RAMAZAN - 28 Haziran 2015 Pazar 09:16

Haram işlemek orucu bozar mı?

A
A
A
Haram işlemek orucu bozar mı?

Onbir ayın sultanı Ramazan ayında iyilik yapmak ve ibadetlerimizi yerine getirmek büyük önem taşır. Peki oruçluyken günah işlemek, gıybet etmek orucu bozar mı?

Sual: Oruçluyken günah işlemek, gıybet etmek orucu bozar mı?

CEVAP

Orucu bozmaz; fakat özellikle oruçluyken günahtan daha çok sakınmalıdır. Hadis-i şerifte, (Gıybet etmek, söz taşımak, yalan yere yemin etmek, namahreme şehvetle bakmak orucu bozar) buyuruldu. (Deylemi)

İmam-ı a’zam hazretleri, bu hadis-i şerifi açıklıyor ve (Bu günahlar orucun sevabını bozar, sıhhatini bozmaz, oruç mekruh olur) buyuruyor. Yani bu günahları işleyen, oruç borcundan kurtulursa da, oruca mahsus olan büyük sevaba kavuşamaz. Hadis-i şerifte, (Nice oruç tutan vardır ki, açlık ve susuzluktan başka bir şey elde etmez) buyuruldu. (İbni Mace)

Oruç, müminler için bir nimet ve emanettir. Emanete riayet etmek gerekir. Onun zayi olmaması için şartlarını gözetmek gerekir. Harama bakmaktan sakınmalıdır! Hadis-i şerifte, (Harama bakmak, şeytanın zehirli oklarından bir oktur. Allah korkusuyla bunu terk edene, Allahü teâlâ öyle bir iman verir ki, imanın tadını kalbinde bulur.) buyuruldu. (Hakim)

Oruçlu, dilini de korumalıdır! Hadis-i şerifte (Oruç ateşe kalkandır. Gıybetle parçalanmadıkça korur. Oruçlu, cahillik edip de kötü söz söylemesin! Kendisine sataşana, “ben oruçluyum” desin!) buyuruldu. (Buhari)

Gözü ve dili günahlardan koruduğumuz gibi, kulağımızı da korumamız gerekir. Konuşulması haram olan şeyi, dinlemek de haramdır. El, ayak ve diğer uzuvları da haramdan korumalıdır! Oruç tutup azalarıyla günah işleyen, ilaç yerine zehir içen hastaya benzer. Çünkü günah zehirdir, sevabları yok eder. Bir günah işledikten sonra pişman olmak, iyilik ve ibadet etmeye devam etmek gerekir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir Büyükşehir İtfaiyesi 2024 yılında 9 bin 945 olaya müdahale etti Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 2024 yılı istatistiki bilgileri belli oldu. Balıkesir Büyükşehir İtfaiyesi 2024 yılında 9 bin 945 olaya müdahale ederken, bu olaylarda bin 959 insan ve bin 622 canlı dostun kurtarılmasını sağladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 2024 yılı istatistik bilgilerini yayınladı. 44 istasyon, 174 araç ve 662 personelle hizmet veren Balıkesir İtfaiyesi; 2024 yılında Müdahale ve Arama-Kurtarma Şube Müdürlüğü sorumluluğunda 6 bin 121 yangın, 844 trafik kazası, 2 bin 402 kurtarma vakası, 401 su baskını, 177 suda arama kurtarma olayına müdahil olurken bu olaylarda bin 959 insan ve bin 622 canlı dostu hayvanların kurtarılmasını sağladı. Balıkesir Büyükşehir İtfaiyesi Eğitim Şube Müdürlüğü, 2024 yılında 79 bin 755 vatandaşa ve kişiye ulaşıp Temel Yangın Eğitimi ve Yangın Anında Yapılması Gerekenler konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Yangın Önleme ve Denetim Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl içerisinde 2 bin 60 özel işletme ve kamu binasında “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde denetim ve inceleme yaptı. Halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için 7/24 görev başında olduklarını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Nazım Ergelen “2025 yılında da İtfaiye Daire Başkanlığı olarak 44 istasyon 652 personel, 174 araç ile çalışmalarımıza 7/24 kesintisiz olarak devam etmekteyiz. Biz itfaiyeciler yangın söndürmek, doğal afetlerle mücadele etmek, trafik kazaları, su baskınları gibi geniş bir faaliyet alanına sahibiz. Tehlikeye düşmüş olan her canlının imdadına koşmaya, çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.