GÜNDEM - 17 Temmuz 2014 Perşembe 17:37

Tarihi Vali Konağı restorasyon bekliyor

A
A
A
Tarihi Vali Konağı restorasyon bekliyor

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, dönemin valisi Orhan Düzgün tarafından kamulaştırılan ve halen restorasyon çalışmasına başlanması beklenen tarihi Vali Konağı’nı gezerek, incelemelerde bulundu.

Taşbaşı mahallesi Sıtkıcan Caddesi’nin girişinde yer alan 19.yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1970’li yılların başına kadar ‘Valilik Konutu’ olarak kullanılan, daha sonra İl Özel İdaresince satılan ve özel mülkiyete geçtikten sonra yeniden kamu mülkiyetine geçirilen eski Vali Konağı'nda incelemelerde bulunan Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Sevim Gürdal’dan konak ile ilgili bilgiler aldı.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Sevim Gürdal, Eski Vali Konağı’nın, Müzik Aletleri Müzesi ve Ustalar Müzesi olması yönünde bir çalışma yapıldığını ve projenin de onaylandığını belirterek, Vali Balkanlıoğlu’na detaylı bilgiler verdi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Eski Vali Konağı’nın Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birisi olarak dikkat çektiğini ve tescili yapılarından birisi olduğunu söyleyerek,”Eski Vali Konağı binasının Ordu’nun bir kültürel değeri olarak korunması ve gelecek nesillere taşınması gerektiği düşüncesindeyim” dedi.
Eski Vali Konağı, Ordu’nun ilk Valisi Fazıl Özelçi’den itibaren 1973 yılına kadar 31 Vali tarafından konut olarak kullanıldı.

METİN AKYÜREK
ORDU

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Sakarya’nın o mahallesine yağmur yerine kül ve toz yağıyor Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde DEBA Atık Yönetimi ve Elektrik Üretimi Yatırım San. Tic. AŞ adlı firmanın yaydığı kül, toz ve gürültü mahalleliyi bezdirdi. Tarlalarının, araçlarının ve bahçedeki ürünlerinin toz ve kül içinde kaldığını belirten mahalle sakinleri bir önlem alınmasını istiyor. Ömerağa Mahallesi’nde faaliyet gösteren DEBA Atık Yönetimi ve Elektrik Üretimi Yatırım San. Tic. AŞ’nin yaydığı toz, bacalardan akan küller ve gürültüsü mahalle sakinlerini bezdirdi. Evlerin dibinde olan ve tesisin faaliyetleri esnasında kül ve toz fındıklık alanlarında, araçlarda kirliliğe sebep oluyor. Kapı ve pencerelerini açamadıklarını belirten mahalle sakinleri, yetkililerden yardım istedi. Mahallede duramadıklarını aktaran Yaşar Engin, "Tesis açıldığından beri hiç rahatımız yok. Her taraf toz duman içinde ve bahçede yetişen ürünler de pislik içinde kalıyor. Bu koku ve pislikten dolayı mahallede duramıyoruz. Arabalarımıza öyle bir pislik yapışıyor ki yıkasanız bile çıkmıyor. Hanımlar, cam ve balkon açamıyor. Geceleri ise makinelerin gürültü ve kokusundan duramıyoruz" dedi. "Yağmur gibi kül yağıyor" Mahalleye adeta yağmur gibi kül ve tozun yağdığını belirten mahalle sakini Rıfat Arı, "Traktörün üstü toz ve her sabah bu şekilde temizliyoruz yine aynı oluyor. Fındık bahçeleri aynı şekilde toz içinde ayrıca sesi ve gürültüsü de rahatsız ediyor. Tesis geldiği günden beri bizim en büyük meselemiz. Trafiği ayrı bir derdimiz. Mahallenin içinden geçen araçların hızı, bazen tonajlı araçların geçmesi bunlar hep sorunumuz. Bahçemizden koparttığımız biberimiz, domatesimiz hepsi kül içinde oluyor. Biz bu tesisin külünden, tozundan artı gürültüsünden çok rahatsızız. Genellikle gece ses daha aşırı ve daha yüksek şekilde çıkıyor, gece yağmur gibi kül yağıyor. Uzun zamandır yağmur yağmadığı için bahçelerimizin üstü tamamen kül kaplandı ve yaprakları yaktı. Bu sebeple verim düştü ve işçiler bahçede çalışmak istemiyor. Çözüm için uğraşıyoruz ve yetkililerden yardımcı olmalarını istiyoruz" dedi.