GÜNDEM - 15 Ekim 2024 Salı 09:47

6 yıldır babasının yanında mesleği öğrenen 14 yaşındaki kasap, yılların ustalarına meydan okuyor

A
A
A
6 yıldır babasının yanında mesleği öğrenen 14 yaşındaki kasap, yılların ustalarına meydan okuyor

Hatay’da yaşıtlarının aksine telefonla oyun oynamak yerine aile mesleği kasaplığını öğrenen 14 yaşındaki Muhammed Enes Başak, usta elleriyle eşsiz tatlara lezzet veriyor.



Antakya ilçesi Esenlik Mahallesi’nde yaşayan 14 yaşındaki Muhammed Enes Başak, 8 yaşından beri kasaplık yapan babası Nuri Başak’ın yanında mesleğin inceliklerini öğreniyor. Babasına ait kasap dükkanında usanmadan, pes etmeden mesai yapan kasap Başak; babasından öğrendiği mesleğinde kendini geliştirmeye devam ediyor. İş yerine gelen müşterilerin özel istekte bulunduğu Muhammed Enes Usta; hayvan kesimi gerçekleştirirken Hatay’ın eşsiz lezzetleri olan kağıt kebabı, tepsi kebabı ve lahmacun gibi yemekleri yapabiliyor. Okul zamanlarında okula giden Muhammed Enes Usta, okul sonrası çoğu zamanını babasının yanında çalışarak geçiriyor. Ailede gelenek haline gelmiş kasaplık mesleğini devam ettiren Muhammed Enes Usta, ilerideki hedefi babasının işlerini daha da ileriye taşımak ve çok daha güzel hale getirmek. Aile mesleği olan kasaplığı severek yapan Muhammed Enes Usta, mesleğinde olan yeteneğiyle yılların kasap ustalarına meydan okuyor.



“Okul zamanında okula gidiyorum ve boş zamanlarımda babamın yanına gelip mesleği öğreniyorum”


Kasaplık mesleğinin ailenin geleneği olduğunu ve bu geleneği devam ettirmek istediğini belirten 14 yaşındaki kasap Muhammed Enes Başak, “14 yaşındayım ve 8. sınıf öğrencisiyim. Etleri kesip kıyma makinesini atıyoruz. Maydanozla birlikte harç yaptıktan sonra tepsi kebabı ve kağıt kebabı yapıyoruz. Fırınlarda pişirip müşterilere hizmet ediyoruz. 8 yaşından dedem ilk bana öğretti, babam ise beni kasap dükkanı getirip götürürdü. Bu kasap mesleğine yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Dedemden, babamdan da bana geçen bu geleneği devam ettireceğim. Ben bu mesleği sevdiğim için burada çalışıyorum. Yaz tatilinde kesimhaneye gidiyorum. Burada mesleğin daha iyi inceliklerini öğreniyorum. Dana, inek ve koyunları kesip onların etlerini ayırıyoruz. Babamın açtığı iş yerini daha iyi ve daha güzel bir hale getirmek istiyorum. Okul zamanında okula gidiyorum ve boş zamanlarımda babamın yanına gelip mesleği öğreniyorum. Kasap mesleğini tam öğrenmiş olduğum için müşterilerin bazıları sen yap dedikleri için ben de onları yapıp onlara veriyorum” dedi.



“Bazı müşterimiz geliyor, ‘Enes bana kağıt kebabı yap veya tepsi kebabı yap’ diyorlar”


Evladının okulundan geriye kalan zamanlarda kendisine yardım ederek mesleği öğrendiğini ve kendine özel müşterileri olduğunu belirten baba Nuri Başak, “Kendisini ilk başta bu mesleği sevmesi gerekiyor. Dedesinden dolayı bu mesleği çok seviyor. Bu işi yapmaya karar verdi ve bu işi severek yapıyor. Her mesleğin kendine göre zorluğu var. Severek yapılan bir meslekte zorluk olmaz. 8 yaşından beri boş zamanlarda yanıma geliyor. Tepsi kebabı, kağıt kebabı, lahmacun, kuşbaşı ve kıyma gibi ne isterse yapar. Rahmetli dedemden babama babamdan bana benden de çocuğuma kalacak. Müşterilerim oğlumdan çok memnun oluyor. Özellikle bazı müşteriler oğlumun yapmasını istiyorlar. Benim elimin lezzeti oğluma geçmiş. Bazı müşterimiz geliyor, ‘Enes bana kağıt kebabı yap veya tepsi kebabı yap’ diyorlar. Oğlum da istediklerini yapıyor. Oğlumun müşteri potansiyeli benden daha iyi oldu. Oğlumu bu işi severek yaptığı için ileride daha başarılı daha güzel bir mekan açıp kendi işini kuracağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.



