TEKNOLOJİ - 15 Aralık 2023 Cuma 15:19 | Son Güncelleme : 15 Aralık 2023 Cuma 15:23

KKTC’nin ilk ve tek klasik araba müzesinde tarihe yolculuk

A
A
A

Dünyanın en zengin klasik otomobil koleksiyonlarından birine sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi kampüsündeki Kıbrıs Araba Müzesi, bünyesinde barındırdığı 150’nin üzerinde klasik araba ile tarihe ışık tutuyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ilk ve tek klasik otomobil müzesi olan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) kampüsündeki Kıbrıs Araba Müzesi, sahip olduğu zengin koleksiyonu ile modern dünyanın gelişimini ve tarihini otomobillerin dönüşümü üzerinden gözler önüne seriyor. 150’nin üzerinde otomobilin sergilendiği Kıbrıs Araba Müzesi’nin en eski aracı 1901 model Crestmobile Model C. Müzenin 100 yaşını deviren otomobilleri arasında ayrıca 1903 Model Wolseley, 1909 model Buick, 1918 Ford Model T de yer alıyor. Dönemin Amerikalı otomobil üreticisi Willys-Overland tarafından üretilen ilk model olan 1926 model Whippet ise Kıbrıs Araba Müzesi’nin 100’üncü yaşı için gün sayan otomobilleri arasında yer alıyor.
Bu araçlardan, 1903 Model Wolseley, dünyadaki tek örnek. 1900’lerin başından 2000’lere kadar uzanan tarihin her döneminden otomobilleri ziyaretçileri ile bulşturan müzede, 300 km hız sınırını aşan ilk seri üretim otomobil Jaguar, Lamborghini Murcielago Roadster, Dodge Viper SRT10 Final Edition gibi efsane olmuş pek çok spor araba da dikkatleri çekiyor.

Dünyanın pek çok ülkesinden ziyaretçilerin geldiği müzede, zengin otomobil koleksiyonunun yanı sıra çeşitli makine parçalarından yapılan oyuncaklar, maket araba koleksiyonu ve pedallı arabalar da bulunuyor. Ayrıca Formula 1’in iki efsane pilotu Alman Michael Schumacher ve Brezilyalı Ayrton Senna, hiperrealist silikon heykelleri de müzede ziyaretçilerini bekliyor.

“Müzelerimizle, KKTC’yi bölgenin en önemli kültür sanat merkezine dönüştürüyoruz”

Klasik otomobil müzesinin 2007 yılında başlayan bir serüven olduğunu belirten Yakın Doğu Oluşumu Müzeler Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Müzelerimizle, KKTC’yi bölgenin en önemli kültür sanat merkezine dönüştürüyoruz... İnanıyoruz ki insanlığın tanımı sanattadır. Her alanda bir sanat var. Müzemizdeki her arabanın tasarımında da sanatın ve inceliğin olduğunu net bir şeklide görüyoruz. Bunun yanı sıra teknolojinin ve otomotiv sektörünün yıllar içerisinde nasıl geliştiğini de görüyoruz. KKTC’nin yerli ve milli otomobili, yüzde 100 elektrikli GÜNSEL’i de bu dönüşümün son halkalarından biri olarak görüyoruz” dedi.

“Bütün arabalar çalışıyor”

Müzede birçok dönemden araba olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Her araba kendi alanında özel. En büyük özellikleri ise hepsinin çalışıyor olması. Klasik arabalarımız Kıbrıs’ta yapılan klasik araba yarışlarına da katılıyor. Müzelerimizle amacımız Türk dünyasını Kuzey Kıbrıs’la birleştirmek. Sanat ve kültürle bir merkez oluşturmaktır. Araçların tamamına yakını dünyanın belli başlı ülkelerinden getirildi. Kıbrıs adasından da olan arabalar var. Ayrıca Kıbrıs Türkü siyasetçisi Dr. Fazıl Küçük’ün de makam ve özel aracı müzemizde sergileniyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü’nde 2024 yılında 3 bin 150 hayvanın tedavisi yapıldı Beylikdüzü Belediyesi, 2024 yılı boyunca gerçekleştirdiği çalışmalarıyla sokak hayvanlarının olmaya devam etti. bin 400 hayvanın kısırlaştırılması, bin 950 hayvanın aşılanması, 3 bin 150 hayvanın tedavisi yapıldı. Beylikdüzü Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından 2024 yılında da ilçe genelinde sokak hayvanlarının sağlık, bakım ve refahını sağlamak için birçok önemli hizmet hayata geçirildi. Bu kapsamlı çalışmalarla Beylikdüzü’nde, sokak hayvanlarının sağlık ihtiyaçları düzenli bir şekilde karşılanarak daha sağlıklı bir yaşam ortamı sağlandı. Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla 2024 yılı boyunca bin 400 hayvanın kısırlaştırılması, bin 950 hayvanın aşılanması, 3 bin 150 hayvanın tedavisi yapıldı. Gıda ve barınma desteği Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi konusunda da çalışmalarını titizlikle yürüten Belediye son bir yılda, hayvan sahiplendirme kampanyalarıyla 140 hayvana sıcak bir yuvaya kavuşturdu. Sahiplendirilen hayvanların sağlık ve bakım süreçleri de yakından takip edilerek yeni yuvalarına güvenle gönderildi. Öte yandan sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacını karşılamak için, günlük 2 bin 500-3 bin kilogram taze yemek, hayvan bakımevinde hazırlanarak ilçedeki sokak hayvanlarına dağıtıldı. Ayrıca 142 adet kedi evi, vatandaşlara teslim edilerek sokak hayvanlarının güvenle barınması sağlandı. İlaçlama ve dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı Sadece sokak hayvanları değil, ilçenin genel sağlığı için de önemli adımlar atan Belediye, 10 bin 700 adet ilaçlama ve dezenfeksiyon hizmetini kamu kurumları, okullar, ibadethaneler ve kamusal alanlarda gerçekleştirdi. Hayvan bakımı ve sahiplendirme işlemlerinin önemiyle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen eğitimlerde ise 3 bin 93 kişiye ulaşıldı. Eğitimler, hayvan bakımevinde ve okullarda gerçekleştirilerek her yaş grubundan vatandaş bilinçlendirildi.