DÜNYA - 12 Ağustos 2024 Pazartesi 16:22 | Son Güncelleme : 12 Ağustos 2024 Pazartesi 16:59

Gazze'de cilt hastalıkları bombaların altında büyüyen çocuklar arasında yayılıyor

A
A
A

İsrail'in bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde cilt hastalıkları temiz su sıkıntısı ve hijyen sorunlarının ortasında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Filistinli çocuklar arasında yayılıyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları aralıksız devam ederken, bölgede temiz su ve hijyen sıkıntısı yaşamsal tehlike oluşturuyor. İsrail güçlerinin yoğun saldırıları nedeniyle çöken kanalizasyon sistemi ve sokaklarda biriken tonlarca çöp bölgede ciddi hijyen sorunlarına neden olurken, evlerini terk ederek kalabalık kamplarda yaşayan Filistinliler korkunç şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bombalar altında büyüyen Filistinli çocuklar ise hijyen sorunlarının ortasında cilt hastalıkları ile mücadele ediyor.

Özellikle çocuklar arasında yayılan hastalık hakkında konuşan bölgenin kuzeyindeki Kamal Adwan Hastanesi Sözcüsü Wissam Al Sakani, “Temizlik malzemelerinin çok az ve pahalı olması, işgalin bunların Gazze Şeridi'ne girişini engellemesiyle çocukların bağışıklığını güçlendiren sebze, meyve ve etin bulunmaması hastalıkların yayılmasına neden oluyor” dedi.

Hastaneye gelen yüzlerce çocuk ve kadının vitiligo, uyuz ve diğer cilt hastalıklarıyla mücadele ettiğini belirten Al Sakani, deri hastalıklarını tedavi eden ilaçların acilen getirilmemesi durumunda Gazze halkının bir sağlık felaketiyle karşı karşıya kalacağını vurguladı. Al Sakani, İsrail saldırıları nedeniyle hastanede yalnıza bir dermatoloğun kaldığını söyledi.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada da, Gazze Şeridi'ndeki çocukların cilt hastalıkları, sağlıksız bir ortam ve bitmek bilmeyen düşmanlıkların ortasında zor şartlarla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Met helvası yeni tatlarla çeşitlenip lezzetleniyor Eskişehir’de esnaf olan Yücel Büyükşekerci, met helvasında yenilikler yaptıklarını ve yeni tatlar ortaya çıkardıklarını dile getirerek özellikle 3’ncü neslin bu konuda yoğun çalışmalar yaptığını anlattı. Eskişehir’in meşhur tatlarından biri olan met helvası, yerli ve turist vatandaşların gözdesi olmayı sürdürüyor. Sektörün 3’ncü nesli leblebili, Antep fıstıklı ve diğer ürünlerle Eskişehir lezzetini çeşitlendiriyor. Met helvasından yeni tatlar oluşturduklarını söyleyen Büyükşekerci, leblebili helvanın şu an revaçta olduğunu belirtti. 26 yaşındaki torunlarının met helvasına yenilikler getirdiğini dile getiren Büyükşekerci, her ürünün ayrı bir yeniliğinin olduğunu söyledi. "Met helvasını değişik türleriyle tanıtıyoruz" Gelenekselin üstüne biraz bir şeyler katarak met helvasını değişik türleriyle tanıttıklarını aktaran Büyükşekerci, “Yenileştirme yapmak her işte olduğu gibi bizimkinde de çok önemli. Gelenekselin üstüne biraz daha bir şeyler koyarak ilerliyoruz. Lezzeti bozulmadan birçok ürün deniyoruz. İşimizi 3’üncü nesle aktarım yaptık. Torunumuz 26 yaşında met helvasına yeni tatlar getiriyor ve getirmeye de devam ediyor. Örneğin leblebili met helvası sadece bize ait. Leblebili, Antep fıstıklı ve daha nicelerini denemeye devam ediyor. Çorum’a bile leblebili met helvası gönderiyoruz. Onlarda görünce şaşırdıklarını ve beğendiklerini dile getiriyor. Bir diğer yeniliği ise kahvelerin yanına ikram olarak ceviz, ezme haşhaş ve tahin kullanarak yapıyor. Her ürünün ayrı bir yeniliği var, haşhaşı da helvanın içine ilk defa torunumuz kattı. Bu tarz yeniliklerin güzel olduğunu ve başka ürünler kullanarak da met helvasını değerlendirebileceğimizi gördük. İncelemelerini ve patentini de aldık. Torunumuz ve diğer çalışanlarımız met helvasını başka ürünlerle deneyerek, tanıtmaya devam ediyor” dedi.