ÇEVRE - 06 Ağustos 2024 Salı 08:57

Deniz kaplumbağalarının ölüme yürümemesi için Erol öğretmen nöbette

A
A
A
Deniz kaplumbağalarının ölüme yürümemesi için Erol öğretmen nöbette

HATAY (İHA) – Akdeniz’e sahili bulunan Hatay’ın Samandağ ilçesinde kumsala yumurtalarını bırakan deniz kaplumbağalarının yavrularının denizle buluşması için gönüllü nöbet tutan öğretmen Erol Yüksek, yaptığıyla takdir topluyor.


Doğu Akdeniz sahilleri üreme dönemindeki kaplumbağaları ve caretta carettalara ev sahipliği yapıyor. Hatay’ın Samandağ ilçesi kumsalı da deniz kaplumbağalarının uğrak noktaları halinde. Gece saatlerinde karanlıkta yumurtalarını kumsala bırakan deniz kaplumbağalarının yavruları bir süre sonra denizle buluşuyor. Deniz kaplumbağalarının denizle buluşmalarında yardımlarına ise Fen Bilimleri Öğretmeni Erol Yüksek koşuyor. Türkiye’nin en uzun sahillerinden olan 14 kilometrelik Samandağ sahilinde deniz kaplumbağalarının "güvenli yaşam yolculuğu" yapabilmesi için gönüllü nöbet tutan Yüksek, yaptığıyla takdir topluyor. Yüksek, vatandaşları deniz kaplumbağalarının suyla buluşma yolculuğunda duyarlı olmaya davet etti.


Yavruların suni ışıkları takip ederek ölüme yürüdüklerine dikkat çeken Erol Yüksek, "Daha çok geceleri çıkıyorum çünkü en çok geceleri yavrular yuvasından çıkıyor. Günlük ortalama 10 ya da 15 yavruya denk geliyorum ama bazen bu 70-80’i de bulabiliyor. Her yavru gördüğümde bir tane bile olsa diğer gün geleceğim diyorum, bunu Ağustos sonuna kadar yapmayı düşünüyorum. Aslında bu benim için hem yakıttan hem de zamandan sıkıntı ama canları sağolsun. Bunu yaparken ben mutlu oluyorum bir vatandaş olarak. En büyük sorun suni aydınlatmalar yavru kaplumbağalar yanlış yere gidiyor ciddi bir kısmı sayı veremiyorum ama defalarca denk geldim. Yavrular ışıkları takip ederek yanlış yere gidip maalesef ölüyorlar, biz de bunun önüne geçmek için gönüllü çalışma yapıyoruz" dedi.



Deniz kaplumbağalarının ölüme yürümemesi için Erol öğretmen nöbette

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivali 27 Eylül’de başlıyor "Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan" sloganıyla Mersin’in Mut ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin 1.’si bu yıl 27-29 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festivalle ilgili bilgi veren Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, “Bu yıl 1.’sini kutlayacağımız Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivalimiz, 27-29 Eylül tarihleri arasında olacak. İlçemiz gerçekten Akdeniz bölgesinde bir tarım cenneti. Mikro klima özelliğine sahip. Ekonomimizin yüzde 95’ini tarım sektörü karşılamakta. Dolaysıyla tarım sektöründe alın teri döken emek çeken üreticilerimizin kazançlarının son derece kutsal olduğuna yürekten inanıyorum. ’Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan’ sloganıyla çıkmış olduğumuz bu yolda festivalimizin bu yıl 1.’sini düzenleyeceğiz” dedi. 27 Eylül Cuma günü saat 12.00’de Yapıntı Mahallesinde zeytin hasadıyla, Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkında festivalin açılışının yapılacağı bilgisini veren Orhan, “Her yıl olduğu gibi halk oyunlarıyla açılışını yapacağız. Açılıştan sonra protokol konuşmaları olacak” diye konuştu. Festivalde konserlerin de yer alacağını kaydeden Orhan, “İlçe şehir stadımızda konserlerimiz olacak. Festivalde birinci günü akşamı ilçe stadında, İhsan Eş, Mustafa Taş ve Melek Mosso konser verecek. Festivalin ikinci günü gündüz ise zeytinyağı yemek yarışması, zeytin ve Mut yemekleri paneli, Silifke Belediyesi Halkoyunları Topluluğu gösterisi, Çukurbağ Şalvarlı Kadın Korosu konseri düzenlenecek. Akşam bölümünde ise Mut Şehir Stadında, Ali Rıza Yılmaz, Siyam ve Ebru Yaşar konserimiz olacak. Üçüncü günü gündüz ise Trap atışları yarışması, çocuk karnavalı ve dereceye girenlere ödülleri verilecek. Daha önceki festivallerden farklı olarak şehir stadında tamamen çocuklarımıza yönelik bir çocuk şenliği yapılacak. Palyaço gösterisi yapılacak” ifadelerini kullandı. Orhan, festivale herkesi davet etti.