RAMAZAN - 03 Haziran 2019 Pazartesi 09:53

Bayram namazı nasıl kılınır? 2019 Bayram namazı kılınışı nasıl?

A
A
A
Bayram namazı nasıl kılınır? 2019 Bayram namazı kılınışı nasıl?

Bayram namazı nasıl kılınır? 2019 Bayram namazı kılınışı nasıl? Bayrama sayılı saatler kala binlerce kişi bayram sabahı kılınacak namazın nasıl kılınacağını araştırıyor. Peki Bayram namazı nasıl kılınır? İşte tüm detaylar...

Bayram namazı nasıl kılınır? 2019 Bayram namazı kılınışı nasıl? 

Sual: Bayram namazı hangi günlerde kılınır?

CEVAP
Ramazan ve Kurban bayramının birinci günü kılınır.

Sual: Bayram namazı farz mıdır?

CEVAP

İşrak vaktinde, iki rekat bayram namazı kılmak, erkeklere vaciptir.

Sual: Bayram namazlarının şartları, Cuma namazının şartları gibi midir?

CEVAP

Evet. Ancak bayramlarda hutbe sünnettir ve namazdan sonra okunur.

Sual: Ramazan bayramında namazdan önce ne yapılır?

CEVAP

Tatlı [hurma veya şeker] yemek, gusül etmek, misvak kullanmak, en iyi elbiseleri giymek, fıtrayı namazdan önce vermek, yolda yavaşça tekbir okumak müstehaptır.

Sual: Kurban bayramında namazdan önce ne yapılır?

CEVAP

Kurban bayramı namazından önce bir şey yememek, namazdan sonra önce kurban eti yemek, namaza giderken yüksek sesle, özrü olan yavaşça tekbir getirmek müstehaptır.

Sual: Bayram namazları kaç rekattır?

CEVAP

Bayram namazları iki rekattır. Cemaat ile kılınır, yalnız kılınmaz.

Sual: Bayram namazı nasıl kılınır?

CEVAP

Şu şekilde kılınır:

1- Önce “Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” diye niyet ederek, namaza durulur. Sonra “Sübhaneke” okunur.

2- Sübhanekeden sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp, birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam önce Fatiha, sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir.

3- İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir. Kısaca: İki salla, bir bağla, Üç salla, bir eğil diye ezberlenir.

Bayram namazına geç gelen

Sual: Bayram namazına geç yetişen ne yapar?

CEVAP

Diğer namazlardaki gibi, imam selam verince, kalkıp kılamadığı rekâtları tamamlar. İkinci rekâtta yetiştiyse, imam selam verince kalkıp Sübhaneke okur. Sonra, üç defa tekbir getirerek ellerini kulaklarına kaldırır, birinci ve ikincisinde iki yana bırakır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlar. Fatiha ve zamm-ı sûre okur, rükû ve secdeleri yapıp oturur ve namazını tamamlar. İkinci rekâta da yetişemediyse, yukarıda bildirildiği gibi birinci rekâtı kılıp kalkar. Fatiha ve zamm-ı sûreden sonra, iki elini üç defa tekbir getirerek kaldırır. Üçüncüde yanlara bırakır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükûa eğilir. Secdeleri yapıp oturur ve namazını tamamlar.

Sual: Teşrik tekbirleri ne zaman söylenir? Söylemek farz mıdır?

CEVAP

Kurban Bayramının arefesi günü, sabah namazından, dördüncü günü ikindi namazına kadar, hacıların ve hacca gitmeyenlerin, erkek, kadın herkesin, cemaat ile kılsın, yalnız kılsın, farz namazından sonra selam verir vermez, bir kere “Teşrik tekbir”ini okuması vaciptir. Camiden çıktıktan sonra veya konuştuktan sonra, okumak lazım değildir. İmam tekbiri unutursa, cemaat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle okuyabilir. (Halebi-yi kebir)

Sual: Teşrik tekbiri nasıldır?

CEVAP

(Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahil-hamd)

Teşrik tekbirleri 

Sual: Teşrik tekbirleri getirilen günlere ne denir?

CEVAP

Kurban bayramının arefesinin sabah namazından, dördüncü günün ikindi namazına kadar, 23 farz namazın bitiminde selam verince teşrik tekbiri okunur. Bu tekbir getirilen günler, Arefe, bayram ve eyyam-ı teşrik denilen üç gündür, hepsi beş gün ediyor. İlk güne Arefe, ikinci güne bayram, Zilhicce’nin 11, 12 ve 13. günü olan diğer üç güne de, eyyam-ı teşrik deniyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa AK Parti Selendi Kadın Kolları Kongresi bayram havasında geçti AK Parti Selendi İlçe Kadın Kolları 7’nci olağan kongresi gerçekleştirildi. Feyza Kocademir atanarak geldiği İlçe Başkanlığına yeni yönetimiyle birlikte seçildi. Selendi Kurtuluş Park, Kurtuluş Kafe de gerçekleşen kongre saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Yoğun katılımla bayram havasında gerçekleşen kongrenin Divan Başkanlığını Manisa İl Kadın Kolları Teşkilat Başkanı Merve Nur Yılmaz yaparken divan üyeliklerini Zeynep Şengül, Ayden Yıldırımoğlu, Sema Akkuzu ve Arzu Kocademir yaptı. İlçe Başkanı Feyza Kocademir ve listesi yapılan seçimde kullanılan oyların tamamını alarak AK Parti Selendi İlçe Kadın Kolları Başkanı seçildi. AK Parti Selendi Kadın Kolları Başkanı Feyza Kocademir, kongrede yaptığı konuşmasında, "Her zaman iman, inanç ve halka hizmet anlayışıyla çıktığımız bu kutlu yolda hep birlikte inşallah güzel başarılara katkı sağlayıp Selendi’de partimizi en yüksek oy oranıyla katkı sağlayacağız. Partimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da daha da ileriye taşımaya her daim hazırız. Cumhurbaşkanımızın en büyük desteği ve iradesiyle 22 yıldır bir gelenek oluşturdu. Türk siyasetinde siyasetin aynı zamanda bir ’Kadın Hareketi’ olduğunu da gösteren bir gelenek bu. Kuruluşumuzdan bugüne Sayın Cumhurbaşkanımızın kadınlarla birlikte yol yürüme inancı bize her daim güç verdi. Bizde kendisi ile bu kutlu davada yer alacağımız için mutluyuz bu göreve bizleri layık gören Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere merkez kadın kolları başkanımıza, bölge milletvekillerimize, il başkanımıza ve ilçe başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi. Kongreye İl Kadın Kolları Başkanı Ebru Kalfa Kaplan ve yönetimi, AK Parti Selendi İlçe Başkanı Şafak Aydoğuş ve yönetimi ile partililer katıldı. Feyza Kocademir Başkanlığında oluşan Selendi AK Parti Kadın Kolları yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: "Sema Akkuzu, Arzu Kocademir, Merve İşlek, Rukiye Çakır, Gonca Gül Akcan, Gülnur Utangan, Sevim Çimen, İmran Tok, Gülcan Bilgiç, Öznur Köse, Aynur Kocademir, Ayşe Şadan ve Serpil Karataş."