EKONOMİ - 04 Eylül 2024 Çarşamba 09:26

Afrikalı üniversite öğrencileri harçlıklarını fındık bahçesinden çıkartıyor

A
A
A

Giresun’da üniversitede eğitim gören Afrikalı öğrenciler harçlıklarını fındık bahçesinden çıkartıyor.

Dünyanın tescilli en kaliteli fındığının üretildiği Giresun’da fındık hasadı devam ediyor. Yerli işçilerin artan maliyetleri ve herkesin kendi fındık hasadına yoğunlaşması, fındık toplamak için üreticileri alternatif çözümler aramaya yönlendiriyor. Rize’deki çay bahçelerinde çalışan Afrikalı işçilerinden esinlenen Giresunlu fındık üreticileri de çareyi benzer bir çözümde buldu. Bu çerçevede Giresun Üniversitesi’nde eğitim gören Gine, Kamerun ve Zambiyalı öğrencilerle irtibata geçen Giresunlu fındık üreticisi hem kendi sorununa çözüm buldu, hem de öğrencilerin harçlıklarını çıkarmalarına yardımcı oldu.

Afrikalı üniversite öğrencileri harçlıklarını fındık bahçesinden çıkartıyor

Fındık üreticisi Bekir Bayram, Giresun’da fındık hasadında çalışan Afrikalı öğrencilerin, üreticilerin iş gücü ihtiyacını karşılayarak önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Bayram “Yerli fındık işçisi bulmak oldukça zor. Ya günlük çok yüksek yevmiye istiyorlar ya da kendi işlerinin yoğunluğundan başkasına yardım edemiyorlar. Bu durum bizi başka arayışlara yöneltti. Ben de Giresun Üniversitesi’nde okuyan oğlumun Afrikalı arkadaşlarına teklif ettim ve birlikte fındık toplamaya başladık. Zorlu arazilerde dahi yabancılık çekmeden çalışabiliyorlar ve yerli işçileri aratmıyorlar. Onların performansından ve uyum sağlamalarından son derece memnunum. Gelecek yıllarda da onlarla çalışmayı düşünüyorum" dedi.

"Aileme yük olmadan masraflarımı karşılıyorum"

Giresun Üniversitesi’nde öğrenci olan Zambiyalı Gift Muyenga ise fındık toplayarak okul masraflarını çıkardığını belirtti. Muyenga, "Giresun’a gelmeden önce fındığın ne olduğunu bilmiyordum. Burada öğrenip topluyorum. En çok zorlandığım ise arazi şartları, çünkü bizim coğrafyamız düzlük, burası ise yamaç. Arazilerde inip çıkmak yorucu fakat başka bir zorluk yok. 4 yıldır Giresun’da öğrenciyim, bazen ülkeme dönüyorum ama iş bulduğumda çalışıyorum. Bu sene de fındık toplama işi buldum. Buradan giderken biraz fındık alıp aileme götüreceğim ve belki Giresun’daki anılarımla ilgili bir şeyler yazmayı da düşünüyorum" diye konuştu.

Ahmet Bilge

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kadın hakeme hakaretten ceza aldı, Kadına Şiddetle Mücadele maçında oynayacak Kısa süre önce okul kulüpleri arasında oynanan maçta Süper Lig hakemine hakaret eden ve devamında sergilediği tavırlardan dolayı 12 maç ceza alan kadın öğretmenin, 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen turnuvanın final maçında oynatılacak olması CİMER’e şikayet edildi. Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, 25 Kasım nedeniyle ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Voleybol Turnuvası’ düzenliyor. ‘Kadına Şiddete Birlikte Dur Diyelim’ sloganıyla yürütülen turnuvada 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde final etabı oynanacak. Ancak final müsabakaları öncesinde CİMER’e yapılan şikayet dikkat çekti. 25 Kasım Kadına Yönelik Mücadele Günü’ne özel düzenlenen ve mücadelede farkındalık geliştirilmesi amacı taşıyan turnuvada oynayacak kadın beden eğitimi öğretmeninin 13 Kasım’da oynanan voleybol maçında kadın A Klasman Süper Lig hakemine hakaret ettiği ve ceza aldığı ortaya çıktı. 12 maç ceza aldı, sonrasında turnuvada oynamaya başladı 13 Kasım 2024’te İzmit Ortaokulu Spor Kulübü ile 23 Nisan Spor Kulübü arasında oynanan maçta ilk setin sonunda İzmit O.O. öğretmeni/antrenörü Belma Ulusoy Çağlar, Süper Lig hakemi olan başhakem Serap Kuka’nın üzerine yürüyüp ‘Allah belanı versin’ diye tepki gösterdi. Öfkeli öğretmen hakem tarafından maçtan ihraç edildi. Belma Ulusoy Çağlar maçtan atıldıktan sonra takımını da sahadan çekti. Gerginliğin yaşandığı anlarda Belma Ulusoy Çağlar’ın eşi Çağdaş Çağlar da sahaya girerek gözlemciye fiziksel tepkide bulundu. Maçta yaşanan olayların ardından Belma Ulusoy Çağlar 12 maç ceza aldı, eşine de 5 ay hak mahrumiyeti cezası verildi. İl müdürlüğüne bildirildi, dikkate alınmayınca CİMER’e şikayet edildi Kadın hakeme ve gözlemciye tavırlarından dolayı tepki çeken öğretmenin ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Turnuvası’nda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün takımında oynaması rahatsızlığa neden oldu. İl müdürlüğüne durumun iletildi ancak buna rağmen kadın öğretmen maçlarda forma giymeye başladı. Ceza aldığı davranışın görmezden gelinmesi de rahatsızlık verince Belma Öğretmen ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulunuldu, gereğinin yapılması istendi. CİMER üzerinden İl müdürlüğünün yanıtı beklenirken Belma Öğretmen turnuvanın final etabında; 25 Kasım pazartesi günü emniyet müdürlüğü ile milli eğitim müdürlüğü arasında oynanacak karşılaşmada forma giyecek.