KÜLTÜR SANAT - 20 Kasım 2017 Pazartesi 15:46

Lahmacuna Gaziantep tescili

A
A
A
Lahmacuna Gaziantep tescili

Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel mutfak lezzetlerinden, "Antep Lahmacunu", "Antep fıstık Ezmesi" ve "Antep Tırnaklı Pidesi" coğrafi işaret tescil belgesi alan ürünler kervanına katıldı.

Gaziantep Ticaret Borsası’nın (GTB) yaklaşık iki yıldır coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürdürdüğü Antep Lahmacunu, Antepfıstık Ezmesi ve Antep Tırnaklı Pidesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Gaziantep’in tescilli ürünleri olarak resmen onaylandı. Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜKPATENT), Ankara’daki merkez binasında düzenlenen coğrafi işaret tescil belgesi takdim törenine Gaziantep protokolü tam kadro yer aldı.

TÜRK Patent'te düzenlenen törene, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Eliaçık, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep AK Parti Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Ahmet Uzer, Nejat Koçer, Gaziantep CHP Milletvekili Akif Ekici, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Settar Konukoğlu, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep Tarım Gıda Yem Şube Müdürü Arif Akpınar, Gaziantep Genç İşadamları Derneği Başkanı Bora Tezel, Gaziantep MÜSİAD Başkanı Mehmet Çelenk, Gaziantep OSB Sanayicileri Derneği Başkanı Savaş Mahsereci, Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, Gaziantep Kulübü Derneği Başkanı Necati Binici, Ankara’da bulunan Gaziantep dernek temsilcileri ve GTB meclis üyeleri katıldılar.

Törende, Antep Lahmacunu, Antepfıstık Ezmesi ve Antep Tırnaklı Pidesinin, Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Hasan Eliaçık ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ile Gaziantep protokolüne hep birlikte verildi.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya törende yaptığı konuşmada, üç coğrafi işaret belgesini almaktan gurur duyduklarını söyledi. Gaziantep’in coğrafi işaret tescilinde atağının devam edeceğini kaydeden Yerlikaya, “Tescil başvurularımızın devamı var hatta başvurular tsunami gibi gelecek ”dedi.

Yerlikaya, “Bin yıldır onurla gururla, dualarla, niyazlarla yaşadığımız Anadolu da sayın Cumhurbaşkanımızın 12 Nisan 2015 tarihinde yine Türk Patent Kurumumuzda yapılan bir toplantıda verdiği tescil talimatını bizler Gaziantepliler olarak mükemmel şekilde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Anadolu’nun her yerinde işaret var. Bizim inancımızın, örfümüzün el emeğimizin bu topraklara nakşı var. Gaziantep’te bunların en güzel örneklerinden birisi ”şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise önümüzdeki günlerde Gaziantep’in 50 ürün ve yemeğinin daha tescil başvurusunun yapılacağını kaydetti.

Şahin, “Gerekli müracaatlar yapıldı. Gaziantep bugün adeta Ankara’ya çıkarma yaptı. Gururluyuz aldığımız her tescil gastronomi alanında ki gücümüzü arttıracak ve yerelden evrensele çıkışımızı sürdürmemiz de önemli rol oynayacak. Emeği geçen GTB Bakanı Ahmet Tiryakioğlu'nu ve şahsında bütün GTB ekibine teşekkür ediyorum” dedi. GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’da yaptığı değerlendirmede, Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinin korunması ve gelecek nesillere taşınması noktasında gerçekleştirdikleri Coğrafi İşaret Tescil çalışmalarında mutlu sona ulaşmanın haklı sevincini ve gururunu bir arada yaşadıklarını söyledi.

Gastronomi dalında UNSECO fark oluşturan şehirler ağına giren ilk Türk şehri olan Gaziantep’in mutfak kültürünün binlerce yıllık köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, "Tarihi İpekyolu üzerinde kurulu bulunan ve asırlar boyu bu bölgede yaşam sürmüş tüm kadim medeniyetlerin zengin kültürel mirasına sahip çıkan Gazi şehrimiz, aynı zamanda bu kültürel değerleri en iyi şekilde birbiriyle harmanlayarak sofrasına taşımayı başaran dünyadaki ender kentlerin başında gelmekte. Bugün bu mirasın değerli birer parçaları olan, Lahmacun, Pide Ekmeği ve Antepfıstık Ezmesini coğrafi işaret tescil belgesi alarak taçlandırıyoruz. Gaziantep’imize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Türk gastronomisinin medarı iftiharı Gaziantep’in mutfak hazinelerinin saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Tiryakioglu, bu nedenle bugün tescil alan ürünlerin dışında 17 farklı ürün için daha tescil başvurusu gerçekleştirdiklerinin müjdesini verdi.