6 yıldır babasının yanında mesleği öğrenen 14 yaşındaki kasap, yılların ustalarına meydan okuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Gönüllü gençler köy köy gezerek çocukları eğlendiriyor MUŞ (İHA) – Muş’un Varto ilçesindeki Gıyasettin Bingöl Meslek Yüksekokulu bünyesinde çalışmalarını yürüten Varto İyilik Topluluğu gönüllüleri, köy okullarını ziyaret ederek çocukların eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor. 20 üniversite öğrencisi, en ücra köylere giderek okullardaki çocuklarla oyunlar oynayarak patlamış mısır eşliğinde sinema keyfi sunuyor. Palyaço kıyafeti giyen üniversite öğrencileri, gün boyunca sınıfta ve okul bahçesinde şarkılar eşliğinde köy çocuklarıyla unutulmaya yüz tutmuş eski çocuk oyunları da oynuyor. 5 yılda 5 bin öğrenciye ulaşan gönüllüler, son olarak Yılanlı köyünde yüzlerini boyadıkları köy çocuklarının eğlenceli vakit geçirmesini sağladı. Varto Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve İyilik Topluluğu Danışmanı Murat Kaymaz, “Varto Gıyasettin Bingöl Yüksekokulu bünyesinde var olan Varto İyilik Topluluğu gönüllü öğrencileri ile beraber Yılanlı köyündeyiz. Bu köyde sıcak ve güzel havada öğrenci kardeşlerimiz ile bir araya geldik. Gönüllü olan öğrencilerimiz ile beraber her yıl düzenli olarak köy okullarını ziyaret etmekteyiz. Okulun sadece duvarlar arasında bir eğitim yuvası olmadığını, eğitimin toplumla kaynaşmak, topluma, öğrencilere, hayata dokunmak olduğunu hem kendi öğrencilerimiz açısından hem de köyde yaşayan kardeşlerimiz açısından bunu göstermek amacıyla bugün buradayız. Bugün Yılanlı köyünde öğrencilerimizle beraber nostaljik bir sinema keyfi yaşatmak istedik. Mısır patlattık. Bir gişe kurarak çocuklarımıza unutamayacakları bir an yaşatmak istedik. Gönüllü üniversite öğrencilerimiz ile beraber oyunlar oynayarak, ip atlayarak, top oynayarak onlara güzel anı yaşatmak istedik” dedi. Gönüllü gençlerden Rihan Üles ise köy çocuklarının eğlenceli vakitler geçirmesi için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “Varto İyilik Topluluğu olarak bugün Yılanlı köyüne geldik. Çocukları ziyaret edip onlarla eğlenceli vakitler geçirdik. Film izlettirdik, oyunlar oynadık. Çocuklar gönüllerince eğlendi” ifadelerini kullandı. Yılanlı Köyü İlkokulunda eğitim öğretim gören çocuklardan Musa Sidar Arslan da, “Bugün abilerimiz ablalarımız Varto’dan bizim için gelmişler. Oyunlar oynadık, zaman geçirdik, top oynadık. İlk kez sinema izledik. Bize mısır ikram ettiler. Çok memnun olduk, geldikleri için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Burdur Kediye çarpıp öldü, cenazesi saatler sonra bulundu Burdur-Antalya karayolunda kediye çarptıktan sonra kontrolü kaybederek şarampole düşen ve hayatını kaybeden motosiklet sürücüsünü saatler sonra yol bakım çalışması yapan karayolları ekipleri buldu. Olay, sabah saatlerinde Burdur-Antalya Karayolu Ağlasun Kavşağı yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, yolda bakım çalışması yaparak ilerleyen karayolları ekipleri yol kenarında motosikletin yanında hareketsiz yatan birini gördü. Yerdeki parçalardan motosikletin kaza yaptığını anlayan ekipler 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. İhbar üzerine olay yerine sağlık, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde şahsın yaklaşık 3-4 saat önce hayatını kaybettiği belirlendi. Jandarma ekiplerinin yaptığı incelemelerde motosiklet sürücüsünün Ayhan Büyükkoç (60) olduğu tespit edildi. Olayın nasıl olduğunu araştıran ekipler olay yerine 110 metre uzaklıkta bulunan kedi cesedini görünce Ayhan Büyükkoç’un 15 AG 973 plakalı Kanuni marka motosikletiyle ilerlerken kediye çarptıktan sonra gidon hakimiyetini kaybederek şarampole düştüğü ve olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Savcı ve Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından Ayhan Büyükkoç’un cenazesi otopsi yapılmak üzere Burdur Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken motosiklet ise çekici yardımıyla otoparka çekildi. Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.