KENT HABERLERİ - 27 Ekim 2014 Pazartesi 14:16

Rahmankul Han, doğumunun 100'üncü yılında anıldı

A
A
A
Rahmankul Han, doğumunun 100'üncü yılında anıldı

Kırgızlar’ın son Han’ı Rahmankul Han, doğumunun 100’üncü yılında Zeytinburnu’nda gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.

Kırgızlar’ın yoğun ilgi gösterdiği anma programında Rahmankul Han’ın hayatı anlatıldı. 1990 yılında vefat eden Kızgızlar’ın son hanı olan Rahmankul Han, doğumunun 100’üncü yılında Zeytinburnu’nda düzenlenen programla anıldı. Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Zeytinburnu Belediyesi’nin birlikte Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği panelde Rahmankul Han’ın hayatı, Türk dünyasındaki yeri anlatıldı.

“RAHMANKUL, HAN GELENEĞİNİN SON TEMSİLCİSİ”
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak, Rahmankul Han’ın Kırgızlar’ın yakın tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olduğuna vurgu yaptı.
Bu sene Rahmankul Han’ın doğumunun 100’üncü yılının kutlandığını ifade eden Solak, “Rahmankul Han Orta Asya’da Han geleneğinin son temsilcilerinden biri olması açısından önemlidir. Doğu Türkistan, Afganistan, Türkiye göçleriyle adeta tarih yazmış bir isimdir. Pamir Kırgızları açısından tarihi şahsiyetlerden biridir. Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği işbirliğiyle uluslararası bir panel, resim ve heykel sergisini düzenledik. Çok sayıda ülkeden katılımcılar oldu” dedi.

RAHMANKUL, KIRGIZLAR’IN YOĞUN YAŞADIĞI ZEYTİNBURNU’NDA ANILDI
“Zeytinburnu’nun göçle kurulan bir ilçe olduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Ülkemizin İstanbul hariç 80 vilayeti, Türk dünyası, Balkanlar, kısmen Kırım olmak üzere o ülkelerden insanlar Zeytinburnu’na gelmişler, yerleşmişler. Önce komşu sonra da akraba olmuşlar. Burada bizim için anlamlı komşularımızdan biri de Kırgızlar” dedi.
Zeytinburnu’nda Kırgız vatandaşların yoğun nüfusa sahip olduğunu ifade eden Murat Aydın, “Van Erciş Ulupamir ismini verdikleri bölgede köyde yaşıyorlar ama Zeytinburnu’yla bağları var. Bugün Kırgız kardeşlerimizin Türkiye’ye gelişinde öncülük yapan değerli büyüğümüzü anıyoruz. Kırgızistan devletinin de programımıza ciddi destekleri var. Zeytinburnu Türk dünyasıyla Anadolu’nun arasında bağ kuran bir mekan” diye konuştu.
Program, Rahmankul Han’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterimiyle son buldu.

RAHMANKUL HAN KİMDİR?
Afganistan'ın Pamir yaylasında yaşarken, 1978 yılında savaştan korunmak için halkıyla birlikte Pakistan’a göç ederek 4 yıl bir mülteci kampında kalan, ardından yaptığı iltica talebi üzerine 1982 yılında Türkiye’ye gelerek Van’a yerleşmiştir. Rahmankul Han, 1990 yılında hayatını kaybetmiştir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Ülken’den "şehir tanıtım günleri" tepkisi Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, şehir tanıtım günleri adıyla düzenlenen etkinliklerde, maliyetin altında satılan ürünlerin sağlıklı olup olmadığının tartışmaya açık bir konu olduğuna dikkat çekerek "Hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda da halk sağlığına zarar vermektedir" dedi. Aydın’da son günlerde şehir tanıtım günleri adıyla gerçekleştirilen etkinliklerin sayısının artması üzerine açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, açıkta ve maliyetin altına satılan ürünlerin hijyen sorunu oluşturduğuna dikkat çekti. Yaşanan durumun yerel tacir ve esnafın yanı sıra halk sağlığına da zarar verdiğini vurgulayan Ülken, "x" şehir tanıtım günleri adı altında yapılan etkinliklerin net bir şekilde karşılarında olduklarını söyledi. Konu ile ilgili Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle de görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini belirten Ülken, "Tacir esnaf taş, Aydın halkı mikrop mu yesin?" başlığıyla yaptığı açıklamasında "Son dönemde kentimizde ’x’ şehir tanıtım günleri adı altında o şehrin gastronomisi hariç tereyağından peynire, bakliyattan sucuğa varıncaya kadar her türlü ürünün satış alanı haline gelen etkinlikler düzenlenmektedir. Yerel tacir ve esnaf sabit kira, elektrik, su, işçilik, vergi, ruhsat harcı, katı atık, işgaliye, aidat, tabela vergisi ve daha bir çok maliyetle daralan ekonomide ayakta kalmaya çalışırken, bu tarz il dışından gelen, maliyeti 900 TL’nin altında olmayan 3 kilo tereyağının 500 TL’ye satılması gibi birçok konuda sağlıklı olup olmadığı tartışmaya açık ve açık alanda satılmasının hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda halk sağlığına zarar vermektedir. Bu uygulamaya net bir şekilde karşıyız. Mutlaka başka bir ilin gastronomisinin tanıtımı ile ilgili bir etkinlik, 4-5 ürün ve yemek ile senede en fazla 1-2 defayı geçmemek üzere ve çok iyi bir devlet denetimiyle yapılabilir. Ancak, bu süreklilik arz eder ve belirtilen şehre ait olmayan her türlü ürün çeşitliliğini içerirse, Aydın tüccarının temsilcileri olarak bu konuya şiddetle karşı çıkmak ve gerekli her türlü çalışmayı yapmak bizim asli vazifemizdir. Konu ile ilgili Aydın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla gerekli görüşmelerimizi yaptık, talebimizi ilettik. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız da konuya hassasiyetle yaklaşıp, incelemeye aldılar" ifadelerine yer verdi.