ASAYİŞ - 30 Ekim 2024 Çarşamba 12:43

Eskişehir’de 297 dilenciden sadece 4’ü yardıma muhtaç

A
A
A
Eskişehir’de 297 dilenciden sadece 4’ü yardıma muhtaç

Eskişehir’de valilik tarafından yetişkin dilencilere yönelik 1 yılda toplam 2 bin 641 uygulama gerçekleştirildi. 297 dilenciye işlem yapılırken bu şahısların sadece 4’ünün yardıma ihtiyacı olduğu, diğer dilencilerin maddi durumunun iyi olduğu belirlendi.


Eskişehir Valiliğinin kentte dilencilik yapan şahıslara yönelik uygulamaları devam ediyor. Vali Hüseyin Aksoy, yetişkin dilencilere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Aksoy, 1 yılda 2 bin 641 uygulama gerçekleştirilip 297 dilenciye işlem yapıldığını aktardı. Aksoy, işlem yapılan dilencilerin yüzde 20’sinin farklı illerden kente geldiğine değinirken, dilencilikten elde edilen 62 bin 129 liraya ise el konulduğunu bildirdi.


Çalışmalar sonucunda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün incelemeleri ve 160 hane ziyareti sonucunda sadece 4 kişiye bir defaya mahsus destek verildiğini aktaran Vali Hüseyin Aksoy, dilencilerin maddi durumlarının genel manada iyi olduğu bilgisinin altını çizdi.



“Dilencilikle elde edilen 62 bin 129 liraya el konulmuştur"


Son 1 yıl içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi paylaşan Vali Aksoy, "Toplam itibariyle baktığımızda 2 bin 641 uygulama gerçekleştirilmiştir. Vatandaşlarımızın da dilencilikle mücadele konusunda bizlere destek olmalarını talep etmiştik. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne de 226 ihbar gelmiştir. İhbarda bulunan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışmayı yaparken bunu başarma noktasında vatandaşlarımızın desteği bizler için oldukça kıymetli. Bu anlamda destek olan katkı sağlayan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Son 1 yıl içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalarda toplam 297 dilenciye işlem yaptık. Bu dilenen kişilerin yaklaşık yüzde 65’i kadın, yüzde 35’inin erkek olduğunu görüyoruz. Yaş aralığına da baktığımızda 18-25 arası yaklaşık yüzde olarak 30, 26-40 yaş arası yüzde 25, 41-60 yaş arası yüzde 30 ve 61 yaş üstü de yüzde 15 gibi bir oranla karşımızda duruyor. Bu dilenen kişilere yönelik olarak özellikle yaptığımız işlem sayısına baktığımızda da 247 kişiye idari para cezası uygulamışız. İdari para cezalarını uyguladığımız kişilere baktığımızda 148 kişinin ayrıca gelirine el koymuşuz. Uygulamaya başladığımız tarihten itibaren bugüne kadar dilencilikle elde edilen 62 bin 129 liraya el konulmuştur" şeklinde konuştu.



“4 kişiye ekonomik yönden 1 defaya mahsus destek verilmesi yönünde bir karar alındı”


Dilencilikle ilgili tespit ettikleri kişilerin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce incelendiğini aktaran Vali Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:


"Sosyal inceleme yapıldıktan sonra gerçekten ekonomik ihtiyaçları olup olmadığına bakıyoruz. Özellikle 160 hane ziyareti gerçekleşti. Bu hanelerin içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na da bunları iletiyoruz ve vakfa, ’yardıma muhtaç olabilir mi’ diye bakmaları için gönderdiğimiz 42 kişiyle ilgili kriterlere uygun olmadığını gördük. Bu ne demek? Demek ki gelir düzeyi oldukça iyi ancak dilenmeyi meslek haline getiren kişilerin var olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz 160 hane ziyareti gerçekleştirdi. Sadece geçici olarak 4 kişiye ekonomik yönden 1 defaya mahsus destek verilmesi yönünde bir karar alındı. Özellikle dilenen kişilere baktığımızda bunların bir kısmının il dışından geldiğini görüyoruz. Bu anlamda il dışından gelen kişilere de baktığımızda onların da sayılarının yaklaşık yüzde 20 civarında olduğunu ifade edebiliriz."



