EKONOMİ - 26 Aralık 2024 Perşembe 18:55

Kütahya’da 17 esnafa mühürleme şoku

A
A
A
Kütahya’da 17 esnafa mühürleme şoku

Kütahya’nın Menderes Bulvarı’nda faaliyet gösteren 17 esnaf, iskan belgesi olmadığı gerekçesiyle belediye ekiplerinden iş yerlerini kapatma uyarısı aldı. Belediye Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan tebligatta, pazar günü dükkanların mühürleneceği bildirildi.


Esnaflar, yıllardır aynı binada iş yaptıklarını belirterek karara tepki gösterdiler. Basın açıklaması yapan esnaflar, belediyenin su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerine izin verdiğini, buna rağmen iskân gerekçesiyle mühürleme kararı alındığını belirttiler.


Esnaflar, Kütahya’da belediyeye ait 320 dükkandan 200’ünün de ruhsatsız olduğunu iddia ederek, “Yıllardır burada çalışıyoruz. Bize bir süre tanıyabilirlerdi. Bu tamamen haksızlık. Çözüm üretilmezse biz de gereken yasal yollara başvuracağız” diye konuştu.


Kendilerine yönelik uygulamanın haksız olduğunu savunan esnaflar, “Menderes Caddesi ve Atatürk Bulvarı’nda en az 60-70 bina aynı durumda. Eğer burayı mühürlerlerse, biz de CİMER üzerinden tüm Kütahya’daki iskânsız binaları ihbar edeceğiz” dedi.



Kütahya’da 17 esnafa mühürleme şoku

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya “Kışın idrar yolu şikayeti artanlar ‘prostat oldum’ diye korkmasın” Kış günlerinde hastaların idrar yolu rahatsızlıklarına ilişkin şikayetleri daha fazla artıyor. Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ümit Yıldırım, “Kışın şikayetleri artan hastalarımız hemen ‘prostat oldum’ diye korkmasın. Çünkü prostat hastalığı varsa, iyi huylu prostat büyümesine bağlı idrar şikayetleri bulunuyorsa bu kışın da, yazın da olur” dedi. "Sessiz prostat" olarak adlandırdıkları iyi huylu prostat büyümesinin yaşla birlikte ortaya çıkabilen ve erkeklerde sık görülen bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Özel Amasya Kolmed Hastanesi Üroloji Kliniği’nde görevli Opr. Dr. Ümit Yıldırım, sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, idrar akışında azalma ile tam boşalamama hissi gibi şikayetlerin hastalığın önemli belirtileri olduğunu söyledi. Yıldırım, özellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerin prostat dokusundaki büyümenin belirgin hale gelmesi nedeniyle düzenli üroloji kontrollerinin şart olduğunu vurguladı. Vücutta yeterli miktarda suyun bulunduğunun göstergesinin idrar rengindeki beyazlık olduğuna işaret eden Opr. Dr. Yıldırım, “İdrarın beyaz renk gelmesi en güzel gösterge. İdrar beyaz renkse yeterli sıvı alıyorsunuz demektir. Yazın klimalı ortamdasınızdır, terlemezsiniz. 1 litre su içersiniz beyaz gelir idrarınız. Deniz kenarına gidersiniz. Çok Terlersiniz. 5 litre içersiniz. Ama sarı gelir. Bu durumlarda idrarınızın rengine bakın. Beyazsa yeterince su alıyorsunuz demektir. Yani kışın 2 litre, yazın 3 litre değil” diye konuştu. Hastaneye başvuran 81 yaşındaki bir hastanın yapılan tetkiklerinde mesanesinde yaklaşık 4 santim büyüklüğünde bir taşla karşılaştıklarına değinen Yıldırım, “Mesane taşının neden olduğu sebebin hastanın yeterli miktarda idrarını yapamaması olarak ifade ettik. Mesane taşını ve prostatını kapalı olarak ameliyat ettik. Bir gün sonra taburcu ettik. Taş ilginçti. Sanki yıldız gibi her taraftan kol atmıştı” şeklinde konuştu.
Trabzon Osmanlı Salnamelerinde 98 yıl önce Trabzon için petrol müjdesi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) kütüphanesinde yer alan 1926 tarihli Osmanlıca kaleme alınan Türk Ticaret Salnamesinde şehir merkezindeki iki dereden denize petrol sızdığı ve o dönemde bu nedenle balık ölümlerinin yaşandığı anlatılıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı, Doğu Karadeniz’de Trabzon’un Sürmene ilçesi açıkları ile Rize’nin Çayeli ilçesi açıklarında deniz sahasında petrolün bulunduğunun yıllardır konuşulduğunu ancak ilk kez karada petrol izlerinin bulunduğu ile ilgili tarihi vesikalara ulaştıklarını söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın kütüphanesinde bulunan 1926 tarihli Osmanlıca Türk Ticaret Salnamesi isimli eseri geçtiğimiz yıllarda Osmanlıca’dan Türkçe’ye tercüme ettiğini ifade eden Mustafa Yazıcı, tarihi belgelerde Trabzon’un Zağnos ve Kemerkaya bölgelerinde yer alan derelerden denize petrol sızıntılarının olduğunun belirtildiğini ve bu nedenle balık ölümlerinin yaşandığının anlatıldığını kaydetti. Doğu Karadeniz’de karada petrol izleri bulunduğunun tarihi vesikalarda yer aldığına dikkat çeken Yazıcı "Bu konu bugüne kadar hiç ele alınmadı. Bu belgenin bulunduğu kitap Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’ndadır. O kitapta 2.5 sayfalık 1926 tarihinde İstanbul Ticaret Odası’na yazılan rapor var. Osmanlı yazılan raporda 15 satırlık petrol bölümü var. 2000’li yılların başında o kitabı fark ettim. O kitapta Atatürk döneminde illerden yazılan raporlar var. O kitabı benden tercüme yapılmasını istediler. Sayfalara baktığımda ’Trabzon madence Türkiye’nin en zengin şehri’ diyor. Her yerinde maden suyu vardır. Petrol iki yerden Zağnos ve Kemerkaya’daki iki dereden sızıntı yapar. Oradaki balıkları öldürür diyordu. 25-30 sene önce tercüme ettiğimde ben belirtilen iki noktadaki yaşlılara kitaptan bahsederek petrol kokusu olup olmadığını sordum. Genellikle yazları Ağustos aylarında bir koku duyduklarını söylediler. Osmanlıca belgede Trabzon’daki petrolün karadan denize sızdığı yazıyor. Böyle bir sızıntı 1926 yılında haber verilmiş. Bu konuyu kimse ele almadı. Şuan zaten petrol sızıntısının olduğu belirtilen derelerin üstü kapatılmış durumda" dedi.