DÜNYA - 11 Eylül 2024 Çarşamba 12:44 | Son Güncelleme : 11 Eylül 2024 Çarşamba 12:45

Meksika’da yargı reformu oylamasında halk Senato’yu bastı

A
A
A

Meksika’da yüksek mahkeme yargıçlarının halk tarafından seçilmesini öngören yargı reformu oylamasında halk oylamanın yapıldığı senatoyu bastı, oturum yarıda kesildi.

Meksika Senatosu, yargıçların halk tarafından seçilmesini ve bir dizi değişiklik öngören yargı paketi reformunu oylamak üzere toplandı. Gece saatlerinde yapılan oylamada muhalif milletvekillerinden birinin karar değiştirerek yargı reformunda oy kullanmasıyla anayasal değişiklik için gerekli üçte ikilik çoğunluk sağlanmış oldu. Görev süresi 30 Eylül'de sona erecek olan Devlet Başkanı Andrés Manuel Lpez Obrador tarafından sunulan yargı paketi 41 “hayır” oyuna karşılık 84 “evet” oyu ile kabul edildi. Oylama protestoları da beraberinde getirdi. Oylamanın ardından halk senatoyu bastı. Senato binasına giren yargı reformu karşıtları kapıları tekmeledi. Oturumun yapıldığı salona giren eylemciler senatörlere karşı “vatan haini” sloganlar attı. Oturum eylemler nedeniyle yarıda kesildi. Yargı reformunu destekleyenler, yargıçların halka karşı sorumlu hale geleceğini savunurken yargı reformu karşıtları ise ülkenin kontrol ve denge sisteminin zayıflayacağını ve iktidardaki Morena Partisi’nin gücünü arttıracağını ifade ediyor.

Yargıçların halk tarafından seçilmesini öngörüyor

Meksika’da genellikle başkan tarafından aday gösterilen Yüksek Mahkeme yargıçlarının Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Yargı reformu, bir yargı komisyonu tarafından seçilen Yüksek Mahkeme yargıçlarının halk tarafından seçilmesi, yargıçların görev süresinin 15 yıldan 12 yıla düşürülmesi, görev deneyiminin ise 10 yıldan 5 yıla çekilmesi yüksek mahkeme yargıcı sayısının 11’den 9’a indirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Zonguldak’ta AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz Zonguldak’a geldi. Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz’ı, AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yıldız, Kadın Kolları Başkanı Tülay Sayılı karşıladı. Ardından AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Yılmaz, AK Parti İl binasında anı defterini imzaladı. AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan Zonguldak resmini içeren tablo ve Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar ise AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Yılmaz’a günün anısına Devrek bastonu hediye etti. Hediyeleşme töreninin ardından Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, toplantı salonunda partililere hitap etti. AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan, “10 AK Partili belediye ile şehrimizde hizmete devam ediyoruz. Hiç bir bahane bulmadan hiç bir şekilde hiç bir kılıf bulmadan hizmetlere belediye başkanlarımız devam etmekte. Diğerleri gibi ağlayan zırlayan bahaneler üreten hamdolsun belediye başkanlarımız yok. Sizlerin liderliğine hizmetlere devam edeceğiz” diye konuştu. AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, “31 Mart seçimlerini geride bıraktık. 31 Mart seçimlerinden sonra 1 Nisan sabahından itibaren önümüzdeki sürece bakalım. 31 Mart seçimlerinde sandıktan çıkan sonuçları en iyi şekilde okuyan değerlendiren milletimizin bize sandıkta ifade etmek istediği gibi sandığın konuştuğuna inanırız. Sandıkta ki oy kompozisyonu ifade edildiği takdirde birşey anlatır. Neyi anlattığını çok iyi biliyoruz. Milletimiz bize daha çok çalışın ülkenin, sizin daha fazla hizmetinize ihtiyacımız var. Temponuzu arttırmanız lazım. Sizin bazı eksikleriniz var. Eksik nedeniyle istediğimiz sonucu alamadık sandıkta. Bu eksiklerin neler olduğu bilim insanları partimizin uzmanları partimizin üst kurul üyeleri hem şehirlerde ve Türkiye genelinde üniversitelerde dahil bilim insanlarının katıldığı sivil toplum kuruluşlarının katıldığı çeşitli platformlarda seçim sonuçları üzerinde değerlendirmeler yapıyorlar. Biz eksiklerimizi görüyoruz. Eksiklerimizi okuyoruz. Milletimizin bizim daha iyisini yapmak için daha fazla çalışmak için teklif ve talimatını sandıktan çıkan sonucu okuyup değerlendiriyoruz" dedi.
Kocaeli Gebze’de öğrenciler yere atılan çöpleri toplayarak farkındalık oluşturdu Gebze’de Tarihi Hünkar Çayırı’nda düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası ve Dünya Temizlik Günü etkinliğinde öğrenciler çevreye atılan çöpleri temizleyerek farkındalık oluşturdu. Gebze Belediyesi ev sahipliğinde Tarihi Hünkar Çayırı’nda Avrupa Hareketlilik Haftası ve Dünya Temizlik Günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan Gebzeli öğrenciler, etrafa gelişi güzel atılan çöpleri temizleyerek, daha temiz bir çevre daha temiz Gebze için farkındalık oluşturdu. Etkinliğe Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün yanı sıra etkinliğe Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Soba, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Hacı Ali Mantar, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, birim müdürleri ve öğrenciler katıldı. Gebze Belediyesi ev sahipliğinde Genç Tema Vakfı, Let’s Do It ve Hyundai paydaşlığında düzenlenen Hünkar Çayırı’ndaki etkinlik kapsamında 350 öğrenci farkındalık için bir araya geldi. Program kapsamında öğrenciler Hünkar Çayırı’nda çevre temizliği gerçekleştirdi. Programda konuşan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, "Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında çevremizi temizlemek için buradayız. Sevgili gençler; aslan yattığı yerden belli olur. Temizlediğimiz ortam hoş gözüküyor muydu? Elbette ki hayır. Bu nedenle önceliğimiz çevremizi kirletmemek ve kirletenleri uyarmak" ifadelerini kullandı. Program; çocuk zumbası, ikramlıkların dağıtımı ve hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.