GÜNDEM - 31 Mayıs 2021 Pazartesi 14:43

Efsane boksör Garbis Zakaryan’ın hayatının anlatıldığı sergi açılıyor

A
A
A
Efsane boksör Garbis Zakaryan’ın hayatının anlatıldığı sergi açılıyor

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden milli boksör Garbis Zakaryan unutulmadı. Türkiye’nin ilk profesyonel boksörü olan Garbis Zakaryan’ın yaşam hikayesinin yer aldığı 'Altın Kalpli Eldiven' sergisi Beyoğlu’nda ziyarete açılacak.

Sporculuk yaşantısı boyunca Ay-Yıldızı formayı gururla taşıyan Türkiye’nin ilk profesyonel boksörü, Ortadoğu Boks Şampiyonu Garbis Zakaryan’ın nesilden nesile aktarılacak başarı hikayesi, “Altın Kalpli Eldiven” sergisiyle tekrar hayat buluyor.

Efsane boksör Garbis Zakaryan’ın hayatının anlatıldığı sergi açılıyor

Beyoğlu Belediyesi tarafından İstiklal Caddesi'nde, Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilecek sergi, 4 Haziran Cuma günü saat 12’de ziyarete açılacak. Serginin, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek açılış törenine; Ermeni din adamları, genç boksörler ve aileleri katılacak. Sergiyi ziyaret eden vatandaşlar, sergi alanında kurulacak boks ringine çıkarak efsane boksörün hatıralarıyla fotoğraf çekilme imkanı bulacak.

Doğum gününde ziyarete açılacak

“Altın Kalpli Eldiven” sergisi, Türk boksunun bir dönemine kayıtsız şartsız imza atmış, birçok ilki yaşamış özgün, saygın, özverili ve istikrarlı bir efsanenin yaşamına odaklanıyor. Daha önce sergilenmemiş özel eşyalarının yanı sıra, müsabaka görüntüleri, incelikle işlenmiş fotoğraf serisi, efsane boksörün doğum gününde ziyaretçilerle paylaşılıyor.

Efsane boksör Garbis Zakaryan’ın hayatının anlatıldığı sergi açılıyor

Garbis Zakaryan’ın farklı ve bir o kadar da özgün kişiliğinden kesitler de sunulacağı sergi; başarıdan başarıya koşan bir sporcunun mütevazı, alçakgönüllü, başarılı kariyerini gözler önüne serecek.

Sergi 10 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek

Türk boks tarihine adını altın harflerle yazdıran ve Türk spor tarihinin abideleri arsında yer alan Garbis Zakaryan’ın yaşam şeridinin yer aldığı sergide ziyaretçiler, efsanenin akıttığı teri ve böylesi zor bir sporu icra ederken gururla sırtında taşıdığı Ay-Yıldızı formasına olan tutkusunun kesitiyle buluşuyor.

Bir ömrün, dolu dolu geçen bir yaşamın ve onlarca başarı hikayesinin büyük bir harmonisinin özeti niteliğinde olan sergi, 10 Haziran Perşembe gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Efsane boksör Garbis Zakaryan’ın hayatının anlatıldığı sergi açılıyor

Garbis Zakaryan

Ermeni asıllı Türk boksör Garbis Zakaryan 2 Haziran 1930’da İstanbul’da doğdu. Taksim'de amatör olarak boksa başlayan Garbis Zakaryan 16 yaşında ringe çıktı. Daha sonra Galatasaray'a geçerek 1948, 1949 ve 1950 yıllarının İstanbul ve Türkiye amatör şampiyonu oldu.

1950 yılında profesyonel olarak ilk maçını Cezayirli Ali Amran ile yaptı. Boksu 1966 yılında bırakan efsane boksör, antrenör olarak başta Cemal Kamacı olmak üzere birçok boksörü çalıştırdı. Garbis Zakaryan, 25 Ocak 2020 tarihinde vefat etti.

