GÜNDEM - 11 Mart 2024 Pazartesi 11:54

İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü mesajı

A
A
A
İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü mesajı

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, İstiklal marşını kabulü için mesaj verirken, Mehmet Akif Ersoy’u da rahmetle andı.


Vali Aksoy’un anma günü mesajı, “Büyük Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve Birinci Meclis tarafından 12 Mart 1921 gününde ulusal marş kabul edilen İstiklal Marşı, bağımsızlık destanını ölümsüzleştiren eşsiz bir eserdir. Kurtuluş sürecinde milli coşkunun yansıması olan İstiklal Marşı’nın, henüz savaşın başlangıcında milli marş kabul edilmesi, yeni Türk Devleti’nin kuruluşu yolunda atılan bir adım olması yönünden de anlamlıdır. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nda, güçlü anlatım yeteneğiyle, milletimizin duygu ve düşüncelerini, vatan sevgisini, milli ve manevi değerlerini en güzel biçimde dile getirmiştir. Özlü dizeleriyle şanlı tarihimize ışık tutan, milli uyguları güçlendiren, milletimize umut ve güven aşılayan İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının en önemli simgelerindendir. Tarihimizin iyi bilinmesi, geçmişte verilen mücadelelerin anlam ve öneminin farkına varılması, milli değerlerimizin yaşatılması, Cumhuriyetimize ve kazanımlarına sahip çıkılması, Türkiye’nin güçlü ve huzurlu bir ülke olarak varlığını sürdürmesinin ve aydınlık yarınlara ulaşmasının temel şartıdır. İstiklâl Marşı’nın milli marş olarak kabul edilişinin 103. Yıldönümünde, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, Birinci Meclis üyelerini ve değerli şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, vatandaşlarımıza esenlikler diliyorum” ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Eğitim Bir Sen’den İUP protestosu Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda personel ihtiyacını karşılamak üzere uygulamaya konan İşgücü Uyum Programını (İUP) protesto etti. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan grup adına açıklama yapan Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, İUP’nin iş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli bir gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olduğunu belirterek “Bu haliyle okulların personel ihtiyacına kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sunamamanın ötesinde başlı başına bir emek sömürüsü biçimi olduğu görülmektedir” dedi. “Palyatif bir çözümdür” Şimdiye kadar programa yeterli oranda başvurunun olmadığının altını çizen Miran, “Kısmi süreli bir çalışma öngören, asgari ücretin altında bir gelir sunan, sosyal güvencesiz çalışma biçiminin talep görmediği, dolayısıyla okulların temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında işlevsel bir yol olmayacağı belli olmuştur. Okulların personel ihtiyacı, kadrolu memur statüsünde personelle karşılanamadığından vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından yapılan veya İŞKUR yönetimindeki geçici istihdam programlarıyla yürütülmeye çalışılmaktadır. Okul-aile birliklerinin gelirlerinin veya il özel idaresinden aktarılan kaynakların yetersizliği nedeniyle yardımcı personel ihtiyacı bu yıla kadar İŞKUR bünyesindeki Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında karşılanmaktaydı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında personel ihtiyacı karşılanacaktır. İUP’de ise haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışma süresi öngörülmüş olup bu kısıtlı çalışma süresiyle okulun hizmetlerinin görülemeyeceği açıktır. İUP’de öngörülen kısmi süreli çalışmanın, okulların temizlik başta olmak üzere ihtiyaç duyulan hizmetlerin sürekliliğiyle uyumlu olmadığı, haftada birkaç saatlik bir çalışmayla gerekli hizmetin verilemeyeceği açıktır. Bu uygulamanın Sendika Genel Başkanımız Ali Yalçın okulların personel ihtiyacının çözüme kavuşturulması için Çalışma Bakanı ile görüşerek; okulların temel ihtiyaçlarını karşılamayan, iş ve sosyal güvenceden yoksun ve ücret adaletsizliği üreten İUP’un çözüme anahtar olmadığını ifade etmiştir. Bu görüşme üzerine Bakan Sayın Işıkhan, İUP kapsamında ödenecek ücretin 12 bin TL’ye yükseltilmesi ile ilgili mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi için çalışma yapacaklarını belirtmiştir. Ancak bu uygulama palyatif bir çözümdür. Bu haliyle de sorun çözülmeyecektir. Bu ekonomik koşullarda bu rakamlarla çözüme kavuşması mümkün değildir. Millî Eğitim Bakanlığı, programın yetersizliğini ve yol açtığı olumsuz sonuçları gözeterek soruna ivedilikle müdahale etmeli; temizlik ve güvenlik başta olmak üzere, yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacının il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmasını sağlamalı ya da istihdam için gerekli kaynakları okullara aktarmalıdır” şeklinde konuştu.
