SAĞLIK - 07 Mayıs 2021 Cuma 11:19

Tunceli’de o ilçede 4 köy ile 1 mahallede karantinaya alındı

A
A
A
Tunceli’de o ilçede 4 köy ile 1 mahallede karantinaya alındı

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde 4 köy ve 1 mahalle artan Covid-19 vakaları nedeniyle 10 gün süreyle karantinaya alındı.

Mazgirt İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Kaymakam Muhammed Şahin başkanlığında toplanarak korona virüs tedbirleri kapsamında çoklu vaka ve temaslılardan dolayı ilçeye bağlı Kızılkale, Kızılcık, Göktepe, Yazeli köyleri ile Akpazar Beldesi Çarşıbaşı Mahallesi’nde 7 Mayıs 2021 tarihinden başlamak üzere 10 gün süreyle karantina ilan edilmesine karar verdi. Gerek görülmesi halinde sürenin uzatılabileceği yönünde de karar alan kurul, karantina bölgesindeki vatandaşların acil durumlar için ihtiyaçlarının Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacağını bildirdi.

Karantina nedeniyle il dışından seyahat izin belgesi ile gelen vatandaşların 10 gün süreyle evlerinde karantinada kalması kararlaştırılırken, zaruri durumlarda bölgeye girişlerin güvenlik güçleri kontrolünden sağlanacağı belirtildi.
Öte yandan kuralları ihlal edenler hakkında idari para cezasının yanı sıra Türk Ceza Kanununun 195’nci maddesi kapsamında adli işlemler başlatılacağı kaydedildi.

