ÇEVRE - 16 Mayıs 2023 Salı 16:02

Isparta’da Orman Oyunları Gençlik Olimpiyatı gerçekleştirildi

A
A
A
Isparta’da Orman Oyunları Gençlik Olimpiyatı gerçekleştirildi

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104.yıldönümü etkinlikleri kapsamında Isparta Belediyesi ev sahipliğinde Orman Oyunları Gençlik Olimpiyatı-2023 gerçekleştirildi. Ormancılıkta yapılan faaliyetlerin oyun şeklinde genç nesillere aktarılması, toplumda doğadaki faaliyetlerin anlaşılması amacıyla gerçekleştirilen yarışmalarda öğrenciler kıyasıya yarıştı.


Isparta Belediyesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi işbirliğinde Emre Mahallesi Spor Kompleksinde gerçekleştirilen Orman Oyunları Gençlik Olimpiyatı’na Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Türkiye Ormancılar Derneği ve Orman Mühendisleri Odası da destek verdi. Etkinliğe Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahretdin Gözgün, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, ISUBÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Alkan, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Necati Baş, Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Emin Demir, Isparta Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mahmut Danayiyen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Orman Oyunları Gençlik Olimpiyatı’nın açılış konuşmasını yapan Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Necati Baş, dernek olarak amaçlarının toplumda doğa, orman ve çevre bilincini yaymak olduğunu ifade etti. Daha önce Orman Oyunları adı altında gerçekleştirilen etkinliğin 2017 yılından bu yana Orman Olimpiyatları şeklinde devam ettiğini, şuanda da Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi ile düzenlenmeye başladığını belirtti.


Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Emin Demir, ormancılık sektöründeki kazanımları korumak ve öğrencilik hayatında gençlerin istihdamına katkıda bulunarak, özel sektör ve kamuda yer edinmeleri noktasında destek vermeye çalıştıklarını anlattı. Demir, “Bugün bu festivalde paydaş olmaktan dolayı mutluyuz. Gençlere yarışmalarda başarılar diliyorum” dedi.


ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, üniversitelerin değişik zamanlar ve değişik misyonlarla kendilerine yön çizdiğini, son zamanlarda da bunun 3 ana başlık altında toplandığını söyledi. Üniversitelerin en önemli misyonlarından birisinin toplumsal katkı sağlamak olduğuna değinen Prof. Dr. Çatal, “Üniversitemiz toplumun gelişimine ve topluma ilişkin bir faaliyet yürütme konusunda çok istekli ve bu yönde de faaliyet yürüten güçlü üniversitelerden birisidir. Bu çerçevede Isparta Belediyesi, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ve ormancılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarının beraber düzenlemiş olduğu bu tür etkinliklerin devam etmesinin bize güç vereceğini ve bizi daha iyi noktalara taşıyacağını düşünmekteyiz. 2050 yılında dünya bir kızılca kıyamet yaşayacaktır. Bu kıyametin sebebi ise okyanusların plastiklerle kaplı olması ve küresel ısınmadır. Plastiklerle kaplı olmasının en önemli nedenlerinden birisi de plastiğin icat edildiği 1982 yılından bu yana dünyada 80 milyon ton civarında plastik üretilmiştir. Bu plastiğin yaklaşık yüzde 9’u şuan için geri dönüşüm ile kullanıma sunulmaktadır. Bunun dışındaki plastikler halen bizim günlük yaşantımızda ve kullanımımızdadır. Bu nedenle ilerleyen aşamalarda dünyada plastik okyanusları görme ihtimalimiz çok yüksektir” ifadelerinde bulundu.


