GENEL - 26 Nisan 2010 Pazartesi 15:00

Greenpeace'den gemide basın toplantısı

A
A
A
Greenpeace'den gemide basın toplantısı

Greenpeace üyeleri ve Sinoplu nükleer karşıtları, Sinop İskelesi'nde demirleyen Rainbow Warrior Gemisi'nin güvertesinde, Çernobil faciasının yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

SERHAT ÖZŞAHİN -SİNOP

Greenpeace üyeleri ve Sinoplu çevreciler, 'Nükleersiz bir Türkiye' sloganıyla Sinop'a gelen bayrak gemisi Rainbow Warrior'un güvertesinde. Yapılan açıklamalarda nükleer, termik ve hidroelektrik santrallerin zararlarına değinildi. Açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklimi ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Koral Diker ise Karadeniz bölgesinin hala Çernobillin etkilerini yaşadığını ifade ederek, "Nükleer santrallerin dedikodusu bile Sinop ve Akkuyu'ya zarar veriyor. Gerekli olan koşul hazır olmasına rağmen kirli enerji politikaları yüzünden bu bölgeler gelişemiyor" dedi. 

Toplantıda gemi hakkında bilgi veren Kaptan Derek Nicholls, Rainbow Warrior'ın, Greenpeace'in üç gemisinden biri ve bayrak gemisi olduğunu belirterek, "Fransız gizli servis ajanları tarafından ilk gemimiz batırılmıştı. 1985'te batırılan ilk Rainbow Warrior'ın arkasından devreye alınmıştır. Her ne kadar Greenpeace'nin gemisini batırsalar da başarılı olamadılar ve durduramadılar. Gemimiz hem nükleer silah denemeleri ile ilgili kampanyalara katılmaya devam etti hem de farklı kampanyalarda çalıştı. Bizler Sinop'taki yerel mücadeleyi desteklemek için geldik. Bu mücadelenin başarılı olacağına inanıyorum. Bu gün dünya için önemli bir gün. Çernobil faciasının yıl dönümünde burada olmak da ayrı bir önem taşıyor" diye konuştu. 

Sinop Çevre Platformu adına açıklama yapan Metin Gürbüz de konuşmasında, kendilerine destek veren Greenpeace üyelerine teşekkür etti. Gürbüz, bundan sonraki Çernobil'in yıl dönümlerinde Greenpeace'nin kendilerine destek vereceğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis El Aman Hanı restorasyon çalışmaları gözden geçirildi Bitlis’in tarihi dokusunu yansıtan önemli yapılardan El Aman Hanı, kapsamlı restorasyon çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Düzenlenen inceleme toplantısında, çalışmalara dair kritik değerlendirmeler yapıldı. Toplantıda, tarihi yapının restorasyon sürecinin mevcut durumu, teknik detaylar ve karşılaşılan zorluklar masaya yatırıldı. Katılımcılar, mimari özelliklerin korunması adına yapılan çalışmaları detaylandırarak, öneri ve değerlendirmelerde bulundu. Özellikle modern tekniklerin kullanılarak yapının tarihi değerinin korunması gerektiği vurgulandı. Eren Üniversitesi Rektörü Necmettin Elmastaş, El Aman Hanı’nın kültürel miras açısından önemine değinerek, “Bu tür projelerle tarihi değerlerimizi gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Çalışmaların planlandığı gibi ilerlediğini görmek bizleri memnun ediyor” ifadelerini kullandı. Toplantı sonrası katılımcılar, restorasyon alanını ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Ekip, saha çalışanlarından yapılan işler hakkında detaylı bilgi aldı. Restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından El Aman Hanı’nın bölgenin turizm potansiyeline önemli katkı sağlaması bekleniyor. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın başkanlığındaki toplantıya, Vakıflar Bölge Müdürü Ali Osman Ayan, İstanbul Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, Restorasyon Uzmanı Dr. Olcay Aydemir ve Mimar İlknur Adak, Rektör Danışmanı Adnan Alkan, Yapı İşleri Daire Başkanı Süleyman Erdemli katıldı.