EĞİTİM - 02 Aralık 2024 Pazartesi 14:59

Kentsel Dirençlilik ve Afetler Paneli HKÜ’de gerçekleştirildi

A
A
A
Kentsel Dirençlilik ve Afetler Paneli HKÜ’de gerçekleştirildi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi (GSMF) tarafından öğrenci odaklı tasarım çalışmaları ve kentsel sorunlara yönelik çözüm arayışların buluşturan “Kentsel Dirençlilik ve Afetler” konulu panel, profesyonellerin ve akademisyenlerin katılımıyla HKÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.


"Kentsel Dirençlilik" konusu geniş bir perspektifle, uzmanlar tarafından ele alındı. Panele, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, HKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan ve Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, GSMF Dekan Vekili Prof. Dr. Gülden Gümüşburun Ayalp, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey ve alanında uzman profesyoneller, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Programın açılışında, Panelin kentsel sorunlara yönelik çözüm arayışlarını ele almak üzere, alanında uzman akademisyenleri, mimarları ve öğrencileri buluşturulduğunu vurgulayan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Günümüz dünyasında doğal afetler, çevresel değişiklikler ve sosyal krizler şehirlerimizin karşı karşıya olduğu en ciddi tehditler arasında yer almaktadır. Ülkemizin coğrafi konumu göz önüne alındığında deprem riskine karşı vatandaşlarımızın güvenli binalarda yaşama hakkına sahip olmalarını sağlamak, mevcut binaları güçlendirmek, sürdürülebilir binaların tasarımını yapmak toplumumuzun güvenliği ve refahı için büyük bir önem arz etmektedir. Bizler depremlerin yol açacağı kayıpları, bilginin ve bilimin katkılarını sunmak. Yapıların eğitim temelinde temellerini yapmak ve bu standartların testlerinin sağlamlığının analiz edilmesine önem verilmesi ve tüm paydaşları tarafından uygulanması gerektiğine vurgu yapıyoruz. Etkinliğimiz kapsamında gerçekleştirilen “Konforlu Yaşam Alanları” atölyesi bunun en güzel örneklerinden biridir. Bu atölyede ortaya çıkan inovatif fikirler, daha iyi şehirler ve daha güçlü toplumlar oluşturma yolunda birer ilham kaynağı olacaktır” dedi.


Doğal afetler ve krizler karşısında şehirlerin yalnızca fiziksel olarak değil, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak da dayanıklı olması gerektiğini vurgulayan GSMF Dekan Vekili Prof. Dr. Gülden Gümüşburun Ayalp, “Amacımız, kentsel dirençliliğin nasıl sağlanabileceğini, afetlerin ve krizlerin şehirler üzerindeki etkilerini ve bu etkilerle başa çıkmak için yenilikçi yaklaşımları tartışmak. Birlikte, geleceğin şehirlerini daha dirençli, daha sürdürülebilir ve daha yaşanabilir hale dönebilmek için çözümler üretebileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Açılış konuşmalarının ardından, moderatörlüğünü HKÜ GSMF Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Murat Uluğ’un yaptığı “Kentsel Dirençlilik ve Afetler” panelinde; şehirlerin doğal ve insan kaynaklı krizlere karşı nasıl daha dirençli hale dönüşebileceği üzerine önemli tartışmalar yapıldı. Katılımcılar, kentsel dayanıklılığa yönelik yenilikçi yaklaşımları ele alırken, şehirleşme ve afet yönetimi alanında fikir alışverişinde bulundu.


"Ödül töreninde hediyeler sahiplerini buldu"


Etkinlik kapsamında GSMF Mimarlık ve İç Mimarlık bölümlerinden öğrencilerin katılımıyla, HKÜ bünyesinde düzenlenen ve iki gün süren “Konforlu Yaşam Alanları” atölyesi sonunda üretilen projeler, jüri tarafından değerlendirilerek başarılı bulunan projeler ödüllendirildi.



