GÜNDEM - 29 Aralık 2019 Pazar 12:30

Pistten çıkan uçak bir ilçenin başına dert oldu

A
A
A
Pistten çıkan uçak bir ilçenin başına dert oldu

Pegasus Havayoları'nın Ankara-Trabzon seferini yaparken 13 Ocak 2018 akşamı Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıkan, kazanın ardından da tırlarla taşındığı Trabzon’un Yomra ilçesinde kaderine terk edilen yolcu uçağı Yomra ilçesinin başına dert oldu.

Dönemin Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu tarafından ’Millet Kıraathanesi’ yapılacağı vaadiyle ilçeye getirilerek pazar yerine bırakılan, uçak çöpler arasında adeta çürümeye yüz tutarken akıbetinin ne olacağı henüz netleşmedi. Yaklaşık 15 aydır Pazar yerinde bekletilen uçakla ilgili çevre sakinleri, uçağın çevre kirliliği oluşturduğunu belirterek bir an önce bulunduğu yerden kaldırılarak farklı alanlarda değerlendirilmesini istedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, uçağın başlarına bela olduğunu belirterek bir çok proje üzerinde çalıştıklarını ancak akıbeti konusunda kesin karar vermediklerini ifade ederek uçağın seneye bu zamanda bulunduğu yerde olmayacağını söyledi.

Uçağın, restorana dönüştürülmesi konusunda şu ana kadar bir çok talebin geldiğini ve son olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile ortaklaşa bir projede kullanılması noktasındaki düşüncelerini paylaştıklarını ifade eden Başkan Bıyık, Yomra Belediyesi olarak uçağı değerlendirecek durumda olmadıklarını belirterek, “Uğraşıp duruyoruz. Bizim de başımıza bela oldu” dedi.

"Uçağın halini gören vazgeçiyor"

Taliplilerinin uçağın halini gördükten sonra vazgeçtiklerini dile getiren Başkan Bıyık, “Uçakla ilgili bir çok proje üzerinde çalıştık. 'Oyuncak müzesi yapalım' dedik. Bu konuda başvurduğumuz şirketler, çok küçük buldular, 'Verimli olmaz' dediler. Restoran için çok çeşitli taleplerle gelen oldu ancak uçağın halini görünce çok talepkar olmadılar. Çünkü içerisinin masraf yönünden maliyeti çok yüksek olacağından vazgeçtiler. Bu konuda bize 3-5 kişi müracaat etti ancak sonradan hepsi vazgeçti” diye konuştu.

"Belediye olarak değerlendirecek durumda değiliz"

Uçağın yaklaşık 1,5 milyon TL kadar masrafı olacağından Yomra Belediyesi olarak bu kadar parayı uçak için harcamayı düşünmediklerini kaydeden Bıyık, “Yomra Belediyesi olarak şu an uçağı değerlendirebilecek bir durumda değiliz. Uçak orada hurda halinde kalmış, içerisi de dışarısı da bitmiş vaziyette. Yaptığımız fizibilite çalışmasına göre uçağın 1,5 milyon TL’ye yakın bir masrafı var. Yani uçağın konulacağı alanı olsun, yeniden kanatları, kuyruğu, burnu olsun içerisinin dekorasyonu yaklaşık 1,5 milyonu buluyor. Yomra Belediyesi olarak açıkçası bu parayı uçağa harcamayı düşünmüyoruz. Çünkü çok rantabl kullanılacak bir durumu olmaz” şeklinde konuştu.

