GÜNDEM - 30 Haziran 2024 Pazar 15:42

Arabanlı çiftçilere anız yakma yasağıyla ilgili duyuru

A
A
A
Arabanlı çiftçilere anız yakma yasağıyla ilgili duyuru

Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Araban ilçesinde hasat sonrası anız yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.


Araban İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Araban Ovası’ndaki 87 bin dekar alanda buğday, 22 bin dekar arpa olmak üzere toplam 109 bin dönüm hububat ekili alanda yapılan hasat sonrasında yakımına başlanan anız yangınlarıyla ilgi olarak yazılı açıklamada bulundu.


“Yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır”


Altun, “Bölgemizde, hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlandı. Toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edildi. Yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması. Sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması. Hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması. Yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemiz ve Araban Ovası’nda anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır. Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir” dedi.


“Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta”


Anız yakmanın sayısız zararlarından bazılarını anlatan Altun, “Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş olur. Anızın yakılmayıp toprağa karıştırılması ile toprağın organik madde içeriği artar, toprakta bitkiye yarayışlı besin maddeleri artar, erozyona karşı toprak direnci artar, toprakta tutulan su miktarı artar böylece bitkiler kuraklıktan daha az etkilenirler. Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılması yasaktır’’ diye konuştu.



Arabanlı çiftçilere anız yakma yasağıyla ilgili duyuru

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Muradiye’de ‘Hafızlar Hatıra Ormanı’ oluşturuldu VAN (İHA) – Van’ın Muradiye Kaymakamı Melih Aydoğan, Hayırseverler Yatılı Kız Kur’an Kursunun hafızlık öğrencileriyle birlikte fidan dikimi yaptı. Kaymakam Melih Aydoğan, hafızlık öğrencileriyle birlikte çevre bilincini geliştirmek, ağaçlandırma çalışmalarına katkı sağlamak ve hafızlık eğitimine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla fidan dikimi yaparak ‘Hafızlar Hatıra Ormanı’ oluşturdu. Fidan dikimi sonrası açıklamalarda bulunan Kaymakam Aydoğan, Baraj mevkiinde hatıra ormanı oluşturmak amacıyla fidan dikimi etkinliği gerçekleştirdiklerini belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığının her yatılı Kur’an kursunda bir hatıra ormanı oluşturma projesi kapsamında düzenlenen etkinlik, ilçemizde anlamlı bir iz bırakacak. Etkinlik kapsamında, hafızlık kursundan mezun olan ve hafız olan kızlarımız, burada diktikleri fidanların yetişmesiyle ilçemize kalıcı bir hatıra bırakacak” dedi. Müftülük yetkilileri de, bu hatıra ormanının ileride büyüyerek tam anlamıyla bir ormana dönüşeceğini ve geleceğe miras kalacağını söylediler. Kur’an kursu öğrencilerinden Eylül Aral ise Kaymakam Aydoğan ile birlikte hatıra ormanına fidan diktiklerini belirterek, “Kendimize ait bir fidana sahip olmak bizim için çok anlamlıydı. Bu nedenle kaymakamımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Hafızlık öğrencisi Zeynep Gümüş de, etkinliğin kendileri için çok anlamlı olduğunu belirterek, “Bugün kaymakamlığımızın düzenlediği fidan dikimi etkinliğindeyiz. Peygamber Efendimizin ‘Kıyamet günü geleceğini bilseniz bile bir fidan dikin’ hadis-i şerifine uyarak bu güzel etkinliği gerçekleştirdik. Çok mutluyuz, emeği geçenlere teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
İstanbul Şehre inen kurt belediye ekipleri tarafından yakalandı Çekmeköy’de şehre inen ve vatandaşlar tarafından paniğe neden olan kurt, Çekmeköy Belediyesi veteriner ekipleri tarafından yakalanarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Geçtiğimiz günlerde Çekmeköy’ün Çatalmeşe Mahallesi’nde şehre inen kurt vatandaşlar tarafından cep telefonlarıyla görüntülenmişti. Vatandaşların şaşkınlık ve panikle takip ettiği olayı inceleyen Çekmeköy Belediyesi veterinerlik ekipleri, gerçekleştirdikleri titiz çalışma ile akşam saatlerinde kurdu yakaladı. Uzman ekiplerin gerçekleştirdiği çalışma ile yakalan kurt, Ömerli Geçici Hayvan Bakımevi’ne alındı. Burada misafir edilen kurt, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. “Köpekler ile beraber oyun oynamakta ve sosyalleşmekteydi” Kurdu yakalayan ekip içerisinde bulunan Veteriner Hekim İsmail İnce, “Çekmeköy Çatalmeşe Mahallesi’nde uzunca süredir başıboş olarak gezmekte olan bir kurt ihbarı almaktaydık. Son 15 gün içerisinde de bu şikayetler gittikçe artmaya başladı. Dün de bir vatandaşımıza saldırma girişiminden sonra bu yabani hayvanımız yakalamak için bir çalışma başlattık. Başlattığımız çalışma sonrasında yaban hayvanımıza bakmak ve nerelerde kaldığını, nerelerde saklandığını tespit etmek için bölgeye gittik. Yaban hayvanımız diğer köpekler ile beraber oyun oynamakta ve sosyalleşmekteydi. Fakat ne kadar oyun oynamaya çalışsa da bir yabani hayvan olduğu için bir risk teşkil ediyordu. Bundan dolayı yaban hayvanımızı anestezi eşliğinde iğne ile bayıltarak zapturapt altına aldık, bakımevimize getirdik” dedi. Yavruyken insanlarla iç içe yaşamış Veteriner Hekim İsmail İnce, “Bakımevimizde yaptığımız tetkikler ile genel muayenesini gerçekleştirdik, kan değerlerine baktık. Genel muayenesinde herhangi bir sağlık problemi yoktu, kan sonuçlarında da bütün değerlerimiz normal parametreler içerisindeydi. Milli Parklara haber verdik; ertesi gün sabah ekiplerini yönlendirerek yaban hayvanımızı bizden teslim aldı. Yaban hayvanlarımız normalde insanlardan ürkerler ve kaçarlar ama bu yaban hayvanımız bir buçuk aydır yavruluktan itibaren bu bölgede olduğu için hem sokak hayvanlarına alışmış hem de insanlara alışmış. Kaçma gibi bir durumu yoktu” dedi.