Küresel ısınmayla birlikte 2050 yılına kadar dünyada atmosfer sıcaklığının 2 ila 4,5 derece arasında artacağının öngörüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Yılmaz Çatal, “Bunun da panzehiri ormanlardır. Biz de ormanları artırarak küresel ısınmanın önüne geçme fırsatı bulacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahretdin Gözgün, ormancılık üzerine bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Gözgün, Orman Oyunları Gençlik Olimpiyatı’nın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Konuşmaların ardından ormancılıkta yapılan faaliyetlerin oyun şeklinde genç nesillere aktarılması, toplumda doğadaki faaliyetlerin anlaşılması amacıyla tomruk yuvarlama, ahşap disk atma, tomruk istifleme, ağaç yıllık halka sayma ve kozalak toplama yarışmaları gerçekleştirildi. Takımlar halinde yarışan öğrenciler, birbirlerine karşı kıyasıya mücadele verdiler. Yarışmalar sonucunda dereceye giren takımlara ödülleri takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da ilkbaharın gelmesiyle yeşeren meralar oğlak ve kuzuların sesleriyle şenlendi Türkiye’nin önemli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği merkezlerinden biri olan Erzincan’da, ilkbaharın gelmesiyle birlikte yeşeren meralar oğlak ve kuzuların sesleriyle şenlendi. Yaklaşık 1 milyona yakın küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’nin önde gelen hayvancılık merkezlerinden biri olan Erzincan’da, karların erimesiyle birlikte doğa yeniden canlandı. Kış mevsiminin sert geçtiği kentte uzun süre karla kaplı kalan meralar, havaların ısınmasıyla birlikte koyun, kuzu, keçi ve oğlaklarla şenlendi. Kışın çetin geçtiği ve yılın büyük bir bölümünde soğuk hava ve kar yağışının etkili olduğu Erzincan’da ilkbaharın gelmesi ve meralardaki karların erimesiyle otlar büyümeye başladı. Besiciler, hayvanlarını doğal ortamda otlatmanın mutluluğunu yaşarken, ortaya çıkan manzara ise güzel bir görüntü oluşturdu. Hayvanlarını meraya çıkaran Kadir Akkaya, "Baharın gelişi ile birlikte hayvanlarımızı meralara çıkardık. Son günlerde güzel bir yağmurda yağdı. Ova yağmurdan sonra yeşerdi. Yem ve samandan tasarruf ediyoruz. Son 6 aydır hayvanlarımıza içerde bakıyorduk. Artık dışarı çıkardık ve oldukça rahatladık" dedi. Zorlu bir kış mevsiminin ardında hayvanlarını meraya çıkardıklarını söyleyen çiftçilerden Muhammed Demir ise, "Bu sene kırsalda kış mevsimi oldukça zorlu geçti. Karların erimesi ile birlikte hayvanlarımızı dışarı çıkardık. Şuan hayvanlarımızı merada otlatıyoruz" şeklinde konuştu.
Bayburt Besiciler oğlak ve kuzuları büyütme telaşında Bayburt’ta yaşayan besiciler, köylerinde sesleri yankılanan yeni doğmuş oğlak ve kuzuları sağlıkla büyütme telaşına girdi. Demirözü ve Aydıntepe ilçelerine bağlı köylerde, yaylaların ve ormanlık alanların geniş yer kaplaması hayvancılık faaliyetlerine büyük katkı sağlıyor. Köylerde yaşayan besiciler de yıllardır sürdürdükleri küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle geçimini sağlıyor. Her mevsim hayvanlarıyla ilgilenen besiciler, yaklaşık bir ay önce dünyaya gelen baharın müjdecisi oğlak ve kuzuların bakımı nedeniyle meşakkatli günler geçiriyor. Günün belirli saatlerinde ahırlara giden besiciler, yüzlerce keçi ve koyunu samanlıklarda istifledikleri yem bitkileriyle besledikten sonra oğlak ve kuzuları anneleriyle buluşturuyor. Ahırlardaki kapıların açılmasıyla sürünün içine karışan oğlak ve kuzular, kısa sürede annelerini koku ve seslerinden bulup emdikleri sütle besleniyor. Tüm zorluklara göğüs geren besiciler, aç kalan bazı oğlak ve kuzuları da biberonla besleyip sağlıklı büyütmeye çalışıyor. Sevimli halleriyle ahırları şenlendiren oğlak ve kuzular, havaların iyice ısınınca meralara çıkarılıp otlatılacak. Besicilerden Murat Turgut, uzun yıllardır küçükbaş hayvancılıkla ilgilenerek geçimini sağladığını söyledi. Koyun ve keçilerin genellikle mart-nisan arasında yavruladığını ifade eden Turgut, "Bütün zamanımızı hayvanların içerisinde geçiriyoruz. Onlara yavrulama döneminde adeta bir veteriner gibi yardımcı oluyoruz. Kuzu ve oğlakları günde 2 defa anneleriyle buluşturarak süt içmelerini sağlıyoruz. Belirli bir süreden sonra da oğlak ve kuzuları annelerinin yanından alıp farklı bölmelerde tutuyoruz." dedi. Turgut, annesi tarafından sahip çıkılmayan oğlak ve kuzuları biberonla beslediklerini anlatarak, "Küçükbaş hayvancılığın biraz zorluğu var ama bu iş hoşumuza gidiyor ve güzeldir. Sürekli doğadayız ve farklı canlılarla karşılaşıyoruz. Hayvanlar bana çok güzel enerji veriyor." ifadelerini kullandı.
