SAĞLIK - 20 Mart 2022 Pazar 11:00

KBB Uzmanı Op. Dr. Dilek: 'Kulak estetiğinin çocuklarda ilkokul çağından önce yapılmasını öneriyoruz'

A
A
A
KBB Uzmanı Op. Dr. Dilek: 'Kulak estetiğinin çocuklarda ilkokul çağından önce yapılmasını öneriyoruz'

Tamamen genetik olarak ortaya çıkan ve Latincede otoplasti olarak tanımlanan kepçe kulak sorunu estetik operasyonlarla düzeltilebilirken Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Op. Dr. Deniz Dilek, bu operasyonlara dair merak edilen soruları cevapladı.

Küçük yaşlardan itibaren kıkırdak yapısının kendini tam olarak tamamlayamaması sonucunda görülen kepçe kulak, kıkırdak dokunun tam olarak gelişmemesi durumunda kafa ile kulak arasındaki açının genişlemesi ve kulakların öne doğru sarkmasıyla kendini gösteriyor. Oluşan durumun estetik operasyonlarla düzeltilmesinin mümkün olduğu belirten Op. Dr. Deniz Dilek, bu operasyonları ve operasyon sonrasındaki süreçle ilgili merak edilenleri cevapladı.

Kepçe kulak sorununu “Aynaya baktığımızda iki kulağın da dik görünmesi, özellikle de yandan sırıtması durumu” şeklinde tanımlayan Dilek, “Genelde kişiler görüntü için yani işlevsel açıdan bir sıkıntı olduğundan değil tamamen görüntü açısından rahatsızlık hissettikleri için bu tarz operasyonlara ihtiyaç duyuyorlar” dedi.

“Çocuklarda ilkokul çağından önce yapılmasını öneriyoruz”

Kepçe kulak düzeltme işlemi için ilkokul çağından önce yapılmasını önerdiklerini söyleyen Dr.Dilek, çocukların özellikle bu çağlarda arkadaşları tarafından alay edilmesi gibi durumlara maruz kalınmasıyla birlikte ileriye dönük psikolojik rahatsızlıklar oluşabildiğini kaydetti. Dilek ayrıca kulak gelişiminin 5 yaşından itibaren tamamlandığını hatırlattı.

Operasyonlarda yüzlerce teknik var

Kepçe kulak düzeltme operasyonlarında tek bir yöntemin olmadığını belirten Dilek, “Genelde kulak arkasından yaklaşık 7-8 santimlik ufak bir kesi atarak işlemi gerçekleştiriyoruz. Yapılacak işlem ve uygulanacak teknik kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Bu tamamen kişinin kulak yapısına bağlı, kimilerinde sadece dikişlerle kulağı görüntü itibariyle daha iyi hale getirirken kimisinde de kıkırdak çıkarma işlemiyle bu görünümü elde edebiliyoruz. Yani bununla ilgili yüzlerce teknik var” ifadelerini kullandı.

KBB Uzmanı Op. Dr. Dilek: 'Kulak estetiğinin çocuklarda ilkokul çağından önce yapılmasını öneriyoruz'

Operasyonlar ortalama bir saat sürüyor

Operasyonların şekli ve süresiyle ilgili de bilgiler veren Dilek, “Ortalama her bir kulak için yarım saat şeklinde toplamda bir saat süren operasyonlar yapılmaktadır. Ayrıca genel veya lokal anestezi altında işlem yapılabiliyor. Operasyon sırasında narkoz alınması şart değil, kişiyi uyutmadan da sadece belirli bölgeleri uyuşturarak ameliyatı gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

İşlem sonrası bandaj uygulaması öneriliyor

Kepçe kulak düzeltme işlemi sonrası iyileşme süresinde yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Dilek, “Bir kesiden bahsediyoruz bu yüzden öncelikle yara dokularının kapanması gerekiyor. Kulak arkasındaki kesimizi bir hafta kadar kapalı tutmaya çalışıyoruz. Dikişler kapandıktan sonra alınabilecek olan dikişleri alarak birinci günden itibaren bandaj uygulaması yapıyoruz. İlk bir hafta gece gündüz sonrasında ise sadece akşamları özellikle gece yatarken bandaj uygulamasını öneriyorum” dedi.

“Deri yapısı iyileşme süresine çok etki eden noktalardan değil”

Kulak estetiğinde burun estetiğinde olduğu gibi kişinin deri yapısının iyileşme süresine çok etki eden noktalardan olmadığına dikkat çeken Dilek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu operasyonlarda erimeyen dikişler kullanıyoruz. Bunun da sonucu nadiren de olsa vücut bu dikişleri kabul etmeyerek dışarıya atmaya çalışabiliyor. Bu çok nadir rastlanılan bir durum ancak bu ortaya çıkarsa tekrardan o dikişleri alarak revizyon operasyonu yapılması gerekiyor.”

Ahmet Serdar Eser-Akif Yılmaz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Helikopter kazasında hayatını kaybeden ATT Selçuk Saykal’ın son görüntüleri Muğla’da meydana gelen ambulans helikopter kazasında hayatını kaybeden ATT Personeli Selçuk Saykal’ın geçtiğimiz yıl yaptığı bir röportajda görevin zorluklarından bahsederken hava şartlarındaki değişkenliğe dikkat çektiği görüntüleri ortaya çıktı. Muğla’nın Menteşe ilçesinde bugün sabah saatlerinde Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans helikopter, kalkış sırasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin en üst katına çarptı. Çarpma sonucu hasar alan helikopter binanın yanındaki boş alana düştü. Antalya’ya gelmek üzere havalandığı sırada düşen ambulans helikopterde bulunan Pilot Tamer Gönül, Pilot Bayram Çiçek, Dr. Cengiz Coşkun ve ATT Selçuk Saykal hayatını kaybetti. "Aldığımız eğitimler her türlü müdahaleyi yapabilmeye imkan veriyor" Saykal’ın geçtiğimiz yıl 24 Haziran tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 112 Acil Komuta Kontrol Merkezinde hizmet veren ambulans helikopterlerin çalışmalarıyla ilgili hazırlanan haberde İhlas Haber Ajansı’na (İHA) verdiği röportajda 10 yıldır ambulans helikopterde ATT olarak görev yaptığını söylemişti. Saykal’ın ekip arkadaşlarıyla birlikte göreve çıkışları, hastaya müdahale ve hava ambulansına alınmasının görüntülere yansıdığı haberde Saykal, röportajında görevin zorlukları sorulduğunda hava şartlarına dikkati çekmişti. Aldıkları eğitimin her şartta görevlerinin yapabilmesine imkan sağladığını anlatan Saykal, "Hava durumu ortada olunca kötü veya iyi değerlendiremediğimiz zaman çıkmak durumunda kaldığımız vakalar oluyor, yılların tecrübesi ile hastalarımıza müdahale ediyoruz. Hastalar ya da hasta yakınlarında hava korkusu yaşayanları ikna etmeye çalışıyoruz, bilinci açık hastalarımıza helikoptere binmeden bilgi veriyoruz, burada ses olduğu için biraz zorlanıyoruz. Onun dışında çok zorluk yaşamıyoruz. Kalp krizi ya da trafik kazası yapan travmalı hastalarda havada müdahale etmemiz gereken durumlar oluyor, onlara müdahalemizi yapıyoruz. Kalbi durup hayata döndürdüğümüz çok sayıda hasta oldu. Her türlü ekipmanımız var. Aldığımız eğitimler de her türlü müdahaleyi yapmamıza imkan veriyor. Hastalarımıza en iyi şekilde müdahale ediyoruz ” ifadelerini kullanmıştı.