EKONOMİ - 03 Ağustos 2024 Cumartesi 09:49

Gümüşhaneli çiftçiler ilk kez ekimini gerçekleştirdikleri ayçiçeklerinden umutlu

A
A
A
Gümüşhaneli çiftçiler ilk kez ekimini gerçekleştirdikleri ayçiçeklerinden umutlu

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yöreye yeni bir gelir kapısı kazandırmak için çiftçiler tarafından ilk kez ekilen ayçiçekleri hasat için gün sayıyor.


Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de destekleriyle birlikte bu yıl ilk kez ayçiçeği eken çiftçiler hasatı bekliyor. Bölgenin iklimine adapte olan ve gelişim noktasında herhangi bir sorun yaşamayan ayçiçekleri Kelkit Vadisi’ni sarıya boyarken, eşsiz görüntüler sunuyor. Kendine ait 100 dönümlük arazinin yanı sıra arazi kiralayarak yaklaşık 415 dönümlük arazisini ayçiçekleriyle donatan çiftçi Ayhan Akın, verimin yüksek olması durumunda ayçiçeğinin bölge çiftçilerine yeni bir gelir kapısı olacağını söyleyerek, Kelkit’in şeker pancarı, patates, fasulye, buğday ve arpasının yanına artık ayçiçeğinin de ekleneceğini söyledi.



“İlimize yeni bir ürün kazandırmak istiyoruz”


Desteklerle birlikte arazinin tamamını ayçiçekleriyle donattığını söyleyen Ayhan Akın, “415 dönüm çerezlik ayçiçeği ektik. Bu ilçemizde ilk ve gelişimde herhangi bir sorun yaşamadık. Sadece sulamada barajımız yeni olduğu için arada bir arızalar oluyor, su gecikiyor bunun haricinde herhangi bir sorunumuz yok. İnşallah iyi bir verim olur da seneye vatandaşa, ilimize ve ilçemize yeni bir ürün kazandırmış oluruz. Bizim burada şeker pancarı, patates, fasulye, buğday ve arpa vardı biz ayçiçeğini de denemek istedik. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün desteklemesiyle beraber böyle bir ilki yaptık. Vatandaşa bir örnek olacak ve farklı bir gelir kapısı olacak. Bu ektiğimiz alanın yaklaşık 100 dönümü bize aitti, geri kalan kısmını kiraladık ve 415 dönüme tamamladık” dedi.



Gümüşhaneli çiftçiler ilk kez ekimini gerçekleştirdikleri ayçiçeklerinden umutlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Lübnan’dan gelen ikinci gemideki yolcuların tahliyesi de tamamlandı Lübnan’dan Türk vatandaşlarını getiren Deniz Kuvvetlerine ait ikinci gemi Sancaktar’da bulunan yolcular Mersin Limanı’na getirilerek tahliyesi tamamlandı. Türkiye’ye geldikleri için sevinçli olduklarını ifade eden yolcular, Lübnan’da durumun şu anda zor olduğunu kaydetti. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarının koordinesiyle İsrail’in saldırıları sonucu Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşların tahliyesi için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla dün Deniz Kuvvetlerine ait iki gemi Lübnan’a gitti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi gemilerinden TCG Bayraktar’ın ardından 377 yolcusu bulunan Sancaktar da Mersin Limanı’na ulaştı. Limana yanaşan gemiden önce engelli, hasta ve yaşlılar tahliye edildi. Yolcular, hazır bekleyen otobüs ve midibüslerle konaklayacağı yerlere götürüldü. Bazı hastalar da ambulansa alınarak sağlık kontrolleri yapıldı. "Türkiye’ye geldiğimiz için çok sevinçliyiz" Tahliye edilenlerden Orhan Havar, "Savaş bölgesine çok yakındık. Orada mahsur kaldık. Devletimiz sağ olsun bize sahip çıktı, yalnız bırakmadı. Oradan bizi tahliye etti. Türkiye’ye geldiğimiz için çok sevinçliyiz. Orada durum çok karışık, nereye bomba düşeceği belli olmuyor. Belirli bölgelerde savaş olmasına rağmen, şehrin ortasına bomba düşüyor. Hiçbir yer güvenli değildi. Bizim gibi mahsur kalan bir sürü insan var. Ama sağ olsun ülkemiz orada bizi bırakmadı" dedi. "Orada kalanlar için durum çok zor" Nijeryalı eşi ve 7 aylık bebeği Hilda ile tahliye edilen Goncagül Udigwe ise insanların Lübnan’da zor durumda olduğunu belirterek, "Türkiye’de böyle bir şey görmedim. Tahliye olunca çok sevindik. Çünkü bazı uçaklar seferleri iptal ediliyordu, bu tahliye haberine çok sevindik. Ama orada kalanlar için durum çok zor. Yolculuğumuz çok iyi geçti, sürekli ilgileniyorlardı. Beyrut’tan geldiğini aktaran Necip Tunç da, "Durum orada çok zor. Millet korkuyor, hiç rahat yok. Bizler geldik. Devletimizden, ordumuzdan Allah razı olsun. Allah güç kuvvet ve zaferler versin inşallah" ifadelerini kullandı.
Bursa Uygulamadan kaçan alkollü sürücüyü polis havaya ateş açarak yakaladı: O anlar kamerada Bursa’nın İnegöl ilçesinde Emniyet Müdürlüğü ekipleri vatandaşın güvenliği ve huzuru için uygulama yaptı. 150 polisin görev aldığı uygulamada uyuşturucu madde ele geçirildi. Öte yandan uygulama noktasından kaçan bir şahsı polis havaya ateş ederek durdurdu. İnegöl İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kentin huzur ve güvenliğini sağlamak adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İlçe genelinde yapılan uygulamalarda 150 polis görev alırken, durdurulan araçların sürücüleri denetlendi. Aranan şahıslar yakalanırken, kurallara uymayan sürücülere ceza yazıldı. Alkollü sürücü polisleri sürükledi, kaza yaptı Osmaniye Mahallesi, Ahmet Akyollu Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler 16 PH 934 plakalı otomobilin sürücüsüne "dur" ihtarında bulundu. "Dur" ihtarına uymayan sürücü hızla kaçmaya çalışırken, ekipler aracı durdurmak için tutundu. Araca tutunan polisi hiçe sayan maganda, polisi sürükledi. Diğer polislerin havaya ateş açması sonucu otomobil, başka bir araca çarparak durdu. Yusuf K.’nin (20) alkol testinde 2.0 promil alkollü olduğu tespit edildi. Sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL cezai işlem uygulanırken, ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Uygulama esnasında ceza yağdı 4 farklı noktada yapılan uygulamalarda 190 araç denetlendi. 484 şahsın GBT sorgulaması yapıldı. Sürücülere 70 bin TL cezai işlem uygulandı. 2 alkollü sürücüye ceza yazılırken, üzerinde 18 gram uyuşturucu çıkan şüpheli gözaltına alındı.