Elmadağ’ın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan barajın yarısının yerin 14 metre altında inşa edildiğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Yapım aşaması tamamlanan ve şu anda dolu olan barajımız 2,5 milyon metreküp su tutma rezervine sahip ve Türkiye’nin içme suyu temini amaçlı en büyük kapasiteli yeraltı barajıdır. ASKİ’nin kendi imkanlarıyla yaptığı bu baraj, Kargalı Deresi’nden gelen suyu depoluyor” dedi.
Daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çeşitli yatırımlarla su sorunu büyük ölçüde çözülen Elmadağ’a, şimdi de Türkiye’nin içme suyu temini amaçlı en büyük kapasiteli yer altı barajını inşa ettiklerini kaydeden Gökçek, barajın suyu yer altında depolayacağını ifade etti. Gökçek, barajın hizmet aşamalarını ise şöyle anlattı:
“Yurtdışında gelişmiş ülkelerde kullanılan yer altı barajı Türkiye’de sınırlı sayıda bulunuyor. Yaptığımız bu çalışmayla yerin 14 metre altında Kargalı Deresi’nin suyunu tutacağız. Su yer altında toprak gözenekleri içerisinde tutulduğundan, suyun buharlaşma düzeyi oldukça düşük oluyor. Ayrıca su toprağın içerisinde süzülerek baraja ulaştığı için kalitesi daha yüksek oluyor. 2,5 milyon metreküplük bu barajımızdaki su, barajın ilerisine inşa ettiğimiz 2 bin 500 metreküplük bir su deposuna, oradan da pompalarla Elmadağ merkezdeki 1200 metreküplük İsmetpaşa Su Deposu’na aktarılıyor. Oradan da yaklaşık 10 mahalleye su temini sağlıyor. Suyun barajdan itibaren katedeceği hat uzunluğu ise toplam 6 bin 389 metre.”
Dağıtım hattında bulunan Kemalpaşa, Gümüşpala, Yenimahalle, Yenipınar, Üçevler mahallelerinin tamamının, Yenidoğan, Yenice, Taplıca ve İsmetpaşa mahallelerinin de bir kısmının suya kavuştuğu müjdesini veren Gökçek, “Daha sonra yapacağımız ilavelerle diğer mahallelerin de bu sudan yararlanmasını sağlayacağız” dedi.
DÜŞÜK MALİYETLİ, UZUN ÖMÜRLÜ VE ENERJİ CİMRİSİ BARAJ
Yer altı barajlarının ömrünün uzun ve maliyetinin daha düşük olduğunu da ifade eden Başkan Gökçek, “Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla altıda bir oranında daha düşük maliyete gerçekleştirdiğimiz baraj inşaatı yapılmadan önce Elmadağ ilçesi, 30 kilometre uzaklıktaki mevcut kuyulardan pompalar yardımıyla 500 metre yukarı basılarak suyuna kavuşuyordu. Bu da çok büyük enerji sarfiyatına neden oluyordu. Yer altı barajını yapmamızın ardından şimdi Elmadağ’ın eski pompa sistemi devreden çıkarıldı ve elektrik enerjisinden de yıllık 1,5 milyon TL miktarında tasarruf sağlanması için düğmeye basıldı. Cazibe hatlarıyla su temini sağlayan yeni yeraltı barajıyla hem yatırımdan hem de işletmeden büyük ölçüde tasarruf sağladık” diye konuştu.
Yaklaşık bir yıl gibi kısa bir sürede inşaatı tamamlanan barajın Elmadağlılara hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız su temin çalışmaları ile hem Başkent Ankaramızın suyunu garanti altına alıyoruz hem de Başkentlilerimizin sağlıklı, temiz ve kaliteli suya kavuşmasını sağlıyoruz” dedi.