EKONOMİ - 19 Mart 2019 Salı 13:09

Araplardan Türkiye’ye tarım çıkarması

A
A
A
Araplardan Türkiye’ye tarım çıkarması

Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) desteğiyle İstanbul’da gerçekleştirilecek, 6. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı, 15 Arap ülkesinden 1500 iş insanını, 200’den fazla Türk firmasıyla buluşturacak. Fuarla, gıda ve tarım sektöründe dışa bağımlı olan Arap ülkelerinde, Türk firmalarının pazar payının, yukarılara çıkartılması hedefleniyor.

Tarımın ve hayvancılığın gündemden düşmediği şu günlerde Arap iş insanları, Nisan ayında İstanbul’da düzenlenecek olan gıda ve tarım fuarına adeta çıkarma yapacak. Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) desteğiyle, TurabExpo tarafından 24-26 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul’da, Pullman İstanbul Airport and Convention Center’da gerçekleşecek buluşmada, 15 Arap ülkesinden, bin 500 iş insanı, 200’den fazla Türk gıda firmasıyla buluşacak.

Bu yıl altıncısı düzenleniyor 

TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, eş zamanlı yapılacak 6. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı, 4. Türk-Arap Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı, 3. Türk-Arap Otel, Kafe, Pastane Ekipmanları, Ağırlama, Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı İşbirliği Organizasyonu’nun, Türk gıda sektörü ile Arap gıda sektörünün önde gelen firmalarını buluşturacağını ve iş birliği olanakları oluşturacağını kaydetti. Türk-Arap işbirliği Derneği'nin büyük projelere devam ettiğini belirten Attar, Türkiye’yi Araplara tanıtıcı en iyi sektörlerinden birisinin gıda ve tarım olduğunu dile getirdi. Bu girişimlerin bölge için çok büyük bir canlılık oluşturacağını kaydeden Attar, “Bu nedenle hedefimiz, bu projeleri en iyi şekilde tanıtmak. Arap iş insanlarını buraya, yani Türkiye’ye getirmek” dedi. 

Araplardan Türkiye’ye tarım çıkarması

Fuar 24 Nisan'da başlayacak

24 Nisan’da kapılarını açacak olan fuarın, 26 Nisan’da sona ereceğini kaydeden Attar, “Fuar programı kapsamında, büyük çoğunluğu Arap olan 1500 iş insanını Türkiye’de ağırlayacağız. Bu organizasyona 200 Türk firması da katılacak. Bu sayede çok güzel bir tanıtım yapılacak” dedi. Türkiye’yle Arap dünyası arasındaki ticaret rakamlarının azlığına da vurgu yapan Attar, “Bizim bu seviyeyi aşmamız lazım. Arap ülkelerinin gıda ithalatı en az yüzde 80. Türkiye’nin bu pazardaki payı ise sadece yüzde 5 ve biz bu payı fuarlar sayesinde her geçen yıl yukarılara çıkartıyoruz. Fuar sayesinde Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, yüzde iki yüz aratacaktır” diye konuştu.

“Arapların Türk ürünlerine ilgisi çok fazla" 

Arapların Türk ürünlerine olan ilgisine de değinen Attar, fuara bir aydan fazla bir süre olmasına rağmen, 7 bin Arap iş insanının kendilerine başvurduğunu ifade ederek, “Sektörün en iyilerinin katılması için çok titiz çalışıyoruz. Amacımız kaliteyi sunmak. Türk yetkililerle olabildiğince koordineli çalışmaya önem veriyoruz. Tarım bakanıyla da görüşüp, onu da bu fuar hakkında bilgilendireceğiz. Fuar hem Türk, hem Arap dünyası açısından önemli. Bunu sadece bir fuar değil, bir buluşma noktası olarak görüyoruz. Bu ekonomi zirvesiyle Arap iş insanlarına her türlü desteği sağlayıp, gerek Türkiye’de, gerekse Arap ülkelerinde o desteği devam ettiriyoruz” dedi. 

