GÜNDEM - 15 Ağustos 2024 Perşembe 09:21

Yılların saat tamircisi 50 yıllık bisiklet rutinini senelerdir bozmadı

A
A
A

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde saat tamirciliği yaparak 50 yıldır geçimini sağlayan ve mesleği sayesinde 3 evladını okutan Selahattin Solhan, ilk işe başladığı günden beri işe bisikletiyle gidip geliyor.

Geçmişte Türkiye’deki popüler mesleklerden olan saat tamirciliği günümüzde Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Selahattin Solhan devam ettiriyor. Çırak olarak başladığı mesleğinde 50 yılı geride bırakan Solhan, mesleğin son temsilcilerinden. Zamanın yanlışlığının altın dokunuşlarla önüne geçen Solhan, evinden işyerine de 50 yıldır bisikletle gidip geliyor. Saat tamirciliği mesleğinin kaybolmaya başladığını söyleyen Solhan, bu mesleğin devam etmesi ve yeni ustaların yetişmesini istiyor. Saat tamirciliği mesleğiyle 3 kız evladını okutan Solhan, emekli olmama rağmen saat tamirciliği işini severek yaptığını belirtti.

“Emekli oldum ama saat tamirciliği işinde çalışıyorum, çünkü mesleğimi çok seviyorum”

50 yıldır saat tamirciliği yaptığı işine bisikletle giden 68 yaşındaki Selahattin Solhan, “Burada saat tamirciliği mesleğini icra etmekteyim. 50 yıldan beri saat tamirciliği yapıyorum. Mesleğimi çok sevdiğim için severek yapıyorum. Burada insanlara faydalı olmaya çalışıyorum. Saat tamirciliği mesleği yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Bu mesleğin devam etmesi ve yeni ustalar yetişmesini istiyorum. Burada saat tamirciliği yaparak 3 kız evladımı okuttum. Ben iş yerime sürekli bisiklete gidip geliyorum. 50 yıldan beri işe bisikletle gelirim. Bu şekilde hayata devam ediyorum. Emekli oldum ama saat tamirciliği işinde çalışıyorum. Bu mesleğimi çok seviyorum” ifadelerini kullandı.

