SAĞLIK - 12 Aralık 2024 Perşembe 15:50

ESOGÜ’de 300’üncü kapalı kalp ameliyatı

A
A
A
ESOGÜ’de 300’üncü kapalı kalp ameliyatı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 74 yaşındaki kadın hastaya kapalı bypass ameliyatı yapıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ovalı, “Bu hasta; hastanemizde başarıyla yapılmış olan 300’üncü Minimal İnvaziv Kalp Ameliyatı olmuştur” dedi.


Prof. Dr. Ovalı, Özgül Coral isimli hastanın şikâyetleri sonucunda koroner anjiografi yapılmış olduğunu anlattı. Üç damarının ciddi daralmış olduğu görülmesi üzerine tedavi olarak kalp ameliyatı olması ve bypass yapılmasının kendisine önerildiğini anlatan Ovalı, "Yaşından dolayı ve göğüs kemiğinin kesilmesinden dolayı bu ameliyatı olmak istememiş. Bir komşusunun akrabasının benzer şikâyetlerden dolayı kapalı kalp ameliyatı olduğunu duymuş ve bu ameliyat yöntemini araştırmış. Bunun üzerine kliniğimize gelen hastanın yatışı yapıldı ve halk arasında kapalı kalp ameliyatı olarak bilinen minimal invaziv kalp ameliyatı yöntemi kullanılarak 3 damar koroner bypass yapıldı. Ameliyattan 5 gün sonra taburcu olan hasta 1 hafta sonra poliklinik kontrolüne geldi. “İlk günden itibaren her hareketi yapabiliyorum, yan yatarak uyuyorum" dedi. Ayrıca, sağlığının çok iyi olduğunu ve hiçbir şikâyetinin olmadığını ifade etti" dedi.



"Yöntem, gün geçtikçe hastalar tarafından daha fazla tercih edilir hale geldi"


Prof. Dr. Cengiz Ovalı, konuyla ilgili şunları ifade etti:


“Küçük kesi ameliyatını ilk olarak 2020 yılının sonunda yaptım ve ülkemizde bu yöntemi kullanan nadir merkezlerden birisi olmuştuk. Bu hastayla birlikte kısa süre içinde 300’üncü hastamızı da bu yöntemle ameliyat etmiş olduk. Günümüzde pek çok merkezde bu tür ameliyatlar yapılmaya çalışılırken biz hastalarımızın hemen hemen tamamına rutin olarak yapabilmekteyiz. Tüm kapak ameliyatları (mitral kapak, aort kapak ve triküspit kapak), kalpteki deliklerin onarımı (ASD, VSD), miksoma gibi kalp tümörlerinin yanı sıra çoklu koroner bypass ameliyatlarında da bu yöntemi kullanmaktayım. Kapalı kalp ameliyatlarında göğüs kemiği uzunlamasına kesilmez. Bunun yerine, kalbe göğsün sağ ya da sol tarafına ufak kesiler yapılarak kaburgalar arasından ulaşılır. Açık bypass ameliyatında; göğüs kemiği kesildiği için göğsü sabitleştiren korse gibi cihazlar kullanılır, hastaların nefes almakla ağrıları olur ve hareketleri kısıtlıdır. Kollarıyla yukarı doğru uzanamazlar ve ağır bir yük taşıyamazlar. Yan yatmaları 2 - 3 ay mümkün olmaz. Kapalı ameliyatlarda; ameliyatın ilk günü itibarıyla her türlü hareketi yapabilir ve istedikleri pozisyonda yatabilirler. Taburculuk sonrası araba sürebilirler. Çok daha kısa sürede normal hayatına ve işine dönebilirler. Yapılan cilt kesileri de açık ameliyatlarla kıyaslanamayacak kadar küçüktür ve genellikle göğüs altında, koltuk altında kalmaktadır. Dışarıdan bakıldığında kalp ameliyatı olduğu anlaşılmamaktadır. Bu da özellikle genç hastaların sosyal ve psikolojik durumunu olumlu yönde etkilemektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı kapalı yöntem, gün geçtikçe hastalar tarafından daha fazla tercih edilir hale gelmektedir.”