Kentsel Dirençlilik ve Afetler Paneli HKÜ’de gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir’de yaprağı yenen sebzelerde kalıntıyla mücadele çalışmaları devam ediyor Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce 2012 yılından itibaren yıllık hazırlanan programa göre yapılan denetimler ve hasat öncesi pestisit denetim programı uygulama talimatı çerçevesinde 2012 yılında 20 üretici, 2024 yılında yaprağı yenen sebze ürünlerinde ise 234 üretici kontrol edildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, denetimlerle hatalı pestisit kullanımı ve ürünlerde ilaç kalıntısı çıkmamasının amaçlandığı belirtildi. Tavsiye dışı ilaç kullanıldığı tespit edilmesi durumunda hasat geciktirme, ürün imhası veya idari para cezası yaptırımları uygulandığı ifade edildi. Yetkililer ayrıca, üreticilerin cezai işlemle karşılaşmamak için zirai ilaçları etiket bilgilerine uygun olarak doğru bir şekilde kullanmaları gerektiğine dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından talimatlandırılan ve Eskişehir’in de dahil olduğu 13 ilde yürütülen ’Biber, Turunçgil ve Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntı Eylem Planı’ ve ’2024 yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Uygulama Talimatı’ gereğince Mihalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sarıcakaya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisleri tarafından ’Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri’ çerçevesinde, açıkta ve örtü altı üretim alanlarında yaprağı yenen sebze ürünlerinden numune alma çalışmalarının devam ettiği açıklandı.
Nevşehir Kapadokya için ilham veren yarışma Kapadokya’nın tarihi merkezi Ürgüp’te, Ürgüp Belediyesi tarafından düzenlenen ve 16 Eylül tarihinde ilan edilen ‘Odak Ürgüp Kent Merkezi Düzenleme Fikir Yarışması’, rekor düzeyde katılımla tamamlandı. Ürgüp’ün eski otogar alanını odağına alarak kent merkezine yenilikçi bir vizyon sunmayı amaçlayan yarışmaya, Türkiye genelinden 98 tasarım ekibi katıldı. ‘Kapadokya için ilham veren bir yarışma’ Odak Ürgüp Yarışması, boşaltılacak olan eski otogar alanını kapsayan ada ölçeğinde fikirler geliştirerek Ürgüp merkezine sosyal ve kültürel açıdan yeni bir dinamizm kazandırmayı hedefledi. Yarışmacılardan, bu alanın kent merkezinin geneline ilham verecek şekilde nasıl bir odak noktası haline dönüştürülebileceğine dair öneriler sunmaları beklendi. Jüri ve Ödüller Yarışmanın jüri başkanlığını Şehir Plancısı Mehmet Nazım Özer üstlenirken, mimarlardan Caner Bilgin ve Ramazan Avcı, Peyzaj Mimarı Cemil Aktaş ve Mimar Tuna Han Koç jüri üyeleri olarak değerlendirme sürecinde yer aldı. 19-24 Kasım haftasında yapılan değerlendirmeler sonucunda jüri, 3 projeyi ödüle, 3 projeyi mansiyona, 3 projeyi ise satın almaya değer buldu. Katılımcıların tüm projeleri, jüri değerlendirme raporlarıyla birlikte 28 Kasım 2024 tarihinde dijital ortamda erişime açıldı. Yarışma Kolokyumu ve Ödül Töreni Odak Ürgüp Yarışması’nın kolokyumu ve ödül töreni, 21 Aralık Cumartesi günü Ürgüp’teki Turgut Özal Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Ödül alan projeler, kent merkezinin dönüşümüne ilham verecek fikirlerin kamuoyuyla paylaşılması açısından büyük önem taşıyor. Kapadokya bölgesinde tasarım yarışmaları açısından önemli bir adım olarak görülen Odak Ürgüp Yarışması, kentsel tasarım ölçeğindeki bu başarıyla Ürgüp ve çevresi için yenilikçi bir vizyonun kapılarını araladı.
Kayseri Kocasinan’da yılın son meclis toplantısı gerçekleştirildi Kocasinan Belediyesi, 2024 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 12 madde görüşüldü. Meclis toplantısının açılışında konuşan Başkan Çolakbayrakdar, “Kayseri’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın memnuniyetini ve yaşam kalitesini daha da yükseltmek amacıyla durmadan çalışıyoruz” dedi. Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen Aralık Ayı Meclis Toplantısı’nda gündemde bulunan toplam 12 madde görüşülerek, karara bağlandı. Toplantıda konuşan Başkan Çolakbayrakdar, “Kayseri’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın memnuniyetini ve yaşam kalitesini daha da yükseltmek amacıyla durmadan çalışıyoruz” diye konuştu. Meclis toplantısında ilk önce Erkilet Osmangazi, Oymaağaç, Erkilet, Hoca Ahmet Yesevi, Beydeğirmeni ve Talatpaşa Mahallesinde imar plan maddeleri görüşüldü. Toplantıda ayrıca Kocasinan Belediyesi ile Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında ‘Mesleki ve Teknik, Sosyal ve Kültürel Amaçlı Kurslar’ düzenlenmesine ilişkin iş birliği protokolü yapılması ve yapılacak protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanı veya görevlendireceği kişiye yetki verilmesi görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda mülkiyeti belediyeye ait Boztepe Mahallesi 1082 ada 3 parselin kuzeyinde kalan sosyal tesisin zemin katında bir odanın kütüphane, üst katının spor salonu olarak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne tahsis edilmesi, Kocasinan Belediyesi ile olarak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Yatırım İzleme ve koordinasyon Başkanlığı arasında protokol yapılması ve yapılacak protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanı veya görevlendireceği kişiye yetki verilmesinin görüşülerek, karara bağlandı. Başkan Çolakbayrakdar’ın 2024 yılının son meclis toplantısında alınan kararların şehrimize ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.