ASAYİŞ - 16 Ocak 2020 Perşembe 16:14

Berna Laçin’in ‘idam’ tweetine verilen beraat kararı onandı

A
A
A
Berna Laçin’in ‘idam’ tweetine verilen beraat kararı onandı

İstinaf Mahkemesi, idam ve tecavüz konusuna ilişkin sosyal medya paylaşımından dolayı yargılanan oyuncu Berna Laçin hakkında verilen beraat kararını onadı.

Oyuncu Berna Laçin 3 Temmuz 2018 tarihinde, idam ve tecavüz konusuna ilişkin twittter hesabından yaptığı bir paylaşımından dolayı “halkın dini değerlerini alenen aşağılama” suçundan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etmişti.

Başsavcılık itiraz etmişti
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sanığın kamuoyuna yansıyan idam tartışmalarına hiçbir katkısı olmayan, nesnel bir veriye dayanmayan ve dosyada mevcut verilere göre büyük tepki alan ifadelerinin halkın dini değerlerini aşağılayıcı ve kamu barışını bozmaya elverişli nitelik taşıdığı ve beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı.

İstinaf, beraat kararını onadı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, dosya üzerindeki incelemesini tamamladı. Ceza Dairesi, sanığın savunmaları ve tüm dosya kapsamını göz önünde bulundurarak, sanığın leh ve aleyhindeki toplanan tüm kanıtları inceleyen, iddianın reddine ilişkin sebepleri karar yerinde ayrı ayrı gösteren, aleyhteki kanıtları hükümlülük için yeterli görmeyen mahkemenin takdir ve kanaati karşısında istinaf başvurusunda bulunan savcının, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. Bu kararla yerel mahkemenin beraat kararı onanmış oldu. Oy birliğiyle alınan kararın Yargıtay’a taşınma hakkı bulunuyor.

Ne Olmuştu
Oyuncu Berna Laçin hakkında twitter hesabından 3 Temmuz 2018 tarihinde, “İdam çözüm olsaydı Medine toprakları tecavüzde rekor kırmazdı! Konuşturmayın şimdi beni! Bırakın artık bilim insanları, nörologlar, psikiyatrlar, psikologlar, toplum bilimciler, hukukçular el birliği verip çare üretsin. Devlet, tribün sesleriyle toplum inşa etmez!” şeklinde bir yazı yayınlaması üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmayı tamamlayan savcılık, Berna Laçin hakkında “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapsi istemiyle dava açmıştı. Hazırlanan iddianamede, söz konusu paylaşımda örnek gösterilen Medine’de İslam Peygamberinin kabrinin bulunduğu, Medine’nin hac ibadeti kapsamında ziyaret edilen ve müslümanlarca kutsal kabul edilen bir şehir olduğu anlatılarak Laçin’in kamuoyuna yansıyan idam tartışmalarına hiçbir katkısı olmayan, nesnel bir veriye dayanmayan paylaşım yaptığı belirtilmişti.

Anadolu 59. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Berna Laçin, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Başsavcılığın itirazı üzerine dosya, İstinaf’a taşınmıştı.

Gamze Erdemir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da yoğun kar ve tipi etkili oluyor, şehirde göz gözü görmüyor Aksaray’da gece yarısı başlayan kar yağışı ve tipi ile birlikte yollar trafiğe kapanırken, göz gözü görmeyen tipide yüzlerce araç yolda mahsur kaldı. Şehrin yüksek kesimlerinde akşam saatlerinde başlayan kar yağışı gece yarısı tipiyi de beraberinde getirdi. Kar yağışıyla birlikte yaşanan tipi nedeniyle göz gözü görmeyen yollarda trafik felç oldu. Görüş mesafesinin bir metreye kadar düştüğü yollarda yüzlerce araç yolda mahsur kaldı. Aksaray - Nevşehir, Ankara, Konya ve birçok ilçe ile köy yolları trafiğe kapatıldı. Polis ekiplerinin yolları trafiğe kapattığı bölgelerde geniş güvenlik önlemleri alınırken, yolda mahsur kalan sürücü ve yolculara da İl Afet Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri sevk edildi. Ekipler mahsur kalan sürücü ve yolculara kumanya dağıtımı yaparken, kar yağışı ve tipi şehir genelinde halen etkisini sürdürüyor. Yol durumu ve çalışmalarla ilgili açıklama yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, "Aksaray’ımızda yaşanan kar ve tipi sebebiyle vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için Aksaray - Nevşehir, Ankara ve Akin Karayolu çift taraflı olarak trafiğe kapatılmıştır. Tipi çalışmalarımızı zorlaştırmakla beraber tüm ekiplerimizle birlikte işbirliği içinde vatandaşlarımıza yardım etmeye çalışıyoruz. Bu mücadelede il özel idaresi, AFAD, karayolları ve UMKE ekiplerimiz toplamda 160 personel 70 araçla sahada arama, kurtarma, yol açma ve sağlık çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" dedi.