SAĞLIK - 23 Mayıs 2021 Pazar 10:51

Bel fıtığı ve tedavisi

A
A
A
Bel fıtığı ve tedavisi

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Çınar, bel ağrısı ile başvuran hastaların sadece yüzde 5-10’unda bel fıtığının teşhis edildiğini ve bunların da çok azının ameliyat gerektirdiğini söyledi.


SANKO Üniversitesi Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı da olan Dr. Öğr. Üyesi Çınar, bel fıtığı (lumbal disk hernisi) ve tedavisi konusunda yaptığı değerlendirmede, omurganın bel kısmında beş adet omur- disk bulunduğunu ve vücut ağırlığının en çok yük taşıyan bölgesi olduğunu kaydetti.


Dr. Öğr. Üyesi Çınar, bel fıtığını, “Bel bölgesindeki omurlar arasındaki disklerin ağır kaldırma, ani olarak öne eğilme, düşme gibi nedenlerle yırtılması ve kayarak bacağa giden sinirlere baskı yapması ile oluşan durum” sözleriyle tanımladı.


Bel fıtığının belirtileri


Bel fıtığının 30- 50 yaş arasında ve erkeklerde daha sık görüldüğüne vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Çınar, “Alt bel bölgesinde ağrı: Ağrı şikayetleri öksürme, hapşırma veya uzun süre ayakta durma ile daha da kötüleşebilir. Ayrıca bel kaslarında spazm oluşabilir. Belden bacağa yayılan ağrılar: Bel fıtığının en önemli belirtilerinden biridir. Uyuşukluk: Bacaktaki ağrıya ek olarak uyuşma, keçeleşme gibi semptomlar görülebilir. Kas zayıflığı: Geç dönemde oluşur. Mesane veya bağırsak fonksiyonundaki değişiklikler: Nadiren görülür, bağırsak veya mesane işlevi de etkilenebilir. İdrar yapamamaya bağlı olarak mesane dolar ve damla damla idrar kaçırma ortaya çıkar” dedi.


Risk faktörleri


Bel fıtığının risk faktörlerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Çınar, “Hareketsizlik: Hareketsiz yaşam kaslarda zayıflamaya olur ve biyomekanik denge bozulur. Meslek: Ağır fiziksel aktivite ve ağırlık kaldırma gerektiren meslekler ile uzun süre ayakta durma veya oturma gerektiren mesleklerde çalışanlarda bel fıtığı riski daha yüksek. (Masa başında çalışanlar, uzun yol şoförlüğü yapanlar, inşaat işçileri, vb.), Aşırı kilo- obezite: Disklerde baskıya ve omurgaya ek yük binmesine neden olur. Genetik: Ailesinde bel fıtığı hastalığı olanlarda görülme riski daha yüksektir. Sigara içmek: Sigaradaki toksik maddeler sıvı kaybına neden olarak diske giden oksijen kaynağını azaltır. Bu durum diskin daha çabuk yaşlanmasına neden olur” şeklinde konuştu.


Bel fıtığı tanısı


Bel fıtığı tanısı için öncelikle hastanın şikayetlerinin dinlenip, ayrıntılı nörolojik muayene yapılması gerektiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Çınar, “Röntgen ve bilgisayarlı tomografi de faydalı olmasına rağmen esas tanı aracı Manyetik Rezonans Görüntülemedir (MR)” ifadelerini kullandı.


Hiçbir şikayeti olmayanlarda MR çekildiğinde yüzde 25 bel fıtığı tespit edilebileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Çınar, klinik bulgu olmaması durumunda, MR’da fıtık görülmesinin anlamı olmadığına dikkat çekti.


Bel fıtığında tedavi


Bel fıtığının, çoğunlukla istirahat, ilaç tedavileri (4-6 hafta) ve fizik tedavi ile ameliyata gerek kalmadan düzeldiğini bildiren Dr. Öğr. Üyesi Çınar, “Bu tedavilere ek olarak bel bölgesine çeşitli enjeksiyon ve algolojik (ağrıya yönelik) tedaviler de yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.


Bel fıtığı ameliyatı


Dr. Öğr. Üyesi Çınar, bel fıtığı olan hastalarda ameliyat gerektiren durumları şöyle özetledi: “ Ağrı: İlaç ve diğer tedavilerle ortalama 4-6 hafta geçmesine rağmen ağrının devam etmesi, en sık cerrahiye başvurulma nedenidir. His ya da kuvvet kaybı: Eğer his ya da kuvvet kaybı ilerliyorsa mutlaka cerrahi yöntemlere başvurulmalıdır. Ağrı ilerlemiyor hatta geriliyorsa diğer tıbbi seçenekler değerlendirildikten sonra operasyona karar verilir. İdrar / gaita kontrolünün kaybı: Bu durumda acil ve tek seçenek ameliyattır.12-24 saatten sonra ameliyat yapılsa dahi düzelme oranı çok azdır.”


