Besin değeri çok yüksek tahinli pide ile oruç açmanın bir gelenek haline geldiği Kütahya’nın Termal Turizmde iddialı ilçesi Simav’da sadece Ramazan ayında üretilen tahinli pidenin ünü Simav’ı çoktan aştı.
Kendine has lezzeti ve damak tadıyla Simav için bir marka haline gelen tahinli pide yapmanın ustalık gerektiren bir iş olduğunu ifade eden 20 yıllık fırıncı ustası Halil Cengiz, tahinli pidenin hamurunun diğer pide çeşitlerinden ayrı yoğrulduğunu söyledi.
Köyleriyle birlikte 66 bin nüfuslu ilçede belirli standartları taşıyan fırınlarda üretilen tahinli pide vatandaşların 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayında damak tatları arasında ilk sırayı alıyor.
250 gram hamurun içerisine, 250 gram şekerle yoğrulmuş 250 gram tahin konulduğuna vurgu yapan Cengiz, alüminyum folyolara yerleştirilen özel hamurun 450-500 derecelik fırında belli bir süre bekletilerek pişirildikten sonra satışa sunulduğunu bildirdi.
Tahinli pidenin iftarda iştahı açtığını, sahurda tüketildiği takdirde hem tok tuttuğunu hem de susuzluğu giderdiğini dile getiren Cengiz, “Besin değeri çok yüksek olduğu için vatandaşlarımız sadece Ramazan ayında üretilen tahinli pideye yoğun ilgi gösteriyor. Öğleden sonraları fırınların önünde tahinli pide kuyruğu oluşuyor. Simav’a has tahinli pidemizin ünü ilçe sınırlarını çoktan aştı. Şehir dışından da çokça siparişler alıyoruz. Yemesine doyum olmayan tahinli pidemiz Simav’ın bir markası oldu” şeklinde konuştu.
Tanesi 7,5 liradan satışa sunulan tahinli pidenin tarifinin kolay, yapmasının ise zor olduğunu dile getiren Cengiz, “Yemesine doyum olmayan tahinli pidenin lezzetini tutturmak zordur. Bunun için sanatkar olmak gerekir” şeklinde konuştu.
MEHMET YENEN
KÜTAHYA