EKONOMİ - 19 Ağustos 2024 Pazartesi 12:48

TMO Giresun’da ilk fındığı 135,96 liradan aldı

A
A
A
TMO Giresun’da ilk fındığı 135,96 liradan aldı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Giresun’un Bulancak ilçesinde ilk fındığı 135,96 liradan aldı.


TMO, 2024-25 fındık sezonu fındık alımlarına başladı. Giresun’da merkez, Bulancak, Dereli, Espiye, Görele, Güce ve Tirebolu ilçelerinde üreticiler ürünlerini teslim etmeye başladı. Ayrıca TMO’nun Bulancak deposunda düzenlenen törende ilk fındık teslim edildi.


Törene Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Bulancak Kaymakamı Ünal Koç, AK Parti Giresun İl Başkanı Mete Bahadır Yılmaz ve TMO Giresun Başmüdürü Çağlar Şeyranlıoğlu katıldı. Ürününü TMO’ya vermeyi tercih eden İzzet Kahya isimli üretici, 51,78 randıman gelen 883 kilogram ürünü 135,98 liradan TMO’ya teslim etti.


Vali Mehmet Fatih Serdengeçti yaptığı açıklamada, “Toprak Mahsulleri Ofisimiz Bulancak alım noktasında yeni sezonun ilk fındık alımını gerçekleştirdik. 51,78 randıman gelen 883 kilogram fındığı 135,96 lira fiyat üzerinden alımını tamamladık. Bu vesile ile tüm üreticilerimize bereketli bir hasat sezon ve hayırlı kazançlar diliyor, fiyat istikrarını koruyarak her zaman üreticilerimizin yanında olan TMO’ya özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize hayırlı ve bereketli bir dönem, ilimize ve ülkemize ise sürdürülebilir bir tarım geleceği temenni ediyor ve bu minvalde çalışmalarımızı yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.



TMO Giresun’da ilk fındığı 135,96 liradan aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum ETÜ’den otomotiv sektöründe uluslararası akademik iş birliğine destek Erzurum Teknik Üniversitesi, Erasmus+ Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA131) Programı kapsamında yürütülen Autolia-Tech Konsorsiyumu’na stratejik ortak olarak katılım sağladı. Bu çerçevede, ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fatih Yetim ve Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Eyüphan Manay, Bursa Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılarak diğer konsorsiyum üyeleriyle iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Konsorsiyumun temel amacı, otomotiv sektörüne yönelik eğitim ve araştırma faaliyetlerini uluslararası düzeyde güçlendirmek ve bu alandaki hareketlilik fırsatlarını artırmak olarak ifade edildi. Bu kapsamda, öğrenciler için Avrupa Birliği ülkelerinde staj yapma imkânı sunulurken, akademik personel için eğitim alma ve ders verme hareketliliği teşvik edilecek. Bursa Teknik Üniversitesi’nin Mimar Sinan Yerleşkesi Senato Salonu’nda düzenlenen imza törenine, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cihan Çetinkaya, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Çamur Demir ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Biçer katıldı. Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada “Autolia-Tech Konsorsiyumu ile başta bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve endüstri mühendisliği olmak üzere çeşitli mühendislik alanlarındaki öğrenciler ve akademik personel, Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleşecek staj, eğitim alma ve ders verme faaliyetlerinden faydalanabilecektir. Konsorsiyum, iki yıl boyunca yürütülecek olup, bu süreçte üniversiteler arası iş birliğinin artırılması ve hareketlilik faaliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Autolia-Tech Konsorsiyumu, Türkiye genelinde kabul edilen beş konsorsiyum projesinden biri olarak dikkat çekmektedir. 24 ay sürecek olan bu projede, 13 öğrenci staj hareketliliği, 7 akademik personel ders verme hareketliliği ve 8 akademik personel eğitim alma hareketliliğinden yararlanacaktır. Proje, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde otomotiv sektörüne yönelik yapılacak çalışmalara örnek teşkil edecek olup, gelecekte gerçekleştirilecek projelere de önemli bir referans olacaktır.” denildi.