Dr. Öğr. Üyesi Çınar, ameliyat yöntemleri ile ilgili şöyle konuştu: “Açık ameliyat (diskektomi) artık çok nadiren yapılmaktadır. Bel fıtığı cerrahisinde genel kabul gören ameliyat şekli mikroskobik diskektomidir. Mikroskop eşliğinde küçük bir kesi ile açık ya da tüplerle ekartasyon yapılarak uygulanır. Bu yöntemle çevre dokular daha az zarar görür ve iyileşme süreci daha hızlı olur. Endoskopik diskektomi ise günümüzde uygulansa bile hala tanımlanma ve öğrenilme aşamasındadır. Ancak sonuçları mikrodiskektomiden çok farklı değil.”


Ameliyat sonrası iyileşme süreci


Bel fıtığı ameliyatı sonrası hastanın 4-6’ncı saatte ayağa kaldırıldığını ve tuvalet ihtiyacını kendisinin giderebildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Çınar, şöyle devam etti: “Ameliyatın birinci gününde taburcu edilir. Hastanın mesleği ve işinin ağırlığına göre, üçüncü gün (hafif masa başı işi, kısa süreler) ile altıncı hafta arasında (ağır beden işi) iş yaşamına dönmesi beklenir. 12’nci haftadan itibaren giderek arttırılarak spor yapabilir.”


