EKONOMİ - 17 Ağustos 2024 Cumartesi 09:11

Gümüşhane’de ‘süper meyve’ Aronya beklenenden erken meyve verdi

A
A
A
Gümüşhane’de ‘süper meyve’ Aronya beklenenden erken meyve verdi

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde geçen yıllarda çiftçiler tarafından ekimi gerçekleştirilen ve şifa kaynağı olması nedeniyle ‘süper meyve’ olarak adlandırılan Aronya beklenenden erken meyve verdi.


Ana vatanı Kuzey Amerika olan, içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde hücreleri yenileyip vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen Aronya meyvesi Gümüşhane’nin iklim ve toprak yapısının etkisiyle erken meyve verdi. Normal şartlarda 3-4 yılda verimli meyve verdiği belirtilen Aronya bitkisinin Kürtün ilçesinde 2 senede gösterdiği gelişim çiftçiyi bir taraftan mutlu ederken bir yandan da tesisleşme ve pazar noktasında istenilen seviyeye gelinememiş olması düşündürüyor.


Kızılderililerin şifa niyetiyle tükettiği ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle “süper meyve” olarak adlandırılan Aronya meyvesinin çok yüksek bir katma değere sahip olduğunu ve kilosunun 300 TL’ye kadar satılabileceğini dile getiren Kürtün Ziraat Odası Başkanı Yunus Karakaş ilçede toplamda 100 dekarlık bir alana fidanlar dikildiğini ve ilerleyen yıllarda 100 ila 150 ton arasında bir üretim beklediklerini ifade etti.



“Amacımız Harşit Vadisi’nde 1 milyon Aronya fidanı”


Bitkinin beklenenden erken meyve vermesi nedeniyle pazar arayışı noktasında eksiklikleri olduğunu ve çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Kürtün Ziraat Odası Başkanı Yunus Karakaş, “Aronya Kürtün’e yaklaşık 3 yıl önce geldi. Burada gördüğünüz bahçe bizim örnek bahçelerimizden bir tanesi. Biz uzman arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde Kürtün’ün bu iş için uygun bir iklim ve arazi yapısına sahip olduğunu öğrendik ve bununla ilgili bir çalışma başlattık. Daha sonra DOKAP ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüğümüz vasıtasıyla bir proje yaptık, biz de her şekilde destek vermek suretiyle ve bahçelerimizi kurduk. Bu bitkilerin normalde 4-5 yılda meyve vermesi lazım ama Kürtün’de 3 yılın ardından baya verimli bir şekilde meyve vermeye başladı. Bölgemize oldukça uygun bir meyve. Aronya katma değeri çok yüksek olan bir ürün. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmış, kansere, kolesterole ve şekere iyi geldiği tespit edilmiş bir ürün. Kürtün’de yaklaşık 60 dönüm kapama bahçe, 40 dönümde açık alanda olmak üzere toplamda 100 dekar Aronya bahçemiz var. 1 dekarda yaklaşık 1 buçuk tona kadar verim elde edebiliyorsunuz. Bu da ilerleyen yıllarda 100-150 ton bir Aronyamız olacak demektir. Meyvelerimiz güzel, bahçelerimiz güzel ama yavaş yavaş pazarlama aşamasına geçtiğimiz için, bu noktada sorunlarımız var. İnşallah bunları da aşacağız. Aronyanın yaygınlaştığı Yalova ve Bursa gibi bölgelerde araştırmalarımıza göre kilosu yaklaşık 300 TL civarında satılıyor. Altyapı kurup kooperatifler kurmuşlar biz bu noktada eksiklikler yaşıyoruz. Biz 4-5 senede meyve vereceğini düşündüğümüzden aslında biraz hazırlıksız yakalandık. Kürtün’ün ve Gümüşhane’nin hemen hemen her yerinde yetişebilecek bir ürün. Amacımız Harşit Vadisi’nde 1 milyon fidan. Bu ürünün soğutma depoları, kurutma ve paketleme gibi altyapılarla desteklenmesi gerekiyor, yoksa yazık ederiz, yazık olmasın” dedi.