Tiryakioğlu, Antep Firiği, Antep Peyniri, Antep Muskası, Antep Bulguru, Antep Kuruluk Patlıcanı, Antep Köy Kahkesi, Antep Pekmezi, Antep Meyan Şerbeti ve Oğuzeli Narı için TÜRKPATENT'e başvurularını yaptıklarını ayrıca Antep Haylan Kabağı, Antep Biber Salçası, Antep Karası Üzüm, Antep Dolmalık Biberi, İslahiye Biberi, Antep Urmu Dut Suyu, Antep Kurabiyesi ve Antep Boziç Fıstığı içinde başvuru çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Tören sonrası Gaziantep protokolü tarafından davetlilere lahmacun, antepfıstık ezmesi ve diğer coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan ürünlerden ikram edildi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yazar Sibel Oğuz, Yüksekovalı öğrencilerle buluştu Öykü yazarı Sibel Oğuz, Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Tahir Duman’ın daveti üzerine ilçede öğrencilerle bir araya gelerek "Annem Zeytin ve Çay" isimli kitabı hakkında söyleşi ve imza günü düzenledi. Söyleşi sırasında, yazar Sibel Oğuz kitabının içeriği hakkında konuştu ve önemli anekdotlar paylaştı. Karslı yazar Sibel Oğuz, "Annem Zeytin ve Çay" adlı kitabının okuyucuları tarafından büyük ilgi görmesi üzerine sevenleriyle buluşma turlarına başladı. Eğitimci yazar Tahir Duman’ın daveti üzerine yazar Sibel Oğuz, Yüksekova’ya gelerek öğrencilerle buluştu. Yaza, program kapsamında çarşamba gününe kadar Yüksekova, Hakkari ve Şemdinli’deki çeşitli okullarda söyleşiler yapacak. Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluşan yazar Oğuz, keyifli bir söyleşi düzenledi. "Annem Zeytin ve Çay" kitabının içeriğini tanıtan yazar Oğuz, öğrenciler tarafından gelen soruları içtenlikle yanıtladı. Sonrasında okul müdürü Yavuz Akgöl ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Tahir Duman, Sibel Oğuz’a plaket ve hediye takdim etti. Yazar, imza töreninde öğrencilerin ilgisiyle kitaplarını imzaladı. Program sonrasında konuşan Yazar Sibel Oğuz, "İnsanın olduğu her yer anlatmaya değerdir" diyerek yola çıktığını ve Hakkari’nin ilham verici bir durak olduğunu belirtti. Programı yakın bir zamanda kaybettiğimiz ünlü edebiyatçı Ferid Edgü anısına düzenlediğini ifade eden yazar, Ferid Edgü’nün eserleri hakkında önemli detaylar paylaştı. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tahir Duman ise, yazar Sibel Oğuz’u ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ve programın öğrenciler için oldukça verimli geçtiğini belirtti. Öğrencilerin kaliteli bir yazarla tanıştığını ve bundan sonraki programlarda da yazarlarla öğrencileri buluşturma girişimlerinin olacağını vurguladı.
Karaman Otomobile çarpan motosiklet 15 metre ileriye savruldu: 1 ölü, 1 yaralı Karaman’da otomobile çarptıktan sonra kontrolden çıkan motosiklet 15 metre ileriye savruldu. Kazada 17 yaşındaki motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, arkasında yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki kız çocuğu ağır yaralandı. Kaza, akşam saat 20.15 sıralarında Üniversite Mahallesi, Şehit Ömer Halisdemir Caddesi üzerindeki kavşakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 17 yaşındaki Turgut Gündoğdu’nun kullandığı 33 ABJ 317 plakalı motosiklet, kavşakta dönüş yapmakta olan H.K. (40) idaresindeki 42 KU 677 plakalı Tofaş marka otomobilin dikiz aynasına çarptı. Çarpışmanın etkisiyle kontrolden çıkarak yaklaşık 15 metre ileriye savrulan motosikletin sürücüsü ile arkasında yolcu olarak bulunan M.Ç. (15) isimli kız çocuğu yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar sağlık ekibinin ilk müdahalesi sonrası ambulanslarla Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan motosiklet sürücüsü Turgut Gündoğdu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Tedavisi süren M.Ç.’nin ise sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kaza nedeniyle kavşak bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Olay yeri inceleme ekibinin yaptığı çalışmanın ardından kavşak yeniden ulaşıma açıldı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.
Kütahya Cumhuriyet’in 102. yılına özel "100+2 Süreli Sergi Projesi" Kütahya’da açıldı Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan "100+2 Süreli Sergi Projesi" kapsamında düzenlenen özel sergi, Kütahya’da Gülsüm Güral Müzesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa Vali Musa Işın, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, il protokolü ve davetliler katıldı. Etkinlikte, ilk kez sanatseverlerle buluşan 10 kıymetli eser büyük ilgi gördü. Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, protokol üyeleri projeyle alakalı bilgiler verdi. Açılış töreninde konuşan Vali Musa Işın, müzelerin kültürel mirasın korunmasında üstlendiği hayati role dikkat çekerek, "Milletlerin hafızası yazılı belgeler ve müzeler aracılığıyla korunur. Gelişmiş ülkelerde en ihtişamlı yapılar müzelerdir; çünkü bu yapılar, bir milletin kültürünü ve tarihini yaşatır. Biz de Kütahya olarak bu bilinçle hareket ediyor, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz" dedi. Vali Işın, yakın zamanda yapımı tamamlanacak olan Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi hakkında da bilgi verdi. Mevcut Çini Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’nin bu yeni alana taşınacağını, içeriklerinin ise daha da zenginleştirileceğini ifade etti. Ayrıca Kütahya’ya dair yazılı eserlerin toplanacağı "Kütahya Kitaplığı" projesinin de sürdürüldüğünü aktardı. Müzesi’nin yalnızca tarihî eserleri değil, aynı zamanda Kütahya’nın günlük yaşam kültürünü de yansıttığını belirten Vali Işın, "Düğünlerde, bayramlarda ve ev hayatında kullanılan objelerin sergilendiği bu müze, devlet müzelerinde pek rastlanmayan özgün bir içeriğe sahiptir. Kültür Bakanlığımızın bu müzeyi ödüle layık görmesi de bunun bir göstergesidir" diye konuştu. Tören, Vali Musa Işın, protokol üyeleri ve katılımcıların sergiyi gezerek eserleri incelemesiyle sona erdi.