Nelere dikkat edilmeli


“Öne ve yanlara doğru eğilme gibi hareketler yapılmamasını isteyen Dr. Öğr. Üyesi Çınar, şu uyarılarda bulundu: “Yerden bir şey alınacaksa, belden eğilmeden çömelerek alın, 3- 5 kg’ı geçen ağırlık kaldırmayın, otururken bel boşluğunu dolduracak şekilde bir yastıkla destekleyin ve uzun süre oturmayın, soğukta kalmayın, açık pencere veya havalandırma önünde durmayın.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yangının izleri silindi: Zihinsel engelli "Polis Adem" ve ailesi yeni evine kavuştu Kırıkkale’de çıkan yangın sebebiyle evsiz kalan "Polis Adem" lakaplı zihinsel engelli Adem Ceyhan ve ailesi, yeni evlerine kavuştu. Yangın sonrası inşa edilen ev, aileye yeniden sıcak bir yuva oldu. Kırıkkale’de "Polis Adem" olarak tanınan zihinsel engelli Adem Ceyhan ve ailesi, yaklaşık 75 gün önce çıkan yangında evini kaybetmişti.Yangının ardından Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Halil Öztürk’ün girişimleriyle başlatılan çalışmalar, Kırıkkale Valiliği’nin koordinasyonunda hızla tamamlandı. AFAD İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile hayırseverlerin katkılarıyla inşa edilen 120 metrekare 4+1 ev, düzenlenen törenle aileye teslim edildi. Selim Özer Mahallesi’nde ikamet eden Adem Ceyhan ve ailesi, yeni evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Emeği geçen herkese teşekkür eden Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, "Devletimiz, ecdadından aldığı ’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şiarıyla hareket etmektedir. Bu şiar çerçevesinde, polis Adem ağabeyimizi ve ailesini mağdur etmemek adına, başta Sayın Milletvekilimizin girişimleriyle AFAD’tan bir meblağ çıkarıldı. Ancak bu miktar, binanın donatılması için yeterli değildi. Sağ olsun, Sayın Milletvekilimiz, Kırıkkale’nin her türlü derdinde yanımızda dimdik duran bir ağabeyimizdir. Biz 600 bin lira çıkarttık, ancak burası belki de 3 milyona mal oldu. Kendisi, iş insanlarından katkı sağladı. Allah ebeden kendilerinden razı olsun. AK Parti İl Başkanımızdan da razı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. Yaklaşık 2,5 ayda Ceyhan ailesini yeni evine yerleştirdiklerini anlatan MHP Milletvekili Halil Öztürk ise, "Evi yanan, ailesiyle birlikte yaşayan polis Adem ağabeyimiz ve diğer iki engelli vatandaşımız olduğunu öğrendik. Bunun üzerine Sayın Valimiz ile temas kurduk ve hayırsever vatandaşlarımızla beraber buraya yeniden ev yapılmasına karar verdik. Ben de bizzat takip ettim. 2,5 ay içinde, kış gelmeden, evindeki eşyalarla birlikte polis Adem ağabeyimizi, ağabeyini ve yengesini buradaki evine yerleştirdik. Burada emeği geçen Kırıkkale Valimizden ve hayırseverlerden Allah razı olsun. Nerede yardıma ihtiyaç duyan birisi varsa, ben de milletvekili olarak onların yanında olmaya devam edeceğim" diye konuştu. AK Parti İl Başkanı Engin Pehlivanlı da emeği geçenlere teşekkür ederek, "Adem ağabeyimizin evi hayırlı olsun" dedi.
Antalya Şahin timi kadın polisin yangın hassasiyeti: Dumanı görünce ihbarı geçti, itfaiyenin hızlı gelebilmesi için yoğun çaba harcadı Antalya’da yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu caddede bir iş yerinin bacasında çıkan yangında dumanları fark eden kadın trafik polisi, Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı geçti, bulunduğu ortama itfaiye ekiplerinin gelmesini hızlandırabilmek için var gücüyle çaba sarf etti. Trafik polisi, bölgeye yakın geçen yayaları korunması için uzaklaştırdı, olayları izleyip trafiği yavaşlatan sürücülere ise ‘bas gaza, önüne bak’ şeklinde uyardı. Yangın saat 15.00 sıralarında Muratpaşa ilçesi Elmalı Mahallesi Şehit Binbaşı Cengiz Toytunç Caddesi üzerindeki bir işyerinin bacasında çıktı. Bu sırada devriye görevi yapan Antalya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı motorize Şahin timlerinden Elçin Arıkan adlı trafik polisi, dumanları fark edip 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. İhbarın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edilirken, dumanlar ise etrafı sardı. Arıkan, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu caddede ise ekiplerin işini kolaylaştırmak için yoğun çaba harcadı. Trafik polisi, yangına yakın geçen yayaları korunması için uzaklaştırdı, olayları izleyip trafiği yavaşlatan sürücülere ise ‘bas gaza, önüne bak’ şeklinde uyardı. Baca yangını iş yeri çalışanlarının yangın tüpleriyle müdahalesiyle söndürülürken, bir süre sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri de soğutma çalışması gerçekleştirdi.
