DÜNYA - 15 Mart 2022 Salı 11:53

Türkmenistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov

A
A
A
Türkmenistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov

Türkmenistan’da cumhurbaşkanlığı seçimini 72,97 oy ile Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un oğlu Serdar Berdimuhammedov kazandı.

Türkmenistan’da 12 Mart’ta yapılan erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları açıklandı. Merkez Seçimler ve Referandumlar Komisyonundan yapılan açıklamada, seçimlerin bayram ortamında geçtiği belirtilerek, toplam 3 milyon 460 bin 80 kayıtlı seçmenin yüzde 97,17’sinin seçim gününde oy kullandığı aktarıldı. Açıklamada, “Türkmenistan’ın seçim kanunun 76. Maddesi uyarınca ve Merkez Seçim Komisyonunun 14 Mart tarihli kararı temelinde oyların yüzde 72,97’sini alan Kabine Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Berdimuhammedov Türkmenistan’ın seçilmiş yeni Cumhurbaşkanı olarak tanındı. Türkmenistan Devlet Beden Eğitimi ve Spor Enstitüsü Rektör Yardımcısı Hıdır Nunnayev yüzde 11,09 oy ile ikinci, Marv Vali Yardımcısı Agadcan Bekmuradov ise yüzde 7,22 oy ile üçüncü oldu” ifadeleri yer aldı.

Serdar Berdimuhammedov

Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov’un oğlu 41 yaşındaki Serdar Berdimuhammedov, 2001’de Türkmenistan Tarım Üniversitesinden mezun oldu.

Çalışma hayatına devlet Gıda Derneğinde Dış Ekonomik İlişkiler Ofisinde Başuzman olarak başlayan Serdar Berdimuhammedov, babasının 2007’de cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından farklı dönemlerde Türkmenistan’ın Moskova Büyükelçiliğinde ve İsviçre’de ülkesinin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nde görev yaptı. Serdar Berdimuhammedov, daha sonra Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda farklı departmanlarda müdür olarak çalıştı. 2016’da Demokrasi Partisi’nden parlamento milletvekili seçilerek, Dışişleri Bakan Yardımcılığı, Ahal bölgesi Valiliği yaptı.

2020 yılında Türkmenistan Sanayi Bakanlığına atanan Serdar Berdimuhammedov, 2021 Şubat ayından bu yana Başbakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Berdimuhammedov, 14 Şubat’ta yapılan Demokrasi Partisi olağanüstü toplantısında cumhurbaşkanlığı adayı gösterilmişti.