Ürünler helal ve kaliteli 

Türk iş adamlarının bu fuarla, Arap gıda pazarını da yakından tanıma olanağı elde edeceklerini vurgulayan Sabuhi Attar, “Özellikle Avrupa ülkelerinin, Arap pazarına girme çabaları bilinmekte ve bu kapsamda yaptıkları tanıtımlar bir hayli fazla. Fuar, Türkiye'nin de bu anlamda adım atması için çok önemli bir fırsat. Türkiye'de üretilen ürünler hem helal, hem kaliteli. Buna rağmen Arap pazarında yer almaması büyük eksiklik” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tüm kamu hastaneleri "Anne Dostu Hastane" statüsüne kavuştu Kütahya, sağlık hizmetlerinde önemli bir başarıya imza attı. Kütahya Şehir Hastanesi ve Emet Dr. Fazıl Doğan Devlet Hastanesi’nin "Anne Dostu Hastane" unvanı almasıyla birlikte, ildeki tüm doğum yapılabilen kamu hastaneleri bu önemli statüye sahip oldu. "Anne Dostu Hastane" unvanı, anne ve bebek sağlığını ön planda tutan, mahremiyeti esas alan ve modern doğum standartlarını benimseyen sağlık tesislerine veriliyor. Bu unvan kapsamında, tek kişilik doğum odalarında, yanında bir yakını ile ev konforunda doğum imkanı sağlanıyor. Doğum sonrası anne ve bebek arasında en kısa sürede ten tene temas başlatılıyor. Emzirme desteği, doğum öncesi ve sonrası bakım, aile eğitimleri ve bebek dostu ortamlar gibi kaliteli hizmetler sunuluyor. Ayrıca, "Anne Dostu Hastane" unvanı, Sağlık Bakanlığı’nın "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında belirlediği önemli kriterlerden biri olarak kabul ediliyor. Kütahya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ensar Durmuş, yaptığı açıklamada Kütahya’nın bu alanda Türkiye’de örnek bir il olduğunu belirterek şunları söyledi: “Emet Devlet Hastanesi ve Kütahya Şehir Hastanesi’nin Anne Dostu Hastane unvanını almasıyla, Kütahya’daki tüm doğum yapılabilen kamu sağlık tesisleri bu statüye ulaşmıştır. Diğer illerde benzer çalışmalar yapılmakla birlikte Kütahya bu alanda bir ilki gerçekleştirmiştir. Tüm sağlık çalışanlarımız ile gebelik sürecinde gebelerin, bebeklerin ve ailelerin yanında olmak için seferber olmaya devam edeceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ederim.”
Batman Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam Halk Kütüphanesi açılışına katıldı Batman’ın Beşiri ilçesindeki Beşiri Halk kütüphane açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, kütüphane girişinde gençlerin şarkılarıyla karşılandı. Batman’ın Beşiri ilçesinde düzenlenen açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Batman Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Şansi, Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener, kamu kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Yeni hizmete giren Beşiri Halk Kütüphanesi toplantı salonunda konuşan Bakan Yardımcısı Serdar Çam, "Geçtiğimiz tarihi kitaplara, hatıralara baktığımız zaman, çok büyük acılar yaşadık, büyük bir dönemi kapadık. En az iki asırdır büyük zorluklar yaşadık. Uluslararası bir takım çabaların getirmiş olduğu zorlukları tarihte yaşadık. Bugün ise Türkiye çok büyük bir katma değere ulaştı; büyük bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip. Biz bir medeniyet yürüyüşündeyiz. Beşiri Halk Kütüphanesi aslında bu medeniyet yürüyüşünün bir parçası. Bireysel ve tekil olarak sadece ilçe ile alakalı bakarsanız, sadece burayı ilgilendiren bir konu olarak görürsünüz. Ama büyük bir medeniyet yürüyüşünün bir parçası olarak gördüğümüzde, olay çok farklı oluyor" dedi. Bakan Yardımcısı Çam, konuşmasının ardından kütüphane içinde gençlerin söylediği şarkıları dinledi, ardından minik öğrencilere hediye dağıttı.
Kayseri Kayseri Sera OSB için kullanılacak jeotermal su sondadan çıktı Kayseri’de hayata geçirilecek olan Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kullanılacak olan jeotermal su, düzenlenen tören ile sondajlanarak çıkarıldı. Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi’nde çıkarılan jeotermal suyun çıkarılma törenine AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı ile Dursun Ataş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, MTA Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağırılı, MTA Etüt Daire Başkanı Ejder Yapıcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Organize Tarım Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç ve protokol üyeleri katıldı. Programda açıklama yapan AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, “İlk defa Sera Organize Sanayi Bölgesi’ni burada gerçekleştirmiş olduk. MTA’nın yaptığı çalışmalar sonucunda 635 metreden 70 litre/saniyenin üzerinde bir sıcak suya ulaşmış olduk. İnşallah bu ülkemiz tarımına, Kayseri tarımına büyük katkı sağlayacak. Yaklaşık bin 500 kişi istihdam edilecek. Bu istihdamın yüzde 75’i kadın işçilerden oluşacak. Bin 200 civarında hanımefendi burada iş imkanı bulmuş olacak. Elmalı ve yakın çevreye de ekonomik olarak büyük bir değer kazandırılmış olacak. 5 milyar civarında bir yatırım ki bunu altyapı ve sanayi tesislerinin yatırımı olarak söylüyorum. Bu da ekonomide bir hareketli çarkın etkisi ile önemli bir noktaya ulaşacaktır diye düşünüyorum. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Düzenlenen programda AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın butona basmasının ardından sondajlanan jeotermal su yüzeye çıktı.
Kayseri Kayseri Sera OSB için kullanılacak jeotermal su sondadan çıktı Kayseri’de hayata geçirilecek olan Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kullanılacak olan jeotermal su, düzenlenen tören ile sondajlanarak çıkarıldı. Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi’nde çıkarılan jeotermal suyun çıkarılma törenine AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı ile Dursun Ataş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, MTA Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağırılı, MTA Etüt Daire Başkanı Ejder Yapıcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Organize Tarım Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç ve protokol üyeleri katıldı. Programda açıklama yapan AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, “İlk defa Sera Organize Sanayi Bölgesi’ni burada gerçekleştirmiş olduk. MTA’nın yaptığı çalışmalar sonucunda 635 metreden 70 litre/saniyenin üzerinde bir sıcak suya ulaşmış olduk. İnşallah bu ülkemiz tarımına, Kayseri tarımına büyük katkı sağlayacak. Yaklaşık bin 500 kişi istihdam edilecek. Bu istihdamın yüzde 75’i kadın işçilerden oluşacak. Bin 200 civarında hanımefendi burada iş imkanı bulmuş olacak. Elmalı ve yakın çevreye de ekonomik olarak büyük bir değer kazandırılmış olacak. 5 milyar civarında bir yatırım ki bunu altyapı ve sanayi tesislerinin yatırımı olarak söylüyorum. Bu da ekonomide bir hareketli çarkın etkisi ile önemli bir noktaya ulaşacaktır diye düşünüyorum. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Düzenlenen programda AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın butona basmasının ardından sondajlanan jeotermal su yüzeye çıktı.