Aralık’a kadar devam edecek olan festivalde sergilenecek eserlerin yanı sıra, birçok etkinlik düzenlenecek. Serginin açılış törenine Çorum Valisi Ali Çalgan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İl Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, “Bizim için çok kıymetli. Geçmişi önce bugüne, sonra gelecek taşımanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Buada yerel yönetimler, valilikler ve sivil toplum kuruluşları ile çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ben burada Belediyemize ve Valiliğe teşekkür ediyorum. Bu festivalin düzenlenmesinde hepsiyle çok güzel bir iş birliği yaptık. Biz çocuklarımıza, geleceğe her şeyi miras bırakmak durumundayız. Gelenek bizim var oluşumuz, tarihimiz, geleceğimiz” dedi. Türk medeniyetinin geleneklerinin gelecek nesillere aktarılmasının önemine değinen Belediye Başkanı Aşgın ise, “Bizim tarihimiz çok kıymetli, bizim geleceğimiz çok kıymetli, bizim geçmişimiz ve geleneklerimiz, kültürümüz çok kıymetli. Ama bu geleneği gelecek nesillere taşıyamazsak yarın bu gençlerimizin, gönüllerine tarihimizin ve medeniyetimizin sevgisini, muhabbetini aşılayamazsak yaşayan miras olmaz. Biz tarihimizin, medeniyetimizin bize miras bıraktıklarını yaşatmak istiyoruz ve yaşatacağız. Tarihimizde sevgi, muhabbet, her şeyden önce aşk var” diye konuştu. Festivalin geleneksel el sanatların gelecek nesillere yaşatılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Vali Çalgan da, “Gençlerimize, vatandaşlarımıza el sanatları ürünlerinin her birini ayrı ayrı ziyaret etmelerini öneriyorum. İnşallah hayırlara vesile olsun. Kültürümüzün somut örneklerinin gelecek kuşaklara aktarılmasına vesile olsun” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri stantları gezerek sergilenen ürünleri inceledi.