Aliia Raimbekova

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Son 1 ayda 29 bin araç cezadan kaçamadı Aydın’da Eylül ayında trafik kurallarına uymayan 29 bin 513 sürücü cezadan kaçamazken, meydana gelen kazalarda 5 kişi hayatını kaybetti. Aydın’da trafik güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam ederken, 2024 yılı Eylül ayı içerisinde yapılan denetimlerde toplam 143 bin 24 araç kontrol edildi. Yapılan denetimlerde trafik kurallarına uymadığı tespit edilen 29 bin 513 araca işlem yapıldı. Eylül ayında meydana gelen 798 trafik kazasında ise 5 kişi hayatını kaybetti. Konu ile ilgili Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Trafik güvenliğinin arttırılması ve korunması için Valiliğimizin gözetim ve denetiminde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı trafik ekipleri tarafından 2024 yılı Eylül ayı içerisinde toplam 143 bin 24 araç kontrol edilmiş, 29 bin 513 araca işlem yapılmıştır. Alınan önlemlere rağmen, trafik kurallarına uyulmaması nedeniyle 2024 Eylül ayı içerisinde ilimiz sınırlarında toplam 297 maddi hasarlı, 496 yaralamalı ve 5 ölümlü olmak üzere toplam 798 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda toplam 729 vatandaşımız yaralanmış, 5 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Valiliğimizce, ilimizde trafik güvenliği ve vatandaşlarımızın can ve mal emniyetinin daha etkin sağlanmasına yönelik olarak alınan tüm tedbirler arttırılarak aynı kararlılıkla ve gayretle sürdürülecektir. Trafik kurallarına uyan, trafik düzeninin sağlanmasına ilgi ve destekleriyle katkı sağlayan değerli vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Trafik kazalarının azalması için sürücü ve vatandaşlarımızın da daha duyarlı olmaları, özellikle hatalı şerit değiştirmemeleri, alkollü araç kullanmamaları, kural ihlali yapanların ise 112 Acil Çağrı Merkezi telefonuna ihbar edilmeleri hususlarında vatandaşlarımızın bilgisine, desteklerine büyük ihtiyaç vardır” ifadeleri yer aldı.
Antalya Düğün dönüşü feci kaza: 22 yaralı Antalya’da düğünden dönenlerin bulunduğu minibüs ile otomobilin çarpıştığı kazada ortalık savaş alanına döndü. Çarpışmanın etkisiyle yaralıların yola savrulduğu kazada 22 kişi yaralandı. Kaza, dün gece 00.15 sıralarında Antalya’nın Kepez ilçesi Habipler Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi ile Adnan Kahveci Caddesi’nin kesişiminde meydana geldi. Düğünden döndükleri öğrenilen Ahmet E. (48) idaresindeki 09 HJ 286 minibüs ile Gökhan G.’nin kullandığı 07 BON 549 Audi marka araç kavşak sisteminde çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle minibüs geldiği istikamete ters dönerken araçta bulunan yolcular ise camlardan yola savruldu. Cadde savaş alanına döndü Caddenin savaş alanına döndüğü kazayı gören mahalle sakinlerinin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı ile olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Bu sırada mahalle sakinleri yola savrulan yaralılara yardım etmek için kaza yerine koşuştu. Kazada yaralanan 22 kişi olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kepez Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. “Kime yardım edeceğimizi şaşırdık” Kazaya şahit olan mahalle sakinlerinden Süleyman Birlik, kazada çok sayıda yaralı olduğunu ve kime yardım edeceklerini şaşırdıklarını belirterek, “Evde otururken arabaların çarpışmasından sonra insanların fırladığını gördüm. Özellikle çocuklar çok fazlaydı. Biz koştuk, müdahale etmek isterken hangisine müdahale edeceğimizi şaşırdık o anki psikolojiyle. Bütün yaralılar kan revan içerisindeydi. Kimisi konuşamıyordu, kimisinin beli tutmuyordu. Biz özellikle ilk önce çocuklara müdahale ettik. Yaklaşık 20’ye yakın yaralı vardı. Yerden yatan ve arabanın içinde sıkışanlar vardı. Durumu ciddi olan 2 kişi vardı, hiçbir şekilde konuşamıyordu. Ama çok şükür kazada ölü yok. Yaralı çoktu, 7-8 tanesi çocuktu. Aracın içinde nereden baksan 15 kişi yola fırladı” dedi. UKOME kararına rağmen trafik ışığı yapılmamış Kavşak sisteminde sürekli kazaların olduğunu ve tedbir alınması gerektiğnii belirten Birlik, “Burası sürekli kaza olan bir yer, şikayet etmemize rağmen herhangi bir tedbir alınmıyor. Burada iki tane genç hayatını kaybetti. Ona rağmen hiçbir şekilde buraya her hangi bir ışık, hız kesici kasis bir şey koyulmuyor. Defalarca şikâyet ettik, mahalleli olarak imza topladık. Bunlar yapılmış olsa bu kaza da olmazdı, o iki tane genç ölmezdi. Bunların önüne geçilmesini, buraya bir ışık yapılmasını istiyoruz. Biz de korkuyoruz, arabayla evimize giren oluyor. Gecenin geç saatlerinde kazaya koşuyoruz, bizim de psikolojimiz bozuluyor. Yaralıyı, ölüyü görünce artık psikoloji kaldırmıyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan, UKOME tarafından yaklaşık 1.5 yıl önce kazanın meydana geldiği kavşak sistemine trafik ışığı koyulması yönünde karar alındığı ancak henüz yapılmadığı öğrenildi.
İstanbul İstanbul’da kaçak silah üretilen lüks rezidansa operasyon: 9 gözaltı İstanbul’un Pendik ilçesinde lüks bir rezidansa düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda özel yalıtılmış rezidansta üretilen 196 tabanca ve bu tabancalara ait 196 şarjör ile 3 bin 61 mermi ve yüzlerce tabanca gövdesi ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından silah kaçakçılarına yönelik geniş çaplı çalışma gerçekleştirildi. Yasadışı silah ticareti yapan kişilere karşı yürütülen çalışmalar sonucu, şüphelilerin ev ve iş yeri olarak kullandıkları adreslerde silah üretimi yaparak, buraları “zula” olarak tabir edilen depo şeklinde kullandıkları belirlendi. Soruşturma kapsamında yapılan teknik ve fiziki takibin sonunda 27 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında polis ekipleri tarafından Pendik’te bir dizi operasyon düzenlendi. Lüks rezidansa yapılan operasyonlarda 9 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda gerçekleştirilen aramalarda ise, 9 milimetre çapında 196 tabanca ve bu silahlara ait 196 şarjör, 3 bin 61 mermi, bin 568 tabanca gövdesi, 446 icra yayı ve mili, 325 iç kızak, 250 tabanca sürgüsü, 179 tabanca namlusu, muhtelif sayıda silah parçaları, bir taşlama makinesi, silah imalatında kullanılan bir matkap ele geçirildi. Şüpheliler sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Öte yandan şüphelilere yönelik başlatılan soruşturma devam ederken, yılbaşından bu yana il genelinde yasadışı ticareti ve suçlularına yönelik bilanço da belli oldu. Buna göre, ruhsatsız silah bulundurma, taşıma, yasadışı imalat, sevkiyatı ve ticareti suçu kapsamında 1 Ocak tarihinden 7 Eylül’e kadar geçen 10 aylık sürede 9 bin 911 şüpheli şahsa adli işlem yapıldığı açıklandı. Söz konusu tarihlerde 11 bin 99 tabanca, 443 uzun namlulu ve otomatik silah, 52 bin 569 merminin ele geçirildiği aktarılan operasyonlarda, silah gövdesi, sürgüsü, namlu, tetik tertibatı, çıkarıcı, iğne, pim, irca yayı ve milinden oluşan 17 bin 780 silah parçasının yakalandığı öğrenildi. Ayrıca operasyonlarda ele geçirilen silahlar ve mermiler ile silah parçaları İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Fatih’teki Vatan Yerleşkesinde sergilendi.