"Büyükşehir ile uçak konusunda düşüncelerimizi paylaştık"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na uçakla ilgili düşüncelerini ilettiğini belirten Bıyık, “Şu ana kadar yatırımcı bekledik ama bir yatırımcıyla da karşılaşmadık. En son Büyükşehir Belediye Başkanımızla bunun, ortaklaşa bir projede kullanılması noktasındaki düşüncelerimizi paylaştık. İnşallah kendileri bir proje yaparsa uçağın Trabzon sınırları içerisinde düzgün bir amaçla kullanılabilmesini de sağlamış oluruz. Bu şekilde de durmasını engellemiş oluruz. Onun için mücadele ediyoruz. Vatandaş da çok merak ediyor. 'Ne olacak bu?' diye Bizim 1,5 milyon TL paramız olsa yapacak olduğumuz bir sürü belediyecilik hizmetimiz var onları yaparız. O parayı bu uçağa harcayamayız. Kısa bir süre içerisinde bir çözüm bulacağız. Hiçbir çözüm bulamazsak bir köşeye çekip ekonomik durumumuzu toparladıktan sonra değerlendireceğiz. Ne tarafından baksanız bir çözüm bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Denize batırmayı da düşünüyoruz"

Uçakla ilgili projeleri arasında denize batırma fikrinin de olduğunu belirten Başkan Bıyık, “Bununla ilgili bize bir teklif geldi. Karadeniz Bölgesinde dalgıçların kullanımı için böyle bir batık olmadığından bu düşünceyi hayata geçirebiliriz. Büyükşehir Belediyemizle sosyal alanda kullanılması noktasında eğer bir sonuç alamazsak belki son düşünce olarak bunu yapabiliriz. Tam olarak kararımız belli değil. Bu belki üç dört ayı bulur. Fizibilitesinin yapılması, maliyetinin çıkartılması zaman alacak olan bir şey. Seneye bu zamanlara kadar bu uçak olumlu ya da olumsuz burada olmayacaktır. Bunu, ya bir sosyal alanda değerlendirmiş olacağız yada hiçbir şey yapamazsak batık mı yaparız, hurdacıya mı satarız, ne yaparız ona bakacağız. Keşke imkan olsa uçağın genel durumunu insanlara anlatabilmiş olsak. Uçak denilince insanlar havalimanında binilen uçak diye düşünüyor. Uğraşıyoruz bizim de başımıza bela oldu. Vatandaşımızın da uçakla ilgili bizden bir yerde kullanılsın beklentisi de yok” dedi.

Kazanın geçmişi

Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait 162 yolcu ve 6 mürettebatın olduğu Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak 2018 Cumartesi günü saat 23.30 sıralarında Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada kontrolden çıkarak pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. Uçak, iniş takımlarının balçığa saplanması sonucu denize 25 metre kala durabildi. Kazada yolcular sağ salim kurtarılırken, uçak 20 saat süren operasyonla saplandığı yerden kurtarılarak Trabzon Havalimanı’nda güvenli bir bölgeye çekildi. Trabzon Havalimanı apronunda aylarca taksi pozisyonunda bekletilen uçağın sigorta şirketi tarafından ihaleye çıkarılması ve bir firma tarafından ihalesinin alınması sonrasında 23 Temmuz 2018 tarihinde söküm işlemlerine başlandı.

Söküm işlemlerinin ardından Trabzon’un Yomra Belediyesi uçağın ‘Millet Kıraathanesi’ olması için Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Bu başvurusu onaylanan belediye, uçağın teslim işlemini gerçekleştirdi. Uçağın ilçede belirlenen bir alanda hizmet vermesi için 29 Eylül 2018 günü özel bir firma tarafından uçağın kanatları sökülerek bir tıra, uçağın gövdesi ise 11 dingil ve 42 tekerden oluşan yer dorsesine yüklendi. Trabzon Havalimanı apronundan çıkartılan uçak, yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki ilçeye 4 saatte karayolu ile taşındı. 35 metre uzunluğunda, 18 ton ağırlığındaki uçak, ‘Millet Kıraathanesi’ olarak hizmet vermesi için ilçede planlanan alana vinç yardımıyla konulmuştu.