“Pazar sorunu çözülürse çiftçinin yüzü daha da gülecek”


Çayırçukur Köyü’nde 2 dönümlük arazisi üzerine Aronya meyvesi yetiştiren ve verimden memnuniyetini dile getiren Ethem Çiftçi, “Yetiştirmesini çok iyi yaptık ama pazarlama noktasında hiç yokuz. Aronya meyvesi kolesterolü aşırı derecede düşürüyor. Test etsinler baksınlar. Bunu 20 gün günde 10-15 tane yesin, ben denedim tabi ki biz doktor değiliz ama düşüyor mu düşmüyor mu görsünler. Şeker, kalp zaten bu ürünün antioksidan özelliğini çok yüksek olduğunu söylüyorlar çok iyi geliyor bu tür rahatsızlıklara. Yetiştirilmesi kesinlikle zor değil, örtü altı olursa verimi kat kat artar. Burası 2 yıllık bir bahçe ama görenler diyor ki burası en az 3-4 yıllık bu bakımla alakalı bir durum. Bahçeye diktim olsun hesabına girerseniz olmaz. Pazar sorunu çözülürse çiftçinin yüzü kesinlikle güler. Gübresini vereceksin, sulaması çok önemli. Kurak dönemlerde 3-4 günde bir su verilmesi gerekiyor ama yağışlıysa hiç suya bile ihtiyacı yok” diye konuştu.



