ÇEVRE - 15 Nisan 2024 Pazartesi 14:05

Nadir görülen ’Doğu cılıbıtı’ Milleyha Sulak Alanı’nda kendini gösterdi

A
A
A
Nadir görülen ’Doğu cılıbıtı’ Milleyha Sulak Alanı’nda kendini gösterdi

Türkiye’de ve Avrupa’da nadiren görülen ’Doğu cılıbıtı’, Hatay’daki Milleyha Sulak Alanı’nda kuş gözlemcilerinin objektiflerine yakalandı.


Hatay zengin doğası ve geniş hayvan popülasyonuyla birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Samandağ ilçesinde bulunan Milleyha Sulak Alanı da yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Mevsim geçişinin başlamasıyla birlikte Afrika ve Arap ülkelerinden yola çıkan yüz binlerce kuş, Hatay üzerinden Avrupa’ya geçiş yapıyor. Bölgede nadir görülen ’Doğu cılıbıtı’ kuşu da Samandağ ilçesinde kuş gözlemcilerinin objektiflerine yakalandı. Hazar Denizi’nin doğusundan Moğolistan batı sınırına kadar olan bölgede kuluçkaya yatan ve kış aylarını Doğu Afrika’da geçiren Doğu cılıbıtının bölgede gözlemlenmesi gözlemcileri heyecanlandırdı.


Kuş gözlemcisi Alican Gümüş, bölgede nadir görülen bir türü fotoğraflamanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Cumartesi günü Milleyha Sulak Alanı’nda gözlem yaparken bir anda Doğu cılıbıtı karşımıza çıktı. Hatay’da 113 yıl önce gözükmüştü ve geçen sene Ali Atahan hocamız tarafından tekrardan Hatay’da kayıt altına alınmıştı. Yine Milleyha Sulak Alanı’nda bu sene de karşımıza çıkması gerçekten bizi mutlu etti. Şu anda kuş evcil bir kuş gibi ortalıkta dolaşıyor ve güzel pozlar veriyordu. Milleyha Sulak Alanı’nın korunması gerekiyor burayla ilgili birçok çalışma yapılabilir. Yaşadığımızın bu anların gelecek nesle taşınacağına eminim ve umarım güzel türler karşımıza çıkar" dedi.



