KÜLTÜR SANAT - 12 Ekim 2024 Cumartesi 09:47

Yeni nesil plaklar, antika gramofonlara ilgiyi azalttı

A
A
A
Yeni nesil plaklar, antika gramofonlara ilgiyi azalttı

Gaziantep’te 35 yıldır antika gramofonları yenileyerek eski haline getiren 58 yaşındaki Ahmet Zihni Marangozoğlu, gelişen teknoloji nedeniyle antika gramofonlara ilginin azaldığını söyledi.


Gaziantep’te yaşayan 58 yaşındaki Ahmet Zihni Marangozoğlu, babasından öğrendiği tamircilik mesleğini 35 yıldır devam ettiriyor. Mesleğini aşka sürdüren Marangozoğlu, Tarihi Yeni Han’da 50 ila 150 yıl arasında değişen, unutulmaya yüz tutmuş antika gramofonları tamir ederek günümüze kazandırıyor.


30 yılı aşkın tamir edilmemiş gramofonların tamirini yaparak ses veren ve ahşaplarını yenileyerek yeni tasarımlar ekleyen Marangozoğlu, yenilediği gramofonlarla koleksiyon ve antikaseverlerin gözdesi haline geliyor.


Antika gramofonlara fiyatından dolayı ilginin azaldığını belirten Marangozoğlu, 8 ila 10 bin TL gibi makul fiyatlara antika gramofonlara benzer gramofonlar yaparak her kesime hitap ettiğini söyledi.



“Tamircilik mesleği ölmeye başladı”


İnsanların gramofona olan ilgisinin azaldığını belirten Ahmet Zihni Marangozoğlu, mesleğin ölme noktasına geldiğini söyleyerek, “İnsanlarımız antika gramofonlardan sıkıldı. Antikaların yerini elektrikli plaklar devralınca tamircilik mesleği de ölmeye başladı. Buraya tamir için getirilen ortalama 50 ila 150 yıllık gramofonları yeniliyoruz, mobilya dizaynlarını da yapıyoruz. Sahiplerine öyle teslim ediyoruz” dedi.



“İnsanların unuttuğu, hatıra olarak sakladığı gramofonları tamir ediyoruz”


İnsanların unuttuğu, hatıra olarak sakladığı gramofonları tamir eden ve mesleği gençlere öğreterek ileriye taşımak isteyen Marangozoğlu, “Antika gramofonlar revaçta ama çok pahalı. İyi bir antika gramofon ortalama 70-80 bin TL ama biz onun kadar kaliteli olabilecek ve fiyat olarak da çok makul olabilecek gramofonlar satıyoruz. Biz bu mesleği severek yapıyoruz. İnsanların unuttuğu, hatıra olarak sakladığı gramofonları tamir ediyoruz. Bu mesleği ileriye taşımak için gençlere öğretmek istiyorum fakat herkes fabrikada çalışmak istiyor. Bu mesleğin geleceğinin olmadığını zannediyorlar” ifadelerini kullandı.



“8 bin TL’den başlayan fiyatla gramofon üretiyorum”


Marangozoğlu her kesimin alabileceği gramofonlar ürettiğini söyleyerek, "Burada bu atölyede, antika gramofonların yanı sıra 8 bin TL gibi makul fiyattan gramofonlar üretiyoruz. Tasarımlarıyla birlikte, mobilyalarıyla birlikte yapıp satıyoruz. Böylelikle herkes alıp kullanabiliyor. Herkes birbirine hediye edebiliyor” diye konuştu.