Kayseri Aradan 44 yıl geçti ama o unutamıyor 12 Eylül mağduru Ali Kırtepe, 12 Eylül’de yaşadıklarını anlatarak, “1980 ihtilali, 100 yaşına kadar da yaşasak bizim aklımızdan çıkmayacak” dedi. 12 Eylül 1980 darbesinin 44. yıl dönümünde İhlas Haber Ajansına yaşadıklarını anlatan 12 Eylül mağduru Ali Kırtepe, 12 Eylül’de çok fazla iftiraya maruz kaldıklarını söyledi. 12 Eylül’ün 100 yıl geçse de akıllarından çıkmayacağını, çok büyük acılar yaşadığını ve kötü günler geçirdiklerini ifade eden Kırtepe, “12 Eylül 1980 bizim gibi gençleri o gün ki şartlarda suçlu ya da suçsuz olduğuna bakılmadan yakalayıp, psikolojik işkencelere ve geriye dönülmez bir rahatsızlığa elverecek şekilde acılar yaşattı. Tabi ki o dönemde bizde ufak bir taş medreseli olarak bizde yakalandık. Askeri mahkemede yargılanmadım. Sivil mahkemede yargılandığımdan dolayı bir kurtuluşumuz oldu. Biz o dönemde birçok iftiraya maruz kaldık. O gün için biz 16-17 yaşında bir genç olarak Kenan Evren Paşa’yı nereden tanıyabilirdik? O dönem bizim onunla alakalı olumlu, olumsuz yönde konuştuğumuza dair iftiralar atıldı. Mahallede bizim gibi gençlerin o dönemde camiden başka oruç tutmaya teşvik etmekten başka dürüstlükten başka gayesi olmadı. Ülkücü olmak dürüst olmak demektir. Ülkücülük bizim kafamızda tasarladığımız şekilde tam olarak budur. Biz bunları yaşadık. Dürüst olduk, namuslu ve şerefli olduk. Yaşanması gerekiyormuş yaşadık. 1980 ihtilali 100 yaşına kadar da yaşasak bizim aklımızdan çıkmayacak, çok büyük acılar yaşadığımız, kötü günler yaşadığımız bir anı” ifadelerini kullandı. “Allah bir daha 12 Eylül’ü yaşatması” 12 Eylül’de insanların tavırlarının kendilerine psikolojik bir işkence olduğunu dile getiren Kırtepe, “Dışarıdaki insanlar cezaevindeki insanların durumunu bilmediğinden bize bir suçlu muamelesi gibi vatan haini gibi tavırlarda bulundular. Bize çok yakın görünen insanlar çok tepki vererek, Allah’ın selamını kestiler. İnsanların bize karşı olan tavırları bana göre psikolojik bir işkenceydi. Bir İmam-Hatip mezunu olarak bizim ne gayemiz olabilir ki? Maddi olarak bizim hiçbir beklentimiz yoktu. Bizim derdimiz vatan ve bayraktı. Çok kötü günler yaşadık. Daha sonraki zamanlarda afla dışarı çıkan arkadaşlar, zannettiler ki 1980 öncesi duruyor. Halbuki 80 öncesi yok olmuştu. Bunu zamanla onlarda anladı. Biz ülkücü doğduk, ülkücü olarak da öleceğiz. Bizim meselemiz budur. Allah bir daha 12 Eylül’ü, 80 ihtilalini bu ülkeye yaşatmasın. Türkiye’deki ihtilallerin en büyüğü 80 ihtilalidir” şeklinde konuştu.
