Demiryol-İş ile İZBAN A.Ş. arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 10 Aralık’ta grev kararı alındı. Demiryol-İş İzmir Şube Başkanlığı, grev nedeniyle seferleri duran İZBAN’a vatandaşların mağdur olmaması için konulan ek seferlerin, başlattıkları grevi kırdığı iddiasıyla ve ek seferlerin tedbiren durdurulması talebiyle Karşıyaka 1. İş Mahkemesine başvuruda bulundu.
Karşıyaka 1. İş Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına sendika ve İZBAN şirketinin avukatları ile grevdeki işçiler katıldı.
Tedbir istenen iş yerinde keşif yapan bilirkişi heyeti ek seferlerde yaşanan yoğunluk nedeniyle iş güvenliği açısından şartların oluşmadığını ve grev esnasında, İZBAN’ın alt firmasına ait 7 personelin tren seferlerini sürdürmesinin hukuka aykırı olduğu yönünde görüş belirtti.
“Yasaya aykırı”
Demiryolu İşçileri Sendikası Avukatı Orçun Çelik, işverenin grevi kırmak amacıyla iş yerindeki makinistler grevde olduğu halde alt işverenden temin ettiği 7 sürücü eğitmenle aralıklı seferler başlattığını belirterek, bu durumun 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın 68. maddesine aykırı olduğunu savundu. Çelik, grev süresince çalıştırılan 7 personelin 4/C statüsünde emekli olduğunu da belirterek, “Adaletin tesis edilmesi, kamu yararından daha önemlidir. Tedbir kararı verilerek seferlerin durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.
İZBAN’ın avukatı Emre Limoncuoğlu ise grev öncesi 273 sefer yapıldığını ifade ederek, “Şimdi ise 48 sefer yapılmaktadır. Bunda grev kırma amacı yoktur” diye konuştu.
Seferler durdurulacak
Yasal grevin 10 Aralık 2018’de başladığını ifade eden hakim, hizmet alımı yoluyla temin edilen 7 personelin “sürücü ve sürücü eğitmeni” olarak çalıştırıldığına ve bunun da grevi etkisiz kılacak bir eylem olduğuna hükmetti. Grev süresince çalıştırılan 7 personelin yaptıkları sefer sayıları ve çalışma sürelerinin iş kanunu dikkate alındığında iş güvenliği ve yolcu güvenliğini riske attığına vurgu yapan hakim, İZBAN’ın yolculu seferlerinin ihtiyatı tedbir kararı ile durdurulmasına karar verdi.
Süreç nasıl işleyecek?
Karşıyaka 1. İş Mahkemesinin gün içinde gerekçeli kararı yazması bekleniyor. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra Demiryol-İş Sendikası, Karşıyaka İcra Müdürlüğüne giderek kararın uygulanması için başvuracak. Gerekçeli kararın mesai saatleri içinde tamamlanması halinde İZBAN seferleri bugün tamamen duracak.
Mahkemenin seferlerin durdurulması kararı İZBAN işçilerini sevindirdi
Demiryol-İş İzmir Şubesi'nin, İZBAN’da devam eden grevin kırıldığı suçlaması ve ek tren seferlerinin durdurulması talebiyle açtığı davada mahkeme, seferlerin tedbir kararı ile tamamen durdurulması kararını verirken, karar grevin 14. gününde İZBAN işçilerini sevindirdi. Seferlerin önümüzdeki saatlerde tamamen durması bekleniyor.
Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN) yönetimi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine çalışanlar, 10 Aralık 2018 itibariyle grev kararı almıştı. Grev 14. gününe girerken, Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, işçilerin lehine önemli bir karar verdi. Demiryol-İş İzmir Şubesi'nin, İZBAN’da devam eden grevin kırıldığı suçlaması ve ek tren seferlerinin durdurulması talebiyle açtığı davada mahkeme, personelin tren seferlerini sürdürmesinin hukuka aykırı olduğu yönünde görüş belirtti ve ek seferlerin durdurulması kararını verdi.
Karar grevdeki çalışanları sevindirdi
Önümüzdeki saatlerde ek seferlerin tamamen durması beklenirken, bu durum grev yapan işçiler tarafından sevinçle karşılandı. Trenlerin durdurulma kararının ardından açıklamalarda bulunan Demir Yol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, "Biz kanuna uygun hareket ediyorsak, karşı tarafta buna uygun davranması gerekiyordu. Biz kararı gayet olumlu buluyoruz. Bilirkişi raporları da bizim söylediklerimize paralel çıkınca mahkeme bu yönde karar verdi" dedi.
Mahkemenin kararı ardından Demir Yol İş Sendikası Baş Temsilcisi Ahmet Güler de açıklamalarda bulundu. Adalet yerini bulduğunu söyleyen Güler, "Adalet hepimize lazım. Burada 343 emekçi hak mücadelesinde, İZBAN yönetiminin yasa dışı uygulamalarına engel konulmuştur; gayet sevindirici buluyoruz. Biz üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz. Bizi engellemeye çalışan ve trenlerin bakımları yapılmadan, yolcu güvenliğini hiçe sayan İZBAN yönetimine umarız ders olmuştur" diye konuştu.
İzmir'de ulaşımın yükünü çeken İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN)’nde çalışanlar, 10 Aralık 2018 itibariyle toplu iş sözleşmelerinde anlaşılamaması nedeniyle greve gitmişti. İZBAN, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığı ile işletiliyor.
Ali Gözeten-Halil Karahan - Ceren Atmaca