Aydın Aydın Kitap Fuarı kapılarını açtı Aydın Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğindeki Aydın Kitap Fuarı kapılarını açarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tüm vatandaşları fuara davet etti. Büyükşehir Belediyesi tarafından Aydın Tekstil Parkı içerisinde bulunan Fuar Aydın’da düzenlenen Aydın Kitap Fuarı açıldı. 15-24 Kasım tarihleri arasında açık kalacak olan fuara ünlü yazarlar ve yayınevleri katılacak, söyleşiler ile imza günleri düzenlenecek. Aydın Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Bildiğiniz gibi Fuar Aydın’ı seçimlerde önce açmıştık burayı ve bu fuar da ikinci fuarımız. Bundan sonra burada sık sık fuar düzenleyeceğiz. Yıllardır Aydın’ın özlemini çektiği bir fuar alanına ihtiyacı vardı, bunu gerçekleştirdiğimiz ve sözümüzü tuttuğumuz için çok mutluyuz. Bugün de 90’a yakın yayınevi ve 100’den fazla yazar burada. Tüm kitapseverleri Fuar Aydın’a bekliyoruz" dedi. Konuşmasının ardından fuarın açılış kurdelesini CHP’li ilçe belediye başkanları ile birlikte kesen Başkan Çerçioğlu fuar alanını gezerek vatandaşlarla sohbet etti. Çerçioğlu son olarak fuarın onur konuğu Ayşe Kulin’e plaket ve Aydın’ın önde gelen ürünlerinin bulunduğu sepet hediye etti. Ünlü yazar Kulin ise, okuyucuları ile söyleşide buluşarak ardından kitaplarını imzaladı. Aydın Kitap Fuarı’nda yazarların imza ve söyleşi günleri şu şekilde; Ayşe Kulin 15 Kasım Cuma günü saat 14.00 söyleşi ve saat 15.00 imza, Ali Lidar 16 Kasım Cumartesi günü saat 12.00 imza, Şükrü Erbaş 16 Kasım Cumartesi günü saat 13.00 söyleşi, şiir ve saat 14.00 imza, Yılmaz Aslantürk (Otisabi) 16 Kasım Cumartesi günü saat 14.00 imza, Umut Sarıkaya 16 Kasım Cumartesi günü saat 14.00 imza, Tuğrul Keskin 15,16,17 Kasım Cuma, Cumartesi, Pazar günleri saat 13.00 imza, Ahmet Telli 15, 16, 17 Kasım Cuma, Cumartesi, Pazar günleri saat 13.00 imza, Engin Alan 16, 17 Kasım Cumartesi, Pazar günleri saat 13.00 imza, Varol Yaşaroğlu (Kral Şakir) 17 Kasım Pazar günü saat 13.00 söyleşi, Latife Tekin 17 Kasım Pazar günü saat 15.00 söyleşi ve saat 16.00 imza, Mavisel Yener 16, 17 Kasım Cumartesi, Pazar günleri saat 11.00 imza, Zehra Ünüvar 18, 19, 20, 21, 22 Kasım Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 11.00 imza, Şermin Yaşar 18 Kasım Pazartesi günü saat 14.00 söyleşi ve saat 15.00 imza, Dr. Günver Güneş ’Milli Mücadelede Aydın’ 18 Kasım Pazartesi günü saat 16.00 söyleşi, Hidayet Karakuş 19,20, 21 Kasım Salı, Çarşamba, Perşembe günleri saat 11.00 imza, Prof. Serdar Hakan Öztaner ’Nysa Antik Kenti’ Moderatör: Muhammed Diler 19 Kasım Salı günü saat 17.30 söyleşi, Yoshinori Moriwaki ’Çocuklar İçin Deprem Farkındalığı’ 20 Kasım Çarşamba günü saat 13.00 söyleşi ve saat 14.00 imza, Barış İnce 22 Kasım Cuma günü saat 14.00 söyleşi ve saat 15.00 imza, Mine Söğüt 22 Kasım Cuma günü saat 14.00 söyleşi ve saat 15.00 imza, Prof. Murat Çekilmez ’Arkeoloji ve Arkeolojik Kazılar’ 22 Kasım Cuma günü saat 16.00 söyleşi, Özer Akdemir ’Aydın’daki Çevre Mücadelesinden Doğa ve Direniş Öyküleri’ 23 Kasım Cumartesi günü saat 13.00 söyleşi, Prof. Dr. Celal Şengör 23 Kasım Cumartesi günü saat 14.00 söyleşi ve saat 15.00 imza, Mustafa Balbay 23, 24 Kasım Cumartesi ve Pazar günleri saat 13.00 imza, Polat Özlüoğlu 24 Kasım Pazar günü saat 13.00 imza, Ahmet Ümit 24 Kasım Pazar günü saat 14.00 söyleşi.
Niğde Çamardı’da Dondurma Festivali düzenlendi Niğde’nin Çamardı ilçesinde dondurma festivali düzenlenen törenle kapılarını açtı. 15-16 Kasım tarihleri arasında Niğde’nin Çamardı ilçesindeki fuar alanında ziyaretçilerine açık olacak olan festivalin açılışında konuşma yapan Çamardı Belediye Başkanı Ali Pınar, ilçenin nüfusunun yüzde 40’ının geçimini dondurmacılıktan sağladığını aktardı. Çamardı Belediyesi ile Çamardı Dondurmacılar Derneği işbirliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Pınar şunları söyledi; “İlçemiz nüfusunun yarısı dondurmacılıkla geçimini sağlıyor. Ancak biz istiyoruz ki; bu işi bireysel yapmaktan ziyade kurumsal bir kimlik altında yapmaları ve marka haline gelmeleri. Dondurma denilince akla Çamardı’nın gelmesini ve sektörde söz sahibi olmayı istiyoruz. Bu ilk festivalimiz ama ilerde daha da geliştirerek ilçemizi bu konuda marka yapmak hedefindeyiz. Çünkü burada üretilen dondurmalar tamamen doğal ve katkı olarak tamamen meyve kullanıyor. Bu da ilçemiz dondurmalarını en sevilen dondurma haline getiriyor" diye konuştu. "Türkiye’de 9 bin Çamardılı dondurmacı var" Türkiye genelinde 9 bin Çamardılı dondurmacı olduğunu kaydeden Çamardılı Dondurmacılar Derneği Başkanı Yasin Kürkçü ise derneğin amacının ilçede yapılacak festival ve fuarlarla Çamardı dondurmasını herkese duyurmak olduğunu belirtti. Kürkçü; “ Çamardı’da 1.’sini düzenlediğimiz festivalimiz güzel gidiyor. Geleneksel hale getireceğimiz bu etkinliğimizi daha da geliştirerek yapacağız. Çamardı dondurmasını özel kılan yüzde yüz doğal dondurma yapmamız. Doğal salep, süt ve meyvelerden ürettiğimiz dondurmalarımızla ülke genelinde iddialıyız" ifadelerine yer verdi. Festivalde Çamardı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Şefika Karlı dondurma üretim süreçlerinde üreticilerin dikkat etmesi gerekenler hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Yapılan konuşmaların ardından etkinlikte emeği geçenlere teşekkür plaketi verilirken 100’den fazla çeşit dondurma katılımcılara ikram edildi.