RAMAZAN - 27 Mayıs 2019 Pazartesi 11:33

Ramazan ayının aranılan tatlısı: Cennet çamuru

A
A
A
Ramazan ayının aranılan tatlısı: Cennet çamuru

Fıstık ve kaymağın aynı lezzette buluştuğu cennet çamuru, Ramazan ayı içerisinde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor.

Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil yapılan Kilis'e özgü cennet çamuru tatlısı, lezzetiyle Türkiye'nin en çok beğenilen tatlıları arasında yer alırken, Ramazan ayında ise iftar sofralarının aranılan tatlısı oluyor. Cennet çamuru-kaymaklı kırma künefe isimleriyle bilinen tatlının coğrafi işareti tescili Türk Patent tarafından gerçekleştirildi. Kilis’e özgü tatlı, adı ve tadı dolayısıyla yılın her mevsiminde tüketilebiliyor. Tatlı ustaların özenle hazırladığı tatlı Türkiye’nin her tarafında büyük ilgi görüyor.

Baklavacı Murat Eskicioğlu, Cennet Çamurunun tescilli olduğunu ifade ederek, “Cennet çamurunun tescilinin yapılması Kilis açısından çok önemlidir. Cennet çamuru bilinenin aksine yiyen insanlara kilo aldırmamaktadır. Ayrıca çok faydalıdır. Cennet çamurunu hazırlamak çok kolaydır, 20 dakikada hazırlanır. Cennet çamuru yapıldıktan sonrada tüketilebilir, daha sonrada tüketilmesinde hiçbir sakıncası yoktur. Evlerde de hazırlanabilir çok kolaydır. Bu eşsiz lezzet sadece Kilis’tedir. Cennet çamurunun tadına bakmaya herkese Kilis’e çağırıyorum” dedi.

Günlük 1 tona yakın tatlı tüketiliyor

Kilis'te cennet çamuru tatlısı künefeci ile baklavacılar dışında vatandaşlarda kendi evlerinde rahatlıkla yaptığı cennet çamuru tatlısının Ramazan ayında günlük 1 tona yakın üretimi ve tüketimi oluyor. Kentte, normalde yaz dönemlerinde günlük üretim ve tüketimi yaklaşık 500 kilograma düşen tatlının kışın üretim ve tüketimi ise günlük 1.5 tonu buluyor. Her mevsim tüketilen tatlı, Ramazan ayında da yoğun ilgi gördüğü dönemlerden birini yaşıyor

Kilosu 40-60 TL arasında satılıyor

Kilis'in dünyaca ünlü cennet çamurunun kilosu tatlının içerisine konulan fıstık ile kaymağın bolluğuna ve Kalitesine göre kilogramı 40-60 TL arasında değişen fiyat ile satılıyor

Tatlının yapımı

Çiğ kadayıfın yağla yumuşatıldıktan sonra ocaktaki tepsiye yerleştirilerek ısıtılıyor. Daha sonra tepsiye toz şeker ilave edildikten sonra yaklaşık 20 dakika pişirildikten sonra hafif karıştırarak şerbet ve bol fıstık dökülüyor. Üzerine tarçın ve kaymak koyduktan sonra fıstık ekleyerek servise hazır hale getiriliyor. Cennet çamuru tatlısı kısacası bol fıstık, tereyağ, toz ve sıvı şeker, pudra şekeri ve tarçından atılıyor.  

Mehmet Ali Dağ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Diş Hekimleri Günü Samsun-Sinop-Amasya Dişhekimleri Odası Başkanı Övgü Tunçdemir Eyüboğlu, “Diş hekimlerinin kamuda daha fazla ve yaygın şekilde istihdam edilmesi sağlanmalı ve diş hekimlerinin çalışma yerleri fazlalaştırılmalıdır” dedi. “22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Tören, Veteriner Hekimler Odası, Eczacı Odası, Tabip Odası, OMÜ Dişhekimliği Fakültesi ve Dişhekimleri Odası’nın çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra konuşan Başkan Övgü Tunçdemir Eyüboğlu, diş hekimlerinin talep ve önerilerini ifade etti. Mesleklerinin tehlike altında olduğuna değinen Başkan Eyüboğlu, “Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunları acil çözüm beklemektedir. Öncelikle diş hekimliği fakültelerinin hızla artması mezun olan meslektaşlarımızı daha zor bir durumun içine sokmaktadır. Bu nedenle akademik kadrosu yetersiz olan yeni açılmış fakültelerde eğitim başlamamalı. Yeni diş hekimliği fakülteleri açılmamalı. Diş hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadrolar tahsis edilmeli. Hızlı bir şekilde diş hekimliği fakültelerinin kontenjanları düşürülmeli, başarı sıralaması 50 bine çıkarılmalıdır. Meslek dışı kişilerin ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına ortak olması engellenmelidir. Herhangi bir tıbbi eğitimi olmayan ve mesleğin etik değerlerinden habersiz kişilerin sağlık hizmeti sunumundaki tek beklentisi, koydukları sermayenin kârının yüksek olmasıdır. Sağlık hizmetlerinde bu şekilde bir yaklaşımın yeri yoktur. SSK ve Bağ-Kur emeklisi olan meslektaşlarımızın emekli sandığı emeklisine sağlanan ek ödemeden faydalanmasıdır. Kamuda çalışan ve emekli olan meslektaşlarımızın yararlandığı ödeme ile SSK ve Bağ-Kur emeklisi meslektaşlarımız arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. Diş hekiminin yanında başka bir diş hekimi çalışabilmelidir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı sunan 22 bin 245 özel sağlık kuruluşundan 15 bin 270’i muayenehanedir. Bu muayenehanelerin üçte birinde bir diş hekimi çalışmaya başlasa, 5 binden fazla diş hekiminin istihdam edilmesi sağlanacaktır. Diş hekimlerinin kamuda daha fazla ve yaygın şekilde istihdam edilmesi sağlanmalıdır ve diş hekimlerinin çalışma yerleri fazlalaştırılmalıdır” diye konuştu.