Yeni nesil plaklar, antika gramofonlara ilgiyi azalttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Açık kalp ameliyatı önerilen hasta Mitraclip ile şifa buldu Hollanda’da yaşayan ve kalbindeki mitral kapakta tam kapanmama rahatsızlığı teşhisi konulan Ünal Altan, İEÜ Medical Point Hastanesi’nde ameliyatsız mitral kapak tamiriyle (Mitraclip) sağlığına kavuştu. Ünal Altan (47), halsizlik ve çabuk yorulma gibi şikayetlerle yaşadığı Hollanda’da bir sağlık kuruluşuna başvurdu. Kalpteki mitral kapakta tam kapanmama teşhisi konan Altan’a, Hollandalı doktorlar açık kalp ameliyatı önerisinde bulundu. Açık kalp ameliyatı olmak istemeyen Altan, Türkiye’de yaptığı araştırmalar neticesinde İEÜ Medical Point Hastanesi’ne geldi. Açık kalp ameliyatı olmak istemediğini burada da yineleyen Altan’a, Doç. Dr. Cihan Altın tarafından ameliyatsız mitral kapak tamiri işlemi yapıldı. Başarılı geçen ameliyatsız mitral kapak tamiri ardından Altan, sağlıklı bir şekilde Hollanda’ya döndü. Kendisini çok iyi hissettiğini anlatan Altan, “Halsizlik, geceleri uyurken terleme, çabuk yorulma gibi şikayetlerim vardı. Aile hekimine gittim ve o da beni kardiyoloğa yönlendirdi. Burada mitral kapaklarımdan birinde sorun olduğu, açık kalp ameliyatı olmam gerektiğini söylediler. Ben de açıkçası açık kalp ameliyatı olmak istemedim ve Türkiye’de araştırmaya başladım. Cihan Bey’i bulduk. Ameliyatsız mitral kapak tamiri işlemini anlattı ve uyguladı. 1 gün sonra da taburcu oldum. Kendimi çok iyi hissediyorum” diye konuştu. “Başarı oranı çok yüksek” Ameliyatsız mitral kapak tamirini gerçekleştiren İEÜ Medical Point Hastanesi Kardiyoloji bölümünden Doç. Dr. Cihan Altın, gelişen teknolojileri yakından takip ettiklerini söyledi. Altın, “Hastamızda mitral kapakta tam kapanmama kusuru vardı. Hastamıza ilk olarak biz de açık kalp cerrahisi önerdik. Ancak hastamız bunu istemediğini söyledi. Bunun üzerine kendisine ameliyatsız mitral kapak tamiri yöntemini önerdik ve kabul etti. Anjiyo yöntemiyle kasıktan girip tamiri gerçekleştirdik. Hastamızı aynı gün odasına alıp ayağa kaldırıp ertesi gün taburcu ettik” dedi. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerine vurgu yapan Altın, “Tıp son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Hastanemizde de bu teknolojik cihazları kullanma şansımız var. Bu da onlardan biri. Açık kalp cerrahisine göre teorik olarak daha basit ve yeni bir işlem. Ancak şu anki veriler oldukça başarılı gidiyor. Hasta için açık kalp ameliyatına oranla çok konforlu bir yöntem. Başarı oranı yüzde 95’in üzerinde. Hastamızı yakından takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ankara Tenis Federasyonu’nda ’Diplomatik Tenis Günü’ düzenlendi Türkiye Tenis Federasyonu tarafından Avrupa Spor Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara Tenis Eğitim Merkezi’nde ’Diplomatik Tenis Günü’ turnuvası düzenlendi. Avrupa Spor Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye Tenis Federasyonu tarafından Ankara Eğitim Merkezi’nde Diplomatik Tenis Günü turnuvası düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Lüksemburg Büyükelçiliği iş birliğinde gerçekleşen etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanı Mehmet Kemal Bozay, Lüksemburg’un Ankara Büyükelçisi Georges Faber ve Milli Paralimpik sporcular katıldı. “Örnek olmaya çalışıyoruz” Etkinliğin açılış maçında oynayan ve maçın ardından spor faaliyetleriyle örnek olmaya çalıştıklarını ifade eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, “Avrupa Spor Haftası’nda daha önceden de turnuvalar oldu. Georges, Lüksemburg büyükelçisi ve profesyonel bir tenisçi. Burada bakanlığımız ve Avrupa Başkanlığı’nı bir araya getirdik. Hep birlikte bir sportif faaliyet yapıyoruz. Açılışı da 2 paralimpik oyuncumuzla yaptık. Sembolik olarak böyle bir çalışma yaptık. Bu tür faaliyetlerde biraz da örnek olmaya çalışıyoruz. Sporun önemi, güzellikleri, kaynaştırıcı kısmı dünyanın dört bir yanından gelen diplomatları ve Ankara’da görev yapan diplomatları bir araya getirmiş oluyor” diye konuştu.