DÜNYA - 14 Ocak 2024 Pazar 18:08 | Son Güncelleme : 14 Ocak 2024 Pazar 18:09

Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 13. Yıldönümü

A
A
A
Tunus’ta Yasemin Devrimi’nin 13. Yıldönümü

Tunus’un Sidi Buzid kentinde 17 Aralık 2010’da seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin kendini ateşe vermesiyle başlayan ve ülkede “Yasemin Devrimi” olarak anılan halk ayaklanmasının 13. yıl dönümünde protesto gösterisi düzenlendi. Başkent Tunus’taki Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan binlerce kişi, 25 Temmuz 2021'de aldığı "olağanüstü kararlar" nedeniyle Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in istifasını talep etti. Tunus bayrakları taşıyan göstericiler, “İnsanlar yeniden devrim istiyor”, “Tutuklu tüm siyasi liderler için özgürlük” sloganları attı.
Tunus'taki siyasi kriz

Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2022’de “ülkenin tehlikede olduğunu” gerekçe göstererek dönemin başbakanını görevden almış ve parlamentonun yetkilerini dondurmuştu. Tunus halkına hitap eden Said, “Ülkenin kurumları çöküyor. Ülkede yağmalamalar yaşanırken, iç savaşın çıkması için para toplayanlar var. Bana verilen sorumluluklara göre Tunus'taki durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü hal önlemlerinin alınması gerekiyor. Kritik bir dönemden geçiyoruz. Hiç kimsenin Tunus’a kendi malı gibi davranmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Said 22 Eylül 2021'de ise imzaladığı kararnameyle yetkilerini genişleterek yürütme organını da kendisine bağlamıştı. Şubat 2022'de Yüksek Yargı Konseyi’nin feshedildiğini belirten Said, 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini duyurmuştu. 25 Temmuz'da yüzde 30.5 katılımla düzenlenen referandumda, yüzde 94.6 "evet" oyuyla yeni anayasa kabul edilmişti. 17 Aralık 2022’de parlamento üyelerini belirleyecek genel seçime katılım oranı ise yüzde 8.8’de kalmıştı. Said'e yönelik tepkiler, Temmuz 2021'den bu yana aldığı kararlar nedeniyle giderek artıyor.

