DÜNYA - 12 Ağustos 2024 Pazartesi 19:46 | Son Güncelleme : 12 Ağustos 2024 Pazartesi 19:47

Yunanistan’daki yangın için AB Sivil Koruma Mekanizması devreye girdi

A
A
A
Yunanistan’daki yangın için AB Sivil Koruma Mekanizması devreye girdi

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Varnava köyü ve Megara kasabasında dün çıkan orman yangını sonrası AB Sivil Koruma Mekanizması devreye girdi. Yunanistan’a Fransa, İtalya, Romanya ve Çekya yardım gönderecek.

Mayıs ayından bu yana orman yangınlarıyla mücadele eden Yunanistan'da başkent Atina yakınlarındaki Varnava köyü ve Megara kasabasında dün çıkan orman yangını ile mücadele devam ederken, AB Sivil Koruma Mekanizması devreye girdi. Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın talebi üzerine AB Sivil Koruma Mekanizması’nın devreye girdiği ve İtalya, Fransa, Çekya ve Romanya'dan itfaiye birliklerinin orman yangınlarıyla mücadele için Yunanistan’a gönderildiği duyuruldu. Yunanistan’a Fransa’nın bir yangın söndürme helikopteri, İtalya’nın bir yangın söndürme uçağı ve Çekya’nın 25 araç ile 75 itfaiyeci göndereceği aktarıldı.

Türkiye’den yardım teklifi

Diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Türkiye'nin Yunanistan'a yardıma hazır olduğu mesajını Atina yönetimine ilettiğini belirtti.

Yunanistan’daki yangın

Yunanistan’da geçtiğimiz cumartesi gününden bu yana 40 yangın çıkarken, itfaiyenin 7 yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Ağaçlar, evler ve arabaların yandığı orman yangınları nedeniyle bölgedeki bazı hastaneler ve çok sayıda kasaba ile köy boşaltıldı. İtfaiye Sözcüsü Vassilis Vathrakogiannis, yangının Penteli Dağı'na doğru ilerlediğini açıklayarak, Penteli bölgesinde en az 3 hastanenin tahliye edildiğini söyledi.

Yunan yetkililer, başkent Atina'nın 35 kilometre kuzeyinde Varnava köyünde dün çıkan yangını söndürme çalışmalarının 190'dan fazla itfaiyeci ve gönüllülerden oluşan 670 kişilik ekiple sürdüğünü açıkladı. Yetkililer, alevlerin rüzgar ve sıcak havanın da etkisiyle kısa sürede Atina sınırına kadar yayıldığını, Atina'nın bir kısmının ise dumanlar altında kaldığını bildirdi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 2 - Iğdırspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 6. haftasında Ankara Keçiörengücü, sahasında karşılaştığı Iğdırspor’u 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 20. dakikada Halil Can’ın pasında sol kanatta topla buluşan Ali ceza sahası içine hareketlendi. Ali’nin son çizgiden ortasında kale önünde Diouf kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 1-0 42. dakikada sol kanatta topu alan Camara’nın ortasında arka direkte topa yükselen Diouf kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 45+2. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Halil Can’ın vuruşunda kaleci Furkan soluna yatarak meşin yuvarlağı çıkardı. Furkan’ın kale önünde çıkardığı topu alan Diouf’un şutunda meşin yuvarlak direkten döndü. 68. dakikada Halil Can’ın savunmanın arkasına gönderdiği topa hareketlenen Dembele ceza sahası içinden yaptığı vuruşunda kaleci Furkan meşin yuvarlağı kurtardı. Hakemler: Raşit Yorgancılar, Mahmut Gülle, Arif Dilmeç Ankara Keçiörengücü: Metin Uçar, Arda Şengül, Caulker, Orhan Nahırcı, Ali Dere (Süleyman Luş dk. 75), Erkam Develi, Uğur Kaan Yıldız, Halil Can Ayan (Oğuzhan Çalışkan dk. 87), Rroca (Recep Taşbakır dk. 75), Camara (Traore dk. 63), Diouf (Dembele dk. 63) Yedekler: Emre Satılmış, Abazaj, Görkem Bitin, Oğuzhan Ayaydın, Togui Teknik Direktör: Ersan Parlatan Iğdırspor: Furkan Köse, Berkan Keskin (Burak Altıparmak dk. 46), Burak Bekaroğlu (Mert Çölgeçen dk. 61), Hasan Hatipoğlu, Caner Cavlun (Halil İbrahim Sönmez dk. 61), Lico, Guima (Eysseric dk. 46), Ahmet Engin (Thuram dk. 7), Silva, Burak Çoban, Aleksic Yedekler: Alp Arda, Alperen Selvi, Ömer Şişmanoğlu, Yusuf Can Esendemir, Niemann Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Goller: Diouf (dk. 20, dk. 42) (Ankara Keçiörengücü) Sarı kartlar: Orhan Nahırcı (Ankara Keçiörengücü), Thuram, Eysseric (Iğdırspor)
Kocaeli Tırın denize düştüğü anlar kamerada Kocaeli’nin Gebze ilçesinde freni boşalan tır denize düştü. Tırın bariyerleri kırarak denize düştüğü anlar saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, Gebze ilçesi Eskihisar Mahallesi Negmar Feribot İskelesi’nde sabah saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Mazlum Şimşek idaresindeki 34 EM 3127 plakalı tır, feribot geçişi için iskeleye geldi. İskelede arıza yapan tırın dorsesi, başka bir araca aktarılarak yük taşımaya devam edilmek istendi. Dorseden ayrılma işlemi sırasında aniden frenleri boşalan tır denize uçtu. Sürücü Şimşek, müdahale etmeye çalışsa da aracı durdurmayı başaramadı. Tır saniyeler içerisinde suya battı. Tır vinç yardımıyla denizden çıkarılırken, tırdan boşalan yağ ve mazotun denize yayılmasını engellemek için 150 metre mantar bariyer kullanıldı. Kazada yaralanan olmazken, tırın bariyerleri kırarak denize düştüğü anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Etraftaki vatandaşların çaresizce izleyişi de kameraya yansıdı. NEGMAR şirketinden açıklama Negmar Feribot İskelesi’nde meydana gelen olayla ilgili Negmar şirketi açıklama yaptı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, “BKM Lojistik’e ait 34 EM 3127 plakalı tır, 22.09.2024 gecesi 02.00’de Eskihisar-Tavşanlı (Yalova) feribot hizmetleri yapan işletmemize ait feribota çıkması sırasında gemi kapağında arızalanmıştır. Arıza yaptığı saat olan 02.00’den saat 10.00’a kadar işletmemize ait limanda bağlı kalmıştır. Alandan götürülme esnasında şoförü tarafından direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi sebebiyle tır limandan denize doğru kaymaya başlamış ve kapalı pozisyonda olan liman bariyerlerini kırarak denize düşmüştür. Tırın denize düşmesi akabinde limanda işletmemiz tarafından çevre güvenlik ve çevre kirliliği açısından gerekli tedbirler acilen alınmıştır. İl Çevre Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ve jandarma kontrolünde tır kısa süre içinde denizden çıkartılmış ve BKM Lojistik ekipleri tarafından limandan uzaklaştırılmıştır. Yaşanan bu üzücü hadise bahse konu olan tırın fren ve hidrolik sisteminden kaynaklanan arızası sebebiyle meydana gelmiş olup, işletmemizin liman hizmeti veya feribotumuz ile alakalı değildir” ifadelerine yer verildi.