ESOGÜ’de 300’üncü kapalı kalp ameliyatı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Bir yılda kamuya 3 milyon 700 bin TL katkı sağlandı Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yapılan temizlik, bakım, tadilat, onarım, boya ve peyzaj gibi çeşitli işlemlerle kamuya 3 milyon 700 bin TL katkı sağlandı. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz’ün başkanlığında 2024 yılı boyunca yürüttüğü faaliyetleri basına tanıttı. Toplantı, Turgutlu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlendi. Turgutlu Denetimli Serbestlik Müdürü Abdullah Yılmaz, 2024 yılında kamuya önemli katkılarda bulunulduğunu belirtti. Devletin yüksek yararını gözeterek yapılan çalışmalar, her hafta ortalama 10 yükümlüyle gerçekleştirildi. Çalışmalar, kamu kurumları, okullar, parklar, camiler ve şehitlikler gibi birçok alanda yoğunlaştı. Haftada toplam 40 saat süren bu faaliyetler, her ay düzenli olarak devam etti. Temizlik, bakım, tadilat, onarım, boya ve peyzaj gibi çeşitli işlemlerle, okullar tatil dönemlerinde öğrencilere uygun hale getirildi. Ayrıca, kamu kurumlarındaki tüm ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. Yapılan çalışmalar sayesinde yaklaşık 3 milyon 700 bin TL değerinde kamuya katkı sağlandı. Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Bahri Yalçınöz, toplantıda yaptığı konuşmada Denetimli Serbestlik’in, bireyleri topluma kazandırma idealinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Yalçınöz, Turgutlu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün 2017 yılında kurulmasından bu yana, 14 bin 409 kişinin topluma kazandırıldığını belirterek, "Denetimli Serbestlik, yalnızca cezai tedbirlerle sınırlı olmayan bir sistemdir. İyileştirme süreçleri ile adaletin insan onuruyla buluştuğu, bireyleri topluma kazandırarak güvenli bir toplum oluşturma sürecidir" dedi. Yalçınöz, okullardaki çalışmaların yalnızca sembolik değil, yükümlülere manevi tatmin sağladığını da ifade ederek, "Islah olmak ve topluma faydalı bir birey haline gelmek, çocuklarımızın eğitimine katkı sağlamak büyük bir anlam taşıyor" diye konuştu. Başsavcı Yalçınöz, Denetimli Serbestlik’in 20 yıllık tecrübesiyle topluma katkı sunmaya devam edeceğini ve daha iyisi için durmadan çalışacaklarını söyledi.
Antalya Başkan Kotan: "Muhtarların bütün taleplerini değerlendireceğiz" Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’ın seçim sürecinde sözünü verdiği muhtarlar meclisinin ilki Konyaaltı Belediyesi Beydağları meclis salonunda gerçekleştirildi. Başkan Cem Kotan’ın başkanlığında düzenlenen meclise 39 mahalle muhtarının yanı sıra, Konyaaltı Belediyesi başkan yardımcıları ve birim müdürleri katıldı. Açılış konuşmasının ardından, göreve geldiği günden bu yana mahallelerde gerçekleştirdikleri hizmetleri anlatan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, "Şimdiye kadar hiçbir muhtarım kendisi için bir şey istemedi. 39 mahalle muhtarımın tamamı her görüşmemizde mahallesi ve mahalle sakinleri için taleplerde bulundu. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Hep birlikte 8 ayı geride bıraktık. Önümüzde 4 yıllık uzun bir görev süresi var. Bu sürede 39 mahallemizden gelen bütün talepleri yerine getirmek için çalışacağız” dedi. Başkan Kotan’ın konuşmasının ardından tek tek söz alarak mahallelerinde yapılmasını istedikleri çalışmaları aktaran mahalle muhtarları, 8 aylık sürede gerçekleştirilen hizmetler için de Başkan Kotan’a teşekkür etti. Muhtarlardan gelen talepleri başkan yardımcıları ve birim müdürlerinin not alarak bu taleplerle ilgili çalışma yapılmasının talimatını veren Kotan, önümüzdeki süreçte 3 ayda bir muhtarlar meclisini toplayarak mahalle muhtarları ile bir araya gelmeye devam edeceklerini ifade etti.