“96 kişinin sağlık taraması yapıldı”


Dilencilikle mücadele konusuna hassasiyetle yaklaştıklarını belirten Vali Aksoy, "Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Eskişehir’de dilenciliği tamamen ortadan kaldırmak adına kararlı bir tutum içerisindeyiz. Bu çalışmalarımızda özellikle emniyet, güvenlik birimlerimiz, jandarma birimlerimiz, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün birimleri, büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin zabıtaları aktif olarak görev yapmışlar. Ben görev yapan tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Basınımızın bu konuda duyarlılığı oldukça önemli. Bu duyarlılığı daha da yaygınlaştırarak dilenciliğin bir meslek halinde olmamasını oldukça önemsiyoruz. Özellikle dilenen kişilerin sağlık taramalarını da biz İl Sağlık Müdürlüğümüze yaptırıyoruz. Bu çerçevede, 96 kişinin sağlık taraması yapılmış ve çeşitli sağlık hizmetlerinin verilmesi konusunda ilgili birimlerimizce çalışmalar ortaya konmuştur. Ben özellikle vatandaşlarımızdan dilenen kişilere yardım yapmamalarını istiyor ve istirham ediyorum. Gerçekten ihtiyacı olanlara biz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla gereken desteği veriyoruz. ’Benim etrafımda tanıdığım veya bildiğim yardım yapacak kimse yok ancak yardım yapmak istiyorum’ diyen vatandaşlarımız varsa da bu yardım yapacakları miktarları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza yatırmaları durumunda biz onları gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Bu bir topyekûn mücadeleyi gerektiriyor. Bu anlamda bu çalışmalarımıza katkı sağlayan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.