Sancar Alp Fırat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Hafızlık yarışması Türkiye finali Siirt’te yapıldı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinleri kapsamında her yıl düzenlenen Kur’an yarışmalarının Türkiye finalleri Siirt Hacı Fethi Serin Camiinde gerçekleştirildi. Siirt İl Müftülüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmada belli bir takvim çerçevesinde ilçe, il ve bölge birincisi olan Gaziantep, Trabzon, Kahramanmaraş, Erzurum, Aksaray, Yalova, İzmir, Eskişehir, Bingöl ve İstanbul’dan 10 din görevlisi katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan yarışmada Siirt İl Müftüsü Şakir Pinal’ın selamlama konuşması yaparak yarışma finalinin Siirt’te yapılmasından duyduğu mutluluğu belirtti. Yarışmada komisyon üyelerinin değerlendirmesi sonucunda Kahramanmaraş ilinden Fethi Kütülçü Camii Müeezzin Kayyımı Ubeydullah Kırlar Türkiye birincisi oldu. Trabzon’dan Yusuf Yılmaz ikinci ve Yalova bölgesinden Hakan Tuparlak ise üçüncü oldu. Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, 2024 Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen erkekler Türkiye finali hafızlık yarışmasının ödül töreninde yaptığı konuşmada, Siirt’in "Evliya ve Ulema Diyarı" olarak böyle anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kızılkaya, yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından katılan hafızların Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle oluşturdukları manevi atmosferin gönülleri fethettiğini söyledi. Final yarışmasına Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, TMBB Eski Başkanı Bülent Arınç, Siirt İl Müftüsü Şakir Pinal, vatandaşlar ve din görevlileri katıldı.
Kırşehir Ahilik Haftası açılışı görsel şölene dönüştü Ahilik Haftası’nın coşkulu açılış programı, unutulmaz bir görsel şölene sahne oldu. Kırşehir merkezli başlatılan ve bir hafta boyunca kutlanacak olan Ahilik Haftası’nın 37.’si Jandarma Atlı Birliklerinin de katıldığı kortej yürüyüşüyle başlatıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı programda katılımcılar, Askerlik Şubesi kavşağından Cacabey Meydanı’na kadar mehteran birliği müzikleri eşliğinde yürüdü. Caddenin tamamının kapatıldığı programda Ankara Seymenler ekibi Kırşehirlilere görsel şölen sundu. Yardımlaşma, dayanışma ve ahlakın simgesi olan Ahilik Kutlama Programı Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın da katılımıyla Cumhuriyet Tarihi’nin ilk külliye projesi olan Ahi Külliyesi’nde dua edilmesiyle devam etti. Yerel halkın yoğun ilgisiyle başlatılan programda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Ahiliğin sarsılmaz temeller üzerine yerleştirildiğini belirtti. Gürcan konuşmasında, "Ahiliğin bizlere bıraktığı miras, değerleridir. Medeniyetimizin en ileri hazinelerinden birisi olan Ahilik; Selçuklu Devleti’nde, Türk İslam Medeniyetini kaynaştıran bir bağ, Osmanlıları ise cihan devleti yapan bir sır, İstiklal Harbi’nin ise arkasındaki büyük güçtür" dedi. "En büyük güvence birlik ve dayanışmadır" Konuşmasında Ahilikle birlikte gelen en büyük gücün birlik ve dayanışma ruhu olduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı Gürcan, "İnanıyorum ki bu ruh, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletimizi yönetenlerin, bizlerin ve sizlerin çabalarıyla ülkemizi hedeflerine ulaştıracaktır. Ticaret erbaplarının gayretleri bakanlığımızca görülmektedir. Ahilik kültürü temelleri arasında yer alan iş ve meslek ahlakına saygı gibi hususlara çaba sarf eden esnaflara Ahi Esnaf Beratları sunulmaktadır" diye konuştu. Hafta boyunca binlerce kişinin faydalanacağı Ahi pilavı ikramı yapan protokol, Ahi Evran Külliyesi’nde bir araya gelerek, halk danslarını izledi. Kutlamaların Türkiye genelinde olduğunu aktaran Kırşehir Ticaret İl Müdürü İsmail Güner ise, ülke genelinde Ahilik Haftası’nın hayırla kutlandığını ve büyük bir organizasyon olduğunu anlattı. Güner, "37. Ahilik Haftası Türkiye’ye kutlu olsun. Ahiliğin başkenti Kırşehir’den esnaflara selam olsun. Ahi Evran-ı Veli ve Ahi esnaflarının ruhları şad olsun. Bugün bu başlangıçla onları andık. Allah onlara rahmet eylesin. Bu büyük organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. Ahilik Haftası açılış programı, hafta boyunca çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklerle kutlanmaya devam edecek. Yerelde sağlanan etkinliklerle yerel ekonomiye katkı sağlanırken toplumsal dayanışmanın da önü açılmak isteniyor. Ahilik kültürünün temelini oluşturan kardeşlik, dürüstlük, dayanışma mesajı bu yılda Kırşehir’den güçlü şekilde vurgulanıyor.
Ankara TİKA’dan Moğolistan Sosyal Sigorta Genel Müdürlüğü’ne destek Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moğolistan’da kamu hizmetlerinin verimliliğinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünün eğitim salonunu modern ekipmanlarla donattı. Moğolistan Sosyal Sigorta Genel Müdürlüğü yaklaşık bin 500 çalışanı ile ülke genelinde sosyal sigorta sistemine kayıtların artırılması, sosyal sigorta ödemelerine ilişkin raporların denetlenmesi, hesaplanması, emeklilik maaşının bağlanması, tazminat ödenmesi gibi faaliyetlerin yürütülmesinde sorumlu olan Moğolistan Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kamu kurumu olarak hizmet veriyor. TİKA Moğolistan’da kamu hizmetlerinde verimliliğin ve etkinliğin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla Sosyal Sigorta Genel Müdürlüğünün eğitim salonunu modern ekipmanlarla donattı. Eğitim salonunun açılış törenine T.C Ulanbator Büyükelçisi Zafer Ateş, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, Moğolistan Milletvekili Prof. Dr. Zuifikar Sarkıt ve Sosyal Sigorta Kurumlarının yöneticileri ile personelleri katıldı. Açılış töreninde konuşan Öztürk, “Projemiz ile donatılan eğitim salonunda kamu personellerine verilen hizmet içi eğitimlerin yanı sıra işletme sahiplerine de eğitim verilmesi ülkenizin kalkınmasına dolaylı olarak katkı sağladığı kanaatindeyiz. Proje ile birçok sosyal sigorta müfettişlerinizin kapasitesinin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarının verimliliği ve etkinliğinin arttığına inanıyorum.” dedi.