Kayseri Büyükşehir’in Bilişim Akademisi’nde başvuru sonuçları açıklandı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin geleceğin bilişim yıldızlarını keşfetmek ve gençlere bu alanda yeni fırsatlar sunmak amacıyla kurduğu Kayseri Bilişim Akademisi’ne yapılan başvuruların sonuçları açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yeni dönem projeleri kapsamında genç dostu anlayış ile bilişim teknolojileri alanında eğitimler sunarak gençlerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan Bilişim Akademisi Projesi’ni hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi, ‘Geleceğin Bilişim Yıldızları’nın gelişimini destekleyerek, teknoloji ve bilişim alanındaki hızlı değişimlere ayak uydurmak, gençlere bu alanda yeni fırsatlar sunmak amacıyla Bilişim Akademisi kurdu. Yakın zamanda başvuru süreci tamamlanan Bilişim Akademisi’ne sonuçlar da açıklandı. Projeye katılım sağlayan gençler, başvuru sonuçlarını https://basvuru.kayseri.bel.tr/ adresi üzerinden görebilecek. Başvurusu onaylanan 95 kişi daha sonra yazılı ve sözlü sınava girerek, bilişim dünyasının heyecan verici yolculuğuna adım atacak. Bilişim Akademisi, gençlere bilişim teknolojileri, yazılım geliştirme, siber güvenlik, veri bilimi, robotik kodlama gibi alanlarda eğitimler sunarak onları geleceğe hazırlayacak bir eğitim yuvası olacak. Bu akademi sayesinde, Kayseri’de teknoloji ve bilişim sektöründe nitelikli insan kaynağı yetişmesine katkı sağlanacak. Bilişim Akademisi, sadece Kayseri’nin değil, Türkiye’nin de bilişim sektöründe söz sahibi olabileceği bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında Kayseri’deki 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerinden başarılı ve ilgili olanlar sınavla seçilerek, bu öğrencilerden oluşan bir Bilişim Akademisi oluşturulacak. Akademide gençlere teorik ve pratik eğitimler verilerek, öğrenciye proje hazırlama imkânı sunulacak. Eğitimin sonunda öğrenciler, problem çözmek, iletişim ve takım çalışması yapmak gibi sosyal becerilerin yanı sıra yapay zekâ, programlama, siber güvenlik gibi alanlarda uzmanlaşacak. Öte yandan, bilim heyetinin yönlendirmeleri ile metodolojik çalışmalar da yapılacak.
İstanbul Ataşehir’den kardeş Alman Belediyeye ziyaret Ataşehir’in kardeş belediyesi, Monheim am Rhein Belediyesi’nin davetlisi olarak Almanya’ya giden Başkan Adıgüzel, çeşitli incelemelerde bulundu. Müzik ve sanat okullarını, kreşleri ve yeni yapılan kültür merkezlerini ziyaret eden Başkan Adıgüzel, çalışmalar hakkında bilgi aldı. 2015 yılından itibaren kardeş kentler olan Ataşehir ile Monheim belediyeleri; kültür - sanat, eğitim ve ekonomi alanlarında hayata geçirdikleri birçok projeyle, kültürler arası dostluğun artırılmasına katkı sağlıyorlar. Göreve gelmesinin ardından, Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann’ın daveti üzerine kardeş belediyeyi ziyaret eden Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Almanya’da çeşitli incelemelerde bulundu. Monheim’daki müzik ve sanat okullarını, kreşleri ve yeni yapılan kültür merkezlerini ziyaret eden Başkan Adıgüzel çalışmalar hakkında bilgi aldı. Monheim am Rhein’a konuk olan Başkan Adıgüzel, Otto-Hahn-Gymnasium’a ve şehrin kültürel kurumlarına ziyaretler gerçekleştirerek departman yöneticileriyle fikir alışverişinde bulundu. Barış ve dostluk için ağaç dikildi Ayrıca Başkan Adıgüzel, Monheim am Rhein Belediye Başkanı Daniel Zimmermann ve şehre ziyarete gelen Kolombiya’dan Hatillo de Loba Belediyesi’nin yetkilileri, kültürlerarası barış ve dostluk için birlikte Monheim İklim Ormanı’na ağaç dikimi gerçekleştirdiler. Başkan Adıgüzel, toplu taşımada kullanılan sürücüsüz araçları inceledi Ziyaret esnasında, artık Monheim’deki kent hayatına dahil olan ve yerel toplu taşımada kullanılan sürücüsüz araçları da inceleyen Başkan Adıgüzel, Almanya’nın ilk otonom otobüs hattı hakkında da bilgi aldı. Ziyaretin ardından konuşan Başkan Adıgüzel, “Başkan Daniel Zimmermann ve ekibine, tecrübe paylaşımları ve misafirperverlikleri için içten teşekkürlerimi sunuyorum. Kardeşliğimizin her alanda gelişmesi için iş birliğimizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.
