EKONOMİ - 06 Nisan 2023 Perşembe 15:47

Gazi aylıkları ile emekli güvenlik korucularının maaşları arttırıldı

A
A
A
Gazi aylıkları ile emekli güvenlik korucularının maaşları arttırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstiklal Madalyası verilmiş, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazileri, üstün başarı ve gayretle Türk vatanına hizmet etmiş vatandaşlar ile hak sahiplerinin aylıklarının asgari ücret seviyesine, güvenlik korucularının emekli aylıklarının ise 7 bin 500 liraya yükseltildiğini, aylık farkların 7 Nisan tarihi itibarıyla hesaplara yatırılacağını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, 30 Mart tarihli 7447 sayılı Kanun çerçevesinde İstiklal Madalyası verilmiş, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev almış muharip gaziler, Sivas Kongresi’nce seçilen Temsil Heyeti üyeleri, Gazi Meclisinin birinci dönem üyeleri ile hiçbir karşılık ve menfaat gözetmeksizin üstün başarı ve gayretle Türk vatanına hizmet etmiş vatandaşların aylıklarının çalışıp çalışmadıklarına veya gelir, aylık alıp almadıklarına bakılmaksızın 1 Nisan tarihinden geçerli olarak 30 günlük net asgari ücret seviyesine yükseltildiği belirtildi. Ayrıca muharip gazilerin sosyal güvencelerinin olup olmamasına göre oluşan aylık farklılıkların giderildiği de açıklandı.

Gazilerin aylıkları 8 bin 847 liraya çıkarıldı

Kanun çerçevesinde gaziler ile dul eşlerine ödenen aylıkların net asgari ücret esas alınarak hesaplanacağı belirtilen açıklamada, 2023 yılı Mart ayı itibarıyla ek ödeme dahil 2 bin 961 lira 25 kuruş aylık almakta olan gazilerin aylıklarının 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren ek ödeme dahil 8 bin 847 lira 7 kuruşa çıkarıldığı, hayatını kaybeden gazilerin ise dul eşlerine yüzde 75 oranı esas alınarak ödenen aylıkların 2 bin 220 lira 93 kuruştan 6 bin 635 lira 30 kuruşa yükseltileceği bildirildi. Ayrıca Sivas Kongresi’nce seçilen Temsil Heyeti üyelerinin, Gazi Meclisinin birinci döneminde bulunan üyeleri ile hiçbir karşılık ve menfaat gözetmeksizin üstün başarı göstermiş ve Türk vatanına hizmet etmiş, Türk vatandaşlarından 3292 sayılı Kanun veya mülga 5269 sayılı Kanun'a göre vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların kendileri ile hak sahiplerine ödenen aylıklarda sigortalı olarak çalışma veya gelir ve aylık alma durumuna göre oluşan farklılığın kaldırıldığı kaydedildi. Bu kapsamdaki tüm vatandaşlara net asgari ücret düzeyinde aylık ödenmesi imkanı getirildiği de ifade edildi.

Güvenlik korucularının aylığı 7 bin 500 liraya yükseltildi

Öte yandan 442 sayılı Köy Kanunu'na göre ve en az 15 yıllık güvenlik koruculuğu hizmeti esas alınarak aylık bağlanan güvenlik korucuları ile vefat edenlerin hak sahiplerine dosya bazında bağlanan aylığın da 7 bin 500 liradan az olmaması kararlaştırıldı. Bu düzenlemeler dahilindeki tüm vatandaşların 1 Nisan'dan geçerli olarak oluşan aylık farklarının 7 Nisan tarihi itibarıyla hesaplarına yatırılacağı açıklandı.

Kemal Diri

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ’Hurda Teşviki’ beklentisi sonrası araç satışları düşerken fiyatlar arttı Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) ’Hurda Teşviki’ ile ilgili kanun teklifinin sunulmasının ardından alıcıların beklemeye geçmesiyle ikinci el araç satışlarının düştüğü ancak fiyatların yükseldiği belirtildi. TBMM’ye sunulan ’Hurda Teşviki’ ile ilgili kanun teklifinin ardından ikinci el araç almak isteyenler beklemeye geçerken fiyatlar ise yükseldi. Araç satışlarında yaşanan durgunluk esnafı olumsuz etkilerken fiyatların artış göstermesine de anlam verilemiyor. Pandeminin etkili olduğu 2020 yılından bu yana hem satışların hem de galerilerde bulunan araç sayılarının düştüğünü belirten Kalender Yaşasın, satışların istikrarsız olduğunu söyledi. Satışı yapılan araç sayısının sürekli değişkenlik gösterdiğini söyleyen galerici Kalender Yaşasın, “Bugün 1-2 tane satıyorsun, 1 hafta duruyorsun. Bir bakıyorsun, günde 3 tane satıyorsun” dedi. “Talep az, ama fiyatlar yukarıya gidiyor” İkinci el araçlara talep olmamasına rağmen fiyatların şaşırtıcı şekilde arttığını belirten Kalender Yaşasın, “Şu anda sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Durum uzun zamandır böyle. Ancak şu anda daha farklı. Talep az, fiyatlar yukarıya gidiyor. Böyle olmaması lazım. Bir mala talep olmadığı zaman fiyatın düşmesi lazım. Geçen yıla göre alım sayısı, kâr marjımız ve satış adetimiz düştü. Yani iyi miyiz, kötü müyüz sorusunu ben de bilmiyorum. Piyasada istikrar yok. Bugün 1-2 tane satıyorsun, 1 hafta duruyorsun. Bir bakıyorsun, günde 3 tane satıyorsun. Yani istikrar olmadığından 1 ayda kaç tane satıyorsun, hiç belli olmuyor. Yani önümüzü göremiyoruz. İnşallah 2025 daha iyi olur. Şu anda iyi gitmiyor” dedi. “Pandemiden bu yana iyi gitmiyoruz, daha önceki yıllarda gerçekten iyiydi” Tüm dünyada etkisini gösteren pandemiden bu yana ikinci el araç piyasasının sıkıntılı olduğunu, galerilerdeki araç ve personel sayılarının sürekli düşüşte olduğunu belirten Yaşasın, şu ifadeleri kullandı: “20 arabayla çalışan esnaf 15’e, 15 arabayla çalışan 10’a düştü. Para miktar olarak çoğaldı ama alım gücü olarak düştüğü için kârda mıyız, zararda mıyız? Ben hesabını yapıyorum, geçen sene 25 araba varsa ve 20’ye düştüyse o zaman zarar ettin. Pandemiden bu yana iyi gitmiyoruz, daha önceki yıllarda gerçekten iyiydi. Ticaret de iyiydi. Alıyorduk, satıyorduk, para kazanıyorduk ve yatırım yapıyorduk. Mesela bu dükkanda en az 2-3 kişi çalışıyordu, şu anda çalışan sayısı yok. Anca kendi işimizi kendimiz yapıyoruz, istihdam oluşturamıyoruz. Çünkü ayakta durmaya uğraşıyoruz.”