Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmde yeni hedeflerinin 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri olduğunu söyledi.
Giresun’da önce tarihi Zeytinlik Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Özel İdare Kültür Sitesi’ndeki incelemelerinin ardından Valilik’te yapılan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı Toplantısı’na katıldı..
Toplantının açılışında konuşan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Giresun’da hayata geçirmeye çalıştıkları projeler hakkında bilgi verdi. Giresun ile Giresun Adası arasında teleferik kuracaklarını, adadaki kuş türlerinin yaşamlarının her anının kamera aracılığı ile izlettirileceğini kaydeden Şahin, yaylalardaki kaçak ve çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için yeni projeler gerçekleştireceklerini söyledi. Şahin, Şebinkarahisar’a da önem verdiklerini belirterek Meryem Ana Manastırı’nın restorasyonuna başladıklarını, buradaki eski eserleri onararak turizme kazandıracaklarını vurguladı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) turizme dönük sunumundan sonra söz alan Bakan Ertuğrul Günay, siyasi ayrımcılığı bir kenara bırakıp Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm nimetinden, bereketinden yararlanmayı amaçladıklarını söyledi. Son 25 yıldır devlet politikası olarak turizme yatırım yapan bir ülke olduğumuzu hatırlatan Bakan Günay “Türkiye’nin önünde bir hedef var. 2023 yılında dünyada Türkiye’yi önemli tüm alanlarda ilk 10 ülke arasına sokmaya çalışıyoruz. Turizmde bunu başardık. Şuanda dünya turizminde ilk 10’un içindeyiz. Artık dünyada ve Avrupa’da yarıştığımız ülkeler dünyada turizm kavramının ortaya çıktığından beri turizmde özdeşleşmiş ülkeler. Turizm Türkiye’nin daha çok güney ve batısına kümelenmiş vaziyette. Bu yıl Antalya tek başına 11 milyon civarında turist taşıyacak. Antalya ve Muğla, Yunanistan kadar turist taşıyor. İstanbul bu yıl 8 milyon hak ettiğinin altında. İstanbul yerel gelirden daha çok gelen turistten gelir elde ediyor. İstanbul’u kısa vadede 15 milyona taşıyacağız. hedefimiz Türkiye’yi 50 milyona 50 milyar gelire taşımaktır” dedi.
KARADENİZ’DE YEŞİL YOLCULUK
Turisti artık Anadolu’ya çekmek istediklerini belirten Bakan Ertuğrul Günay “Artık mümkün olduğu kadar turisti Anadolu içlerine çekmeye çalışıyoruz. Deniz turizminin yanına tarih, kültür, doğa sporları, kış, kongre, gastronomi turizmini katmaya çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda Doğu Karadeniz önemli bir potansiyel olarak önümüzde duruyor. Dünyada küresel ısınma var ve Karadeniz bir ölçüde bakir ve bundan sonra dikkat edersek temiz koruyabileceğimiz bir potansiyelimiz var. Türkiye’nin güney kesimine dünyaca meşhur bir mavi yolculuk var. Karadeniz’e de bir yeşil yolculuk hayal ettik. Doğu Karadeniz’de Samsun’dan Artvin’e kadar Gütmüşhane ve Bayburt’u da kapsayan bir çerçevede yeşil yolculuk doğanın içinde doğayı bozmayan asıl unsurlarını ikinci planda bırakmayan yapılaşması ağaç boyunu kattiyyen geçmeyen, gezerken doğayı, havanın temizliğini hissedeceğiniz, doğanın bereketini lezzetini hissedebileceğiniz bir yeşil yolculuk hayal etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede orman ve su işleri, çevre bakanlığımız ve diğer bakanlığımızın katkılarına ihtiyacımız var. 2011 yılında bölgeye 27 milyon liraya yakın parayı illere dağıttık” ifadelerini kullandı.
“Geçmişte bir DOKAP lafı vardı ama fiilen kurulmuş bir yapı yoktu” diyen Günay “Başlattığımız çalışmayla bu yaz 642 ve 649 sayılı kanun hükmündeki kararnamelerle bir Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı resmen kuruldu. Merkez olarak da Giresun’u aldık. Bölgenin her türlü kalkınmasına çok faydası olacak. Projeyi son derece önemsiyoruz. Anadolu’da güzellikler oluyor. Bayburt’un tepesinde evrensel bir müzemiz var. Bayburt’un kalesi ayağa kalkıyor, Gümüşhane kültür merkezimiz oldu, Trabzon’da zaten sayamayacağımız yepyeni restorasyonlar var. Rize’de, Artvin’de, Ordu’da Giresun’da da. bize düşen bunu yağı şekeri helva yapmaya çalışmak. Doğu Karadeniz turizm odaklı kalkınma projesi Karadeniz’i doğasını, yaylasını, denizini, dağını, taşını, ören yerlerini, taze bir mısır ekmeği lezzetinde hazırlamak, Türkiye ve dünyaya sunmaya çalışmaktır. Bölgemizin ayağa kalkması açısından valilerimiz ve yerel yönetimlerimiz bizden talep etmelidir. Ayrımcılık kayrımcılık yapmadan. Bölgede çarpık yapılaşma söz konusu. Biz bir yandan çarpık yapılaşmanın olumsuzluklarını gidermeye çalışacağız. Yaylalarımızı yeni projelerle düzenlemeye çalışacağız. Doğamızı tahrip etmeyeceğiz. Türkiye’de turizmi sürdürebilir uzun vadeli bir kalkınma projesi olarak görüyoruz“ şeklinde konuştu.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm potansiyelinin tespiti ve planlanması ile ilgili çalışmalar çerçevesinde yapılan toplantıya Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon Valileri, Özel İdare Genel Sekreterleri, Bakanlık ve ilgili kuruluş temsilcileri katıldı.