KÜLTÜR SANAT - 11 Ekim 2024 Cuma 12:39

Depremde hasar alan Kurtuluş Camii’nin son kilit taşı bugün yerine yerleştirildi

A
A
A
Depremde hasar alan Kurtuluş Camii’nin son kilit taşı bugün yerine yerleştirildi

Gaziantep’te 6 Şubat depreminde ağır hasar gören Kurtuluş Camii’nin restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Caminin son kilit taşı bugün yerine yerleştirildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, caminin son kilit taşı bugün yerine yerleştirildi. Kurtuluş Camii, 6 Şubat’taki büyük depremde ciddi şekilde zarar görmüş, bunun üzerine başlatılan onarım çalışmaları hızlı bir şekilde devam ettirilmişti. Restorasyonun son aşaması olan kilit taşının yerleştirilmesiyle birlikte cami, ibadete ve ziyarete yeniden açılmaya hazırlanıyor.



Kurtuluş Camii’nin, 2025 yılının ilk aylarında yeniden ibadete açılacağı öğrenildi.


Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Yahya Dilsizoğlu, “6 Şubat 2023 sahili depremlerde ağır hasar alan Kurtuluş Camisi’nin bugün kubbedeki son taşını yerleştireceğiz. Depremde iki minaresi ve kubbesi yıkılan caminin restorasyonunda fiziki olarak yüzde 70 seviyesine geldik. İnşallah bu hızla devam edersek 2025 yılı içerisinde restorasyonu tamamlayacağız. İnşaat sürecine ilgili proje aşamalarımız burada bitti” dedi.


Restorasyonla ilgili bilgi veren Dilsizoğlu, “Duvarlarda jeoradar taramalarımız yapıldı. Enjeksiyon imaratları büyük ölçüde tamamlandı. Artık inşaatın, kaba inşaat dediğimiz kısımlar bitmeye geldi. 2025 yılı içinde de inşallah inşaatın ahşap doğramalar, ince kısımlar, ince işlediğimiz kısımlar bittiğinde ibaret açacağız. Tam net tarih veremiyorum. 2025 yılı içerisinde herhangi bir aksi bir durum olmazsa tamamlanmış olur. Şu anki ekip en az 50 kişilik bir ekip her gün çalışıyor burada. Depremden bu yana çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.


Dilsizoğlu, “Burada caminin içerisinde başta enjeksiyon uygulaması yapıldı. Duvarların güçlendirilmesi sağlandı. Çelik gergi sistemler falan zaten görürsünüz burada. Gergi sistemleriyle güçlendirmeler yapılmış oldu. Kubbede şimdi taş imalatı bitti. Taş imalatı bittikten sonra bazaltma eşlerle kubbenin etrafı sarılacak. Onun üzerine tekrar eski imalata uygun, orijinaline uygun tekrar kurşun yapılacak. Biz şu anki yapmış olduğumuz çalışmaları deprem yönetimine göre D2 seviyesinde gerçekleştirmiş olduk. Dediğim gibi yani caminin bu zaman kadar yapmış olduğumuz güçlendirmelerde böyle büyük bir afeti bir daha yaşamayız ama afette en az hasarla atlatacak şekilde bu tasarımı yapmış olduk” diye konuştu.



