GÜNDEM - 19 Ekim 2024 Cumartesi 09:46

Gaziantepli yorgancı 8 yaşında başladığı mesleğini 36 yıldır sürdürüyor

A
A
A
Gaziantepli yorgancı 8 yaşında başladığı mesleğini 36 yıldır sürdürüyor

Gaziantep’te yorgancılık yapan Kadir Cellat, 8 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini 36 yıldır sürdürüyor.


Gaziantep’te yaşayan 47 yaşındaki yorgan ustası Kadir Cellat, 8 yaşında iken çırak olarak başladığı mesleğini halen severek yapmaya devam ederek elinden iğne ipliği bırakmıyor. Küçükken ailesiyle Kilis’te yaşadığı dönemde hem okula giden hem de mesleği öğrenerek yorgan ustası olan Kadir Cellat, çıraklıktan başladığı mesleğini 26 yıl önce yerleştiği Gaziantep’te de devam ettiriyor.



Çıraklıktan başladığı mesleğinde 36 yılı geride bıraktı


Yün yorgana olan talebin azalmasına ve meslekte eleman yetişmemesine rağmen mesleğini severek sürdüren Cellat, çıraklıktan başladığı mesleğinde 36 yılı geride bıraktı. El emeği ürünlerini müşterilerine ulaştırmaya devam eden ve yıllardır iğne-ipliği elinden bırakmayan Cellat, ömrü yettiği müddetçe unutulmaya yüz tutan mesleğini icra etmeye yün yorgan, yastık ve yatak devam edeceğini ifade etti.



“Mesleğimiz son dönemlerini yaşıyor”


Yorgancılık mesleğine başlama serüvenini anlatan Cellat, “Ben 8 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Çırakken yarım gün okula gidiyorduk, yarım günde ustamızın yanına gelip mesleği öğreniyorduk. Büyüdükten sonra da mesleğe devam ettik. 1988 yılından beri bu mesleği yapıyorum. Mesleğimiz şu anda da son dönemlerini yaşıyor. Hazır yorganlar çıktıktan sonra mesleğimiz biraz sekteye uğradı. Şu anda da işlerimiz pek yoğun değil. Genelde çeyiz üzerine çalışıyoruz. Gelin ve ev yorganı ya da müşterinin talebine göre yorgan yapıyoruz. Evde hanımlar şu anda yorgan yapımıyla uğraşmıyor, biz yapıyoruz” dedi.



“Gaziantep’te en fazla 5-6 tane yorgancı dükkanı var”


Unutulmaya yüz tutan el işlemesi yorgancılığı yaşatmaya çalışan ustaların sayısının her geçen yıl daha da azaldığına dikkat çeken Cellat, 40 yıl önce sayıları 50’ye varan yorgan ustalarının sayısının şu an bir elin 5 parmağını geçmediğini belirtti. Cellat, “Eski dönemde yorgancılık çok iyiydi. Sonradan bazı esnaflarımız kaliteyi düşürünce yorgancılık bitti, hazır yorgan çıktı. Hazır yorgan çıkınca yorgancılığı bitirdiler. Kilis ve Gaziantep’te eskiden yorgancı ustası çoktu. Fakat şu anda parmakla sayılacak kadar az usta kaldı. Şu anda kaç tane dükkan var, bilmiyorum. Fakat eskiden çok dükkan vardı. Gaziantep’te en fazla 5-6 tane yorgancı dükkanı var. Genelde de sipariş üzerine çalışıyoruz. Müşterinin isteğine ve verdiği siparişe göre çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.



“Hazır yorgana talep çoğaldı”


Mesleğin son temsilcilerinden olduğunu belirten Kadir Cellat, “Eleman yetişmiyor. Bu mesleğe talep de hiç kalmadı. Çok çalışıyoruz ama kazancımız az. Asgari ücretle çalışanlar bizden iyi durumda. Hiç yoksa belli bir saati var. Resmi tatilleri var. Bizde bunlar yok. Çünkü biz sürekli çalışıyoruz. Sürekli çalıştığımız halde kazancımız asgari ücretle çalışanların kazancı kadar değil. Hazır yorgana talep daha çok oldu. Bu mesleği bitiriyorlar” diye konuştu.


Mesleğini ayakta tutabilmek, incelik ve büyük emek isteyen el işlemesi yün yorganlarının geçmişten bugünlere taşımak için çalıştığını belirten Kadir Cellat, fabrika üretimi nedeniyle azalan talebe rağmen mesleğine devam ettiğini de sözlerine ekledi.