Ercan Topaç
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Develi’de yerel lezzetler ve akademik kariyerler bütünleşti 49.Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Develi Seyrani Kampüsü’nde düzenlenen etkinliklerde yerel lezzetler, unutulmaya yüz tutan meslekler ve akademik kariyerler bütünleşti. Kayseri Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Kayseri Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Develi Hüseyin Şahin MYO aşçılık programı organizasyonunda Develi Seyrani Kampüsü’nde düzenlenen etkinliklerde yerel lezzetler, unutulmaya yüz tutan meslekler ve akademik kariyerler bütünleşti. Kayseri Üniversitesi Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu aşçılık bölümü öncülüğünde tescilli ve tescil aşamasındaki yerel lezzetlerin tanıtımı yanı sıra halk eğitim merkezi öncülüğünde geliştirilen ve unutulmaya yüz tutan mesleklerden hasır, kamış, kındıra örgücülüğü, ahşap oymacılık, kağıt örgücülük kurslarının sergileri de açıldı. Etkinlikler kapsamında ayrıca çeşitli turizm temsilcileri, yiyecek içecek sektör temsilcilerinin, turizm firmalarının insan kaynakları birimlerinin de katılımıyla ’Sektör Öğrenci Buluşması’ ve ’Turizmde Kariyer Olanakları İş Fırsatları’ söyleşisi gerçekleştirildi. Etkinliklerde Develi’ye ait tescilli ürünlerden; Develi Gacer’i, Develi cıvıklısı, tescil aşamasındaki Develi cevizli pidesi ve Pırtımpırt yemeği gibi ürünlerin yanı sıra kayısı dolması, Develi pastırması, güveçte Kızık fasulyesi, tepsi mantısı, cizza pide, nevzine, Gacer dolazı, Gacer tatlıları, manda kaymağı ve yoğurdu, yöresel peynirler, erişte, mantı gibi Develili kadınlar tarafından yapılan el ürünleri de tanıtıldı. Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından etkinliklere katılanlara sıcak süt ikramı yapıldı. Etkinliklere; Kaymakam Yusuf Turan, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Belediye Başkanı Adem Şengül, ilçe protokolü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri, STK temsilcileri, turizm firmalarının temsilcileri, öğrencilerin yanı sıra sektörün duayenleri ile vatandaşlar katıldı.
Ankara Sincan’da Ulubatlı Hasan, Çimşit ve Saraycık Mahallelerinde detaylı temizlik Sincan Belediyesi ilçenin dört bir köşesini dip köşe temizliyor. Günlük rutin temizlik çalışmalarının yanı sıra Ulubatlı Hasan, Çimşit ve Saraycık Mahallelerinde ihtiyaç malzemesi atıkların depolandığı alanlarda temizlik çalışması yapıldı. Sincan Belediyesi ekipleri vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendirerek harekete geçti. Zabıta, Temizlik İşleri ve Fen İşleri Müdürlükleri iş birliğiyle Ulubatlı Hasan, Çimşit ve Saraycık Mahallelerinde temizlik çalışmaları yürütüldü, çöp yığınları iş makineleri aracılığıyla temizlendi. Çevre kirliliği oluşturan, sağlık açısından riskli olan atık malzemelerin depolandığı alanlar ekiplerin detaylı çalışması sonucu temizlendi, hijyenik hale getirildi. Ayrıca, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek ve haşerelerle mücadele etmek amacıyla temizlenen bölgeler ilaçlandı. Zabıta ekipleri yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda Saraycık, Ulubatlı Hasan ve Çimşit Mahallelerinde detaylı bir temizlik çalışması yürütülmüştür. Söz konusu mahallelerdeki atık ve çöpler iş makineleri yardımıyla taşınarak bölge temizlenmiştir. Vatandaşlarımızın benzer durumlarla karşılaşmaları halinde belediyemize bildirmesi önemle rica olunur" denildi. Ekipler çevre temizliği konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı.
Samsun Eski hastane binası yıkılıyor, yerine Sağlık Yaşam Merkezi yapılacak Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan eski Vezirköprü Devlet Hastanesi binasında yıkım çalışmaları başladı. Yıkım sonrası Sağlık Bakanlığı tarafından aynı alana "Sağlık Yaşam Merkezi Kompleksi" inşa edilecek. Taşkale Mahallesi Köprülüler Caddesi üzerinde bulunan ve 30 Temmuz 1984 tarihinde 100 yatak kapasiteli olarak hizmete giren Vezirköprü Devlet Hastanesi, 2000’li yıllarda yapılan eklemeyle 200 yataklı hale getirilmişti. Yeni hastane binasının tamamlanmasının ardından 23 Kasım 2020 tarihinde sağlık hizmetleri yeni binaya taşınmış, eski bina ise boş kalmıştı. Uzun süredir atıl durumda olan eski hastanenin ne olacağı merak edilirken, 11 Mart 2025 tarihinde 797 bin 589 TL muhammen bedelle yıkım ihalesine çıkıldı. İhalenin sonuçlanmasının ardından başlatılan yıkım çalışmalarının yaklaşık bir ay süreceği bildirildi. Yerine sağlık kompleksi Yıkımın ardından aynı arsaya yapılacak "Sağlık Yaşam Merkezi Kompleksi"nde, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimliği ve 112 Acil Çağrı Merkezi gibi birimler yer alacak. Sağlık Bakanlığı tarafından projelendirilen merkezde ayrıca şu hizmet birimleri bulunacak: İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimliği ve 112 Acil Çağrı Merkezi gibi birimler yer alacak. Sağlık Bakanlığı tarafından projelendirilen merkezde ayrıca şu hizmet birimleri bulunacak: İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimliği ve 112 Acil Çağrı Merkezi birimleri yer alacak. Projelendirilecek Sağlık Yaşam Merkezinde; Beslenme Danışmalığı, Fiziksel Aktivite Kronik Hastalıklar Yönetimi , Sağlıklı Yaşlanma Danışmanlığı, Kadın ve Üreme sağlık lı Gebelik, Evlilik Öncesi Danışmalık, Aile Danışmalığı, Sosyal Çalışmalar ve Toplumsal Destek, Sigara Bırakma Polikliniği, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmalığı, Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri, Sağlık Okur Yazarlığı Okulu , Okul Sağlığı Hizmetleri, Görüntüleme Hizmetleri, Tıbbi Laboratuvar Ünitesi Enjeksiyon Kontrol Hizmetleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM).
Ankara Hatay dağ ceylanlarının sayısı her geçen yıl artıyor Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün (DKMP) nesli tehlike altında olan Hatay dağ ceylanının (Gazella gazella) korunması amacıyla yaptığı çalışmalar ile ceylanların sayısı bin 504’e yükseldi. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, nesli tehlike altında olan Hatay dağ ceylanı türünün korunması ve sürdürülebilir bir popülasyonla geleceğe aktarılması amacıyla Hatay’da yoğun bir koruma ve izleme programı yürütüyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan son değerlendirmelere göre dünyada yalnızca 3 bin birey kaldığı tespit edilen Hatay dağ ceylanı Türkiye, İsrail, Filistin ve Ürdün sınır hattında dar bir coğrafyada yaşıyor. Türkiye’de ise yalnızca Hatay’ın Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri arasında, Suriye sınır hattına komşu yaklaşık 13 bin hektarlık Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda (YHGS) doğal yaşamını sürdürüyor. Türkiye’deki dağ ceylanı sayısı bin 504’e yükseldi Hatay dağ ceylanı popülasyonunun artırılması amacıyla yapılan çalışmalar hakkında yazılı bir açıklama yapan DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, "2014 yılında ‘Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi’ni kurduk ve burada türün korunması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Merkezde bugün itibarıyla ise 51 birey bulunuyor. Sağlık durumları ve sayıları uygun olan bireyleri zaman zaman doğal yaşam alanlarına salıyoruz" ifadelerini kullandı. Çokçetin ayrıca, Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 2013 yılında yapılan ilk envanter çalışmasında yalnızca 235 birey sayılmışken, yürütülen koruma çalışmaları neticesinde 2024 yılı itibarıyla bu sayının bin 504’e ulaştığı bilgisini verdi. Üretim merkezinde aynı zamanda annelerinden ayrı düşen, hastalanan veya yaralanan bireylerin rehabilitasyon çalışmalarının da yapılmakta olduğunu belirten Çokçetin, "Rehabilitasyonu yapılan Hatay dağ ceylanlarını tekrar doğaya kazandırıyoruz. Türün korunması ve devamının sağlanması noktasında merkezimizde görevlendirdiğimiz personellerle birlikte 7 gün 24 saat güvenlik kameraları ile izleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz" dedi. Ceylanlara su temin etmek için iki kuyu açıldı Ceylanların yaşam alanlarına su temini noktasında iki ayrı noktada sondaj çalışması gerçekleştirilerek su çıkarıldığını vurgulayan Çokçetin, koruma çalışmaları kapsamında bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği içinde çalışarak hem sahadaki kontrol etkinliğinin artırıldığını hem de farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırıldığını ifade etti. Çokçetin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak başta Hatay dağ ceylanları olmak üzere Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini ve nesli tehlike altındaki türleri korumayı kararlılıkla sürdüreceklerini kaydetti.