Depremde hasar alan Kurtuluş Camii’nin son kilit taşı bugün yerine yerleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türk Kızılay’dan Lübnan’dan tahliye edilenlere beslenme desteği Türk Kızılay, Lübnan tahliye operasyonu kapsamında Mersin Limanı’na ulaşan, aralarında yaşlı, engelli ve çocukların bulunduğu yaklaşık bin kişiye sıcak yemek ve ikramlarla beslenme desteği sağlıyor. İsrail ve Lübnan arasında tırmanan gerilim nedeniyle Lübnan’dan ayrılmak üzere başvuran Türk vatandaşlarının tahliyesini sağlayan Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait iki gemi Mersin Limanı’na ulaştı. Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savuma Bakanlığı koordinasyonuyla yürütülen operasyon kapsamında Beyrut Limanı’ndan hareket eden TCG Bayraktar 558 yolcuyu, TCG Sancaktar ise 378 yolcuyu Türkiye’ye getirdi. Tahliyesi sağlanan kişilere her iki gemide görevlendirdiği personelle beslenme desteği veren Kızılay, Mersin Limanı’na ulaşan vatandaşlara pasaport kontrolü öncesi sıcak yemek servisi hizmeti verirken ikram araçlarıyla sıcak ve soğuk içecek ile atıştırmalık ürünler sundu. Lübnan’da uzman ekip sahada Tahliye operasyonu için Beyrut Limanı’na ulaşan gemilerle Lübnan’a gıda kolisi, hijyen seti ve barınma malzemesinden oluşan acil yardım desteği ulaştıran Türk Kızılay, Lübnan tarafında insani yardım ihtiyacının karşılanması ve ilgili paydaşlarla koordinasyonun sağlanması amacıyla da bölgede uzman ekip görevlendirdi. Lübnan’da çatışmaların patlak vermesinin hemen ardından Türkiye’nin 25 Eylül’de gönderdiği yardım uçağıyla temel gıda ve hijyen malzemelerini ulaştıran Türk Kızılay, bölgedeki acil ihtiyaçların tespiti ve hızla karşılanmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
İstanbul 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleşti Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, dört merkez ilçe belediyesi ve oda başkanlarının katkılarıyla düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin içeriği Feriye’de gerçekleşen basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ünlü şefler Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya katıldı. Bu yılın festival teması ‘’Kökleriyle Adana’’ olarak belirlendi. Adana Valiliğin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla, festival yürütme kurulunun koordinasyonuyla gerçekleşen festivalde paneller, workshoplar, gastro şovlar, genç şeflerin yarışması ve tüm sahne programı içeriklerini oluşturan Gökmen Sözen’de toplantıda bir sunum yaparak bizleri festivalde nelerin beklediği konusunda bilgilendirdi. Sözen, “Adana Lezzet Festivali Türkiye’nin en önemli gastronomi etkinliklerinden biridir. Her yıl farklı temasıyla Türkiye ekonomisine özellikle Çukurova’ya ve Akdeniz’e büyük katkılarda bulunur” dedi. Düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, basın mensuplarını ve misafirleri selamlayarak konuşmasına başladı. Vali Köşger, ‘’Adana, yalnızca eşsiz yemekleriyle değil, aynı zamanda mutfak kültürünün ardındaki hikayelerle de tanınan bir şehirdir. Yüzyıllardır bu topraklarda şekillenen yemek kültürümüz, Adana halkının hoşgörüsünü, çalışkanlığını ve yaşam enerjisini yansıtır. Misafirperverliğimiz, sofralarımızda buluşan lezzetlerle hayat bulur. Bulunduğu coğrafi konum, 10 bin yıl öncesine dayanan geçmişi ile kadim bir kültürün varisi olan Adana’mız, kendine has lezzet sentezini bugün de zenginleştirmeye devam ederek geçmiş ile bugünü bünyesinde harmanlamayı başarabilmiştir. İşte bizler de tam bu yüzden Adana’mızın derin, tarihi ve köklü mutfağını tüm dünyaya tanıtmak ve “geçmişin birikimiyle bugünümüzü inşa ederken, geleceğe doğru sağlam adımlarla ilerleme” gayemizi