Eskişehir’de 297 dilenciden sadece 4’ü yardıma muhtaç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Keçiören’de “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” tiyatro oyunu sahnelendi Keçiören Belediyesi, “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” adlı tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. Keçiören Belediyesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi Dikmen Kadınlar Lokali tiyatro ekibinin “Cumhuriyete Giden Yolda Bizim Kadınlarımız” adlı tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. Milli Mücadele yıllarında kadınların zafere giden yolda gösterdikleri mücadeleyi konu alan tek perdelik oyun, Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu`nda sahnelendi. Büyük beğeni toplayan ve duygusal anların yaşandığı oyunu Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’ın eşi Filiz Özarslan, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Gözde Nur Üçler, Keçiören Belediye Başkan Yardımcıları Emir Can Tunç ve Selçuk Karadağ vatandaşlarla beraber izledi. Kadının toplumdaki gücüne dair mesajlar verildi Anadolu’nun dört bir yanındaki Türk kadınının fedakarlık, umut ve bağımsızlık mücadelesinin sergilendiği, türkülerin yer aldığı müzikal tiyatro oyunu katılımcıları tarihi bir yolculuğa çıkardı. Yazarlığını ve yönetmenliğini Elif Özer’in yaptığı oyunda, cumhuriyete giden yolda kadınların karşılaştıkları zorluklar karşısında gösterdikleri büyük mücadele işlenerek, kadının toplumdaki gücüne dair önemli mesajlar verildi. Hep birlikte, şiddetten arınmış bir dünya inşa edeceğiz Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın eşi Filiz Özarslan, kadına yönelik şiddete karşı mücadelede kararlılıklarını göstermek için bir araya geldiklerini belirterek, "Kadına yönelik şiddet, bireysel değil toplumsal bir sorundur. Bu sorunu çözmek için yasalar kadar; eğitim, farkındalık ve toplumsal dayanışma da önemlidir. Kadınlarımızın yaşam hakkını ve özgürlüğünü savunmak hepimizin görevidir. Çünkü güçlü bir toplum ancak eşit bireylerin varlığıyla mümkündür" ifadelerini kullandı.
Antalya Konyaaltı’ndan kadına şiddetle mücadele için ’Tersine Dünya’ etkinliği Antalya’da Konyaaltı Belediyesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında Konyaaltı Sanat Eğitim Merkezi’nde (KONSEM) ‘Tersine Dünya’ konulu bir çalışma düzenledi. Çalışmada, şiddet döngüsüne dayanan olumsuz bir hikaye ele alınarak, hikayenin tam tersi bir senaryoda neler hissettirebileceği üzerinde çalışıldı. Konyaaltı Belediyesi, toplumsal eşitlik anlayışı ve sanatın dönüştürücü gücüyle şiddete karşı farkındalık sağlamaya devam ediyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde çeşitli etkinliklerle farkındalık sağlayan Konyaaltı Belediyesi, Güzel Sanatlar Akademisi resim kursu katılımcıları ile birlikte ‘’Tersine Dünya’’ isimli bir etkinlik gerçekleştirdi. Farkındalık etkinliğinde, “İnsan ilişkilerinde sevgi dili hakim olsaydı nasıl bir iletişim kurardık?”, “Şiddet döngüsü kırıldığında bu, ilişkilerimize, sanatımıza ve yaşamımıza nasıl yansır?” gibi konular ele alındı. Etkinliğe katılan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, şiddete karşı duruşunu “Kadınlar vardır” yazılı mesajıyla ifade etti. “Şiddetin önlenmesi öncelikli hedefimiz” Konyaaltı Belediyesi olarak her zaman kadınların yanında olduklarını vurgulayan Başkan Kotan, “Açtığımız etüt merkezleri ve düzenlediğimiz kurslarla kadınlara destek olmayı, onların hayatına dokunmayı öncelikli hedeflerimizden biri olarak görüyoruz. Kadınların bu alanlarda pozitif ayrımcılığı birebir hissettiklerini biliyoruz ve günümüz şartlarında bu ayrımcılığı yapmanın ne kadar gerekli olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu. “Farkındalık her gün yaşatılmalı” Başkan Kotan sözlerini şöyle sürdürdü, “Kadına yönelik şiddetin olmadığı bir dünya hayal ediyoruz ve bu hayali hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu özel günlerde kadına yönelik şiddete karşı duruşumuzu bir kez daha güçlü bir şekilde hatırlatıyor, bu farkındalığı her gün yaşatmamız gerektiğini vurguluyoruz. Konyaaltı, her konuda olduğu gibi kadına yönelik şiddetle mücadelede de dayanışma ve birlik örneği sergilemektedir. Hep birlikte eşit, sevgi dolu bir geleceğe doğru ilerleyeceğiz” Etkinlikler devam edecek 28 Kasım’da Kadının İnsan Hakları Derneği (KİHEP) 2023 katılımcılarıyla devam edecek olan atölyeler 2 Aralık’ta KONSEM Seramik ve Resim kursu üyelerinin katılımlarıyla tamamlanacak. Atölyelerde çıkan sanatlar eserleri, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde Konyaaltı Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenecek olan sergide sanatseverlerle buluşacak.
Kırşehir Ağabeyine ’Rantçı’ diyen belediye başkanını eleştirdi, korodan kovuldu Kırşehir’de 5 yıldır gönüllü olarak Kent Konseyi Kadın Korosu’nda solist olarak çalışan kadın, belediye başkanı tarafından ağabeyine yapılan ’Rantçı’ ithamını eleştirdiği için kovuldu. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen kadın korosu konserinde konuşan ve Atatürk’ün portresini yapan kişiyi ’rantçı’ olmakla itham eden Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu’nun sözlerini sosyal platformda eleştirdiği için korodaki görevine ’Belediye Başkanına saygısızlık’ yaptığı gerekçesiyle son verildiğini iddia eden Hatice Altıok Akdoğan, kendisine psikolojik şiddet uygulandığını söyledi. Akdoğan açıklamasında; "5 yıldır Kent Konseyi Kadın Korosu’nda solist olarak görev alıyorum. Konsere belediye başkanı da gelerek bir konuşma yaptı. Belediye başkanı konuşmasında ağabeyimle ilgili ithamda bulundu. Belediye başkanına saygısızlık yaptığım gerekçesiyle beni korodan attılar" dedi. "Kapılar, yüzüne kapatıldı" Eleştiri hakkını kullandıktan sonra görevinden alınmasını sindiremeyen ve belediye başkanıyla görüşme talebinde bulunan Akdoğan’a belediye görevlileri tüm kapıları kapattığını ifade eden Akdoğan; "Yetkililerle görüşmeye çalışmama rağmen hiçbir yetkili bize kapısını açmadı. Bundan da öte sorumluların hepsi bizi engelledi. Başkan Yardımcısı Nazım Köksal, ’Size burada geçit yok, eski beceriksiz yöneticiler sayesinde görev almışsınız, artık biz buradayız’ diyerek meydan okudu" diye konuştu. "Psikolojik şiddete maruz kaldı" Belediye başkanı Selehattin Ekicioğlu’yla görüştürülmediklerini ve sorunlarını kimlere anlatacaklarını bilmediklerini anlatan Akdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü; "Hiçbir ücret talep etmeden hizmet verdiğim korodan bu şekilde onursuzca kapının önüne konulmak üzdü. Aynı şekilde ablam da atıldı korodan. Onda da illiyet bağını gerekçe gösterdiler. Başkan Yardımcısı Nazım Köksal, sahnede onu görmeye tahammül edemiyormuş. Keyfi işlem yaptılar. Bizlerin sosyal haklarını kısıtladılar. Kadına şiddete yönelik açıklamalar yaparlarken bize psikolojik şiddet uyguladılar." Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu ise katıldığı konserde, "Atatürk’ün yetiştirdiği çocuklar olarak Atatürk sevdası her zaman bizlerin içerisinde var. Adamın birisi Atatürk’ün resmini yapıyor ve bize 500 bin TL’ye satmaya kalkıyor. Başkası geliyor ’benim tarlamı imara aç, bin konut yapacağım’ diyerek rant sağlamaya çalışıyor. Biri 300 bin TL’lik diğeri ise 10 milyarlık rant peşinde" ifadelerini kullanmıştı. Kırşehir’de yaşayan emekli Astsubay Badahır Altıok, Kırşehir Belediyesinin kendisine Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin bedelini ödemediğini belirterek, 1 yıl boyunca belediyede kalan ve Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde sergilenen Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresini geri almıştı.