EKONOMİ - 20 Ağustos 2024 Salı 16:25

Altun: “Tarlada bedava, rafta ateş pahası”

A
A
A
Altun: “Tarlada bedava, rafta ateş pahası”

Gaziantep’in Araban ilçesi Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, bu yıl üreticisine para kazandıran ürün yok.


Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, “Tarlada Bedava, Rafta Ateş Pahası” başlığıyla yaptığı basın açıklamasında Araban Ovası’nda bu yıl hasadı yapılan başlıca tarım ürünlerinden domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, buğday, arpa gibi ürünler bu yıl üreticisini mağdur ettiğini belirtti.


Altun, “Bu yıl Güneydoğu Anadolu’nun tahıl ambarı olarak bilinen ve ünü ülke sınırlarını aşan Araban Ovası’nın verimli topraklarından yetişen dünyaca ünlü İtalya’nın makarnasının yapıldığı, en kaliteli Gaziantep Baklavasının yapıldığı makarnalık sert buğday başta olmak üzere diğer tüm ürünlerden üreticisine para kazandıran ürün yok. Çiftçi ne ekeceğini şaşırdı, ne ekse zarar ediyor. Kavun, karpuz, domates tarlada bedava, rafta ateş pahasına oluyor. Çiftçi bir yıl boyunca yüksek maliyetlerle ve bin bir zahmetlerle yetiştirdiği ürünler tarlada yok pahasına satılırken ilçede bile market ve manavların tezgahlarında ateş pahası olması sebebiyle üreticinin bu yılda zarar ediyor” ifadelere yer verdi.



Altun: “Tarlada bedava, rafta ateş pahası”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da ambulans sürücüsüne yumruk kamerada Bursa’da hasta taşıyan 112 ambulans şoförü trafikte yol verme meselesi yüzünden tartıştığı sürücünün oğlu tarafından darp edildi. O anlar kameraya yansırken, taraflar birbirinden şikayetçi oldu.Edinilen bilgiye göre, Gemlik Devlet Hastanesi’nden 80 yaşındaki hastayı Bursa Şehir Hastanesi’ne götüren ambulans, trafiğe takılmamak adına emniyet şeridinde seyretmeye başladı. Dinlenme tesislerinden ana yola çıkan S.Y. yönetimindeki 16 YK plakalı otomobil ise ambulansın arkasına takıldı.Yolda ambulans sürücüsü Muhammet Ali K. (26) ile lüks otomobilin sürücüsü ile tartışma yaşandı. İddiaya göre ambulans sürücüsü hakarete varan sözler sarf edince S.Y. aracıyla ambulansın önünde durup çocuklarıyla araçtan indi.Ambulans şoförünün üzerine yürüdüler, darp ettilerİddiaya göre, şahıslar ambulans şoförü ve görevliler ile tartıştı. S.Y.’nin 22 yaşındaki oğlu M.Y. tartışma esnasında kendisini ittiği gerekçesiyle şoföre iki yumruk attı. Babası ise kendisini uzaklaştırmaya çalıştı.Dudağı patlayan Muhammet Ali K.’nın yardımına arkadaşları koştu. Yaralanan Muhammet Ali K.’nın ilk müdahalesi kendi sürdüğü ambulansta yapıldı. Hastaneye giden genç adamın dudağına 12 dikiş atıldı. Hastaneden çıktıktan sonra karakola giden ambulans sürücüsü şahıslardan şikayetçi oldu. Karşı taraftaki şahıslar da kendilerine hakaret edildiğini öne sürüp, şikayetçi oldular.Cumhuriyet Savcılığı ise olayla ilgili soruşturma başlattı.
Hatay 8 yıl önce devlet desteğiyle 31 koyun alan mahallenin tek kadın çobanı, koyunlardan elde ettiği kazançla ev ve araba sahibi oldu Hatay’ın Yayladığı ilçesinde yaşadığı mahallenin tek kadın çobanı olan Fatma Keşikçi, 8 yıl önce devlet desteğiyle satın aldığı 31 koyunu çoğaltıp satarak elde ettiği kazançla; ev ve araba satın alarak azmiyle takdir topladı. Yayladağı ilçesi Kışlak Mahallesi’nde yaşayan 45 yaşındaki Fatma Keşikçi, 8 yıl önce devlet tarafından kendisine verilen destekle 31 küçükbaş hayvan satın alarak hayvancılığa başladı. Kurslarda eğitim alarak çobanlık belgesi alan Keşikçi, mahallenin tek kadın çobanı oldu ve 8 yıl boyunca hayvanlara bakarak sayılarını arttırmayı amaçladı. Hayvanlarla ilgilenmeyi çok seven Keşikçi, yetiştirdiği koyunların sayısı 100’e ulaştığı zaman bir kısmını satarak geçimini sağlıyor. Azmi ve başarısıyla takdir toplayan Keşikçi, birçok insanın olmaz demesine rağmen azmiyle hayvancılıktan elde ettiği kazançla; ev, araba, bahçe, ahır ve evinin önüne su kuyusu yaptırdı. Keşikçi, şimdilerdeyse 50 koyuna bakarak 6 Şubat depreminin izlerini hayvanlarıyla silmeye çalışıyor. “Mahallede çobanlık yapan tek kadınım ve kurslara giderek çobanlık belgesi aldım” Yaşadığı mahallenin tek kadın çobanı olan Fatma Keşikçi, “Koyunculukla uğraşıyorum. Devletimin verdiği koyunları 8 yıldır çoğaltmaya çalışıyorum. Çoğaltıp satarak geçimimi sağlıyorum. Devlet bana çoğaltmak için 31 koyun verdi. Bu koyunlara bakarak 100 koyun yaptım ve sattım. Geri kalan koyunlara bakıp 100 koyun yaptıktan sonra tekrar sattım. Mahallede çobanlık yapan tek kadınım. Kurslara giderek çobanlık belgesi aldım. Çocukluğumdan beri hayvanlara karşı bir sevgi hastalığım vardı. Onları çok seviyorum. Koyunlarla günüm çok güzel geçiyor. Koyunlar benim can parçam gibi. Koyunlar hasta olunca ben de hasta olmuş gibi oluyorum” dedi. “Kadınların hayvancılık yapmalarını tavsiye ederim” Yetiştirdiği koyunları satarak ev ve araba alan Keşikçi, “Bu koyunlar sayesinde evimi daha da güzelleştirdim. Önceki evim 2 oda vardı ben onu daireye çevirdim. Bahçemi genişlettim. Evimin önünde sondaj yaparak su çıkarttım. Kendime bir araba aldım. Şimdi 50 koyunum var. En son 3 ay önce 20 koyun satmıştım. Saman ve yem paralarını karşılamayınca satmak zorunda kaldım. Saman ve yem fiyatları uygun olursa daha çok çoğaltmak istiyorum. Kadınların hayvancılık yapmalarını tavsiye ederim. Zorluğu olduğu kadar kolaylığı da vardır. Koyunlar bana çok huzur veriyorlar. O 6 Şubat gecesi unutulmaz ama koyunlarla mücadele verince unutturmaya çalışıyorlar” dedi.