Gaziantepli yorgancı 8 yaşında başladığı mesleğini 36 yıldır sürdürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziosmanpaşa’da “Kadına Şiddete Karşı” mücadele çağrısı Gaziosmanpaşa Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde nedeniyle anlamlı bir farkındalık etkinliği düzenledi. Gaziosmanpaşa Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde nedeniyle anlamlı bir farkındalık etkinliği düzenledi. Belediye binası önünde gerçekleştirilen etkinliğe, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin eşi Gözde Bahçetepe, belediye başkan yardımcıları, müdürler ve çok sayıda kadın katıldı. Programda, kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınların isimleri okunarak her biri gökyüzüne bir balon bırakıldı. Ardından kadınlar kol kola girerek, “şiddete karşı hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz” mesajı verdi. “Şiddetle mücadele eden tarafta olmaktan gurur duyuyorum” Etkinlikte konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin eşi Gözde Bahçetepe, “Bugün burada kadına şiddetle mücadele eden tarafta olmaktan gurur duyuyorum. Ne yazık ki kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Bu durum şiddetin bir kadın sorunu olduğunu değil toplum sorunu olduğunu da göstermekte. Çocuklarımızın, kadınlarımızın, gençlerimizin sokaklarda, işyerlerinde ve okullarda güvenli hissedebilecek noktaya geldiklerinde kendimizi rahat hissetmeye başlayacağız. Bu büyük mücadeleyi kadınlarımız için tek başına değil toplumun her ferdi olarak bir arada yürütmek zorundayız. Bu gücü hep birlikte kazanabiliriz. Dayanışma içerisinde tükenmeden bu mücadeleyi sonuna kadar yürütmek zorundayız” dedi.
Ankara Keçiören’de “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” tiyatro oyunu sahnelendi Keçiören Belediyesi, “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” adlı tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. Keçiören Belediyesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi Dikmen Kadınlar Lokali tiyatro ekibinin “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” adlı tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. Milli Mücadele yıllarında kadınların zafere giden yolda gösterdikleri mücadeleyi konu alan tek perdelik oyun, Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu`nda sahnelendi. Büyük beğeni toplayan ve duygusal anların yaşandığı oyunu Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’ın eşi Filiz Özarslan, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Gözde Nur Üçler, Keçiören Belediye Başkan Yardımcıları Emir Can Tunç ve Selçuk Karadağ vatandaşlarla beraber izledi. Kadının toplumdaki gücüne dair mesajlar verildi Anadolu’nun dört bir yanındaki Türk kadınının fedakarlık, umut ve bağımsızlık mücadelesinin sergilendiği, türkülerin yer aldığı müzikal tiyatro oyunu katılımcıları tarihi bir yolculuğa çıkardı. Yazarlığını ve yönetmenliğini Elif Özer’in yaptığı oyunda, cumhuriyete giden yolda kadınların karşılaştıkları zorluklar karşısında gösterdikleri büyük mücadele işlenerek, kadının toplumdaki gücüne dair önemli mesajlar verildi. Hep birlikte, şiddetten arınmış bir dünya inşa edeceğiz Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın eşi Filiz Özarslan, kadına yönelik şiddete karşı mücadelede kararlılıklarını göstermek için bir araya geldiklerini belirterek, "Kadına yönelik şiddet, bireysel değil toplumsal bir sorundur. Bu sorunu çözmek için yasalar kadar; eğitim, farkındalık ve toplumsal dayanışma da önemlidir. Kadınlarımızın yaşam hakkını ve özgürlüğünü savunmak hepimizin görevidir. Çünkü güçlü bir toplum ancak eşit bireylerin varlığıyla mümkündür" ifadelerini kullandı.
Antalya Konyaaltı’ndan kadına şiddetle mücadele için ’Tersine Dünya’ etkinliği Antalya’da Konyaaltı Belediyesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında Konyaaltı Sanat Eğitim Merkezi’nde (KONSEM) ‘Tersine Dünya’ konulu bir çalışma düzenledi. Çalışmada, şiddet döngüsüne dayanan olumsuz bir hikaye ele alınarak, hikayenin tam tersi bir senaryoda neler hissettirebileceği üzerinde çalışıldı. Konyaaltı Belediyesi, toplumsal eşitlik anlayışı ve sanatın dönüştürücü gücüyle şiddete karşı farkındalık sağlamaya devam ediyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde çeşitli etkinliklerle farkındalık sağlayan Konyaaltı Belediyesi, Güzel Sanatlar Akademisi resim kursu katılımcıları ile birlikte ‘’Tersine Dünya’’ isimli bir etkinlik gerçekleştirdi. Farkındalık etkinliğinde, “İnsan ilişkilerinde sevgi dili hakim olsaydı nasıl bir iletişim kurardık?”, “Şiddet döngüsü kırıldığında bu, ilişkilerimize, sanatımıza ve yaşamımıza nasıl yansır?” gibi konular ele alındı. Etkinliğe katılan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, şiddete karşı duruşunu “Kadınlar vardır” yazılı mesajıyla ifade etti. “Şiddetin önlenmesi öncelikli hedefimiz” Konyaaltı Belediyesi olarak her zaman kadınların yanında olduklarını vurgulayan Başkan Kotan, “Açtığımız etüt merkezleri ve düzenlediğimiz kurslarla kadınlara destek olmayı, onların hayatına dokunmayı öncelikli hedeflerimizden biri olarak görüyoruz. Kadınların bu alanlarda pozitif ayrımcılığı birebir hissettiklerini biliyoruz ve günümüz şartlarında bu ayrımcılığı yapmanın ne kadar gerekli olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu. “Farkındalık her gün yaşatılmalı” Başkan Kotan sözlerini şöyle sürdürdü, “Kadına yönelik şiddetin olmadığı bir dünya hayal ediyoruz ve bu hayali hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu özel günlerde kadına yönelik şiddete karşı duruşumuzu bir kez daha güçlü bir şekilde hatırlatıyor, bu farkındalığı her gün yaşatmamız gerektiğini vurguluyoruz. Konyaaltı, her konuda olduğu gibi kadına yönelik şiddetle mücadelede de dayanışma ve birlik örneği sergilemektedir. Hep birlikte eşit, sevgi dolu bir geleceğe doğru ilerleyeceğiz” Etkinlikler devam edecek 28 Kasım’da Kadının İnsan Hakları Derneği (KİHEP) 2023 katılımcılarıyla devam edecek olan atölyeler 2 Aralık’ta KONSEM Seramik ve Resim kursu üyelerinin katılımlarıyla tamamlanacak. Atölyelerde çıkan sanatlar eserleri, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde Konyaaltı Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenecek olan sergide sanatseverlerle buluşacak.