İstanbul SOCAR Energy School’da üçüncü dönem başlıyor SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU) iş birliği ile hayata geçirilen SOCAR Energy School’un üçüncü dönemi başlıyor. Enerji alanında uzmanlaşmak isteyen katılımcıların başvurabileceği programın başvuruları 12 Ekim’de sona erecek. SOCAR Türkiye’nin, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU) iş birliğiyle ilkini 2022 yılında düzenlediği SOCAR Energy School sertifika programının üçüncüsü başlıyor. Sertifika programında, küresel ve bölgesel enerji konuları, Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji stratejileri, enerjide yeni trendler ele alınacak ve Kasım ayında Azerbaycan’da gerçekleşmesi planlanan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP29’da yer alacak başlıklar değerlendirilecek. Program, enerji alanında uzmanlaşmak isteyen kamu ve özel sektör yöneticilerini, akademisyenleri, medya mensuplarını, uluslararası düzeyde politika yapıcıları ve enerji uzmanlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor. Enerjinin her alanında kapsamlı ve geniş bakış açısına sahip olma, küresel ve bölgesel enerji konularını çok yönlü değerlendirebilme fırsatı sunan sertifika programında alanında uzman eğitmenler ve dünyaca ünlü konuşmacılar, enerjinin farklı alanlarındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor. 2022 yılından bu yana bin 400 kişinin üzerinde başvuru alan sertifika programına, titizlikle yapılan değerlendirmeler sonucunda toplam 130 katılımcı kabul edildi. Yeni dönem de ücretsiz Üçüncü döneminde de ücretsiz gerçekleştirilecek olan sertifika programına bu yıl 65 katılımcı kabul edilecek. Programa 12 Ekim tarihine kadar socarenergyschool.com/en ve socarenergyschool.com adreslerinden başvuru yapılabilecek. Başvuruların değerlendirilmesi ve katılımcıların belirlenmesinin ardından eğitimler 30 Kasım’da başlayacak ve 10 Şubat 2025 tarihinde sona erecek. Programın açılış töreni ve ilk dersi, şirketin Aliağa’daki üretim tesislerinde fiziki olarak yapılacak. Enerji alanında dünyaca ünlü uzmanların, ulusal ve uluslararası üniversitelerden öğretim üyelerinin vereceği eğitimler ise çevrimiçi platformdan takip edilecek. Araştırma desteğine başvuru fırsatı Sertifika programını başarıyla tamamlayan katılımcılar, enerji alanında yürüttükleri araştırmaları ile SOCAR Energy School Araştırma Destek Programı’na da aday olabilecek. Sertifika programı, üçüncü döneminde ayrıca sosyal etkinlikler ve özel projelerle zenginleştirilerek katılımcıların bu özel ağ vasıtasıyla birbirleriyle iletişimini sürdürmesine ve iletişimin farklı platformlara taşınmasına imkan sağlayacak.
Bolu Bolu Dağı Tüneli’nde otomobil acil çıkış kapısına çarptı: Baba gözyaşlarını tutamadı TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli geçişinde kontrolden çıkan otomobil, tünel içindeki acil çıkış kapısına çarptı. Kaza nedeniyle yol kısa süreliğine trafiğe kapatılırken, aynı aileden 3 kişi yaralandı. Kaza sonrasında aracı kullanan yaralı baba gözyaşlarına hakim olamadı. Kaza, TEM Otoyolu Bolu Dağı Tüneli geçişinde Ankara istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara istikametinde seyreden Ramazan T. yönetimindeki 34 BZT 396 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle kontrolden çıktı. Kontrolden çıkan otomobil, tünel içerisinde önce kaldırıma ardından acil çıkış kapısına çarptı. Meydana gelen kazada sürücü Ramazan T., eşi ve kızı yaralandı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis, jandarma ve karayolları ekipleri sevk edildi. Karayolları ekipleri tarafından tünelin Ankara istikameti trafiğe kapatıldı. Sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, hastaneye kaldırıldı. Ambulansa kızıyla birlikte bindirilen Ramazan T. kaza sonrasında gözyaşlarına hakim olamadı. Karayolları ekiplerinin tünel içerisinde koyduğu dubalarla yol tek şeritten trafiğe açıldı. Uzun araç kuyruğunun oluştuğu Bolu Dağı geçişinde, kazaya karışan aracın kaldırılmasıyla trafik tekrar normal seyrine döndü.