Van Sınır ötesine gidecek güvenlik korucuları için uğurlama töreni Van’ın Erciş ilçesinden Suriye ve Irak’a gidecek güvenlik korucuları için uğurlama töreni düzenlendi. Erciş İlçe Jandarma Komutanlığında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yarbay Murat Geniş’ten sonra bir konuşma yapan Kaymakam Murat Karaloğlu, “Türkiye, terörle kesintisiz ve kararlı mücadele anlayışıyla, bölgesel huzur ve barışın tesisi ile yeni göç dalgalarının engellenmesi amacıyla Suriye ve Irak başta olmak üzere sınır ötesi askeri operasyonlarını kararlılıkla sürdürmektedir. Terör unsurlarının Suriye ve Irak üzerinden Türkiye’ye sızma girişimlerinin önlenmesi ve terör koridorlarının engellenmesi hedefiyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı emniyet ve jandarma personelleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve diğer birçok personellerimiz tarafından yürütülen bu operasyonlar sayesinde başta PKK/YPG ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele etkin bir biçimde sürerken, bölgesel istikrarsızlığın önlenmesi için siyasi çözüm kanallarının açılması girişimleri de devam etmektedir. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları aynı zamanda sivillerin korunması ve yeni göç dalgalarının önlenmesi yolunda önemli katkılar sunmaktadır. Bundan dolayı aynı zamanda kontrolümüz altında olan bölgelerde huzur ve asayişin temini için dönem dönem emniyet ve jandarma teşkilatlarımızdan bölgeye görevlendirmeler yapılmaktadır. Siz korkusuz kahramanlar da memleketin güvenliği için görevlendirildiniz. Çıkmış olduğunuz bu kutlu yolda Rabbim görevlerinizde sizleri ve tüm güçlerimizi muzaffer eylesin, ayağınıza taş değdirmesin. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Yolunuz açık olsun. Bu kutlu yolda sağ salim gidip dönmenizi Rabbimden niyaz ediyorum, Allah’a emanet olun” dedi. Erciş Müftüsü Abdullah Bora eşliğinde dua edilmesi ve küçükbaş hayvan kesilmesi ile devam eden tören, hatıra fotoğrafının çektirilmesi ve güvenlik korucularının uğurlanması ile sona erdi. Törene Kaymakam Murat Karaloğlu, 108. Topçu Alay Komutanı Topçu Albay Zafer Akkaş, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Çağrı Basbatan, Adalet ve Komisyon Başkanı Musab Kurt, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yarbay Murat Geniş, İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Trak, Erciş İlçe Müftüsü Abdullah Bora, Erciş Güvenlik Korucuları Dernek Başkanı Ercan Demir, kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.
