GÜNDEM - 15 Ocak 2025 Çarşamba 09:53

Met helvası yeni tatlarla çeşitlenip lezzetleniyor

A
A
A
Met helvası yeni tatlarla çeşitlenip lezzetleniyor

Eskişehir’de esnaf olan Yücel Büyükşekerci, met helvasında yenilikler yaptıklarını ve yeni tatlar ortaya çıkardıklarını dile getirerek özellikle 3’ncü neslin bu konuda yoğun çalışmalar yaptığını anlattı.


Eskişehir’in meşhur tatlarından biri olan met helvası, yerli ve turist vatandaşların gözdesi olmayı sürdürüyor. Sektörün 3’ncü nesli leblebili, Antep fıstıklı ve diğer ürünlerle Eskişehir lezzetini çeşitlendiriyor. Met helvasından yeni tatlar oluşturduklarını söyleyen Büyükşekerci, leblebili helvanın şu an revaçta olduğunu belirtti. 26 yaşındaki torunlarının met helvasına yenilikler getirdiğini dile getiren Büyükşekerci, her ürünün ayrı bir yeniliğinin olduğunu söyledi.



"Met helvasını değişik türleriyle tanıtıyoruz"


Gelenekselin üstüne biraz bir şeyler katarak met helvasını değişik türleriyle tanıttıklarını aktaran Büyükşekerci, “Yenileştirme yapmak her işte olduğu gibi bizimkinde de çok önemli. Gelenekselin üstüne biraz daha bir şeyler koyarak ilerliyoruz. Lezzeti bozulmadan birçok ürün deniyoruz. İşimizi 3’üncü nesle aktarım yaptık. Torunumuz 26 yaşında met helvasına yeni tatlar getiriyor ve getirmeye de devam ediyor. Örneğin leblebili met helvası sadece bize ait. Leblebili, Antep fıstıklı ve daha nicelerini denemeye devam ediyor. Çorum’a bile leblebili met helvası gönderiyoruz. Onlarda görünce şaşırdıklarını ve beğendiklerini dile getiriyor. Bir diğer yeniliği ise kahvelerin yanına ikram olarak ceviz, ezme haşhaş ve tahin kullanarak yapıyor. Her ürünün ayrı bir yeniliği var, haşhaşı da helvanın içine ilk defa torunumuz kattı. Bu tarz yeniliklerin güzel olduğunu ve başka ürünler kullanarak da met helvasını değerlendirebileceğimizi gördük. İncelemelerini ve patentini de aldık. Torunumuz ve diğer çalışanlarımız met helvasını başka ürünlerle deneyerek, tanıtmaya devam ediyor” dedi.



Met helvası yeni tatlarla çeşitlenip lezzetleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Adapazarı’nın mesleklerini fotoğrafladılar SUBÜ Sakarya MYO, Öğretim Görevlisi Ersin Berk’in düzenlediği ve öğrencilerin çektikleri fotoğrafların sergilendiği ‘Toplumsal Bellek: Meslekleriyle Adapazarı’ başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sakarya Meslek Yüksekokulu, ‘Toplumsal Bellek: Meslekleriyle Adapazarı’ başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Fotoğraf Sanatçısı ve Akademisyen Öğretim Görevlisi Ersin Berk ile yaklaşık 40 öğrencisi tarafından düzenlenen sergide, Adapazarı’nın geleneksel ve modern meslekleri 200 fotoğraf ile sergilendi. Fotoğraflanan meslekler arasında kaybolmaya yüz tutmuş sepetçilik, süpürgecilik ve televizyon-radyo tamirciliği gibi meslekler ile kumaşçılık, züccaciyecilik, düğmecilik, çorapçılık ve terzilik gibi canlılığını sürdüren meslekler yer aldı. Öğrenciler Adapazarı’nda Uzun Çarşı, Katlı Pazar ve Çark Caddesi’ndeki esnaflar ile oto sanayi sitelerindeki işçilerin fotoğraflarını çekti. Açılışını Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Recep Kılıç ve Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Murat Acar’ın yaptığı sergiye akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi. Fotoğraf sergisinin Adapazarı’nın toplumsal belleğine önemli bir katkı sağladığını belirten SUBÜ Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Recep Kılıç, “Sergiye katılan tüm öğrencilerimize ve Ersin hocamıza gayretleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz bu proje sayesinde emek ve el işçiliğinin önemini kavradılar. Fotoğraf çekim sürecinde sosyalleşerek ikili ilişkilerini güçlendirdiler. Okudukları şehri ise daha yakından tanıma fırsatı buldular. Biz de bundan memnuniyet duyduk” dedi. Öğretim Görevlisi Ersin Berk ise; Adapazarı’nın kültürel mirasını, kaybolan mesleklerini ve bu minvalde toplumsal dönüşümünü fotoğraf sanatı aracılığıyla gelecek nesillere aktarmaya devam etmek istediğini belirtti.