Nadir görülen ’Doğu cılıbıtı’ Milleyha Sulak Alanı’nda kendini gösterdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır İtalya, Fransa ve Çin’in lider durumda olduğu gözlük sektöründe Diyarbakır’dan 20 ülkeye ihracat yapılıyor İtalya, Fransa ve Çin’in lider durumda olduğu gözlük sektöründe, Diyarbakır’da 2018 yılında kurulan üretim tesisinde bu yıl 2 milyonun üzerinde gözlük ve çerçevesi üretilip 20 ülkeye ihracat yapıldı. 2018 yılında Metalciler Sanayisi’nde kurulan tesis, 2022 yılında Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) taşındı. Kuruluşunda 20 kişiyle hizmet veren fabrika, şu an 120 çalışanı ila bölgenin, hatta Türkiye’nin en büyük fiziksel alanına ve kapasitesine sahip fabrikası konumunda olup birçok ülkeye ihracat yapılıyor. Optiksan Genel Müdürü Cem Dinçaslan, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, her geçen gün ihracat yaptıkları ülke sayısının artmakta olduğunu söyledi. Özellikle son dönemlerde Çin’in Avrupa’ya olan mesafesi ve Kuzey Afrika ülkelerinin Çin’den ürün teminindeki sıkıntılarda, Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirdiği için gözlük noktasında Türkiye’den talepler artmaya başladığına değinen Dinçaslan, bu talebi karşılayabilmek için de uzun soluklu bir çalışma içerisinde olduklarının altını çizdi. “Gelecek yıl inşallah 3-3,5 milyon bandına çıkarmayı hedefliyoruz” Şu anda 20 ülkeye ihracatın söz konusu olduğunu belirten Dinçaslan, şöyle konuştu: “Bu 20 ülkeye ihracatın yanında da, Türkiye’deki 3 bin 500 optiğe de perakende sektöründeki optiklere de ürün temini yapmaktayız. Hem kendi ürünlerimizi üretiyoruz, hem de global firmalara da fason ürünler üretmekteyiz. 2 milyonun üzerinde üretim gerçekleştirdik. Hem optik çerçeve, hem de güneş gözlüğü üretimi gerçekleştirmeyiz. Bu yıl yapmış olduğumuz 2 milyonun üzerindeki hedefimizi gelecek yıl inşallah 3-3,5 milyon bandına çıkarmayı hedefliyoruz. Burada bayan istihdamımız yüzde 60’lara yaklaştı. Sanatsal, ince işçilik gerektiriyor. Özelikle metal gözlüklerin kaynakları. Ve benzer konularda kadın istihdamını sağlamaktayız.” “80 milyon üzerine nüfusa sahip olan ülkemizde, bundan yaklaşık 4-5 yıl öncesine kadar nüfusumuzun ihtiyacı olan gözlükler neredeyse yüzde 90’ını yurtdışından geliyordu” diyen Dinçaslan, “Bu da ister istemez gayri safi milli hasılamızda bir maliyet doğuruyordu. Şimdi katma değer konusunda faydamız olduğunu düşündüğümüz bu hususta Avrupa ve Afrika ülkelerine de ürün satarak ekonomiye de ciddi bir katkı sağladığımızı biliyoruz” diye konuştu. Rüzgarın tersine döndüğünü dile getiren Dinçaslan, “Artık Türkiye’den Avrupa’ya ciddi anlamda ürün ihraç edebilir pozisyona geldik. Diyarbakır’daki hem istihdam noktasında hem de Diyarbakır’dan bugüne kadar İtalya’nın, Fransa’nın ve Çin’in lider olduğu gözlük sektöründe artık doğudan da güneş doğdu diyebiliriz” şeklinde konuştu.
İstanbul Esenyurt’ta çalıştığı fırının kasasını soydu, o anlar kamerada Esenyurt’ta bir fırın çalışanı patronunun cebinden düşen kasasının anahtarını alıp kasada bulunan 500 bin TL değerinde ki altın ve parayı alarak kayıplara karıştı. Yaşanan hırsızlık anı iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Olay pazartesi günü Yeşilkent Mahallesi Hacı Bayram Veli Caddesi üzerinde bulunan iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, ekmek fırınında çalışan Hacı Şimir, patronunun ceketinin cebinden düşen para kasasının anahtarını alıp sakladı. İş yeri sahibi işten çıkıp evine gidince Şimir dükkanda bulunan kasayı açarak içerisinde bulunan ve 500 bin TL değerinde olan Ziynet eşyası ve parayı alıp çöpe atılacak un çuvallarının içerisine koydu. O sırada çalışanlara hiçbir şey fark ettirmeden fırından çıkan şahıs, kayıplara karıştı. Yaşanan hırsızlık anları iş yerinin güvenlik kameraları tarafından anbean kaydedildi. “Yaklaşık 500 bin TL zararımız var” İşletme Sahibi Emin Oğuzbey, “Bizim bir taziyemiz vardı oraya gittik. Dönüşte kardeşim kasanın anahtarını düşürüyor. Bizim çalışanımız olan Hacı Şimir anahtarı buluyor ve yanına alıyor. Biz buradan çıktıktan sonra oda hemen kasayı soymaya gitmiş tüm paramızı alıp gitti. Yengemin bilezikleri ve altınları da kasadaydı. Onları da almış. Yaklaşık 500 bin TL zararımız var. 12 gün önce başlamıştı işe. Boş un çuvalının içine koyduğu paraları dışarı giderken alıp gidiyor. Kardeşim o sırada gelen müşterilerle ilgileniyor o da fırsatı bulunca paralarla çıkıp gidiyor” dedi.
