SAĞLIK - 13 Şubat 2024 Salı 10:44

Özel Ümit’te gebelik eğitimleri devam ediyor

A
A
A
Özel Ümit’te gebelik eğitimleri devam ediyor

Gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen psikolojik değişiklikler hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seda Uysal Aydın, “Bu zıt duyguların geliştiği bir dönemdir. Bulantı kusma, yorgunluk, halsizlik, uykulu hissetme bebeği suçlamaya neden olabilir" dedi.


Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen Özel Ümit gebelik eğitimine Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seda Uysal Aydın ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Korkmaz katıldı.



"Gebelik döneminde tetanoz aşısı yapılır"


Her gebede gebeliğe bağlı istenmeyen veya riskli durumlar gelişebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Aydın, “İkinci 3 ayda gebelik kabullenilmiştir. Zıt duygular ortadan kalkar. Duygusal olarak hassas ve kırılgan olunabilir. Son 3 ayda, bebek ile iletişim kurulmaya başlanır. Gebelikten ’bıkma’ duygusu hissedilebilir. Doğum hakkında endişeler artar. Bu dönemde aile üyelerinin desteği önemlidir. Hangi gebede bu sorunların gelişeceğinin tam olarak bilinmesi mümkün değildir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek riskli durumların erken dönemde tespit edilmesi ve müdahale edilmesi açısından her gebenin düzenli aralıklarla izlenmesinin hayati önemi vardır. Gebelik döneminde tetanoz aşısı aile hekimleri tarafından takip edilir” şeklinde konuştu.



Bebek hastaneden çıkmadan neler yapılır?


Op. Dr. Aydın’dan sonra söz alan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Korkmaz ise yeni doğan bebek bakımı ve kontrolleri hakkında bilgi vererek "Anne yanına gelen bebeğin ateş, solunum, dolaşım, kan şekeri, beslenme takibi, idrar ve dışkı aktivitesi nasıl, bu durumlar gözetim altında tutulur. Özellikle ilk 24 saat içinde dışkı ve idrar çıkışı olması önemlidir. Bebek taburcu edilmeden önce ilk topuk kanı alınır, işitme testi yapılır, tekrar muayene edilerek eğer problem tespit edilmedi ise eve gönderilir. Taburculuktan sonra 3-5 gün içinde tekrar uzman hekim değerlendirmesi için polikliniğe yönlendirilir" ifadelerini kullandı.



Anne sütünün yeterli olduğu nasıl anlaşılır?


Her annenin bebeğine yetecek sütünün bulunduğunu ifade eden Dr. Korkmaz, emzirme sürecinde bebeğin annesinin memesine temasının önemli olduğunu, süt az olsa dahi annenin bebeği emzirmekten vazgeçmemesi gerektiğini belirtti. Anne sütünün yeterli olduğunun nasıl anlaşılacağına ilişkin ise Dr. Ülkü Korkmaz, şunları anlattı:


"Anne sütü yeterli olan bebek emerken yutkunur, kilo alır ya da kilosunu korur. Bebeklerin ilk 10 günde kilosunun yüzde 5-10’unu kaybetmesi fizyolojiktir. Bebeğin 15’inci gününde doğum kilosunu yakalaması beklenir. Günde 3-5 kez idrar yapar, kakasını yapar. Bebek emdikten sonra anne memelerinin boşaldığını hisseder. Anne sütünü sağıp miktarına bakabilir."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’un yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu, göçerlerin yaylalardan köylere göçü başladı Meteorolojinin ani sıcaklık düşüşüyle birlikte kar uyarısında bulunduğu Bayburt’ta, yüksek kesimler yağan karla beyaz örtüye büründü. Hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü yaylalarda göçerlerin koyun ve keçi sürüleriyle köylere geri göçü başladı. Bayburt’un yüksek kesimlerindeki yaylalar, etkili olan kar yağışıyla beyaza büründü. Kentin yüksek rakımlı yaylaları, etkili olan kar yağışıyla birlikte kış mevsimini karşıladı. Özellikle Bayburt’un Aydıntepe ilçesi ile Trabzon’un Çaykara ilçesi arasında bulunan 2 bin 400 rakımlı Soğanlı Dağı eteklerindeki Dumlu, Kavlatan ve Günbuldu köyleri, yaylalar ve Bayburt-Erzurum arasındaki Kop Dağı beyaz örtüyle kaplandı. Yüksek kesimlerde kış adeta geri döndü. Yüksek kesimlere yağan karla birlikte il genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düştü. Soğuk havanın etkisine giren kentin yüksek kesimlerindeki kar yağışının aralıklarla birkaç gün daha etkili olacağı tahmin ediliyor. Bayburt’un yüksek kesimlerindeki yaylalar serin havası, soğuk su kaynakları ve verimli otlaklarıyla her yıl çok sayıda göçer aileyi misafir ediyor. Yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkan göçerler, yılın yaklaşık 5 ayını 2 bin rakımlı yaylalarda geçiriyor. Genellikle bitki çeşitliliğinin zengin olduğu alanları tercih eden göçerler, doğayla iç içe bir yaşam sürerek hayvanlarının besin ihtiyaçlarını karşılıyor. Koyunlarını dağlarda otlatan göçerler, karın yağmasıyla birlikte köylere doğru geri dönüş göçüne başladılar.
Muğla Muğla’yı orman yangınları esir aldı Muğla’da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan orman yangınları üç bölgede devam ederken, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor. Muğla’ da dün Ortaca ve Dalaman ilçelerinde başlayan orman yangınlarına bu sabah, Gökova Körfezi ve Milas yangınları da eklendi. Ortaca yangını kontrol altına alınırken, diğer ü bölgede yangınlar devam ediyor. “Dalaman yangınına 6 uçak müdahale ediyor” Dalaman Taşbaşı köyünde akşam saatlerinde başlayan yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangına 49 arazöz 15 su ikmal aracı 5 dozer ve 288 orman personeli kararan müdahale ediyor. Sabah gün doğumuyla birlikte 6 uçak ve 1 helikopter havadan söndürme çalışmalarına başladı. Bölgede şiddetli rüzgarın etkisi söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor. “Gökova Körfezi yanıyor” Muğla Gökova Körfezi Turnalı mevkiinde çıkan orman yangını söndürme çalışmaları da devam ediyor. Sarp arazinin de bulunduğu yangın bölgesinde 23 arazöz 6 su ikmal aracı 2 dozer ve 131 orman personeli karadan müdahale ederken, 5 helikopter ve 1 uçak havadan söndürme çalışmalarına katılıyor. Burada da şiddetli rüzgar etkili oluyor. “Milas’ta orman yangını çıktı” Muğla Milas Dibekdere Mahallesi yakınlarında saat 05.40 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle ormanlık alanda yangını çıktı. Yangına 7 arazöz 2 su tankeri ve 45 personel karadan müdahale ediyor. 1 helikopterde havadan söndürme çalışmalarına destek veriyor.
Erzincan Erzincan’ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu Meteorolojinin ani sıcaklık düşüşüyle birlikte kar uyarısında bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerden Erzincan’ın yüksek kesimlerinde gece saatlerinde aralıklı kar yağışı görüldü. Hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştü, sis ve pus görüş mesafesini düşürdü. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, bölge genelinde hava parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek. Hava sıcaklığı mevsim normalleri altında seyredecek. Rüzgar, kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek. Kar yağışının görüldüğü Erzincan - Sivas karayolu Sakaltutan ve Kızıldağ geçitleri ile Erzincan - Gümüşhane karayolu Ahmediye geçidinde Karayolları ekipleri görev aldı. Karayolları ekipleri güzergahlarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Ağır tonajlı araçlar yapılan karla mücadele çalışmasının ardından seyirlerine devam etti. Yollarda herhangi bir ulaşıma kapanma meydana gelmedi. Zirai don uyarısı Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre; Karadeniz üzerinden gelen soğuk havayla birlikte bugün ve yarın gecenin ilk saatlerinde Erzincan, Erzurum, Bayburt ve Ardahan çevrelerinde zirai don beklenmekte. Meteorolojiden yapılan açıklamada, “Zirai don tehlikesinin gelecek hafta ortasına kadar devam edeceği tahmin edildiğinden tarımsal faaliyetlerle uğraşan vatandaşlarımızın kendi bölgelerindeki tahmin ve uyarıları dikkatle takip etmeleri önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.