Efsane boksör Garbis Zakaryan’ın hayatının anlatıldığı sergi açılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Emet’te orman yangınından dönen arazöz takla attı: 2 yaralı Emet ilçesi Düşecek ve Hisarcık ilçesi Karbasan köyleri arasında çıkan orman yangınının söndürme çalışmalarına katılan Emet Belediyesi’ne ait arazöz dönüş yolunda freninin boşalması sonucu takla attı. Kazada sürücü ve itfaiye amiri yaralandı. Kaza, Emet-Çavdarhisar Karayolu Ömerfakı ve Düşecek köyleri arasında meydana geldi. Murat Kadıoğlu yönetimindeki Emet Belediyesine ait arazöz dönüş yolunda freninin boşalması sonrasında takla attı. Kazada yaralanan sürücü Murat Kadıoğlu ve araçta bulunan İtfaiye Amiri Hasan Canıgür, ihbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerince Emet Dr. Fazıl Doğan Devlet Hastanesi’ne sevk edilerek tedavi altına alındı. Kazada yaralanan Emet Belediyesi İtfaiye Amiri Hasan Canıgür ve itfaiye eri Murat Karakadıoğlu’nun sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kaza sonrası yaralı itfaiye personellerini hastanede ziyaret ederek ’Geçmiş olsun’ dileklerini ileten Emet Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Erdoğan, "Üzücü kazada itfaiye amirimiz ve itfaiye erimiz yaralanarak hastaneye kaldırılmışlardır. Şükür sağlık durumları iyi, bizlerde yakından ilgileniyoruz. Belediye Başkanımız Mustafa Koca, Kültür Bakanlığından gelen misafirlerimizle buluşmak için ilçe dışında olması dolayısıyla yaralıların sağlık durumlarıyla ilgili kendilerini sürekli bilgilendiriyoruz. Merak edilecek bir durum yok. Rabbim bununla gelmiş geçmiş etsin. Personellerimize acil şifalar diliyorum“ dedi.
Kocaeli 17 Ağustos Depremi’nin 25. yıl dönümünde hayatını kaybedenler 03.02’de anıldı 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümünde hayatını kaybedenler merkez üssü Gölcük’te saat 03.02‘de anıldı. 17 Ağustos Depremi’nin 25. yıl dönümünde hayatını kaybedenler saat 03.02’de Gölcük’te anıldı. Kavaklı Sahili’nde bulunan anıt önünde düzenlenen programına Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yücel Korkut, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve vatandaşlar katıldı. Anıtın önüne çelenk bırakma merasimi gerçekleşmesinin ardından depremde hayatını kaybedenler için dua edildi. "Depreme ve diğer afetlere hazırlanmak için kaybedilecek bir dakika bile zaman yok" Duanın ardından açıklama yapan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, "17 Ağustos 1999 depreminden bu yana çeyrek asır zaman geçti. 45 saniye pek çok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Aradan geçen uzun yıllarda şehirde meydana gelen tahribatlar geri gelebildi ancak hayatını kaybedenlerin tekrar geri getirilebilmesi mümkün değil. 19 Ağustos 1999 tarihinde Türkiye deprem gerçeğiyle ciddi anlamda yüzleştiği tarihi miladı yaşadı. Bu hem yapısal anlamda AFAD gibi kurumların kurulması, arama kurtarma faaliyetlerinin öneminin anlaşılması, afetler olmadan önce yapılması gereken şehirleri afete hazırlama çalışmalarının önemidir aslında. Afet meydana geldikten sonra arama kurtarma ve diğer yardım faaliyetlerinin yürütülmesi tabii ki çok önemli. Bu konuda önemli başarı elde ediliyor. Önemli olan afet meydana gelmeden önce hazırlıklı olmak. Dolayısıyla can kayıplarının önüne geçmek, maddi kayıpların da önüne geçmektir. Aradan geçen 25 yıldan sonra şunu söylemek istiyorum. Depreme ve diğer afetlere hazırlanmak için kaybedilecek bir dakika bile zaman yok. Her anlamda şehirlerimizin ve en azından zihniyet olarak da insanlarımızın hazır olması gerekiyor. Bundan sonra meydana gelebilecek afetlere anında hazır olmamız önemli. Netice itibariyle bugüne kadar sadece 17 Ağustos depreminde değil, geçen sene yaşadığımız 6 Şubat depreminde de yine binlerce insanımızı kaybettik. Bundan sonraki muhtemel afetlere de hazır olmadığımız takdirde benzer tabloları yaşamak kaçınılmaz olacaktır. Önemli olan hazırlıklı olmamız gerekiyor. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyorum" diye konuştu.