Yasemin Devrimi

Tunus’ta 17 Aralık 2010’da üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığı gerekçesiyle seyyar satıcılık yapan Muhammed Buazizi, tezgahına polisin el koymasından sonra kendisini ateşe vermişti. Olayın ardından başlayan protestolar sonucu 23 yıldır Tunus'u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali, 14 Ocak 2011’de ülkeden kaçmıştı.
Tunus'taki çoğu parti ve sivil toplum kuruluşu tarafından 14 Ocak, devrimin yıl dönümü olarak görülüyor. Ancak Cumhurbaşkanı Said, resmi yıl dönümü tarihini değiştirip 17 Aralık'a alındığını duyurmuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AFAD: “25 Kasım Pazartesi 25 ilimize sarı uyarı ve 13 ilimize turuncu uyarı verilmiştir” Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan son bilgilere ve yapılan değerlendirmelere göre 25 Kasım Pazartesi günü 25 il için sarı uyarı, 13 il için de turuncu uyarı verildiğini açıkladı. AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, 24 Kasım (Pazar) günü için 35 ile sarı uyarı, 20 ile (Antalya, Bolu, Erzincan, Gümüşhane, Rize, Sivas, Trabzon, Bayburt, Bartın, Düzce, Giresun, Kastamonu, Ordu, Tokat, Tunceli, Zonguldak, Karabük, Adana, Mersin, Kahramanmaraş) turuncu uyarı verildiği, 25 Kasım (Pazartesi) günü için de 25 ile sarı uyarı, 13 ile (Adana, Antalya, Erzincan, Giresun, Ordu, Tokat, Tunceli, Bayburt, Gümüşhane, Mersin, Kahramanmaraş, Rize, Trabzon) turuncu uyarı verildiği belirtildi. “8 il genelinde ve 1 ilçede pazartesi günü okullar tatil” Açıklamada, “Turuncu ve sarı uyarı verilen illerimizden toplam 3 bin 267 ihbar alınmıştır. İhbarlara müdahale ve mahsur kalan vatandaşları güvenli alanlara alma çalışmaları devam etmektedir. Uyarı verilen illerimizde yürütülen çalışmalarda toplam 15 bin 818 personel, 6 bin 635 araç görev yapmaktadır. Yoğun kar yağışı sebebiyle Nevşehir, Sivas, Tokat, Yozgat, Ordu, Bolu, Kayseri ve Niğde il geneli ile Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde 25 Kasım Pazartesi günü eğitim ve öğretime 1 gün ara verilmiştir. Yoğun kar yağışı ve tipi sebebiyle bazı bölgelerde elektrik kesintisi meydana gelmiş; 24 farklı noktada yollar ulaşıma kapanmıştır. Yolların açılması ve kesintilerin giderilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Olumsuz hava şartlarından etkilenen vatandaşlarımıza AFAD ve Kızılay tarafından toplam bin 616 battaniye dağıtımı yapılmıştır. AFAD, Kızılay, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından 18 bin 471 kumanya/çorba ile içecek ve su dağıtımı yapılmıştır. Dağıtım çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaları, tüm ekiplerimiz ve ilgili kurumlarımızla birlikte sürdürüyoruz” denildi.
Manisa Fırtına ve yağışa karşı büyükşehir ekipleri seferber oldu Manisa’da etkili olan olumsuz hava şartlarına karşı Manisa Büyükşehir Belediyesi tüm ekipleriyle seferber oldu. Gün boyu etkili olan fırtınada devrilen yaklaşık 200 ağaç kaldırıldı. Su baskınının yaşandığı 52 noktaya da müdahale edildi. 2 bin yağmur suyu ızgarası ile 400 kanalizasyon tıkanıklığı giderildi. Yüksek rakımlı bölgelerde etkili olan kar yağışına karşı ise 19 araç 40 personelle küreme ve tuzlama çalışmaları yürütüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Manisa merkez ve ilçeleri için verilen gök gürültülü sağanak yağış uyarısıyla birlikte teyakkuza geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisalıların mağduriyet yaşamaması için yoğun mesai harcadı. Öğle saatlerinde başlayan fırtına ve gök gürültülü sağanak yağışta Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile MASKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri yaşanan olumsuzluklara anında müdahalelerde bulundu. Fırtınadan devrilen 200 ağaca müdahale edildi Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı 3 ekip aracı, bir kamyon, bir kepçe ve traktör ile fırtına nedeniyle devrilen yaklaşık 200 ağaca müdahale etti. Devrilen ağaçları kaldıran ekipler, dalları kırılan ağaçlara da budama işlemi yaparak güvenli hale getirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da 9 ekip ve 9 araçla su baskınının yaşandığı 52 noktaya müdahalede bulundu. Anında müdahale edildi MASKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri de 60 araç 10 motopomp ve 400 personel ile sahada yer aldı. Yaklaşık 2 bin adet yağmur suyu ızgarası ile 400 adet kanalizasyon tıkanıklığına müdahale edildi. Yağışla birlikte yağmur suyu ızgaralarına dolan ağaç yaprakları ve malzemeleri temizlendi. Ekiplerin çalışmaları, su akışını sağlıklı hale getirdi. Ayrıca Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekiplerince yağmur nedeniyle oluşan çökmelere de müdahale edildi. Karla mücadele çalışması yürütüldü Öte yandan Manisa’nın yüksek rakımlı bölgelerine de mevsimin ilk kar yağışı düştü. Kar yağışına karşı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol Yapım Şube Müdürlüğü ekiplerince kar küreme ve tuzlama çalışmaları yürütüldü. Demirci’ye bağlı Mahmutlar-Bardakçı mahalelleri, Söğütçük Mahallesi güzergahı ile Gördes Doğanpınar güzergahlarında 4 araç ve 5 personelle çalışmalar yapıldı. Turgutlu’da da Irlamaz-Güney-Horzum-Çıkrıkçı-Sivrice-Baktırlı hattında yol kontrolleri gerçekleştirildi. Spil Dağı Milli Parkı’nda etkili olan kar yağışına ise 13 araç 35 personelle müdahale edildi. Çalışmalar kapsamında 5 kapalı kanal açılırken, kapanan şarampoller de temizlendi. Kar küreme çalışmalarının ardından buzlanma yaşanmaması için 13 ton tuzlama çalışması yapıldı.
Malatya Malatya’da Büyükşehir Belediyesi’nde kar teyakkuzu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya’da kar yağışının başlaması ile birlikte genel sekreter yardımcıları ve ilgili daire başkanlıkları ile Büyükşehir Belediyesinde koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarılar doğrultusunda Malatya Büyükşehir Belediyesi, yoğun kar yağışı ve buzlanma riskine karşı gerekli tüm tedbirleri aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, teknik ekibi ile yaptığı koordinasyon toplantısının ardından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karla mücadele çalışmaları için 269 araç ve bin 46 personelin 34 noktada hazır bekletildiğini duyurdu. İlçe belediyeleriyle koordineli olarak toplamda 337 araç ve bin 285 personelin 56 noktada görevlendirildiğini belirten Başkan Er, ayrıca 9 bin ton tuz stokuyla don olaylarına karşı da hazırlıklı olduklarını ifade etti. Başkan Er, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Yol ve Altyapı Koordinasyon Dairesi, Ulaşım Hizmetleri Dairesi, Zabıta Dairesi, İtfaiye, Temizlik İşleri ve MASKİ ekiplerinin kar yağışının oluşturabileceği olumsuzluklara karşı 24 saat görev başında olduğunu vurguladı. Vatandaşlara çağrı: Zincirsiz yola çıkmayın Başkan Sami Er, hemşehrilerinden yoğun kar yağışı süresince özel araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmamalarını ve zincirsiz trafiğe çıkmamalarını istedi. Toplu taşıma araçlarının tercih edilmesinin trafikteki aksaklıkları azaltacağına dikkat çeken Başkan Er, vatandaşların bu konuda hassasiyet göstermelerini rica etti. Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış günlerinde sokakta kalan vatandaşları da unutmadı. Başkan Er, 444 51 44 numaralı Tek Adımda Çözüm Merkezi’ni arayan evsiz vatandaşların barınma ihtiyaçlarının belediyenin imkânlarıyla karşılanacağını açıkladı. Sağlık sorunları olan vatandaşlar için özel önlemler alınıyor Sağlık sorunları olan vatandaşlar için özel önlemler alındığını dile getiren Başkan Er, kemoterapi ve diyaliz tedavisi görenler ile doğumu yaklaşan hamilelerin misafirhanelerde ağırlanacağını belirtti. Sağlık İl Müdürlüğü ile koordinasyon içinde çalıştıklarını ifade eden Başkan, kırsal bölgelerde yaşayan ve sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk çeken vatandaşlar için 8 adet paletli ambulansın da hazır olduğunu söyledi. Başkan Sami Er, “Vatandaşlarımız hiçbir şekilde endişeye kapılmasınlar. Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü tedbiri aldık. Şehrimizin huzuru ve güvenliği için ekiplerimizle 24 saat görev başındayız” diyerek sözlerini tamamladı.