Diyarbakır Bakan Yerlikaya: “Terör örgütlerine yönelik 35 bin 428 operasyon düzenlendi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Tüm terör unsurlarına yönelik 35 bin 428 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar neticesinde 825 terörist etkisiz hale getirildi. 70 terör eylemini de engellendi” dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır’da “Huzur ve Güvenlik Toplantısı”na katıldı. Bakan Yerlikaya, açıklamasında 1 Ocak-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili verileri paylaştı. Yerlikaya, bölücü terör örgütleri, FETÖ, DEAŞ ve sol terör örgütleri başta olmak üzere, güvenliği tehdit eden tüm terör unsurlarına yönelik 35 bin 428 operasyon düzenlendiğini söyledi. Bu operasyonlar neticesinde 825 terörist etkisiz hale getirildiğini belirten Yerlikaya, 70 terör eylemini de engellendiğini, Diyarbakır’da ise terör örgütlerine yönelik 3 bin 671 operasyon düzenlendiğini, bu operasyonlarda 835 şüpheli gözaltına alındığını, bunların 62’si tutuklandığını ifade etti. Organize suç örgütlerine yönelik 911 operasyon düzenlendiğini aktaran Yerlikaya, "Bu operasyonlarda 6 bin 441 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 2 bin 834’ü tutuklandı, bin 322’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Çökertilen tüm organize suç örgütlerinden el konulan malların maddi değeri ise 36 milyar lira. Diyarbakır özelinde ise organize suç örgütlerine yönelik 27 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar sonucu 170 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 66’sı tutuklandı, 66’sı hakkında ise adli kontrol kararı verildi. 7’si yerel 3’ü bölgesel olmak üzere 10 organize suç çetesi çökertildi ve adalete teslim edildi” dedi. Uyuşturucuyla mücadeleye yönelik, 30 bin 863 operasyon gerçekleştirildiğini aktaran Yerlikaya, “Bu operasyonlarda 50 bin 132 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 21 bin 654’ü tutuklandı. 9 bin 202’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Diyarbakır’da ise bu dönemde zehir tacirlerine yönelik 2 bin 514 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 5 bin 691 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 503’ü tutuklandı; 154’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Türkiye genelinde göçmen kaçakçılarına yönelik toplam 4 bin 843 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlar sonucunda 8 bin 61 şüpheli şahıs yakalandı. Bunların 2 bin 824’ü tutuklandı, 1267’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Diyarbakır boyutunda ise toplam 12 operasyon düzenlendi. 33 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 19 organizatör ise tutuklandı. Türkiye genelinde ‘asayiş’ suçlarıyla ilgili aydınlatma oranı ortalama yüzde 94,6. Bu oran Diyarbakır özelinde yüzde 89,8. Türkiye genelinde ‘malvarlığına karşı işlenen en önemli 9 suçta’ aydınlatma oranı yüzde 78. Bu oran Diyarbakır’da yüzde 76,1. Yine Türkiye genelinde, ‘kişilere karşı işlenen en önemli 10 suçta’ aydınlatma oranı yüzde 97,7. Bu oran Diyarbakır’da yüzde 93,5” ifadelerinde bulundu.