İzmir Yayayı öldüren sürücü önce kaçtı, sonra pişman olup geri döndü İzmir’in Konak ilçesinde yolun karşısına geçmek isterken otomobilin çarptığı adam kaza yerinde hayatını kaybetti. Kazanın ardından kaçan sürücü ise daha sonra pişman olup kaza yerine dönerek polis ekiplerine teslim oldu. Kaza, saat 07.30 sıralarında Oğuzlar Mahallesi Gaziler Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İlkan D. yönetimindeki 35 FR 187 plakalı Seat marka araç, seyir halindeyken yolun karşısına geçmek isteyen Nusret Mansur’a (66) çarptı. Çarpmanın etkisiyle metrelerce savrulan Mansur kanlar içerisinde yerde kalırken, araç sürücüsü İlkan D. kazanın ardından araçtan inerek kaçtı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri yolda güvenlik önlemlerini alırken, sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde otomobilin çarptığı Nusret Mansur’un kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Mansur’un cansız bedeni, savcı tarafından yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Önce kaçtı, sonra pişman oldu Kazanın ardından kayıplara karışan araç sürücüsü İlkan D., kısa süre sonra kaza yerine gelerek polise teslim oldu. Gözaltına alınan sürücü, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Kazanın ardından tek şeritten ilerleyen trafik, otomobilin yoldan çekilmesinin ardından normale döndü. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
Ordu Kitap desenli okul duvarı okumaya teşvik ediyor Ordu’daki bir ilkokulun bahçesinde bulunan istinat duvarlarındaki kitaplık dekoru, öğrencileri kitap okumaya teşvik ediyor. Kütüphane dekoru önünde kitap okuma etkinlikleri de düzenleniyor. Altınordu ilçesindeki Haki Yener İlkokulu’nun istinat duvarının öğrenciler tarafından görünen tarafı, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile 2021 yılında beton zeminden kurtarılarak, kütüphaneyi andıran kitaplık dekoru ile renklendirildi. Öğrencilerin çok beğendiği dekor, görsel olarak farkındalık oluşturduğu gibi öğrencilerin kitap okuma sevgisinin artmasını da sağlıyor. Okul yönetimi tarafından sınıflar için belirlenen saatlerde öğrenciler, bu dekorun önünde kitap okuyarak, eğlenceli vakit geçiriyor. “Dekor önünde kitap okuma etkinlikleri düzenleniyor” Haki Yener İlkokulu Müdürü Gürsel Çelebi, öğrencilerin geçtiğimiz yıllarda okul bahçelerinin düzenlenmesine yönelik bir video hazırlayıp, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’den destek istediklerini ve bu çağrının cevapsız kalmadığını söyledi. 2021 yılında okul bahçesinin asfaltlandığını ve duvarın kitap görselleri ile kapatıldığını aktaran Çelebi, “Ben buraya atandığım zaman ilk geldiğimde en fazla bu görseller ilgimi çekti. Bu görseller gerçekten insanın kitaplarla ilgili duygu, düşünce ve ilgisini çekiyor. Öğrencilerimiz de sürekli olarak öğretmenleri gözetiminde burada kitaplarını okuyorlar, kitap okuma etkinlikleri yapılıyor” dedi. “Müfredatı destekleme konusunda bize önemli ışık tutuyor” Kitaplık dekorunun Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun öğrenci yetiştirmede kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Çelebi, “Erdemli insanı yetiştirme konusunda okumanın ne kadar önemli olduğunu biz sürekli olarak vurguluyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin üç tane önemli hedefi vardır; aklıselim, kalbi selim ve zevki selim insan yetiştirmektir. Bunun bileşenlerinden de erdemli insan olmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için okumak gerçekten çok önemli. Biz de sınavların kalktığı ve temel eğitimin ilkokul bölümünde daha çok öğrencilerimizi okumaya dönük aktiviteler ile meşgul etmeye çalışıyoruz. Ailelerimizi de bu yönde bilgilendirmeye çalışıyoruz. Onun için bu görseller müfredatı destekleme konusunda da bize önemli ışık tutuyor” diye konuştu. "Bizleri kitap okumaya teşvik ediyor" Kitap dekorlu alanda kitap okumaktan son derece mutlu olduklarını, açık havada böyle bir etkinliği gerçekleştirmenin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden öğrenciler, herkesin kitap okuması gerektiğini, kitaplık dekoru ile kitaplara olan ilgilerinin çok daha fazla arttığını söylediler.