Erzincan Erzincan’da çiftçiler mesaiye başladı Erzincan’da havalarının ısınmasıyla birlikte çiftçiler, tarlalarını sürmeye başladı. Uzun süren kışın ardından mesaiye başladı. Tercan ilçesine bağlı Mercan Beldesinde çiftçiler, baharın gelmesiyle birlikte tarla ekimine başladı. Karlı dağlar arasında yer alan tarlalarına arpa, buğday, korunga ve fiğ ekimi yapan çiftçiler, bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor. Erzincan’da, uzun süren kış mevsiminin ardından çiftçiler traktörleriyle tarlalarına gelerek ekim çalışmalarına başladı. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, ekim alanlarında toprakla buluştu. Tarlasına arpa ve buğday ektiğini belirten çiftçilerden Murat Özdemir, "Her yıl nisan ayının başında ekim yapmaya başlıyoruz. Yedinci ayda biçim işine giriyoruz. Hayvanlarımızın yemi için saman ve ot üretimi yapıyoruz. Tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum" dedi. Çiftçi Kenan İpek ise, "Sezonumuzu açtık, inşallah bereketli ve hayırlı mahsuller alırız. Şu an kuraklık olsa da Nisan ayında yağmur yağarsa bol verim elde ederiz. Yeğenimle birlikte ekim yapıyoruz, şimdi arpa ekeceğiz" ifadelerini kullandı. Çiftçiler, zorlu kış şartlarının ardından umutla başladıkları ekim sezonunda bereketli bir yıl geçirmeyi temenni ediyor. Erzincan’da Nisan ayı ile birlikte başlayan çiftçilerin mesaisi, hasat döneminde ektikleri mahsulleri alınca son buluyor.
Kırıkkale Kırıkkale’de "koku" faciası: 23 küçükbaş hayvan telef oldu, 77’si son anda kurtarıldı Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde menfezdeki dereden yayılan keskin koku küçükbaş hayvanları zehirledi, 23 hayvan telef oldu. Ekiplerin hızlı müdahalesiyle 77 hayvan da son anda kurtarıldı. Olay, Ankara-Kırıkkale karayolunun 16’ncı kilometresindeki menfezde meydana geldi. Yahşihan ilçesine bağlı Hacıbalı köyünde hayvancılıkla uğraşan 2 çocuk babası Sakin Ulusoy (49), her gün olduğu gibi 100 küçükbaş hayvanını otlattıktan sonra menfezden geçirdiği sırada yoğun bir kokuyla karşılaştı. Dere yatağından akan atık suyun yaydığı keskin koku hayvanları etkiledi. Zehirlendiği iddia edilen hayvanlardan 23’ü olay yerinde telef olurken, 76’sı köylülerin ve itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle kurtarıldı. Telef oldu sanılan bir hayvan da ekiplerin müdahalesiyle menfezden çıkarıldı. AFAD, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, Kırıkkale Valisi Mehmet Makas’ın talimatıyla bölgede inceleme başlattı. Uzman ekipler, menfezden akan sudan numune alırken, telef olan hayvanlar üzerinde de inceleme başlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Uğur Atar, olay yerinde bulunan vatandaşlara yaptığı açıklamada, hayvanların ölüm nedeninin yapılacak laboratuvar analizlerinin ardından netlik kazanacağını bildirdi. "Acayip bir koku vardı" Dereden yayılan kokudan dolayı hayvanlarının telef olduğunu ifade eden yetiştirici Sakin Ulusoy, "Hayvanların arkasından geliyordum, acayip bir koku vardı. Hayvanlar etkilendi. Hayvanları ben çıkartayım dedim ama baktım, zehirleneceğim. Mecburen bıraktık, muhtarı aradım. Komutanlar geldi, Allah razı olsun, onlar da yardımcı oldu. Daha sonra itfaiye ekipleri geldi, gaz maskesiyle içeri girdiler. Normalde girilmiyor. Sayın Valimiz de sağ olsun, bütün ekipleri gönderdi. Yardımcı oldu. Allah işini gücünü rast getirsin" şeklinde konuştu. "Hayvanları kurtarmak istedim ama müdahale edemedik" Hacıbalı köyü muhtarı İbrahim Sağkol, olayın akşam saatlerinde meydana geldiğini belirterek, "Bugün akşam saatlerinde köylümüz Sakin Ulusoy beni aradı. ’Muhtarım yetiş, hayvanlarım telef oluyor’ dedi. Olay yerine geldiğimizde menfezin altında hayvanların içeri girdiğini ve ağır bir koku olduğunu fark ettik. Kendisi de biraz içeride durmuş, yarı baygın durumdaydı. Ben de hayvanları kurtarmak için müdahale etmek istedim ama giremedik. Daha sonra jandarma ekiplerine haber verdik. Allah razı olsun, onlar müdahale etti. İtfaiye ekipleri ise içeride kalan hayvanları dışarı çıkardı. Özellikle Sayın Valimize çok teşekkür etmek istiyorum. Gecenin bu saatinde tüm ekipleri yönlendirdi, sağ olsun" dedi. Köy sakinlerinden çiftçi Dursun Doğan ise, "Telefon ettiğimizde jandarma ekiplerimiz geldi gerekeni yaptı. İtfaiye geldi maskeyle bir kısmını kurtardı. Herkes geldi, yoksa biz giremiyorduk kokudan. Çoban bayılıyordu, neredeyse ambulansı arıyorduk, temiz havaya çıkınca geri ayıldı" ifadesini kullandı.