Bekir Koca - Ozan Köse


 

 

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’nın ‘Kraliçe inciri’ Japonya’ya gidiyor Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafında birlikte düzenlenen Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıya UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ile Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz ve Tokyo Büyükelçiliği Müşavir ve Uzmanlarının yanı sıra İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr. Özlem Altındiş ve sektör temsilcileriyle yaş meyve sebze ihracatçıları katıldı. Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türk çiftçisinin alın teriyle üretilen yaş meyve ve sebzenin dış pazarlarda yerini alması için yoğun çalışma içinde olduklarını belirtirken, “Ürünlerimizin Japonya’ya da ihracı konusunda kiraz ile başlayan çalışmalarımızı siyah incir ile sürdürüyoruz. 2025 yılında Bursa Siyah İncirini Japon marketlerine götürmeyi, Tokyo’daki marketlerde siyah incir satılmasını hedefliyoruz” dedi. Japonya’nın meyve sebze ithalatında oldukça sıkı karantina tedbirlerinin uyguladığını belirten Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz da, “Bursa Siyah İncirinin niteliği itibariyle Japonya’da kendi pazarını oluşturabileceğine ve önemli talep oluşturacağına inanıyoruz” diye konuştu. Yazgan, Japonya’ya ihracatın açılmasına yönelik olarak ülkemiz tarafından yapılan bilimsel çalışmaların Japon makamlarınca kabul edilmesiyle Japonya’ya ihracata başlanabileceği ve bu süreçte bir tanıtım etkinliğinin de planlanmasının söz konusu pazar için önemli olacağını belirtti. Mukaddes Nur Yılmaz, Japonya’ya yönelik dondurulmuş sebze ve meyve ihracatında hiçbir karantina engeli bulunmadığını ve Japonya’da dondurulmuş ürün pazarının büyüme gösterdiğini söyledi. Japonya pazarında dikkat edilmesi gerekenlerden lojistiğe ve vergi hadlerine kadar farklı konuların elealındığı toplantıda, katılımcıların soruları cevaplandırılırken, geçmiş yıllarda Japonya’ya meyve sebze dışsatımı gerçekleştiren ihracatçılar da deneyimlerini paylaştılar.
Kocaeli Güzide Kreşte Anneler Günü heyecanı Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, 7/24 Güzide Kreşte düzenlenen Anneler Günü özel etkinliğine katıldı. Kreş öğrencilerinin hazırladığı el emeği hediyeleri annelerine armağan ettikleri Anneler Günü etkinliği oldukça renkli geçti. Gebze Belediyesi tarafından hizmete açılan 7/24 Güzide Kreşte, Anneler Günü heyecanı yaşandı. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Anneler Günü vesilesiyle düzenlenen programda Güzide 7/24 Kreşteki çocuklar ve velileriyle bir araya geldi. Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Güzide Annem’ sloganıyla düzenlenen program, çay saati konseptiyle gerçekleştirildi. Çocuklar tarafından hazırlanan özel gösteriyi velilerle birlikte izleyen Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Bizim için anne, her şeyden bağımsız olarak özel bir gücün, merhametin temsilcisi. Bizler için her gün Anneler Günü. Bir evlat 60 yaşına gelse de annesi için hep küçük bir çocuktur. Çocuğa ne kadar şefkat ve merhamet gösterilse de anne rayihasının yerini tutamaz” dedi. “Anne şefkatine en yakın yaklaşımla hizmet” Başkan Büyükgöz, “Ancak günümüz şartları kreşlerin varlığını kaçınılmaz kılıyor. Madem var olmak zorunda, bizler de o zaman çocuklarımıza gerekli bakımı gösterirken, anne şefkatine en yakın şekilde nasıl bir yaklaşım sergileyebiliriz diye düşünerek oluşturduğumuz bir fikirdir 7/24 Kreş hizmeti. Bizler burada herhangi bir maddi kaygı gözetmeksizin evlatlarımıza hayırlı nesiller yetiştirebilmek gayret ve hassasiyetle yaklaşıyoruz” diye konuştu. Sonrasında velilerin talep ve önerilerini dinleyen Başkan Büyükgöz, yapılması planlanan projeler hakkında velileri bilgilendirdi. Öğrencilerin hazırladıkları el emeği hediyeleri anneleri ile paylaştıkları program kutlama pastasının kesimi ve hatıra fotoğrafı çekimleri ile son buldu.