İstanbul Arda Turan: "Süperstarların çok iyi oynadığı bir Beşiktaş var" Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan, Beşiktaş’ın çok iyi bir kadroya sahip olduğunu söyleyerek, "Süperstarların çok iyi oynadığı bir Beşiktaş var. Maçı güzelleştirmeye çalışacağız. Maçın doğrularını yapmaya çalışacağız. ’Gidip orada kendi oyunumuzu oynayacağız dersek’ yanılırız" dedi. Trendyol Süper Lig’in 6. haftasında Eyüpspor, 22 Eylül Pazar günü deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak. Müsabakanın hazırlıklarını Kemerburgaz’da bulunan tesislerinde sürdüren eflatun-sarılılarda teknik direktör Arda Turan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Beşiktaş’ın oyununa saygı duyacağız" Beşiktaş’ın çok iyi bir takım olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Turan, "Takımın başında muhteşem, benim çok saygı duyduğum, Glasgow’dan bu yana takip ettiğim, Avrupa’da final oynamış, aynı oyunu buraya yansıtan bir hocaları var. Süperstarların çok iyi oynadığı bir Beşiktaş var. Maçı güzelleştirmeye çalışacağız. Maçın doğrularını yapmaya çalışacağız. ’Gidip orada kendi oyunumuzu oynayacağız dersek’ yanılırız. Beşiktaş’ın oyununa saygı duyacağız ama kendimizden de bir şeyler sunmak istiyoruz. Maçla ilgili çok heyecanlıyız. Eyüpspor tarihi için güzel bir gün olacak. Oyunumuzu oynamaya çalışacağız ama önce keyif alacağız. Pazar günü İnönü’de bu kadar güzel bir atmosferde oynamak keyifli olacaktır. Futbolcular için özel bir an" ifadelerini kullandı. "Benim için en önemli maç önümüzdeki maç" Arda Turan, hedeflerine maç maç ilerleyerek ulaşmak istediklerine de dikkat çekti. Başarılı teknik adam, "Ben Simeone’nin öğrencisiyim, tek tek gidiyorum. Benim için en önemli maç önümüzdeki maç. Tek düşüncemiz Beşiktaş maçı. Herhangi bir hesabımız yok. İyi bir başlangıç görülebilir ama bizim hayalimiz ligde kalabilmek. Ligde kalabilirsek Eyüpspor’un geleceğiyle ilgili adımlar atabiliriz. Oyuncu tercihlerinde, gelecek seneki transferlerimiz için zamanımız olabilir. Hedefimizde sapma yok, iyi başladık ve umarım böyle devam eder" şeklinde konuştu. "Herkes yaşlanıyor, önemli olan nasıl yaşadığın" Futbolculuk döneminden eski takım arkadaşları olan ve şu anda da teknik direktörlük yapan Burak Yılmaz ile Selçuk İnan hakkında ise 37 yaşındaki teknik direktör, "Onları görünce gurur duyuyorum. Herkes yaşlanıyor, önemli olan nasıl yaşadığın. Burak Yılmaz zaten benim yüzümden hoca olmuştu, o stresi de birbirimize yaşattık, muhteşem bir maç oldu. Futbolun önemli figürleriydik, futboldan sonra bunlar da normal. Umarım Nuri Şahin gibi Avrupa arenasında karşılaşma fırsatı buluruz, hedeflerimiz bunlar olmalı. Sevindirici olan hepimizin saha içinde kalmaya çalışması. Burak Yılmaz’la oynadığımız maç muhteşem bir maç oldu. Geceyle gündüz gibiydi iki taraf da. Birçok gol pozisyonu olan, iki tarafın da geri adım atmadığı bir gündü. Bunlar sevindirici. Tabii ki kazanacağız, kaybedeceğiz ama öğreniyoruz" diye konuştu. "Giovanni van Bronchorst, Barcelona ve Cruyff kültürünü yaşatıyor" Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronchorst ile Türkiye’de göreve başladığından beri bir görüşme gerçekleştirmediğini belirten Arda Turan, "Yansıttığı futboldan Barcelona ve Cruyff kültürünü yaşattığı ortada. Ligin en az uzun pas atan takımı Beşiktaş. 