EKONOMİ - 04 Ekim 2024 Cuma 14:21

Iğdır Üniversitesi’ndeki tarımsal ve endüstriyel atıklar ekonomiye kazandırılacak

A
A
A
Iğdır Üniversitesi’ndeki tarımsal ve endüstriyel atıklar ekonomiye kazandırılacak

Iğdır Üniversitesi kendi sahalarında bulunan tarımsal ve endüstriyel atıkların değerlendirilerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi için palet makinesi aldı.


Iğdır Üniversitesi "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanında ihtisas üniversitesi ilan edilmesinin ardından, bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bir taraftan geliştirilen projelerle bölge üreticilerine tarımsal kalkınma sürecinde yol gösterilirken diğer taraftan da Üniversitenin teknik altyapısı her geçen gün geliştiriliyor. Son olarak Üniversite bünyesine tarımsal ve endüstriyel atıkların değerlendirilerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi sürecinde kullanılacak pelet makinesi kazandırıldı. Bu yatırımla birlikte Iğdır Üniversitesi, yerel kaynakların değerlendirilmesinde öncü bir rol üstlenerek bölgenin tarımsal potansiyelini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Hastalıktan ari 200 işletme hedefiyle çalışmalar devam ediyor Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi amacıyla hastalıktan ari işletme sayısını arttırma çalışmalarına hız verdi. Çalışmalar çerçevesinde, sağlıklı ve kaliteli süt üretimi ile halk sağlığının korunması ve hayvancılığın geleceğine katkıda bulunmak amacıyla yıl sonuna kadar mevcut 15 hastalıktan ari işletme sayısının 200’e çıkarılması hedefleniyor. Tüberküloz ve brucella gibi zoonoz hastalıklardan ari olan işletmeler hem hayvancılık sektörüne sağlıklı ürünler sunarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor hem de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni destekleme modelinden faydalanıyor. Bu model, üreticilerin sağlıklı üretim yapmalarını sağlarken, ekonomik kazançlarını artırmalarına da imkan tanıyor. Eskişehir genelinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, bu anlamda bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirip hijyenik üretim şartlarının sağlanmasına yönelik eğitimlerini sürdürüyor. Yapılan çalışmalarla hastalıktan ari işletmelerin sayısını arttırmak ve sağlıklı gıda arzını sağlamak amaçlanıyor. Yetiştiriciler yapılan desteklerle teşvik ediliyor Bakanlık, hastalıktan ari işletmelere buzağı desteğinde 4 kat, süt destekleme priminde ise 3 kat ilave destek vererek üreticileri teşvik ediyor. Bu işletmeler, karantina ünitesi bulunduran ve tüm hayvanların tüberküloz ve bruselloz gibi hastalıklardan arındırılmış olduğu tesisler olarak ’Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası’ ile belgelendiriliyor. Bugün itibarıyle de il genelinde 15 adet ’Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası’ verilirken, 156 yetiştiriciden başvuru dilekçeleri alınarak işletmeler ziyaret edildi. Odunpazarı, Tepebaşı, Seyitgazi ve Alpu gibi ilçelerdeki çalışmalara hız kesmeden sürdürüldü. Yetkililer, yetiştiricilerin konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden ulaşabileceğini açıkladı.