bir kez daha vurgulamak amacıyla bu yıl sekizincisini düzenleyeceğimiz Lezzet Festivali’mizin temasını “Kökleriyle Adana” olarak belirledik’’ diyerek konuşmasına devam etti. “Her yıl sesimiz daha da yükseliyor” Vali Köşger, misafirlerin bir taraftan Adana mutfağının sahip olduğu, kökleri Çukurova’nın verimli topraklarına dayanan eşsiz lezzetleri tadarken diğer taraftan yerli ve yabancı birçok ünlü şefin gastro şovlarıyla unutulmaz anlara şahitlik edeceklerini ifade etti. Festivalin her yıl bir önceki yıldan çok daha fazla ses getirmesi için gayret gösterdiklerini söyleyen Vali Köşger, Adana mutfağının tanıtımının yanı sıra bu leziz mutfağı gelecek nesillere taşımayı ve Adana’nın gastronomi turizminin vazgeçilmez duraklarından biri olmasını amaçladıklarını belirtti. Vali Köşger, festival hakkında bilgi vermeye şöyle devam etti: ‘’Geçen yıl 923 bin ziyaretçiyi ağırladığımız Uluslararası Adana Lezzet Festivalimizde 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı bekliyor ve bunun heyecanını yaşıyoruz. Festivalimizin 4 gün gibi kısa bir süre içerisinde ilimiz ekonomisine yaklaşık 3 milyar TL’lik katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Festivalimizin önemli bir başka amacı da Adana mutfağını sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde tanıtmak ve yaygınlaştırmaktır. Bu noktada; Adana’nın yerel ürünleri, doğal tarım yöntemleri ve geleneksel tariflerini, çevre dostu bir anlayışla geleceğe aktarmayı aynı zamanda doğaya saygıyı ve sürdürülebilir yaşamı teşvik etmeyi planlıyoruz. Tüm bunlara ek olarak dünyada yaşanan iklim değişikliğine, su ve enerji kaynaklarındaki daralmaya, tarım, toprak ve sağlıklı gıda erişimine dikkat çekmek amacıyla Social Gastronomy Movement (Sosyal Gastronomi Hareketi) ve Ebru Baybara Demir iş birliği ile dünyanın farklı ülkelerinden Adana’ya gelecek uzmanların katılacağı, bir zirve düzenliyoruz. Uluslararası Tarım Zirvesi’nde, Çukurova- ‘’Toprağın Lezzeti’’ ana temasıyla düzenlenecek panellerde çiftçilerimize, gastronomi profesyonellerine ve girişimcilerine yol gösterecek paylaşımlarda bulunulacağını memnuniyetle ifade etmek isterim. Sosyal Gastronomi Hareketi ile yapılacak iş birliği ile festivalimiz aynı zamanda “Universal Plate” etkinliğinin de bir parçası olacaktır. Ayrıca Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) açlığın son bulması ve herkesin kaliteli gıdaya erişerek sağlıklı beslenmenin sağlanmasına dikkat çekmek amacıyla belirlediği 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında gerçekleştirilecek “Universal Plate” etkinliğinde, şeflerimiz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için yemekler pişirip bunların dağıtımını gerçekleştireceklerdir. Kökleriyle geçmişe bağlı olduğu kadar, geleceğe dönük vizyonuyla da büyüyen Adana’mızda sizlerin de katkılarıyla daha geniş kitlelere ulaşan bir Lezzet Festivali düzenleyeceğimize yürekten inanıyorum. Bu vesileyle, emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza ve sponsorlarımıza teşekkürlerimi sunuyor, tüm katılımcıları ve gastronomi tutkunlarını 17-18-19-20 Ekim günlerinde Adana’nın lezzet dolu dünyasını keşfetmeye davet ediyorum’’ diyerek konuşmasını tamamladı. “Adana’ya gelin ciğerimizi yiyin” Validen sonra söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuşmasına, Adana’da, Çukurova Üniversitesi ile birlikte bir Tarım Akademisi kuracaklarını müjdeleyerek başladı. Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Bu yıl festivalimizin teması Kökleriyle Adana. Adana’mız dünyanın en eski yerleşimlerinden biri. Eşsiz güzelliklere sahip; denizi, içinden geçen iki nehri, tarihi, doğası, iklimi endemik bitkileri, kültürü, tarımsal bereketi ve oluşturucu insan kaynağı ile dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmalı. O nedenle ‘’Kökleriyle Adana’’ teması Adana’yı çok iyi ifade ediyor. Bizim de Adana’mızın özelliklerini, güzelliklerini tanıtmaya yönelik yaptığımız her çalışma kentimizi dünya markası yapma çabasından kaynaklanıyor. Adana’mızın geçmişten bu yana kendine has özelliklerinin hepsini, özünden koparmadan, yerelden evrensele taşımaya kararlıyız. Sayın Valimizin öncülüğünde yaptığımız Lezzet Festivali başta olmak üzere, Altın Koza Film Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı ve diğer festivaller Adana kent kültürünün bir parçası oldu. Hemen yakın zamanda yapılan Teknofest kentimize bir başka zenginlik kattı. Bu çalışmalar Adana’mızı; sanayi, ticaret ve tarım kenti olmasının yanında bir turizm kenti haline getirme çabamızdır. Tarihte 16 kavmin yaşadığı kentimiz, tarihini lezzete evirmiş, nefis lezzetler diyarıdır. Elbette ülkemizin her köşesi çok önemli ve farklı güzel lezzetlere sahip ama Adana başka. Verimli ovası ile besinlerin sağlıklı ve taze biçimde tarladan mutfağa taşınması çok önemli. Adana mutfağı denince ilk akla gelen baskın lezzet Adana Kebabı olsa da Adana kebaptan ibaret değil. 400’ü aşkın önemli lezzetin diyarıdır Adana. Enfes lezzetler sizleri bekliyor. Adana’ya gelin, katıksız lezzetler diyarında enfes lezzetleri tadın. ‘Adana’ya gelin ciğerimi yiyin’ diyoruz ’’ diye konuştu. 17-18-19-20 Ekim tarihlerinde sürecek festival Adana Merkez Park’ta yapılacak.
Kayseri Melikgazi Belediyesi ’sağlıkta öncü’ yatırımlara imza atıyor Türkiye’ye örnek olacak, inovatif projelerle Melikgazi’nin yaşam standardını yükseltmeyi başaran Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, sağlık alanında hayata geçirdiği projeleriyle takdir topluyor. Melikgazi’ye 5 buçuk yıl gibi kısa bir sürede rekor yatırımlar yapan Başkan Palancıoğlu, ilçeye kazandırdığı 15 adet aile sağlığı merkezinin sayısını hızla artırıyor. ’Önce sağlık’ temasıyla vatandaşların yüzünü güldüren Başkan Palancıoğlu; "Melikgazi’ye 5 yılda içerisinde 21 okul, 15 kütüphane, 15 aile sağlığı merkezi, 15 sosyal tesis, 18 cami, 9 Kur’an Kursu ve daha birçok rekor hizmeti kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın kendi mahallelerinde sağlık hizmeti almaları büyük kolaylık. “Önce insan”, “önce sağlık” diyoruz ve insana değer veren hizmetlerimizle vatandaşlarımızı memnun ediyoruz. Mahallelerimizde hayata geçirdiğimiz butik sağlık ocaklarımız sayesinde vatandaşlarımız ulaşımda sorun yaşamadan, yürüyüş mesafesinde, kendi aile hekimlerinden hızlı ve kolay bir şekilde sağlık hizmeti alabiliyorlar. Aile sağlığı merkezlerimizin sayısını artırıyoruz. Sağlık alanında yeni fikir ve yatırımlarımız da söz konusu. Özellikle Melikgazi’yi sağlık turizmi açısından bir merkez haline getirmeyi hedeflediğimiz projemiz “Sağlık Turizmi Kampüsü” çok ses getirecek. Bilindiği üzere vatandaşlarımızın sağlık hizmeti almak için farklı şehirlere veya ülkelere tedavi amacıyla yaptığı seyahatler sağlık turizmini geliştirdi. Sağlık Turizmi Kampüsümüz ile diş, göz, saç ekimi, estetik, genel cerrahi, diyet gibi 12 farklı alanda poliklinikler olacak ve Kayseri’ye sağlık turizmini kazandırmış olacağız inşallah. Sağlık alanında yenilikçi bakış açımızla, vatandaşlarımıza verdiğimiz değerle yatırımlarımız çığ gibi büyüyecek. Bu noktada bizlere destek olan hayırseverlerimize ve emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir özveri ile projelerimiz hızlı bir şekilde hayata geçiyor maşallah. Melikgazi’mizde her yaştan vatandaşımızın ihtiyacına yönelik hizmetlerimizi kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.