530’un üzerinde maç yapıyorlar, topa çok sahip oluyorlar. Topa karşı gösterdiği reaksiyon Barcelona oyununa ait. Böyle teknik direktörlerin kıymetini bilmek lazım. Giovanni de hem futbolculuk hem de hocalık kariyeriyle bu isimlerden birisi. Biz onları analiz ederken, ileride biz de burada neyi yapabiliriz diye düşünüyoruz" cümlelerine yer verdi. "Galatasaray kazanırsa mutlu olurum" Fenerbahçe ile Galatasaray arasında cumartesi günü oynanacak derbi mücadelesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Teknik Direktör Arda Turan, şunları aktardı: "Saha içinde kalan, eğlenceli, keyifli, iyi oyunların oynandığı, hakemin konuşulmadığı bir derbi olmasını diliyorum. Çünkü çok yorulduk bu anlamda. Öyle de bir derbi olacağına inanıyorum. İki tarafa da başarılar diliyorum. Pazar günü Beşiktaş’la maçımız var, oyuna konsantre olmak istiyoruz. Güzel bir derbi olsun. Ben Galatasaraylıyım, Galatasaray kazanırsa mutlu olurum ama benim tek baktığım Eyüpspor’un başarısı." "Eyüpspor oyunun değerlerine sahip çıkmaya çalışan bir takım olacak" Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan, transferi döneminde daha çok fırsat transferi yapmaya çalıştıklarını vurguladı. Turan, "İzlediğimiz, seçtiğimiz oyunculara gitmek zordu. Eyüpspor yeni bir takım, oyuncuları ikna etmek kolay değil. O yüzden ligi bilen, tecrübeli, geldiğinde çabuk adapte olmaya çalışan oyunculara gitmeye çalıştık. Başkanımız Murat Özkaya, asbaşkanımız Fatih Kulaksız, bu yönde çok büyük emekler verdi. İstediğim şey bir an önce takıma adapte olmalarıydı. Oyuncu sezon öncesini kaçırdığı zaman, uyum sağlaması zor oluyor. Gelen oyuncuların, eski oyuncuların uyumundan çok memnunum. Bu sezon sonuna kadar da böyle devam edecek. Skorlardan bağımsız, Eyüpspor iyi oynamaya çalışan, oyunun değerlerine sahip çıkmaya çalışan bir takım olacak" değerlendirmesinde bulundu. "Hakemlerin performansından çok memnunum" Süper Lig’de geride kalan 5 haftada hakemlerin gösterdiği performanstan memnun olduğunu da söyleyen Arda Turan, "Büyük hatalar yaptıklarını düşünmüyorum. İyi oynayan takım her zaman uzun vadede kazanır. Günlük kayıplar yaşanabilir ama bunları hakemlere bağlamamak lazım. Hakem arkadaşların tavırlarından memnunum. Görevleri değil ama daha çok iletişimde olurlarla daha iyi olabilir" dedi. "Bazen oyunun iki tarafını da oynamak lazım" 37 yaşındaki çalıştırıcı, her maç topa sahip olmanın mümkün olmadığını ve koşup mücadele etmek gerektiğini belirterek, "Bazı gerçekleri kabul etmek lazım. Şehir statlarına gidip, önemli maçlara çıkıp topa yüzde 70, 75 sahip olmak çok zor. Bazen oyunun iki tarafını da oynamak lazım. Kaliteli bir oyuncu maksimum 3 dakika topa değiyor. Bunun dışında oyuncu 90 dakika bireysel olarak koşuyor. Koşmadan, mücadele etmeden olmuyor. Eğer gol yemezsek her zaman maçı kazanmak için bir şansımız olur. Ben de oyuncuyken topla oynamayı çok severdim. Dün bile Manchester City, Inter karşısında geçiş savunmasında önlem almak zorundaydı. Inter de 90 dakikayı savunarak geçirdi. Savunmak, mücadele etmek, kalenin önünü kapatmak da bazen güzel bir oyundur. Bunun da keyfini almak lazım. Topa sahip olmak görsel olarak güzel olabilir ama iki tarafın da güzellikleri var" şeklinde konuştu. "Emre Mor çok büyük bir oyuncu olacak" Fenerbahçe’den kiralık olarak kadroya katılan Emre Mor’un çok büyük bir oyuncu olacağına inandığını aktaran Turan, "Hala bunun için büyük bir şansı var, bu yüzden transfer ettik onu. Ama bir rahatsızlık geçirdi, antibiyotik kullanıyor. Sahalara dönebilmesi için en az 1,5 aylık süreye ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.