Gümüşhane’de ‘süper meyve’ Aronya beklenenden erken meyve verdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Liderliğini berberin yaptığı suç örgütüne yönelik operasyonda 76 şüpheli adliyede Bin 500’den fazla kişiyi mağdur ettiği öne sürülen suç şebekesine yönelik Nevşehir merkezli 19 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 76 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi. Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentteki bir müştekinin şikayeti üzerine geçtiğimiz günlerde çalışma başlatmıştı. Yurt dışına kayıtlı numara üzerinden mesaj göndererek müştekilere Google haritalar uygulamasında belirtilen şirketlere yorum yapıp puan verilmesinin sağlandığı, görevleri yerine getirenlere küçük ödemeler yapılarak güven sağlandığı, daha yüksek ödemeler yapılabilmesi için ’VIP gruba’ geçiş parası talep edildiği belirlendi. Çetenin müştekilerden toplanan paraların izlerini kaybettirmek için farklı hesaplara, daha sonra da kripto para hesaplarına aktardığı, paranın son olarak hiçbir kripto borsasına veya kişiye ait olmayan soğuk cüzdanlarda toplanarak nakde dönüştürüldüğü tespit edildi. Çete liderinin Diyarbakır’da berberlik yaptığını belirleyen ekipler, operasyon için düğmeye bastı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aynı yöntemle il genelinde 12 kişinin daha dolandırıldığını ve toplamda 13 kişinin göndermiş olduğu toplam 811 bin TL’nin aynı soğuk cüzdana aktarıldığını belirledi. Yaklaşık 16 ay süren teknik ve fiziki takip sonrasında şüphelilere yönelik ’suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve nitelikli dolandırıcılık’ suçundan Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Adana, Karabük, Antalya, Muğla, Çorum, Ankara, Yalova, Kocaeli, Şırnak, Kırklareli, Batman, Samsun, Mersin, Hatay, Ordu, İzmir ve Van illerinde toplam 95 adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen polis, 92 şüpheliden 76’sını yakalayarak gözaltına aldı. Nevşehir Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan şüpheliler Nevşehir Adliyesi’ne getirildi.
Nevşehir Kapadokya’nın turizm merkezlerini birbirine bağlayan yolda sona gelindi Kapadokya’nın turizm merkezlerini birbirine bağlayan Çardak yolu, Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından sıcak asfalt yapıldı. 6 metreden 10 metre genişliğe çıkan yol, daha konforlu ve güvenli hale getirildi. Ürgüp, Uçhisar ve Göreme’yi, Derinkuyu ve Kaymaklı’ya bağlaması nedeniyle çevreyolu pozisyonunda olan 7 kilometrelik Çardak yolunda sıcak asfalt çalışması Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından tamamlandı. Pazartesi günü trafiğe açılması planlanan yolda çizgi çalışmaları başladı. Hafta sonunda trafik işaret ve bilgilendirme levhalarının yerleştirilmesiyle yol güvenli bir şekilde trafiğe açılacak. Eski hali sathi kaplama olan yol, maden ve yapı malzemeleri taşıyan ağır vasıtaların ve yabancı turistleri taşıyan otobüslerin yoğun olarak kullandığı bir yol olması nedeniyle Nevşehir için önem arz ediyordu. Zaman zaman 6 metreye kadar düşen yol, İl Özel İdaresinin yarma ve dolgu çalışmasıyla 10 metre platform genişliğine sahip bir yol haline geldi. Vali Ali Fidan, önümüzdeki günlerde trafiğe açılacak yolda inceleme yaptı. Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Çam’dan bilgi alan Vali Ali Fidan, yol yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Fidan’a yol incelemesinde Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Çam’ın yanı sıra İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Feralan, Genel Sekreter Yardımcısı Tolga Balak, Yol Şube Müdürü Oğuz Süleyman Albayrak ve teknik ekip eşlik etti.
Ağrı Ağrı’nın tek kadın futbol takımı, “kız çocukları” için yeşil sahada ter döktü Ağrı’nın tek kadın futbol takımı olan Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde tüm kız çocuklarına örnek olmak amacıyla il protokolüyle beraber yeşil sahada maç yaptı. Ağrı’da, kız çocuklarının her alanda olduğu gibi futbolda da olabileceklerini göstermek amacıyla kurulan Ağrı’nın tek kadın futbol takımı olan Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı, yeşil sahalarda elde ettikleri başarılarının yanı sıra kız çocuklarına da örnek olmak amacıyla çeşitli etkinliklerde yer almaya devam ediyor. Bu doğrultuda “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” nedeniyle Ağrı Valisi Mustafa Koç ve il protokol üyeleriyle beraber sahaya çıkıp ter döken kızlar, hayallerinin peşinde koşmak isteyen her kız çocuğu için umut oluyor. Eşi Neslihan Gül Koç ile beraber sık sık kadın futbol takımıyla bir araya gelen Vali Mustafa Koç, yine eşiyle beraber geldikleri hazırlık maçında bölgenin şartlarından dolayı kız çocuklarına ayrı bir önem verdiklerini belirterek, “Bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü kutlamak için bir araya geldik. Varlıklarıyla hayatımıza güzellik katan, ailelerimizin, ocaklarımızın süsü olan kız çocuklarımız her şeyin en iyisine layıklar. Sadece kız çocuklarımızın gününü kutlamak değil, onların hedeflerini gerçekleştirmek için, onları desteklemek için, onların her zaman yanlarında olduğumuzu göstermek ve toplumda da dikkat çekmek ve bilinç oluşturmak için böyle bir organizasyon yaptık. Biz bütün yavrularımıza hassasiyet gösteriyoruz. Bölgemizin özellikleri itibariyle kız çocuklarına ayrı bir önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Yanımızda da bu hayallerini gerçekleştirmek için azim ve kararlılıkla yola çıkmış kız çocuklarımız var. Geçtiğimiz sene büyük bir başarı örneği göstererek kadın futbol takımı olarak 2. Lig’e çıktılar. Biz o zaman da gurur duyduk, şimdi de gurur duyuyoruz. Bugün de bu özel gün münasebetiyle ilimiz protokolüyle birlikte bir gösteri maçı yapacağız. Biz inşallah her zaman bu yavrularımızla beraber her bir hayalini gerçekleştirmek için, hayalinin peşinden koşan bütün kız çocuklarımızı hem devletimizin imkanlarıyla hem de Ağrı olarak desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.